Fotoğraf, gezip gördüğümüz yerleri, yemekleri, insanları, aktarmanın en güzel yollarından biri. Blog ve seyahat yazarı olarak zaten fotoğraf konusuna özen göstermek gerekirken bir de hayatımıza tamamen görsel bir dünya yaratan İnstagram girdi ve mertlik bozuldu. Birdenbire herkes fotoğrafçı, herkes gezgin, herkes fenomen oldu. İnstagram’da gördüğünüz o güzel fotoğrafların bir kısmı fotoğrafçılık becerisi olsa da bir kısmı da birbirinden iyi uygulamalarla ile yapılmış düzenlemeler sayesinde ortaya çıkıyor. Ben bir süre bu filtreli hayata direnmiş olsam da, artık ben de fotoğraflarımı düzenlemek için farklı uygulamalardan faydalanıyorum. Kullandığım, denediğim fotoğraf düzenleme uygulamaları ve nasıl kullanılacağına dair önerilerimi bu yazıda bulacaksınız!

Fotoğraf ve Video Düzenleme Uygulamaları, Kullanım Önerileri
Fotoğraf ve Video Düzenleme Uygulamaları, Kullanım Önerileri

En İyi Fotoğraf ve Video Düzenleme Uygulamaları

Telefonumda çok sayıda fotoğraf ve video düzenleme uygulaması yer alıyor. Bazılarını indirip sadece bir kaç kez kullandım, bazılarını ise hemen her gün kullanıyorum. Bu uygulamaların ortak özelliği; telefonunuzda bulunan bir fotoğraf ve videoyu uygulamaya yüklüyorsunuz. Uygulama içinde yüklediğiniz görseli düzenliyorsunuz, düzenleme işlemi bitince de görselin son halini telefonunuza indiriyor veya direkt instagrama yüklüyorsunuz.

Aşağıdaki listede aktif kullandığım uygulamaları özellikle belirttim. Haydi gelin, kullandığım uygulamalara ilk uygulama indirdiğim sıralama ile bakalım.

1. Canva

Canva uygulaması sadece bir fotoğraf düzenleme uygulaması değil, bir tasarım uygulaması. İsterseniz broşür, isterseniz logo, isterseniz Youtube cover görseli hazırlayabilirsiniz.

Canva
Canva

Pek çok özelliği ücretsiz, ben uzun zamandır ücretsiz versiyonunu kullanıyorum ve işimi görüyor. Canva’nın en güzel yanı hazır şablonları. İster instagram postu, ister instagram hikayesi hazırlayın, pek çok farklı konseptteki hazır şablonları kullanabilir veya hazır şablonları dileğiniz gibi düzenleyerek kendinize uyarlayabilirsiniz. Ayrıca kendi şablonunuzu oluşturup çoğaltarak birbirine benzer görseller oluşturabilirsiniz. Görsellerinizin üzerine yazı, imaj, ikon ekleyebilir, fotoğrafların ışık ve renkleri ile oynayabilirsiniz. Ama Canva’yı sadece instagram için kullanmak haksızlık olur, blogunuzla ilgili tüm görsel çalışmalarında faydalanabilirsiniz. Neredeyse her gün kullandığım uygulamalardan ilki Canva, ilk göz ağrım.

2. PS Express

PS Express fotoğrafları düzenlemem gerektiğini kabul ettiğimde ilk indirdiğim fotoğraf düzenleme uygulaması idi. Adobe’nin Photoshop ürünün telefona uyarlanmış versiyonu. Hala da fotoğraf düzenleme için sık sık kullandığım uygulamalardan bir tanesi.

PS Express
PS Express

Fotoğraflarınızla farklı kolajlar yapabilir, fotoğraflarınıza ışık oyunları ekleyebilir, fotoğraf üzerine yazı ekleyebilir ve bunların hepsini farklı filtrelerle renklendirebilirsiniz.

Uygulamanın ücretsiz olması en büyük avantajı. Özellikleri açısından da pek çok uygulamada bulabileceğiniz tüm özellikleri karşılıyor.

Ps Express uygulamasında, farklı boyutlarda imajlar üzerinde çalışabilirsiniz. İnstagram post veya hikayelerle sınırlı değil görsel boyutları. Yani blogunuzun görselleri için de bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.

3. Unfold

Unfold için, en basit tabiri ile İnstagram hikayelerini düzenleme uygulaması diyebiliriz. Ücretsiz şablonlarından faydalanabileceğiniz gibi daha farklı alternatifler için ücretli şablonları 12,99TL’ye alabilirsiniz. Tek sefer ödeme yapıyorsunuz, sonsuza kadar kullanabiliyorsunuz.

Görsel olarak şık hikayeler oluşturmak istiyorsanız Unfold’u kullanabilirsiniz. Ben ücretsiz olan CS1 ve ücretli olan CS2 şablonlarını kullanıyorum, oldukça yeterli oluyor.

Unfold
Unfold

Kendinize klasörler oluşturup klasörleriniz içinde düzenlediğiniz görselleri saklayabiliyorsunuz. Instagramda gördüğünüz hikayelerin çoğu bu uygulama ile yapılıyor olabilir.

4. Snapseed

Çok sayıda özelliği bir arada bulabileceğiniz uygulamalardan biri de Snapseed. Hem fotoğraf hem video düzenleyebiliyorsunuz.

Snapseed
Snapseed

Fotoğraf düzenleme için oldukça fazla filtre seçeneği var. Ayrıca görsellerin üzerine yazı yazabilir, fotoğrafta istemediğin görüntüleri “healing” özelliği ile temizleyebilir, fotoğraftaki perspektif hatalarını düzeltebilir, fotoğrafınızı sağdan soldan büyütebilir, fotoğrafın istediğiniz bölümünü aydınlatabilirsiniz. Bu saydıklarım fark yaratan özellikleri, bunlar dışında klasik fotoğraf düzenleme işlemlerinin hepsini yapabilirsiniz.

5. Lightroom

Lightroom, Adobe’nin Photoshop’tan sonra Photoshop’un eksiklerini gidererek hayata geçirdiği bir uygulama. Profesyonel olarak tasarım ve fotoğrafçılık ile uğraşan kişiler çoğunlukla bilgisayar programı olarak kullansa da mobil uygulaması da oldukça tatmin edici.

Lightroom
Lightroom

Lightroom tam anlamıyla bir fotoğraf düzenleme uygulaması. Uygulamayı ccretsiz olarak kullanabiliyorsunuz ama daha gelişmiş özellikleri için aylık 17,99 TL ödemeniz lazım. Fotoğraflarınızı Lightroom ile düzenleyince, diğer uygulamaları sadece üstüne yazı ekleme seçenekleri gibi özellikleri için kullanmaya başladım. İlk fotoğraf düzenlemesini mutlaka önce Lightroom ile yapıyorum artık.

Lightroom’un en sevdiğim özelliği “curve”, bu özellik fotoğrafta istediğiniz alanın aydınlatmasını veya renklerini değiştirmenizi sağlıyor.

6. Presco

İçinde çok sayıda hazır Lightroom filtresi bulunan bir uygulama Presco. Bu preset filtrelerden beğendiğinizi, tarzınıza uyanları seçip favorilerinize eklemeniz lazım aksi halde çok sayıda filtre içinde kaybolabilirsiniz.

Uygulama ücretli, bana hediye ettikleri için şu an fiyatını hatırlamıyorum.

Presco
Presco

Özellikle iyi ışıkla çektiğiniz fotoğrafların düzenlemeleri çok başarılı oluyor. Önceden belirlenmiş filtreleri seçseniz de, o filtrelerin üzerinde de oynama yapabiliyorsunuz.

7. Vsco

Bir ara telefonuma yüklediğim ama diğer uygulamaları yoğun kullanınca pek pas vermediğim uygulamalardan biri Vsco. Fotoğraf ve video düzenleme uygulaması olarak tanımlıyor kendisini. Ben uygulamanın ücretsiz bölümünden öteye geçmedim, aylık 5TL’ye daha fazla özelliği olan versiyonunu alabiliyorsunuz.

Vsco
Vsco

Benim Vsco’da en sevdiğim özellik “discover” yani “keşfet” özelliği. Size ilham verebilecek fotoğraf örnekleri var bu bölümde.

8. Over

Over uygulamasını, fotoğraf veya video düzenleme uygulamasından çok tasarım uygulaması gibi düşünebilirsiniz. Fotoğraflarınızın üzerine yazı yazmak, instagram profilinize sabitleyeceğiniz hikayelerinize kapak tasarımı yapmak gibi daha grafik tasarım ihtiyacı olan işleriniz için Over’i kullanabilirsiniz. Ben bunları Canva ile yaptığım için Over’a pek sıra gelmiyor.

Over
Over

Over’in bir diğer özelliği de instagram için paylaşım zamanlaması. Paylaşımlarınızın hangi saatlerde daha fazla etkileşim aldığını biliyorsanız o saate zamanlayabilir veya hafta başı tüm haftanın paylaşımlarını planlayabilirsiniz.

9. Preview

Preview uygulamasını yeni keşfettim ve özellikleri şimdiden çok hoşuma gitti. Preview’in diğer uygulamalardan farklılaşan birkaç özelliği var:

  • Hesabınızın bir teması veya renk skalası varsa, bir sonraki paylaşımınızın önceki paylaşımlarınızla uyumlu olup olmadığını kontrol edebileceğiniz bir ön izleme özelliği var, adı da buradan geliyor.
  • Over uygulamasında olduğu gibi paylaşımlarınızı zamanlayabiliyorsunuz.
  • Diğer uygulamaların hiçbirinde olmayan bir özellik; etiket önerisinde bulunuyor.
  • Ayrıca bir raporlama bölümü var, burada paylaşımlarınızın performansını analiz edebiliyorsunuz.
 Preview
Preview

10. Hype-Type

Hype-Type yine diğer uygulamalardan farklı bir uygulama. Bu uygulama görsellerin üzerine anime yazılar yazmanıza olanak tanıyor. Sabit bir fotoğraf üzerine dans eden, farklı yazı tipinde, farklı renklerde yazılar ekleyebiliyorsunuz. Hikayelerinizi hareketlendirmek için kullanabileceğiniz renkli bir uygulama. Yıllık 89.99TL ücreti biraz can sıkıcı tabii.

Hype-Type
Hype-Type

11. Inshot

İnstagram hikayelerinize hareket katmak için kullanabileceğiniz bir diğer uyguama da Inshot. Videolarınızın arkasında müzik eklemek, üstüne emoji eklemek, videolarınızı hızlandırıp yavaşlatabileceğiniz özellikleri için kullanabileceğiniz bir uygulama bu.

Biraz daha gelişmiş özellikleri için Pro versiyonu aylık 24,99TL. Ücretsiz versiyonunda ürettiğiniz video üzerinde Inshot logosu yer alıyor.

 Inshot
Inshot

Biraz da olsa kullandığım veya düzenli kullandığım fotoğraf ve video düzenleme uygulamalarını paylaşmaya çalıştım. Bunların dışında pek çok uygulama var tabii ki, listenin üst sıralarındakiler en çok kullanılanlar olsa da her zaman daha yenisi ve daha iyisi çıkacaktır. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız uygulamalar varsa yorum olarak eklerseniz, okuyucular için rehber olur. Umarım bu liste sizin için faydalı olmuştur.

Seyahata çıkarken telefonunuzda olması gereken en iyi uygulamalar ve seyahat severlerin beğeneceği akıllı telefon uygulamaları yazılarım da ilginizi çekebilir.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Preview uygulamasını sayenizde keşfettim ve gerçekten çok hoşuma gitti.Sizlerin sayesinde gezi tüyoları şehirler ile beraber birçok bilgi edinmiş oluyoruz.Bu tarz deneyimleriniz,gezileriniz sonucu edindiğiniz bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyoruz.Gerçekten çok değerli bilgiler 🙂

Yorumunuzu Yazın