Uşak ilimizin az bilinen güzelliklerinden bir diğeri de Clandras Köprüsü. Cılandıras Köprüsü, Clandras Su Kemeri, Clandras Mesire Yeri hatta Clandras Şelalesi diye farklı kaynaklarda adı geçen köprü aslında Pepuza Antik Kenti’ne su taşımak için su kemeri olarak inşa edilmiş, şu an ise çevrede yaşayanlar için serin bir mesire yeri olmuş. Ben de kısa Uşak yolculuğumda Clandras Köprüsü’ne uğradım, sağanak yağmura yakalandığımız Clandras Köprüsü maceram bu yazıda sizi bekliyor. Keyifli okumalar!
Uşak’ın bilinmeyen cevherlerini anlattığım video da ilginizi çekebilir. Videomu beğenirseniz; beğen butonuna basmayı ve kanalıma abone olmayı unutmayın!
Uşak Clandras Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir?
Uşak Clandras Köprüsü nerede, nasıl gidilir, diye soracak olursanız; Clandras Köprüsü’ne ulaşmanın en kolay yolu kendi aracınız ile gitmek. Uşak şehir merkezinden yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan köprü Karahallı ilçesi sınırlarında bulunuyor. Uşak’tan Karahallı yolunu takip ederek ilerlediğinizde köprünün tabelalarını göreceksiniz.
Eğer bizim gibi önce Ulubey Kanyonu’na uğradıysanız, kanyondan köprüye mesafe yaklaşık 30 kilometre. Avgan yolunu takip ederek köprüye ulaşabilirsiniz.
Uşak Ulubey Kanyonu yazım da ilginizi çekebilir, bir göz atın.
Clandras Köprüsü’ne toplu taşıma yoluyla ulaşmak isterseniz; Uşak’tan Karahallı yönüne giden otobüs veya minibüslere binebilirsiniz, ancak bir noktadan sonra, yaklaşık 2 km, ulaşım yok. O kısmı yürüyerek veya otostop ile katedebilirsiniz.
Clandras Köprüsü Tarihçesi
Clandras Köprüsü, Uşak il sınırları içinde bulunan ve yaklaşık 1 kilometre mesafede yer alan, Pepuza Antik Kenti’ne su taşımak için su kemeri olarak inşa edilmiş. Bazı kaynaklarda Frigyalılar tarafından inşa edildiği bazı kaynaklarda ise Romalılar tarafından yaptırıldığı söylenen köprünün tarihinin 2000-2500 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Pepuza Antik Kenti’ne su taşımak için, kayalar oyularak açılmış olan su kanallarını antik kente kadar takip etmeniz mümkün. Biz yağmura yakalandığımız için bu yolu yürüyemeden dönmüş olduk.
Ulubey Kanyonu’nun içinde bulunduğu Banaz Çayı’nın üzerine kurulmuş olan kemer tarihi Lidya Kral Yolu üzerinde bulunuyor. Bu bölge Lidya ve Frigyalılar döneminde zengin sıcak ve soğuk su kaynakları bulundurması nedeniyle stratejik bir önem taşıyormuş.
Clandras Köprüsü, 27 metre uzunluğunda, 17 metre derinliğinde ve sadece 1.75 metre genişliğinde bir köprü. Köprünün en önemli özelliği kalemle işlenmiş taşların zıvanalı olarak birbirine kenetlenmiş olması imiş. Kasnak biçiminde inşa edilmiş olan kemerin kilit taşlarından birinin yerinden oynaması nedeniyle betonarme eklemeler yapılarak köprü güçlendirilmiş.
Clandras Ne Demek?
Clandras kelimesinin tam olarak anlamı çözülmemiş olsa da birkaç tahmin var. Frig Krallarından Kral Andreas isminin zamanla Kılandıras olarak değişmesi bu tahminlerden biri. Bir diğer tahmin ise; Kala-Adras, yani Adra’nın Kıyısı (kıyıdaki kenti) olabileceği yönünde. İkisinin de net bilgi olmadığını tekrar belirtmekte fayda var, tarihçilerin tahminleri.
Pepuza Antik Kenti
Pepuza Antik Kenti’nin önemi, Hristiyanlığın kaybolmuş mezheplerinden biri olan Montanizim’in başkenti olması. M.S. 165 – M.S. 550 yılları arasında yaşamış olan bu mezhebin mensupları yöreyi kutsal bir bölge olarak kabul etmiş ve buraya yerleşmişler. Burayı Hristiyanlığın yeni Kudüs’ü olarak adlandırmışlar. Hatta, öyle ki, Hz.İsa’nın gökten bu kente ineceğine ve ona inananların bu olayı Ömerli Dağı’ndan izleyebileceklerine inanmışlar.
Kentin bulunduğu yerde ulaşması zor bir noktada, mağaranın içinde halen ayakta olan küçük bir kilise bulunuyor imiş. Kente araç ile ulaşım olmadığı için kısmen sağlam kalmış diyebiliriz. Sağanak yağmur yüzünden bizim görme şansımız olmadı, görenler yorumlara kendi deneyimlerini eklerse çok sevinirim.
Clandras Şelalesi ve Piknik Alanı
Clandras Köprüsü’nün bulunduğu alan bir mesire yeri. Çevre köy ve şehirlerde yaşayanlar buraya doğa ile iç içe piknik yapmak için geliyorlar.
Öncelikle bir konuya açıklık getirelim: Clandras Köprüsü’nün bulunduğu yerde doğal bir şelale yok. Şelale olarak adlandılan ve yüksekten dökülen su Karahallı Hidroelektrik Santrali’ne ait bir su tahliye borusu. Ancak şelale gibi bir görüntü verdiği için halk arasında Clandras Şelalesi olarak anılmaya başlanmış.
Clandras Köprüsü’nün bulunduğu alan aynı zamanda bir mesire yeri ve piknik alanı. Banaz Çayı’nın kıyısında oldukça büyük bir alanda piknik masaları, otopark alanı, restoran, havuz, mangal ve kamp yapabileceğiniz yerler bulunuyor.
Clandras Köprüsü Mesire Alanı’na araç girişi 10 TL. Otopark giriş ücreti gibi de düşünebilirsiniz bu rakamı.
Clandras Su Kemeri’ne gelince ne yenir derseniz; Karahallı’nın ciğeri meşhurmuş. Bizim kendi piknik malzemelerimiz olunca ciğere sıra gelmedi ama siz tadına bakarsanız haber verin.
Uşak yolculuğunuzda Clandras Köprüsü’ne ek olarak; Blaundus Antik Kenti, Ulubey Kanyonu, Taşyaran Vadisi ve Karun Hazineleri’ni görmek için Uşak Arkeoloji Müzesi’ni de rotanıza ekleyebilirsiniz.
Uşak, beklenmedik sürprizlerle dolu ve görülecek pek çok yeri var. Umarım seyahat rotanızı bir gün Uşak yönüne çevirirsiniz.
Yolda Kalın!
2 Yorumlar
Merhaba Sevil Hanım ,
Denizli Bekilli liyim.Clandras köprüsünu iki kez gezme şansım oldu ve çok.guzeldi. Tercihim bahar mevsimlerinde ziyaret edilmesi. Ulubey kanyonunuda gezme şansımız oldu. Uşak ili turizm için çok elverişli şehir olduğunu düşünüyorum. Anlatımınız için teşekkür ederim
Bahar kesinlikle doğru zaman, teşekkürler.