Türkiye‘nin doğal ve kültürel güzellikleri saymakla bitmez. Bu yüzdendir ki her fırsatta yurt içinde hafta sonu gezileri yaparak ülkemizdeki bu cevherleri keşfetmeye çalışıyorum. Ege’nin popüler noktalarından biri olan Didim ve çevresinde gezilecek yerler ve Didim’deki tarihi yerler notlarımı bu yazıda bulacaksınız.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Didim Nerede, Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin simgesi haline gelmiş antik kentleri, mavi bayraklı plajları ile her yıl yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan Didim, Ege’nin önemli keşif noktalarından ve Aydın ilimizin ilçelerinden biri. Didim’in konumu için tıklayın.
- Didim – Kuşadası arası 70 kilometre,
- Didim – Bodrum arası 110 kilometre,
- Didim – İzmir arası 120 kilometre, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ise 142 kilometre mesafede,
- Didim – İstanbul arası 620 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak kendi aracınız ile gelirseniz molalarla birlikte 7 saat civarında sürüyor.
Didim’e havayolu ile ulaşmak için Milas Bodrum veya İzmir Adnan Menderes Havalimanlarını kullanabilirsiniz. Özellikle yoğun sezonda bu havalimanlarından transfer hizmeti yapan firmalar var.
Didim ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Didim’in önemli avantajlarından biri ise günübirlik ziyaret edilebilecek pek çok antik kente çok yakın mesafede olması. Didim’de gezilecek yerler ve Didim çevresinde günübirlik ziyaret edebileceğiniz tarihi yerleri listeledim.
1. Didim Merkez – Mavi Bayraklı Altınkum Plajı
Didim’e gittiğinizde, şehir merkezi mavi bayraklı Altınkum plajının olduğu yerdir. Kafe, restoran ve hediyelik eşyacılar, sahildeki yürüyüş yolu ile tipik bir sahil şehri sizi karşılar. Altınkum plajında denize girebileceğiniz gibi tekne turları ile çevredeki güzel koyları gezebilirsiniz. Altınkum plajı, sığ ve pırıl pırıl denizi ile yerli yabancı pek çok ziyaretçinin çekim merkezi. Altınkum plajının yaz aylarında ve yoğun sezonda çok kalabalık olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Didim’deki otel ve pansiyonların pek çoğu da bu bölgede yer alıyor. Didim aynı zamanda bir yazlıkçı bölgesi, dolayısıyla uzun dönemli Didim’de yaşayan ve buranın yerlisi olmayan çok sayıda insan bu bölgede yerleşik yaşıyor.
2. Didim Merkez – Aytepe Barış Parkı
Altınkum plajından kuzey yönüne doğru yürürseniz minik bir tepe göreceksiniz. Bu tepenin adı Aytepe. Tepenin üzerinde ise parka adını veren barış heykelini göreceksiniz. Heykelin bir tarafı Yunan bir tarafı Türk kıyafetleri taşıyan kadın ve erkekten oluşuyor ve birbirlerine barışı temsil eden zeytindalı uzatıyorlar.
Heykelden biraz daha ilerlediğinizde Barış Kafe’yi göreceksiniz. Sıcak yaz günlerinde dahi güzel bir esinti olan kafede soğuk bir bira veya bir çay-kahve molası verebilirsiniz.
3. Didim Merkez – Çamlık
Barış Kafe’yi geçince de sağda Çamlık’ı göreceksiniz. Adı üstünde çam ağaçlarından oluşan büyükçe bir park burası. Yürüyüş parkuru, çocuk parkı var alanın içinde. Bu bölgede kamp izni bildiğim kadarıyla yok ama yaz aylarında çamlıkta çadır kuranlar görüyorum.
4. Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı
Türkiye’nin turizm sembolü haline gelen Medusa heykeli ile ünlü, Didim merkeze sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Apollon Tapınağı‘na ev sahipliği yapan Didyma Antik Kenti Didim’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başında yer alıyor. Burası antik zamanların kehanet merkezi olarak bilinen ve hala sağlam sütunları ile güzelliğini koruyan bir yerleşim.
Giriş ücreti 10TL, Müzekart geçerli.
5. Milet Antik Kenti ve Müzesi
Didim’den Söke yönüne doğru devam ettiğinizde Miletos veya bilinen adıyla Milet Antik Kenti karşınıza çıkacak. Milet Müzesi‘ni de ziyaret edip antik kente zaman ayırabilirsiniz. İyonların önemli liman şehirlerinden biri olan Milet, Menderes nehrinin denizi doldurması ile şu an Söke ovasının ortasında kalmış durumda. Şehri gezerken 3bin yıl önce buraların deniz kıyısında olduğunu hayal etmek de ayrı bir keyif.
Milet Antik Kenti Giriş ücreti 10TL, müze kart geçerli.
6. Priene Antik Kenti
Milet’ten sonraki durak ise Priene Antik Kenti olmalı. Bu üç şehir arasından benim favorim burası. Sarp kayaların kıyısına kurulmuş bu şehirdeki tapınağın sütunları depremlerle domino taşları gibi yayılmış ve çok güzel bir görüntü oluşturmuş. Ayrıca Söke ovasına tepeden bakan güzel de bir manzarası var. Ayrıca ünlü Türk ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey Priene kazılarında görev almış, genel kültür olarak söylemiş olayım 🙂
Priene Antik Kenti Giriş ücreti 5TL, Müzekart geçerli.
7. Bafa Gölü ve Heraklia Antik Kenti
Yönünüzü eğer Söke tarafına değil de Bodrum tarafına çevirirseniz Bafa Gölü ve kıyısındaki Heraklia Antik Kenti ziyaret edeceğiniz yerlerden biri olmalı. Bodrum yolu üzerinde başka pek çok kahverengi tabela da göreceksiniz, vaktiniz varsa hepsine sapmak da güzel olur.
Heraklia Antik Kenti girişi ücretsiz.
8. Magnesia Antik Kenti
Didim’den İzmir yönüne doğru devam ettiğinizde Söke’yi geçince Magnesia Antik Kenti tabelalarını göreceksiniz. Antik kent Ortaklar’a sadece 4 kilometre mesafede yer alıyor, Didim’e ise yaklaşık 1 saat mesafede yer alıyor. 30.000 kişilik stadyumu, döneminin en önemli İyon tapınaklarından biri olan Artemis Tapınağı, 32 kişini yan yana ihtiyaç giderebildiği latera yani genel tuvaleti ile mutlaka görülmesi gereken antik kentlerimizden biri.
Magnesia Antik Kenti giriş ücreti 10 TL, Müzekart geçerli.
Magnesia Antik Kenti ile ilgili daha fazla bilgi için antik kenti anlattığım yazıma da göz atın: Magnesia Antik Kenti Hakkında Herşey
9. Eski Doğanbey Köyü
Didim’deki tarihi yerleri gezdikten sonra eğer vaktiniz kalırsa; Priene Antik Kenti’ne kadar gitmişken oraya sadece 10-15 km mesafedeki Dilek Yarımadası Milli Parkı girişinde yer alan Eski Doğanbey Köyü‘nü ziyaret edebilir, eski Rum köyünün taş evleri ve taş sokaklarının arasında kaybolabilirsiniz. Menderes havzasındaki dalyanları buradan görebilirsiniz.
10. Euromos Antik Kenti
Euromos Antik Kenti, yine az bilinen antik kentlerimizden biri. Didim – Bodrum yolu üzerinde bulunan antik kent, Asya’nın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından birine de ev sahipliği yapıyor. Burası Milas merkeze 10 kilometre mesafede bulunuyor. Tapınağı, kent surları, tiyatrosu, agorası, hamam yapıları ile bölgenin önemli kentlerinden biriymiş zamanında.
Euromos Antik Kenti için giriş ücreti yok.
Biraz daha vaktimiz var derseniz Efes ve Selçuk, Şirince de görülecek yerler arasında ama onu başka bir gezi konusu yapmanızı öneririm.
Didim ve Çevresinde Gezilecek En Güzel Yerler Listesi
Yukarıda saydığım Didim ve çevresinde gezilecek en güzel yerler listesi için bir özet yaptım. Özet listeyi aşağıda görebilirsiniz:
- Didim Merkez – Mavi Bayraklı Altınkum
- Didim Merkez – Aytepe Barış Parkı
- Didim Merkez – Çamlık
- Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı
- Milet Antik Kenti ve Müzesi
- Priene Antik Kenti
- Bafa Gölü ve Heraklia Antik Kenti
- Magnesia Antik Kenti
- Eski Doğanbey Köyü
- Euromos Antik Kenti
Birbirinden Güzel Didim Plajları
Didim’den bahsedince plaj ve koylarından bahsetmemek olmaz. Didim merkezindeki Altınkum plajı dışında, Didim merkezinde ve çevresinde çok sayıda plaj bulunuyor. Didim’in en popüler plajlarını aşağıda sıraladım:
- Akbük Plajı
- Mavişehir Plajları
- Onurkent Başaran Sahili Plajı
- Taşburun Plajı
- Vettur Plajı
- Sulubatak Plajı
- Öğretmenler Sitesi Plajı
- Sarıkum Koyu
- Akkum Sağtur Plajı
- Dede Koyu
- D-Marin Blue Point Beach Club
- Yeşilkent Plajı
- Koca Reis Plajı
- Uslu Sitesi Plajı
- Akbük Saplı Ada Plajı
- Cennet Koyu
- Manastır Koyu
- Birinci Koy
- İkinci Köy
- Üçüncü Koy
- Akvaryum Koyu
Listeye daha fazla koy ve plaj eklemek mümkün. Didim çevresinde çok sayıda site var ve her site bir koy veya plaj kenarına kurulduğu için sitelerin adıyla anılan plajlar bulunuyor.
Bir hafta sonunu dolu dolu geçirdiğimize göre artık evimize geri dönebiliriz 🙂
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda Kalın!
5 Yorumlar
Paylaşımlarınız her zaman çok güzel.Emeğinize sağlık
Didim makaleniz için teşekkürler. Sayenizde gezmiş kadar oldum.
Bir an önce Didim’e gidesim geldi gerçekten 🙂 Daha güzel kaleme alınamazdı teşekkür ederiz Sevil hanım, paylaşımlara lütfen devam edin..
Çok teşekkürler 🙂
Bakalım bana gitmek ne zaman nasip olacak. Çok kıskandım 🙂