Her seyahatten yüzlerce fotoğrafla dönenlerden misiniz? İşiniz fotoğraf çekmek olsun veya olmasın, akıllı telefonların da hayatımıza girmesi ile birlikte herkes fotoğrafçı artık. Bu kadar çok fotoğraf, hatta artık video çekince bu fotoğrafları organize etmek ayrı, depolamak ayrı bir dert oluyor. Bu yazıda seyahat fotoğraflarını organize etme ve depolama için hem kendi kullandığım hem de pek çok fotoğrafçının izlediği yöntemleri, tüyoları paylaşacağım. Çok faydalı olacağını garanti ederim, keyifli okumalar!

Seyahat Fotoğraflarını Organize Etme ve Depolama Tüyoları
Seyahat Fotoğraflarını Organize Etme ve Depolama Tüyoları

Seyahat sırasında fotoğrafları korumak, seyahat dönüşünde ise daha sonra aradığımda kolayca bulabilmek için onları organize etmek ve başlarına birşey gelme riskine karşı depolamak, hepsi ciddi zaman alan işler. Bu zamanı en aza indirmek, fotoğrafları en iyi şekilde düzenlemeye bağlı. Benim gibi işiniz seyahat yazıları yazmak ise, bu konu daha da önem kazanıyor çünkü yerden bağımsız olarak o fotoğraf veya videolara kolayca ulaşabilmek de gerekiyor.

Bu güne kadar pek çok gezgin veya fotoğrafçı arkadaşımın fotoğraflarını; SD kartlar, harddiskler, fotoğraf makinasının kendisi veya telefondaki bir arıza nedeniyle, kaybettiğine şahit oldum. Benim de birkaç ufak tefek fotoğraf kaybetme vakam oldu. O vakalardan sonra fotoğraf depolama ve organize etme konusunda biraz araştırma yapıp kendime uygun bir çözüm buldum ve okuyucularım ile de paylaşmak istedim.

Seyahate Çıkmadan Önce

Fotoğraflarımızı organize etme ve korumaya, fotoğraf çekme aşamasında başlamak gerek. Bunun için bir seyahate çıkmadan önce;

  • Bütün fotoğraf ve video çekme yeteneği olan cihazlarımın hafızalarının yedeğini aldıktan sonra boşaltıp, SD kartları resetliyorum.
  • Yanıma her bir cihaz için bir tane yedek SD kart alıyorum. Her bir cihaz diyorum çünkü seyahate çıkarken, fotoğraf makinası, gopro aksiyon kamerası, drone ve telefon taşıyorum. SD kartın arıza vermesi, kaydetmeyi reddetmesi gibi durumlar yaşanabiliyor, bu nedenle yedeği her zaman hayat kurtarıyor.
  • Eğer cihazın yazılımı el veriyorsa video ve fotoğraflar için yeni bir folder (klasör) açarım. Böylece döndüğümde ayrıştırmam kolay olur.
  • Cihazların tarih ve saat bilgilerinin doğruluğunu kontrol ederim. Bu veri dönüşte fotoğrafları organize etmek için işimize yarayacak.

Seyahat Sırasında

Seyahat Sırasında
Seyahat Sırasında

Cihazlarınızın hafızalarını temizlediyseniz artık yeni fotoğraf ve videolar çekmeye hazırız demektir. Seyahat sırasında ve daha sonra kolaylık sağlaması için;

  • Eğer uzun sürecek bir seyahat ise, çok fotoğraf ve video çekeceksem, günlük olarak yeni klasör açarım. Böylece dönüşte gün gün çektiklerimi ayrıştırmam kolay olur.
  • Yanımda bilgisayar taşıyorsam, ki uzun seyahatlerimde taşıyorum, fırsat buldukça fotoğraf ve videolarımı bilgisayar ve/veya taşıdığım harici diske yedeklerim.
  • Internet buldukça fotoğraf ve videolarımı buluta yedeklerim. Yedekleme işlerimi nasıl yaptığımı anlatacağım.

Seyahat Dönüşü

Herhangi bir fotoğraf veya video kaybımız olmadan eve döndük diyelim. Asıl mesele bundan sonra başlıyor. Bazen yüzlerce bazen binlerce dosyayı nasıl organize edip depolayacağım?

Bütün Dosyaları Güvenli Bir Harici Diske Taşıyın

Herhangi bir düzenleme yapmadan, elinizdeki farklı cihazlarda bulunan tüm dosyaları bir harici diske kaydederek işe başlayın. Bu harici diskin herhangi bir virüs barındırmadığından emin olun.

Nasıl bir harddiske ihtiyacınız olduğu, ne kadar bir kapasiteye ihtiyacınız olduğu sizin çektiğiniz fotoğraf ve video boyutlarına göre farklılık gösterecektir. Ben terabayt seviyesinde bir harddiske kayıt yapıyorum. Burada kullandığınız bilgisayar ve harddiskin uyumlu olması gibi konular da devreye giriyor. Mesela ben Mac kullandığım için kullanacağım harici diskin buna uygun olması gerekiyor.

Dijital Dosyalarınızı Düzgün Bir Şekilde Klasörleyin

Bence herkesin en fazla zorlandığı kısım dosyaları yedeklemek: Seyahatte çektiğiniz fotoğraf ve videoları saklarken nasıl klasörlemek lazım? Aslında oldukça basit bir yöntem var. YIL – AY – GUN – GİTTİGİNİZ YER şeklinde klasör oluşturarak kolayca isimlendirme yapabilirsiniz. Ben klasörleme yaparken Türkçe karakter kullanmamaya özen gösteriyorum ki bazı cihazlarda sorun çıkmasın (belki de çıkmıyordur).

Dilerseniz yıl yıl ana klasörler oluşturabilirsiniz, benim için yıllara ayırmak pratik olmadığından bu şekilde klasörlemek yeterli oluyor.

Dijital Dosyalarınızı Düzgün Bir Şekilde Klasörleyin
Dijital Dosyalarınızı Düzgün Bir Şekilde Klasörleyin

Tarih ve seyahat bölgesinin içine girdiğimde ise, o seyahate dair fotoğraf ve videoları ayrıştırıyorum.

Malezya klasörü içinde yer alanlar
Malezya klasörü içinde yer alanlar

Bir sonraki adımda ise fotoğraf veya videoların hepsini toplu olarak yeniden adlandırıyorum. Kullandığınız bilgisayarın kendi özellikleri içinde bunu kolayca yapabilirsiniz. Dilerseniz dosya adına tarih bilgisini de ekleyebilirsiniz.

fotoğraf veya videoların hepsini toplu olarak yeniden adlandırma
fotoğraf veya videoların hepsini toplu olarak yeniden adlandırma

Eğer bu fotoğraflar içinden sosyal medya veya blog kullanımı için ayıracaklarınız varsa, “Favoriler” gibi bir alt folder açarak o fotoğrafların kopyasını buraya atabilirsiniz. Böylece üstünde oynama yapsanız da fotoğrafın orijinalini saklamaya devam etmiş olursunuz.

Dijital Dosyalarınızı Mutlaka Birden Fazla Yere Yedekleyin

Gerekli tüm düzenlemeleri yaptığınız dosyalarınız hala harici disk veya bilgisayarınızın hafızasında duruyor. Fiziksel her türlü cihazın bir gün arızalanma riski vardır. Bu nedenle dosyalarınızı birden fazla yerde yedeklemeniz önerilir. Buna 3-2-1 metodu deniyor.

3: Dosyalarınızın 3 farklı kopyasının 3 farklı yerde olmasını ifade eder.

2: Dosyalarınızın iki kopyasının bilgisayarınız ve sabit sürücü gibi iki ayrı yerde veya arşiviniz bilgisayarınıza sığmayacak kadar büyükse iki ayrı sabit diskte olması gerektiği anlamına gelir.

1: Öngörülemeyen doğal afet, yangın, sel veya hırsızlık durumunda dosyaların ayrı bir lokasyonda bulunması gerektiğini belirtir.

3-2-1 yöntemi uygulaması oldukça zor görünüyor değil mi? Gözünüz korkmasın, o kadar da zor değil. Dosyalarınızı her zaman 2 farklı harici diske bir de bulutta bir yere kaydettiğinizde bu sorunu kolayca çözmüş olacaksınız.

Dosyalarınızı buluta yedeklemenin pek çok yöntemi var. En kolayı Google Photos, ben Dropbox ile başladığım için onunla devam ediyorum. Başka seçenekler de bulabilirsiniz. Bu seçeneklerin çoğu belli bir boyuta kadar ücretsiz, sonrası ücretli olarak ilerliyor. Bende dosya çok olduğu için Dropbox’ın ücretli versiyonunu kullanıyorum.

Tüm yedeklemeleri bitirince seyahat öncesine geri dönüp tüm SD kartlarımızı boşaltıp yeniden seyahat etmeye ve fotoğraf, video çekmeye hazırız demektir. Sizin dosyalarınızı organize etme ve depolama için kullandığınız farklı çözümler, pratik yöntemler varsa yorumlara yazmayı unutmayın!

Seyahat ederken kendi fotoğrafınızı çekme tüyoları yazım da ilginizi çekebilir, bir göz atın.

Bu ara fazla seyahat edemediğimizi düşünecek olursak fotoğraflarımızı organize etmek ve düzgün depolamak için en uygun zaman diyebiliriz. Haydi ihmal etmeyin, bir an önce başlayın!

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Profesyonel olmasam da benzer yöntemler kullanıyormuşuz. 321 in ismini bilmesem de uzun süredir vaz geçilmezim benim de. Artı dosya bulma ve toplu isimlendirme konusunda ücretsiz uygulamalar kullanıyorum. Teşekkürler Sevil.
    File name /
    191124 Yedigöller
    200218-21 Doğu Ekspresi
    Backup / 2×2 tb nas326
    Xfer / google drive

Yorumunuzu Yazın