Kazablanka’dan başlayan Fas gezisi, ülkenin en ilginç şehri olan Fes ile devam etti. Fes’ta gezilecek yerler, Fes’e nasıl gidilir, Fes hakkında bilmeniz gerekenler ve çok daha fazlası ile Fes gezi rehberi için okumaya devam!

Fas yüzölçümü olarak oldukça geniş bir ülke dolayısıyla 5 günde hepsini bitiremeyeceğimi biliyordum. Daha fazla kültüre ağırlık verip, dağlardan ve çölden vazgeçerek 5 günlük Fas gezi rotası belirledim. Rotamız uçak nedeniyle Kazablanka’dan başlayıp yine orada bitmeli idi, orayı merkez alacak şekilde gezi planımı yaptım.

Fes'te Gezilecek Yerler ve Fes Gezi Rehberi
Fes’te Gezilecek Yerler ve Fes Gezi Rehberi

Fes’e Nasıl Gidilir? Fes’e Ulaşım

Fas gezisi için uçağımız sabaha karşı Kazablanka’ya indi. Önceden ayarladığımız kiralık aracımızı hemen teslim alıp ilk durağımız olan Fes’e doğru yola çıktık. Fas’ta araç kiralama seçenekleri için Rentalcars.com sitesine göz atabilirsiniz.

Kazanblanka’dan Fes’e yolumuz yaklaşık 300 km idi. Geniş ve düzgün otoban, yol boyunca eli yüzü düzgün şehirler, bir anda otantik ülke seyahat hayalimizi değiştirmişti.

Biz Fes’e kiraladığımız araç ile direkt Kazablanka Havaalanı’ndan geçtik ancak tren ile de bu yolu gelmeniz mümkün. Tren yaklaşık 4,5 saat sürüyor.

Fes Gezi Rehberi

Sabah saat 10:00 gibi Fes’e varmıştık. Fes, Fas’ın en otantik şehirlerinden biri. Dünyanın en büyük trafiğe kapalı şehir yerleşimi de yine burada. Eski şehir olarak geçen bölge Fes el Bali (çevresi surlarla çevrili en eski kent), Unesco’nun Dünya Kültür Mirasına alınmış. Araç trafiğine kapalı ama eşek ve motosiklet trafiği en az insan trafiği kadar yoğun.

Bizim dilimizde ülke için kullandığımız Fas ismi de Fes şehrinden geliyor ve dünya üzerinde sadece Türkçe’de ülkenin adı Fas olarak kullanılıyor.

Fes’in eski şehri tam bir labirent. Tavsiyem bu labirenti kendinizin keşfetmesi ama ben tembelim derseniz şehrin ana kapılarında sizinle bütün gün gezecek rehberleri oldukça ucuz fiyatlara bulabilirsiniz.

 Fes gezilecek yerler - Fes tabakhaneleri
Fes gezilecek yerler – Fes tabakhaneleri

Rehberler ana girişlerde sizin turist olduğunuzu farkeder etmez peşinize düşüyor ve rehber istemediğinizi söyleyince eski şehirle ilgili olumsuz bir takım hurafeler söylüyorlar, sakın inanmayın! Kaybolursunuz, kapkaça uğrarsınız gibi göz korkutma laflarını ard arda sıralıyorlar.

Labirentin içine dalın, minik bir de haritanız varsa ve yön duygunuz iyi ise, eninde sonunda bir köşesinden çıkarsınız 🙂 Ayrıca ana hatların tamamında yönlendirme tabelaları ve haritalar mevcut. 6 farklı renk ile labirent içinde gezi rotaları belirlemişler, bu hatlar belli yerlerde kesişiyor. Yine de yolununuzu bulamazsanız, esnaftan yardım isterseniz seve seve sizi istediğiniz noktaya götürmek konusunda gönüllü olurlar.

Fes sokaklarında taşımacılık yapan eşekler
Fes sokaklarında taşımacılık yapan eşekler

Eğer Mardin’e ya da Diyarbakır’a gittiyseniz oralardaki eski şehirdeki daracık sokaklar ve taş evler size çok tanıdık gelecek. Orası da Arap mimarisinden beslenmiş, burası da…

Fes’te Gezilecek Yerler

Fes’in eski şehri çok iyi korunmuş, halen de bir bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Eski Fransız sömürgesi Fas, Fransa’dan çok fazla turist çekiyor. Bizim pek çok tarihi şehrimizden daha fazla turist görebilirsiniz sokaklarda…

Fes gezilecek yerler - sokaklar
Fes gezilecek yerler – sokaklar

Şehrin altından geçen bir nehir var ancak görmeniz çok mümkün değil, zaman zaman köprülerle karşılaşırsanız şaşırmayın.

Fes’te 9000’den fazla sokak olduğu sanılıyor. Bu sokakları keşfetmek ve fotoğraf çekmek için kendinize mutlaka vakit ayırın. Oktagonal işaretleri takip ederek, dileğiniz rotadan Fes’i gezebilirsiniz. 6 ayrı rotada şehri gezmeniz mümkün ve haritalar sıkça köşe başlarında size nerede ve hangi rota üzerinde olduğunuzu gösteriyor, mavi-yeşil-sarı gibi renklerle ayrıştırılmış rotalar. Bu rotaların sonunda R’cif Meydanı’na ulaşırsınız. Böylece Fes’in ana hattını gezmiş olursunuz.

Bab Boujloud Fes’in eski şehrine giriş için en popüler nokta, buradan şehre dalıp dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Karavayyin Üniversitesine doğru turistik rotayı izleyerek görülecek pek çok yeri görebilir, rengarenk çarşılardan alışveriş yapabilirsiniz.

Fes gezilecek yerler - Bab Boujloud Kapısı
Fes gezilecek yerler – Bab Boujloud Kapısı

Alışveriş yapmasanız bile deri işleri, dokumalar sizi içine çekecektir. Bir dükkandan diğerine nasıl geçtiğinizi siz bile farketmeyeceksiniz. Ana kuralı ise unutmayın, Fas’ta pazarlık edilmeden alışveriş yapılmaz!

Karavayyin Üniversitesi mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri, ancak camii kısmına sadece müslümanlar girebiliyor, bu nedenle içeriye girerken Selamun Aleyküm demeniz şart. Kadınlar pantalonla alınmıyor, etek ve başörtünüz yoksa içeriye giremezsiniz.

Fes gezilecek yerler- deri dükkanları
Fes gezilecek yerler- deri dükkanları

Chouara Tabakhaneleri Fes’in tüm dünyada tanınmasını sağlayan bölümü. Hala aktif şekilde ham deri işlenen atölyeleri dericiler ya da kafelerden izlemeniz fotoğraflamanız mümkün. Kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim. Yoğun deri kokusuna da kendinizi hazırlayın. Özellikle sıcak dönemde gidiyorsanız deri kokusu çok rahatsız edici olabiliyormuş. Yanınıza bir kaç yaprak nane bulundurup burnunuza tutmanız işe yarayabilir.

Fas’ta her şehirde eski şehrin dışında Mellah yani Yahudi mahallesi bulunuyor. Mimari açıdan farklılaşan bu mahalleri de Fas’ın genelinde görmenizi öneriyorum.

Fes’i gezerken harika ahşap işlemeli pek çok cami ve bina göreceksiniz.

Zaman zaman 2 kişinin bile yan yana geçmekte zorlanacağı sokaklarda eşeklerle burun buruna geleceksiniz, bunun yanında o kadar çok renk bir arada ve bitmeyen bir hareket sizi sürekli içine çekecek.

Fes’te Nerede Kalınır?

Fes’te eski evler restore edilerek, Riad denilen konaklara çevrilmiş. Bu konakları mutlaka gezmenizi öneririm. Kalacağınız oteli de bu konaklardan biri olacak şekilde tercih edebilirsiniz. Bu Riadlarda mutlaka bir avlu bulunuyor, duvarlarda mozaik işlemeleri, bazılarında ortada bir havuz yer alıyor. Çok da yüksek olmayan fiyatlara güzel seçenekler bulmak mümkün.

Bizim kaldığımız Riad eski şehir merkezinin arka girişine yürüme mesafesinde bir ara sokakta bulunuyordu. Riad Boustan olarak bakabilirsiniz.

Fes'te nerede kalınır? Riad Boustan
Fes’te nerede kalınır? Riad Boustan

Fas turumuzun otantik duraklarında Fes’i, Fas’ta görülecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

Diğer Fas Gezi Yazıları

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

  1. Cok guzel bir Fes ozeti, gozunuze, agziniza saglik!
    Chouara Tabakhanelerindeki deri kokulari gercekten cok keskin..onun icin benim de nacizane tavsiyem: yaniniza birkac nane yapragi almayi ihmal etmeyin 🙂
    Bir ufak tavsiye de fotograf meraklilarina: tabakhane fotograflari icin zoom lensinizi yaniniza almayi unutmayin, varsa 200mm’ye kadar olan bir lens isinize cok yarayacaktir.

    • Harika tavsiyeler, çok teşekkürler 🙂

      Benim gibi burnunuz hassas değilse ve sıcak iklimde gitmediyseniz koku dayanılamayacak kadar kötü değil 🙂 Nane zaten orada heryerde, elde taşınması iyi olacaktır.

      Fotoğraf meraklıları da önerinizi mutlaka dikkate almamlı 🙂

Yorumunuzu Yazın