24.05.2021 TARİHLİ GÜNCELLEME: 65 yaş üstü Türk vatandaşlarının şehirler arası yolculuk yapmak için Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu 24 Mayıs 2021 tarihi itibarıyle kaldırıldı.

65 yaş üstü vatandaşlarımız için 21 Mart 2020’den itibaren sokağa çıkma yasağı devreye girmişti. Önce Pazar günleri, sonra da hafta içi 10:00-20:00 saatleri arasında yaş almış vatandaşlarımız için dışarı çıkma serbestisi gelmişti. Türkiye’deki tüm iller için şehirler arası seyahat kısıtlaması, 1 Haziran 2020 itibariyle kaldırıldı. Ancak 65 yaş üstü vatandaşlar için seyahat sınırlaması devam ediyor. 65 yaş üstü şehirlerarası seyahat etmek isterse ne yapacak, 65 yaş üstü seyahat izin belgesi nedir, nereden alınır gibi sorular ise hala akılları kurcalamaya devam ediyor. Soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.

65 Yaş Üstü Seyahat İzin Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?
65 Yaş Üstü Seyahat İzin Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Seyahat İzin Belgesi Nedir?

65 yaş üstü vatandaşlarımız bulundukları ilden başka bir ile (köyüne, yazlığına, çocuğunun yaşadığı şehre gibi…) gitmek istemesi durumunda, bu sürecin takibinin sağlıklı şekilde yapılabilmesi için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş bir belgedir. Bu belgeyi alan vatandaşların gittikleri yerde en az 1 ay kalmaları gerekmektedir. Bu belge, özel araç, otobüs ve uçak yolculuklarının tamamı için gereklidir.

65 yaş altındaki vatandaşlarımızın otobüs ve uçak yolculuğu için HES Kodu almaları gerekiyor. HES kodu ile ilgili tüm detaylar için > HES Kodu Alma Konusunda Bilmeniz Gerekenler

Kimler Seyahat İzin Belgesi Alabilir, Kimler İzin Belgesi Almalıdır?

Seyahat İzin Belgesi, 65 yaş üstü olan ve şehirlerarası yolculuk yapacak olan vatandaşlar ve bilgi edinilmesi için bu seyahat sırasında onlara refakat edecek kişiler tarafından alınmalıdır.

Başvuru sırasında; 65 yaş üstünde seyahat edecek kişinin beraberindeki yakınlarının T.C. Kimlik Numaraları, doğum tarihleri ve isimleri mutlaka belirtilmelidir. Seyahat edecek kişiye, varsa eşi hariç, en fazla 2 kişi refakatçi olabilir. Refakatçi olan kişi gidiş tarihinden sonraki 3 gün içerisinde tekrar dönüş yapabilir.

Seyahat İzin Belgesi Nereden Alınır?

Seyahat İzin Belgesi; İçişleri Bakanlığı’na ait e-Devlet, ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden, valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla alınabilecektir.

E-Devletten Seyahat İzin Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devletten seyahat izni başvurusu nasıl yapılır?
E-devletten seyahat izni başvurusu nasıl yapılır?

E-devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “seyahat izin belgesi” yazdığınızda karşınıza çıkan şu bağlantıya tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu sayfaya girdiğinizde “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Başvuru sırasında aşağıdaki bilgilerin doldurulması gerekiyor.

  • Şu an Bulunduğu/Kaldığı Adres
  • Gideceği Yerdeki Adresi
  • Gideceği Yerdeki Hane Halkından En Az Birinin T.C. Kimlik Numarası, Adı Soyadı, Cep Telefonu
  • Beraberindeki Yakınlarının (Eş, Çocuk, Anne, Baba, Kardeş) T.C. Kimlik Numarası ve İsimleri
  • Başvuru Sebepleri
  • Tedavi İhtiyaçları Nedeniyle Başvuru, Birinci Derece Yakınları Vefat Eden / Ağır Hastalığı Olanlar İçin Başvuru, Kalacak Yeri Bulunmayanlar İçin Başvuru, Diğer Sebeple Başvuru

Başvuru formundaki zorunlu alanları doldurup başvurunuzu tamamladıktan sonra başvurunuzun kabul ve reddedildiğine dair bilgilendirme size SMS yoluyla gönderilecektir.

Alo 199 Vefa Destek Hattı Üzerinden İzin Belgesi Nasıl Alınır?

İçişleri Bakanlığı’na ait Alo 199 hattını arayarak Seyahat İzin Belgesi almak istediğinizi belirttiğinizde talebiniz telefondaki görevli tarafından alınacaktır. E-devlet ekranlarında doldurulan alanlara dair bilgiler telefonda sorulacaktır. Başvurunuz sonucu yine SMS olarak gönderilecektir.

Alo 199 telefon hattının da çoğunlukla yoğun olduğu ve ulaşmanın zor olduğu söyleniyor. En hızlı çözüm e-Devlet üzerinden başvurunun yapılması. Ancak bunun için başvuru yapacak kişinin e-Devlet şifresi veya internet bankacılığı kullanıyor olması gerekiyor.

Kaymakamlıktan Nasıl İzin Alınır?

Kaymakamlık ve/veya valiliklerde oluşturulan Seyahat İzin Kurulları aracılığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Yoğunluğu önlemek adına kurumlar 199 veya e-Devlet’e yönlendiriyor öncelikle. Hem bu sebeple hem de daha pratik olduğu için kuruma gitmek yerine internet veya telefonla başvurunuzu yapmanızı öneririm.

Seyahat İzin Belgesi Kaç Güne Çıkar?

İzin Belgesi çıkma süresi kurumdaki izin kurullarının yoğunluğuna ve başvuru sayısına göre değişmekle birlikte, belge alan kişilerden öğrendiğim kadarıyla aynı gün veya en geç bir gün sonra olumlu veya olumsuz dönüş yapılıyor.

Seyahat İzin Belgesi ile ilgili cevabını bulamadığınız bir soru varsa aşağıya yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

9 Yorumlar

  1. 65 yaş üstü annem Bodrum Askeri kamptaki 8 eylüldeki kamp tahsisatından nasıl faydalanabilir.İzmirde ikamet ediyoruz.Ben 65 yaş altıyım.Bende eşlik edeceğim.Teşekkürler

Yorumunuzu Yazın