Korona virüsü hayatımıza girdiğinden bu yana hayatımız çok değişti. Planladığımız seyahatleri iptal etmek zorunda kaldık. Yeni seyahat planları yaparken tereddüt eder olduk. Yavaş yavaş “yeni normal” hayatımıza dönüyoruz. Yurtiçi uçuşlar pek çok noktaya başladı, yurtdışı uçuşlar da yakın zamanda yeniden başlayacak. Peki, yeni normalde uçak yolculuklarında nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazıda, güvenli bir uçak yolculuğu için; uçuş öncesi, havaalanında ve uçuş sırasında dikkat etmemiz gerekenler konusunda detaylı bir liste hazırladım. 

Güvenli Bir Uçak Yolculuğu için Dikkat Etmemiz Gerekenler!
Güvenli Bir Uçak Yolculuğu için Dikkat Etmemiz Gerekenler!

Herkesin kafasında pek çok soru işareti olduğunun farkındayım. Uçağa binmek güvenli mi? Uçakta virüs kapar mıyım? Seyahat öncesinde veya sırasında dikkat etmem gereken neler var? Hes kodu almam gerekli mi? Seyahat izni almam gerekli mi? Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Yeni normal hayatımızda güvenle seyahat edebilmek için umarım kafanızdaki sorulara cevap bulabilmişimdir, keyifli okumalar!

Uçuş Öncesinde Dikkat Etmemiz Gerekenler 

Güvenli Bir Uçak Yolculuğu için Dikkat Etmemiz Gerekenler!
Güvenli Bir Uçak Yolculuğu için Dikkat Etmemiz Gerekenler!

Bu dönemde seyahat planlaması yaparken ilk yapmanız gereken HES kodu almak. HES yani Hayat Eve Sığar kodu almadan herhangi bir yolculuk yapmanız mümkün değil. Yurtiçi veya Türkiye’den yurtdışına giden bütün yerli ve yabancı yolcular HES Kodu almak zorunda. Hes kodunuzu; Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden, SMS ile veya e-devlet üzerinden alabilirsiniz. HES kodunuzu aldıktan sonra uçak biletinizi havayolu şirketinin mobil uygulaması veya internet sitesinden alabilirsiniz. Eğer HES kodunuz yoksa bilet satın alamıyorsunuz yani kod zorunlu. HES kodu kullanılmasının nedeni, herhangi bir Covid-19 pozitif veya karantina durumu olan kişilerin uçağa alınmasını önlemek. Böylece uçaktaki diğer tüm yolcuların sağlığını korumak. Bu konuda tüm yolcuların en üst seviyede hassasiyet göstermesi gerekiyor.

HES kodu alma konusunda daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Uçuş öncesi ile ilgili bir diğer önemli notum da, seyahat çantanızı hazırlarken çantanız ve çantanıza yerleştirdiğiniz eşyaları mümkünse dezenfekte ederek hazırlamanız. Ayrıca, havaalanına gidene kadar çantanızın farklı yüzeylere temas edeceğini öngörerek yanınızda mutlaka antibakteriyel mendil veya dezenfektan bulundurarak çantanızın sık dokunduğunuz kısımlarını temizlemeniz ve/veya eldiven kullanmanız iyi olacaktır. 

Tekrar etmeye gerek var mı bilmiyorum ama kişisel hijyeninize en üst seviyede dikkat etmeniz, havaalanına gelirken sürekli maske takmanız ve hatta yanınızda yedek maske bulundurmanız sağlığınız açısından çok önemli. Tek kullanımlık kumaş maskelerin kullanım süresi 4 saat ile sınırlı bu nedenle havalimanına gidiş, alanda geçireceğiniz süre ve uçakta geçireceğiniz süreyi göz önüne alarak maske bulundurmanızı öneririm. 

Yeni dönemde dikkat etmeniz gereken bir başka nokta; uçuş öncesi korona için alınan ek önlemler nedeniyle havaalanına uçuşunuzdan en az 3 saat önce gitmeniz. Check-in işlemleri; iç hat uçuşları için tarifeli kalkış saatinden en az 60 dakika ve dış hat uçuşlarında ise 75 dakika önce sona ereceğini unutmamak ve ona göre zamanında havaalanında olmak kritik. Böylece son dakikacıların yarattığı kalabalıktan da kurtulmuş olursunuz.

Havalimanındaki insan temasını en aza indirmek adına, uçuşunuzdan önce kontuarda check-in yapmak yerine, online check-in yaparak daha güvenli ve konforlu şekilde uçuşunuza hazırlanabilirsiniz. 

Uçuş öncesinde Türk Hava Yolları’nın hazırlamış olduğu güvenli seyahat standartları sayfasını incelemeniz de çok faydalı olacaktır. 

Havaalanında Dikkat Etmemiz Gerekenler 

Havaalanında Dikkat Etmemiz Gerekenler
Havaalanında Dikkat Etmemiz Gerekenler 

Havaalanına geldiğinizde hem havaalanı yönetimi hem de havayolu şirketlerinin pek çok konuda önlem aldığını göreceksiniz. Havalimanında pek çok noktadaki dezenfektanlar ile kişisel hijyeninizi sağlayabilir, mümkünse ellerinizi sık sık yıkayarak yolculuk öncesi varsa mikroplarınızdan kurtulabilirsiniz. 

Havalimanı içinde maske takmak zorunlu, bu nedenle yolculuk öncesi uyarılarımda belirttiğim üzere yanınıza mutlaka yedek maske alın. 

Sosyal teması en aza indirmek için havalimanı içinde 1,5 metre kuralına uymanız gerekiyor. Sıra beklerken veya uçağınızı beklerken bu konuda hassasiyet göstermelisiniz. 

Online check-in yapmanızı önermiştim ama yapmadıysanız, havalimanındaki check-in kontuarları yerine, insan temasını en aza indirmek için kioskları kullanabilirsiniz. Kontuarlara gitmeniz gerekirse, tüm masalarda siperlikler yerleştirilmiş durumda. Ayrıca tüm çalışanlar siperlik ve maske kullanarak yolcuların sağlığını korumaya çalışıyor. 

Online check-in yaptıysanız yine insan teması olmadan otomatik bagaj teslim istasyonlarından bagajınızı teslim edebilirsiniz. Biniş kartınız olması bu işlem için yeterli. Bagaj konusuna girmişken artık uçak içine kabin bagajı alamıyoruz. Sadece kişisel eşyalarımızın olduğu el çantası, varsa laptop veya fotoğraf makinası gibi değerli eşyalarımızı yanımıza alabiliyoruz. Bunların da boyut olarak 40x30x15 cm ve 4 kg’ı geçmemesi gerekiyor. Çantanızı hazırlarken bu konuya özen göstermeyi unutmayın.

Uçağa biniş esnasında yolcuların HES kodu kontrolleri tekrar yapılacak ve sağlık riski oluşturabilecek kişiler uçağa alınmayacak. Bu nedenle herhangi bir karantina veya covid-19 pozitif durumunuz varsa diğer yolcuları meşgul etmemek adına seyahatinizi kendinizin iptal etmesi en doğrusu olur. 

Yolcular uçağa tek tek alınıyor ve inerken de aynı şekilde tek tek indiriliyorlar. Kabin içinde yığılma olmaması için uçağa en arka sırada oturan yolcular ilk alınacak şekilde planlama yapılıyor. Bu sırada ateş ölçümü yapılıyor ve yine riskli bir durum görülürse uçağa alınmıyor. Yani yolcuların sağlığı her durumda en üst seviyede tutuluyor. 

Uçuş Sırasında Dikkat Etmemiz Gerekenler 

Uçuş Sırasında Dikkat Etmemiz Gerekenler - THY Hijyen Kiti
Uçuş Sırasında Dikkat Etmemiz Gerekenler – THY Hijyen Kiti

Uçağa bindikten sonra yanımızda ve etrafımızda oturan kişiler ile minimum iletişimde olmak sağlığımız açısından önemli bir diğer nokta. Maskemiz sürekli takılı da olsa, yanımızdaki kişilerle sohbet etmek kesinlikle önerilmiyor. Çok zorunlu kalmadıkça uçak tuvaletlerini kullanmanız da uzmanlar tarafından önerilmiyor. Ancak uzun uçuşlarda elbette mecburen kullanmanız gerekeceği için kişisel hijyen, hem kendiniz hem de diğer yolcuların sağlığı için burada tekrar önem kazanıyor. 

Uçağa biniş sırasında Türk Hava Yolları yolculara hijyen kiti dağıtıyor. Kitin içinde maske, antiseptik mendil ve el dezenfektanı bulunuyor. İhtiyaç olması halinde bu malzemeleri kullanabilirsiniz. 

Uçuş sağlığı nedeniyle korona döneminde uçak içi gazete, dergi dağıtma uygulaması, yemek, içecek servisleri, yastık ve 4 saatin altındaki uçuşlarda battaniye dağıtma uygulaması geçici olarak durduruldu. Bu önlemlerin faydalı olduğunu düşünüyorum ancak eğer uzun bir uçuşunuz olacaksa yeme-içme konusunda kendinize önceden bir yolluk hazırlamanız iyi olacaktır.  

Uçuş güvenliği ve sağlığı için; uçak içinde Türk Hava Yolları’nın almış olduğu önlemleri kısaca sıralayacak olursak;

  • Her uçuşta bir hijyen uzmanı olacak ve hijyen standartlarının uygulanmasından sorumlu olacak. 
  • Her uçuş öncesi ve sonrasında masalar, koltuk kolçakları, kemerler, ekranlar, kumandalar, baş üstü dolapları, hava çıkışları, okuma lambaları, yan paneller, pencereler, lavabolar, bölmeler, dergi rafları, dekoratif paneller, dolaplar özel ekip tarafından dezenfekte edilecek. 
  • Kabin memurları uçuş boyunca maske, eldiven ve siperlik takacak. 
  • Uçak havalandırma sisteminde HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi) filtreleri kullanılacak.HEPA filtreleri ameliyathanelerde kullanılan bir havalandırma sistemi, bakteri ve virüsleri hapsetmekte çok etkili. Saatte 20 kere içerdeki havayı temizleme özelliğine sahip. 

Havalimanı ve havayolu şirketleri dünya standartlarında uçuş sağlığı için önlemlerini almış durumdalar. Bizler de yolcular olarak kişisel önlemlerimizi doğru şekilde alırsak, uçak ile seyahat etmek konusundaki endişelerimizi en aza indirmiş oluruz. 

Güvenli bir uçak yolculuğu için aklınızdaki sorulara cevap bulabildiğinizi umut ediyorum. Cevapsız kalan sorunuz varsa aşağıya yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. 

Sağlıklı uçuşlar. 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın