İstanbul’un en hareketli semtlerinden biri olan ve benim de yaşadığım Beşiktaş, İstanbul’un pek çok önemli kültür varlığına ev sahipliği yapıyor. Saraylar, kasırlar, köşkler, bahçeler, türbeler, çeşmeler ve daha neler neler. Dolmabahçe Sarayı, şüphesiz, bu varlıkların en önemlilerinden biri. Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi, giriş ücreti, ulaşımı gibi pek çok bilgi bu yazıda sizi bekliyor, Dolmabahçe Sarayı’na bir ziyaret planlamadan önce mutlaka okuyun!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Dolmabahçe Sarayı’nın Tarihçesi
Beşiktaş sahili, doğal bir liman olarak antik çağlardan beri denizcilik faaliyetleri için kullanılmış. Bu bölgeye ilk saraylar Bizans Dönemi’nde yapılmış. 16.yüzyılda bugün sarayın bulunduğu yerdeki liman doldurularak bir bahçe yapılmış ve “dolmabağçe” adıyla anılmaya başlanmış. Hanedana ait hasbahçe olarak kullanılmasıyla birlikte buraya köşkler yapılmaya başlanmış.
19.yüzyıla gelindiğinde bahçenin içindeki köşkler ve kasırlardan oluşan komplekse “Beşiktaş Sahil Sarayı” denmeye başlanmış. Abdulmecid, bu köşk ve kasırların yıkılarak buraya bir saray yapılmasına karar verir. 1843’te başlayan inşaat, 1856’da tamamlanır ve bugünkü görünümüne kavuşur.
Saray, Cumhuriyet Dönemi’nde tören ve yabancı konukların ağırlanması için kullanılmıştır. Ulu Önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’a geldiğinde sarayı ikametgah olarak kullanmıştır. Ve ne yazık ki 10 Kasım 1938’de, saat 09:05’te sarayın 71 numaralı odasında hayata gözlerini yummuştur. Bugün o oda ziyarete açıktır, özellikle 10 Kasımlarda, Atamız’a saygı ve sevgisini sunmak için gelen genç yaşlı yüzlerce kişi odanın önünde uzun kuyruklar oluşur .
Dolmabahçe Sarayı Gezilecek Yerler
Dolmabahçe Sarayı 135bin metrekare alana yayılmış, farklı binaları içeren yatay mimariye sahip bir saray. Saray fonksiyon ve mimari açısından Osmanlı saray geleneğine bağlı, orta sofa köşe odalı Türk evi özelliklerine uygun olarak Barok, Rokoko, Neo-klasik gibi mimari ekollerden de etkilenmiştir. Ermeni yapı ustaları Balyan kardeşler inşaa sürecinde görev almışlar.
Dolmabahçe Sarayı’nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi’dir. Sarayda 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet vardır. Saraya 1910’larda elektrik ve kalorifer sistemi eklenmiştir.
Sarayı oluşturan ve gezilmesi gereken yerlere bakacak olursak;
- Dolmabahçe Saat Kulesi: Dolmabahçe Sarayı’na girişte sizi karşılayan kuledir.
- Selamlık: Dış bahçeden iç bahçeye girdiğinizde sizi karşılayan binadır. Padişah odaları, çalışma odaları, bayramlaşma salonu ile sarayın asıl ihtişamını göreceğiniz yer burası. Bayramlaşma salonu çok çok ihtişamlı. Tavandan sarkan avize 4,5 ton ağırlığında imiş.
- Camlı Köşk: Selamlık’a yakın kış bahçesi gibi kullanılan şirin bir köşk.
- Harem: Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini kapattığı odanın da içinde yer aldığı, saray olarak kullanıldığı dönemde ise valide, kadın efendi, sultan ve gözdelerin konakladığı bölüm. Selamlık ile kıyaslanınca biraz daha mütevazi.
- Saat Müzesi: Harem Bahçesinde bulunan müzede Saraydaki saat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.
- Saray Koleksiyonları Müzesi (Resim Müzesi): Dolmabahçe ve Topkapı sarayındaki resimlerin sergilendiği müze. Deniz ressamı olarak bilinen Ayvazovski’ye ayrılmış özel bir salon da yer alıyor. Kesinlikle görmeye değer. Ayrıca müzenin küçük ama çok şirin bir kafeteryası var: Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu.
Sarayın tüm bölümlerinde her köşede bir görevli var, soru sorduğunuzda uzun uzun anlatmak konusunda da istekliler.
İç mekanlarda fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Fotoğraf makinası ve telefonların yaydığı radyasyon eserlere zarar veriyormuş. Keşke bir çözümü olsa…
İstanbul’da görülecek yerler listesinin üst sıralarında Dolmabahçe Sarayı’na yer vermenizi öneririm.
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Gün ve Saatleri
- Dolmabahçe Sarayı Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalı, gitme planı yaparken buna dikkat edin.
- Pazartesi ve Perşembe hariç her gün 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
- 15:00’ten sonra Harem’e ziyaretçi almıyorlar, girdikten sonra gezmek 1 saat sürüyor çünkü. Ziyarete gitmek için geç kalmamakta fayda var.
- 16:30’da gişeden bilet satışı sona eriyor.
Dolmabahçe Sarayı Bilet Türleri ve 2020 Bilet Ücretleri
- 2021 yılından bu yana Dolmabahçe Sarayı ve Milli Saraylara bağlı pek çok sarayda Müzekart geçerli hale geldi.
- Bileti Harem, Selamlık ayrı ayrı veya Harem+Selamlık şeklinde alabiliyorsunuz.
- Türk Vatandaşları için biletler %50 indirimli satılıyor.
- 65 yaş üstündekilerden bilet ücreti alınmıyor. Öğrenci ve öğretmenlere de indirim var.
Aşağıdaki tabloda Dolmabahçe Sarayı bilet ücretlerini görebilirsiniz.
- Selamlık ( Tam) 90 TL
- Selamlık ( İndirimli ) 45 TL
- Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi (Tam) 60 TL
- Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi (İndirimli ) 30 TL
- Saray Koleksiyonları Müzesi (Tam) 10TL
- Saray Koleksiyonları Müzesi (İndirimli) 5TL
Dolmabahçe Sarayı Nerede?
Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un en köklü ilçelerinden biri olan Beşiktaş’ta yer alıyor. Kabataş’tan Beşiktaş yönünde doğru ilerlerken sağda deniz kıyısında sarayın saat kulesi hemen dikkatinizi çeker. Sarayın karşısında da Beşiktaş Stadyum’u yer alır. Stadyumun olduğu yer eskiden sarayın ahırlarının olduğu yer imiş. Deniz kıyısında bulunan saray zaten deniz doldurularak yapılmış, adını da buradan alıyor. Sarayın tam yerini görmek için google haritalar linkine tıklayın.
Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Saraya Beşiktaş, Kabataş ve Taksim’den yürüyerek ulaşmak mümkün. Beşiktaş merkezinde gelen tüm toplu taşıma araçları ile saraya kolayca ulaşabilirsiniz. Beşiktaş ve Kabataş vapur iskelesi de saraya yürüme mesafesinde, deniz yolu ile de saraya kolayca ulaşabilirsiniz. Beşiktaş Spor Kulübünün efsanevi stadının tam karşısında yer alan saraya ayrıca Sultanahmet’ten kalkan hop-on hop-off ile de ulaşmak mümkün.
Eğer aracınız ile gelecekseniz hemen girişte bir ücretli otopark alanı var.
Beşiktaş ile İlgili Diğer Gezi Yazıları
- Beşiktaş’ta gezilecek yerler ile ilgili tüm önerilerim: Beşiktaş gezilecek yerler
- Beşiktaş’ta bir vaha: Ihlamur Kasrı
- Beşiktaş’ın akciğeri olan ve doğa ile iç içe olabileceğiniz: Yıldız Parkı
Yolda Kalın!
1 Yorum
Bana göre Dolmabahçe herkesin gidip görmesi gereken yerlerin başında gelir.