Uşak, Türkiye’nin en popüler turistik noktalarına çok yakın olmasına rağmen, pek bilinen, turistik olarak gündeme gelen bir şehrimiz değil. Son zamanlarda Uşak, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olduğu iddiası ile il sınırları içinde yer alan Ulubey Kanyonu ile gündeme gelmeye başladı. Uşak Ulubey Kanyonu nerede, nasıl gidilir, ne yenir, tabiat parkı hakkında bilgiler, cam teras ve en önemlisi gerçekten dünyanın en büyük ikinci kanyonu mu sorularının cevapları bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar.

Uşak Ulubey Kanyonu
Uşak Ulubey Kanyonu

Uşak’ta yer alan Blaundus Köprüsü, Ulubey Kanyonu ve Clandras Köprüsü’nü anlattığım videom de ilginizi çekebilir, videomu izleyip kanalıma abone olmayı unutmayın!

Ulubey Kanyonu Dünyanın En Büyük İkinci Kanyonu mu?

Uşak Ulubey Kanyonu, uzunluk açısından dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak lanse edilirken, Kastamonu’da yer alan Valla Kanyonu ise dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak anılıyor.

Uşak Ulubey Kanyonu
Uşak Ulubey Kanyonu

Dünyanın en uzun kanyonu Amerika Arizona’da yer alan Grand Kanyon, 466 kilometre uzunluğunda. Ulubey Kanyonu’nun uzunluğu, bazı kaynaklarda 45 kilometre, bazı kaynaklarda ise 77 kilometre olarak geçiyor. Görüldüğü üzere 466 km ile arasında epey çok fark var. Mesela Kazakistan’da yer alan Çarın Kanyonu’nun uzunluğu 90 kilometre, Karadağ’da yer alan Tara Kanyonu 82 kilometre. Peki bu durumda en uzun ikinci kanyon hangisi oluyor? “En büyük ikinci kanyon” olarak anılmasının başka bir gerekçesi varsa da ben bulamadım, kararı size bırakıyorum. Benzer bir durum Valla Kanyonu için de geçerli.

Özetle bu iki güzel kanyonumuz da ikinci sırada değiller maalesef, bu iddiayı ilk ortaya atan kim ise epey desteksiz bir iddiada bulunmuş.

Bu konuya açıklık getirdiğimize göre artık bu güzel kanyon ile ilgili detaylara bakabiliriz.

Ulubey Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Kanyon, Uşak il merkezine 36 kilometre mesafede yer alıyor. Blaundus Antik Kenti ile aralarında sadece 20 kilometre var. Ulubey ilçe merkezine ise yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alıyor. Uşak-Ulubey yolu üzerinde tabelalarını göreceksiniz.

Ulubey Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?
Ulubey Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Ulubey merkezinde kanyonu görmek için 2 seçenek var: birincisi cam teras ve bazı tesislerin bulunduğu ve kanyonu tepeden gören haritada Ulubey Cam Teras olarak işaretli olan yer, ikincisi ise vadinin içindeki tabiat parkının bulunduğu nokta. Ben cam terasın olduğu yerden vadiye tepeden bakmayı tercih ettim. Kanyon zaten çok uzun olduğu için Blaundus Antik Kenti’nden gördüğünüz vadi de, Clandras Köprüsü’nün olduğu yerdeki vadi de kanyonun devamı niteliğinde. Dolayısıyla tek bir yerden görmek yerine farklı noktalardan kanyonu görebilirsiniz.

Kanyon, İstanbul’dan 500, Ankara’dan 400, Denizli’den 115, Pamukkale’ye 115, Salda Gölü’ne 150 kilometre mesafede yer alıyor. Kanyona en yakın aktif havalimanı ise Denizli Çardak Havalimanı kanyona 111 kilometre mesafede. Havalimanından araç kiralayarak kanyona ulaşabilirsiniz.

Kanyona kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi, Uşak’tan Ulubey otobüslerine binerek de ulaşabilirsiniz.

Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı

Ulubey Kanyonu, 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. 77 kilometre uzunluğundaki kanyon; Ulubey Çayı, Banaz Çayı ve Dokuzsele Deresi’ne yataklık ediyor. Derinliği ise 50 ile 170 metre arasında değişiklik gösteriyor. Kanyon tabanından pek çok kaynak suyu çıktığı da biliniyor. Bu çaylar kanyonu doğal bir cennete çevirmiş.

Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı

Ne yazık ki, kanyondan geçen Dokuzsele Deresi’nde meydana gelen kirlilikten dolayı tam anlamıyla turizme açılamadığına dair haberler okudum. Kirliliğin sebebi, Uşak Karma-Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin kimyasal atıkları bu derelere atılması imiş. Bu bilgilerin ne kadar güncel olduğunu tam olarak bulamadım, umarım eski tarihlidir ve dereler için gerekli arıtma tesisleri yapılmıştır.

Ulubey Kanyonu, tarihi Kral Yolu üzerinde bulunuyor: Blaundus Antik Kenti,  Ulubey Asarları Kalesi, Hristiyan Montanism tarikatının merkezi olan Pepouza Antik Kenti, Duraklı Kaya Mezarları, Hasköy Asarı, Salma Deresi, Bakraçlı Deresi, Tarihi Clandras Köprüsü ve Hasköy Termal suyu gibi pek çok antik yerleşim, arkeolojik alana ev sahipliği yapıyor.

Kanyonun hem manzara izlenebilecek olan yüksek kısmında hem de derelerin hizasında pek çok yürüyüş patikası yer alıyor. İsterseniz bu rotalarda doğa yürüyüşü yapacak şekilde bir kanyon gezisi planlayabilirsiniz.

Uşak Ulubey Kanyonu Cam Teras

Beni sosyal medyadan takip edenler bilir, ben doğa harikalarının üstüne kurulan cam teraslardan hiç hoşlanmıyorum. Doğa ile uyumsuz ve çirkin buluyorum bu terasları. Maalesef son yıllarda her kanyonun tepesine bir tane dikiliyor. Netekim Ulubey Kanyonu’nun en güzel manzaralı yerine de bir tane cam teras yapılmış.

Uşak Ulubey Kanyonu Cam Teras

Cam terasın olduğu yerde restoran, yöresel ürün satan tezgahlar gibi pek çok tesis yer alıyor. 2015 yılında hizmete açılmış olan teras 150 metre yükseklikten kanyona bakıyor. 135 metrekarelik bir alanı kaplayan teras 30 milimetre kurşun geçirmez camdan yapılmış.

Ulubey Kanyonu Cam Teras 2020 giriş ücreti  7,5 TL.

Aynı yerde bulunan Ters Ev 2020 giriş ücreti ise 10 TL.

Ulubey Kanyonu’nda Nerede Kalınır? Kamp Yapılır mı?

Ulubey Kanyonu’nda cam terasın bulunduğu yerde konaklama için bungalovlar ve bir kamp alanı da yer alıyor. İsterseniz bungalovlarda kalarak tüm imkanlardan faydalanabilir, isterseniz kendi çadırınız ile gelerek kanyon manzarasına karşı kamp yapabilirsiniz.

Ulubey Kanyonu'nda Nerede Kalınır?  Kamp Yapılır mı?
Ulubey Kanyonu’nda Nerede Kalınır? Kamp Yapılır mı?

Ulubey Kanyonu’nda Ne Yenir?

Ulubey Kanyonu’na eğer yukarıdan bakmak için cam terasın olduğu yere geldiyseniz yöresel ürünler satın alabileceğiniz pek çok tezgah bulunuyor. Buradan mutlaka göresel ürünlerden alıp tadına bakın, ben çok beğendim. Ulubeyli kadınların elleriyle yaptığı yöresel ürünler gerçekten lezzetliydi. Birkaçına göz atacak olursak;

Haşhaşlı Baklava – Zini Hamursuzu

İç Ege, İç Anadolu ve Akdeniz’in iç kesimlerinde haşhaş yani afyon çokça yetiştirilir ve yiyeceklerde kullanılır. Uşak Ulubey de haşhaşın yiyeceklerde kullanıldığı yerlerden. Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Zini Hamursuzu bir çeşit haşhaşlı baklava. Tepsinin boş kısmını ben aldığım için fotoğrafta eksik kaldı. Ama hem tadı nefis, hem de uzun süre bayatlamadığı için dayanıklı bir tatlı. Ulubey’e gelirseniz mutlaka tadına bakın. Zini bildiğiniz tepsi yani “sini”den geliyor.

Ulubey Kanyonu'nda Ne Yenir? Haşhaşlı Baklava - Zini Hamursuzu
Ulubey Kanyonu’nda Ne Yenir? Haşhaşlı Baklava – Zini Hamursuzu

Döndürme Böreği

Bir çeşit börek olan döndürme böreği hamuru elde açılan, patatesli, ıspanaklı, bal kabaklı gibi çeşitleri olan yine çok lezzetli bir börek. Sadece balkabaklı olandan aldığım için pişman oldum, keşke her çeşidinden almış olsaydım.

Döndürme Böreği
Döndürme Böreği

Leblebi ve Leblebi Şekeri

Tıpkı haşhaş gibi nohut da İç Ege, İç Anadolu ve Akdeniz’in iç kesimlerinde bolca yetişen tarım ürünlerinden biri. Ulubey’de nohuttan çeşit çeşit leblebi şekerleri yapılıyor. Zencefilli, damla sakızlı, tarçınlı, acılı leblebi şekerleri gibi ilginç çeşitler arasından benim favorim damla sakızlı oldu.

Ulubey Kanyonu'nda Ne Yenir? - Leblebi
Ulubey Kanyonu’nda Ne Yenir? – Leblebi

Ulubey Kanyonu, ülkemizin az bilinen henüz değeri anlaşılmamış yerlerinden olsa da yakın zamanda ismini çok daha fazla duyacağımızdan eminim. Yolunuz Uşak tarafına düşerse rotanıza mutlaka ekleyin!

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın