Türkiye’nin her köşesi antik kent kaynıyor demiş miydim? Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı 280 kadar antik kent var ülkemizde, henüz keşfedilmemiş olanlar da vardır mutlaka. İç Ege’nin pek gezi rotalarına girmeyen şehri Uşak’ta bulunan Blaundus Antik Kenti, az bilinen antik kentlerimiz arasında yer alıyor. Ben ilk fotoğraflarını gece yıldız pozlayan fotoğrafçılardan görmüş, “bir gün giderim” diyerek listeme eklemiştim.
Türkiye’nin Stonehenge’i* olarak anılan Blaundus Antik kenti nerede, nasıl gidilir, antik kent hakkında genel bilgi, tarihçesi ve fazlasını bu yazıda bulacaksınız. Keyifli okumalar!
*Stonehenge: İngiltere’nin en önemli anıtlarında biri olan Stonehenge, Neolitik Taş Devri ile Bronz Çağı arasında 900 farklı boyutta taştan yapılmış dünyanın en çok bilinen yerlerinden biri.
Blaundus Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Biz Blaundus Antik Kenti’ne Murat Dağı yönünden geldik. Siz de Pamukkale’den Aizanoi Antik Kenti’ne bir rota yaparak arada Blaundus Antik Kenti’ni ve Ulubey Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz. Blaundus Antik Kenti, Uşak’ın Ulubey ilçesi, Sümenli Köyü sınırları içinde, Uşak şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre, Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’na ise yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor.
Antik Kent, İstanbul’dan gelecekler için yaklaşık 510 kilometre yani 6,5 saatlik bir sürüş mesafesinde yer alıyor.
Aizanoi Antik Kenti yazım da ilginizi çekebilir, bir göz atın.
Blaundus Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Blaundus Antik Kenti girişi ücretsiz, kent girişinde herhangi bir gişe bulunmuyor. Şu an kent pek koruma altında gibi görünmüyor. Biz korona döneminde gittiğimizde bekçi dahi yoktu. İnternetten ziyaret saatlerinin 15 Nisan – 2 Ekim arası 09:00 ve 19:00 arası ile 3 Ekim – 14 Nisan arası 08:00 – 17:00 arasında olduğuna dair bir bilgi aldım, ancak resmi bilgi değil. Kentte gece fotoğraf çekimleri yapıldığını bildiğim için -eğer özel izinle girilmiyor ise- bir giriş-çıkış sınırlaması varmış gibi görünmüyor.
Ayrıca antik kentin içinde veya yakınında herhangi bir tesis de bulunmuyor. Su veya benzeri ihtiyaçlarınızı mutlaka yanınızda getirmenizi öneririm. Antik kentlerin pek çoğunda olduğu gibi kenti gezerken korunabileceğiniz bir gölgelik alan da yok, bu nedenle yanınıza şapka almanız ve güneş koruyucusu sürmeniz yararınıza olacaktır.
Uşak Blaundus Antik Kenti Hakkında Genel Bilgi
Blaundus Antik Kenti, Ulubey Kanyonu’nun dik vadilerinin üstündeki yarımada şeklinde bir tepeye kurulmuş, bol rüzgar alan bir şehir. Şehir, Büyük İskender’in seferleri sırasında Makedonyalılar tarafından kurulmuş, bu yüzden Makedonyalı Blaundus Şehri olarak da anılıyor. Makendonlar tarafından kurulan şehir önce Bergama Krallığı, sonra da Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiş. Kentin en önemli yapıları olan stadyum, tiyatro, agora Romalılar döneminde yapılmış, tıpkı pek çok Roma şehrinde olduğu gibi.
Kentin günümüze kadar ulaşan kalıntıları arasında aşağıdakiler yer alsa da pek çoğu harap durumda;
- Helenistik dönemde inşa edilen, kentin şu an en sağlama yapısı kuzey surlarının giriş kapısı,
- su kemeri,
- darphane,
- idari binalar,
- sur duvarları,
- kentin ortasında yer alan, İon tarzında yapılmış olan Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, Ceres Tapınağı (Demeter Tapınağı),
- yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum,
- kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları,
- kaya mezarları.
Kentin tek girişi olan kuzey girişine doğru ilerlerken sağda bir kemer göreceksiniz, o kemer şu an ayakta kalan tek su kemeri. Bizim gibi nasılsa içeride devamı vardır diye düşünüp pas geçmeyin diye hatırlatmak istedim.
Vadinin yamaçlarına inşa edilmiş olan stadyum ve tiyatro kalıntıları ise otların arasında kaybolmuş durumda. Antik kentte 2019 yılında yeniden kazı çalışmalarına başlandığına dair bir haber okudum, ancak muhtemelen korona nedeniyle, ben gittiğimde görünen bir çalışma yoktu. Umarım kazılar devam eder ve bu gizemli şehirle ilgili daha fazla bilgi-belge ortaya çıkar.
Türkiye’nin Stonehenge’i Olan Yapı
Şehrin en etkileyici yeri, tapınak veya mabed olduğu tahmin edilen, bu bölgede yaşayan hiçbir medeniyette benzeri olmayan, benim Türkiye’nin Stonehenge’i diye adlandırdığım farklı şekillerde yerleştirilmiş taş kalıntıları. Hala tam olarak hangi amaçla yapıldığı çözülememiş olan yapının açıklamasında kamu binası yazıyordu, bana biraz komik geldi.
Yolunuz Uşak’a düştüyse, Blaundus Antik Kenti ile birlikte Ulubey Kanyonu ve Clandras Köprüsü de Uşak’ta gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun.
Yolda kalın!