Karadeniz Bölgesi’nin pek çok yerini farklı zamanlarda parça parça gezmiştim ancak Batı Karadeniz kısmının henüz çok az yerini görmüştüm. Bayram tatilini fırsat bilip biraz da son dakika planı, hatta plansızlığı ile İstanbul’dan çıkıp Sinop’a kadar gidecek şekilde bir arabayla Batı Karadeniz gezi rotası çıkardık. Kocam ile birlikte gittiğimiz 7 günlük arabayla Batı Karadeniz turu ve Batı Karadeniz gezi maliyeti ile ilgili tüm detayları bu yazıda bulacaksınız, keyifli okumalar.

Batı Karadeniz Gezi Rotası ve Gezi Maliyeti
Batı Karadeniz Gezi Rotası ve Gezi Maliyeti

Karadeniz bölgesine ait tüm yazılarım için KARADENİZ GEZİ YAZILARI sayfama göz atabilirsiniz.

Arabayla Batı Karadeniz Turu

Eşimin izin durumu son dakika belli olduğu için Batı Karadeniz gezi rotası üzerinde çok detaylı çalışma şansımız malesef olmadı. Batı Karadeniz haritasını önümüze açıp görmek istediğimiz yerleri harita üzerinde işaretledik önce. Genellikle gezi rotası planı yaparken bu yöntem ile ilerlerim, önce tüm görmek istediğim yerleri işaretlerim sonra da zamanım ve bütçeme uygun olarak eleme yaparım, bu kez de aynı yöntemi uyguladık.

Batı Karadeniz Gezi Rotası
Batı Karadeniz Gezi Rotası

7 Günlük Arabayla Batı Karadeniz Turu

7 günlük Batı Karadeniz gezi rotası için gün gün gezdiğimiz yerleri aşağıda görebilirsiniz. 7 gün boyunca toplamda 2000 kilometre üzerinde yol yaptık. 7 günlük rotamızda uğradığımız yerleri aşağıda görebilirsiniz. Ana durakları listeye yazmaya çalıştım.

  • Akçakoca
  • Ereğli – Cehennemağzı Mağaraları
  • Zonguldak
  • Bartın – Güzelcehisar Lav Sütunları ve İnkumu Plajı
  • Amasra
  • Kastamonu – Gideros Koyu
  • İnebolu
  • Sinop
  • Sinop Boyabat Bazalt Kayalıkları
  • Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
  • Dönüşte > Kastamonu – Taşköprü
  • Kastamonu – Ilıca Şelalesi

Arabayla Batı Karadeniz rotamızın tüm detayları aşağıdaki haritada yer alıyor, haritayı Google Haritalar üzerinde görmek için tıklayın.

7 Günlük Arabayla Batı Karadeniz Turu
7 Günlük Arabayla Batı Karadeniz Turu

7 Günlük Batı Karadeniz Gezi Maliyeti

Her güzel şeyin bir sonu ve bir bedeli var elbette. Yaptığımız seyahatte harika yerler gördük, çok tatlı insanlarla tanıştık bunlar bizim en büyük kazançlarımız, tam da bu yüzden seyahat ediyoruz. Ancak işin maddi kısmını da merak ettiğinizi biliyorum 🙂

Biz bu yolculuğa eşim ile birlikte çıktık, bir gece hariç bütün konaklamalarımızı da çadırda yaptık. Maliyetleri değerlendirirken lütfen bu bilgileri dikkate alın. Bu gezi Ağustos 2019’da yapıldı, maliyetler zaman içinde değişebilir, unutmayın.

O zaman Batı Karadeniz gezi maliyeti ne olmuş, kalem kalem bir bakalım:

7 Günlük Batı Karadeniz Gezisi Ulaşım Maliyeti

Biz İstanbul’da araba kullanmıyoruz bir süredir. Hem maliyet hem de trafik kabusu ile uğraşmak istemiyoruz. Bu nedenle Türkiye içinde araç ile gideceğimiz yerler için araç kiralıyoruz. Batı Karadeniz seyahatimiz için de bir araç kiraladık. Ford Tourneo model, minivan tipi aracımızı Carrentals.com sitesi üzerinden 7 günlük 200 usd maliyet ile kiraladık yani 2019 Ağustos kuru ile bakarsak 1.115 TL araç kiralama maliyetimiz oldu.

2000 kilometreden fazla yol yaptık, çoğunlukla ana yollar yerine dağ yollarını, sahil yollarını kullanmayı tercih ettik. Bu nedenle de yakıt tüketimimiz biraz artmış olabilir. Toplamda 740 TL benzin masrafımız olmuş.

Birkaç yerde otopark kullandık, toplam 25 TL de otopark maliyetimiz oldu.

Toplamda gezimizin tüm ulaşım maliyeti diye bakacak olursak; 1.880 TL. Ben bütün seyahat hesaplamalarımı kişi başı yaptığım için yarısı 940 TL.

7 Günlük Batı Karadeniz Gezisi Yeme-İçme Maliyeti

Batı Karadeniz Gezisi Yeme-İçme
Batı Karadeniz Gezisi Yeme-İçme

Bizim seyahatlerimizde genellikle en yüksek kalemlerden biri yeme-içme oluyor. Karı koca ikimiz de hem yemeyi hem de içmeyi seviyoruz.

Bu seyahatimizde çadırda konakladığımızı belirtmiştim. Akşam yemeklerimizin bazılarını ve sabah kahvaltılarımızın tamamını kendimiz hazırladık, bu hazırlıklar için yaptığımız market alışverişleri de yeme-içme maliyeti içinde yer alıyor.

Toplamda iki kişi yeme-içme maliyetimiz 1107 TL olmuş. Detaylarına çok kısa bakacak olursak;

  • En yüksek yemek ücretini Amasra sahilde yediğimiz Mustafa’nın Yeri Canlı Balık’ta ödemişiz, toplam 250 TL. İçinde mezelerimiz, rakımız, balığımız var. İki kişi diye bakınca çok değil aslında. Yeri önerir misin derseniz, bence o sırada günbatımı izleyebileceğiniz başka yerler de var. Burada rezervasyonsuz zor yer bulunuyor. Yemeklerin ekstra hiçbir özelliği olmadığını belirtmem lazım, kötü değil ama muhteşem de değil. Ama günbatımı harika.
Batı Karadeniz Gezisi Yeme-İçme – Amasra Canlı Balık
Batı Karadeniz Gezisi Yeme-İçme – Amasra Canlı Balık
  • İkinci yüksek ödemeyi Sinop sahilde yer alan Cem’s Kitchen’da yapmışız. Burada yine alkol olması nedeniyle iki kişi toplam 150 TL ödedik. Pub tarzı keyifli bir mekan.
  • Üçüncü en yüksek ödemeyi ise İnebolu sahildeki Hanımeli Restoran’a yapmışız, 92 TL. Burada alkol yoktu. Ama uzun zamandır yediğim en güzel çoban kavurmayı burada yedim. Sahilde alelade görünen bir mekan, tavsiye edilir.
  • Fiyattan bağımsız olarak Boyabat çıkışında tesadüfen durduğumuz Çorbacı Veysel de çok güzel çorba yapıyor. 3 çorbaya 27 TL ödemişiz. Yolunuz düşerse uğrayın.
  • Bunlar dışında market alışverişlerimiz, çay, kahve, bira molalarımız, öğle yemeklerimiz ile 1107 TL’ye ulaşmışız.

Yemek maliyetini yine kişi kişiye bölecek olursam, kişi başı 553 TL yeme-içme masrafımız olmuş.

7 Günlük Batı Karadeniz Gezisi Konaklama Maliyeti

Batı Karadeniz Gezisi Konaklama
Batı Karadeniz Gezisi Konaklama

Bayram dönemi yola çıkınca, otellerde yer bulmakla uğraşmak istemedik. İkimiz de bu yıl istediğimiz kadar kamp yapamamış olmaktan şikayet ediyorduk, ülkemizin en güzel coğrafyalarından birine gidiyorsak kamp yapalım dedik, iyi ki demişiz.

Aşağıda gün gün kaldığımız yerler ve maliyetlerini görebilirsiniz.

1. Gün: Zonguldak, Ereğli, Tas Gölü Kamp Alanı – 40 TL

Tas Gölü Kamp Alanı, Zonguldak Ereğli’ye 21 kilometre mesafede yer alan özel işletmeye ait bir kamp alanı. Mesafe kısa görünse de yol biraz bozuk, o yüzden ulaşmak en az yarım saati buluyor Ereğli’den.

Kamp alanında çadır kurabileceğiniz 3 farklı alan var: dere kenarı, şelale kenarı ve orman içi. Lavabolar, tuvalet, ortak alanda elektrik ve buzdolabı bulunuyor ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz. Bayramın ilk günü gittiğimizde çok sakindi ve çok sevdik.

Tas Gölü Kamp Alanı’nda çadır için 40 TL ödedik.

2. Gün: Amasra, Akkonak, Akarsu Kamp Alanı – 75 TL

Amasra içinde kamp yapmaya uygun alan bulunmuyor. Bu nedenle 15-20 km mesafede bulunan koylardaki kamp alanlarından faylanmak en iyisi. Önce Bozköy mevkiinde yer alan kamp alanlarına baktık ancak çok kalabalıktı ve yer yoktu, biz de bir sonraki koya doğru devam ettik. Akarsu kamp alanı da çok kalabalıktı ama bize bir yer buldular. Zaten gece geç vakit varmıştık ve sabah erken ayrılacaktık, sorun etmedik. Ama zaman geçirecek olsaydık kesinlikle tercih etmezdik.

Kamp alanında çadırların yakına kadar çekilmiş elektrik, mutfak, banyo, tuvalet ve plaj yer alıyor. İsterseniz mekan 25 TL karşılığında kahvaltı veriyor.

Akarsu Kamp Alanı için 75 TL verdik, bence bu kadar kalabalık bir alan için oldukça yüksek bir ücret.

3. Gün: Sinop, Martı Kamp Alanı – 100 TL

Martı Kamp Alanı, Sinop’a en yakın kamp alanı. Sonradan Sinop şehir merkezinde de çadır kurulmuş yerler gördük ancak kamp alanı değil de insanların münferit çadır kurduğu yerler gibiydi daha çok. Martı Kamp Alanı, Sinop’a 12 kilometre mesafede yer alıyor.

Kamp alanı içinde elektrik, mutfak, banyo, çay ve plaj hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Burada fiyatlama kişi başı. Kişi başı 65 TL dediler, biz 2 kişi için 100 TL’ye anlaştık.

Çok düzenli ve büyük bir kamp alanı burası, uzun süre konaklamak için oldukça elverişli.

4. Gün: Sinop, Uğur Apart Pansiyon – 185 TL

Üç gün çadır kampı yaptıktan sonra bir gün hem dinlenmek hem de rahat rahat banyo yapmak için bir otel konaklaması yapalım dedik. Sinop merkezden 4,5 kilometre dışarıda yer alan Uğur Apart Pansiyon’da kaldık. Odalar gayet temiz, kahvaltı tatminkar, fiyat performasına göre iyi bir seçenek.

Uğur Apart Pansiyon’da iki kişi oda+kahvaltı 185 TL ödedik.

5. Gün: Samsun, Vezirköprü, Vezirsuyu Tabiat Parkı- 40 TL

Şahinkaya Kanyonu’nu görmek için Samsun sınırlarına geçtik, Kızılırmak kıyısında yer alan kanyon çevresinde şu an kamp yapılabilecek uygun alan yok. Piknik alanları yapılmış, muhtemelen yakın zamanda kamp alanı da açılır. O zamana kadar Vezirsuyu Tabiat Parkı oldukça iyi bir seçenek.

Burası çok büyük bir park. İçinde futbol, basketbol sahalarından yürüyüş yollarına, kır gazinosundan kamelyalara, büfelere kadar pek çok olanak var. Biz gittiğimizde çadır kuran bizden başka kimsecikler yoktu, görevli istediğimiz yere çadır kurabileceğimizi söyledi. Bizden birkaç saat sonra 4-5 çadır daha geldi. Koca park gece bize kaldı.

Vezirsuyu Tabiat Parkı içinde çadır için 40 TL ödedik.

6. Gün: Kastamonu, Pınarbaşı, Park Ilıca – 50 TL

Kastamonu’nun kanyonlar bölgesinde kamp yapmak için en güzel yeri bulduk sanırım. Pınarbaşı ilçesine 12 kilometre, Ilıca Şelalesi’ne ise sadece 1 kilometre mesafede yer alan Park Ilıca kamp alanı.

Kamp alanında mutfak, elektrik, tuvalet, çay ücretsiz olarak faydalanabilecekleriniz. Aynı alanda bungalovlar da var, isterseniz kahvaltı dahil kişi başı 125 TL vererek bungalov evlerde de kalabilirsiniz.

Parkılıca kamp alanında çadır için 50 TL ödedik.

Konaklama için toplam 490 TL ödemişiz, kişi başı 245 TL.

7 Günlük Batı Karadeniz Gezisi Müze ve Ören Yeri Giriş Maliyeti

Seyahatimiz sırasında, mağara, ulusal park, kale gibi yerler için ödediğimiz toplam miktar 90 TL olmuş, kişi başı müze ve ören yeri giriş maliyeti 45 TL.

Müzekart geçen yerlerde onu kullandık sanırım o da yaklaşık 20 TL tasarruf etmemizi sağladı.

Araç kiralama, benzin, konaklama, yeme-içme, müze ve ören yeri girişleri için iki için toplamda 3582 TL ödemişiz, yani kişi başı maliyetimiz 1791 TL olmuş. Günlük 256 TL kişi başı harcamamız olmuş. 4 günlük Midilli gezi maliyeti ile kıyaslayınca fena değil ama yurt içinde yine de fazla geldi bana ne dersiniz?

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Batı Karadenizi Cide yi keşfetmeden gezdiğinizi sanmanız ve Cide den zerre bahsetmemiş olmanız burayı dolanmadığınız anlaşılıyor ve sadece bilindik yerlere giderek herkesin bildiği şeylerden bahsederek modern seyyahlık yapmışta olmuyorsunuz. Bilindiği herkes bilir. İyi günler

    • 7 günlük bir rotada heryeri keşfetmemiz mümkün değil tahmin edeceğiniz gibi. Cide’den geçtik ancak vakit geçirmedik bu nedenle orayla ilgili birşey yazmam doğru olmaz, çünkü hakkıyla gezdiğimi düşünmüyorum. Cide ile ilgili bilgilerinizi siz biryerlerde paylaşırsınız, biz de okuruz, bilgileniriz. Cide sevginizin kaynağını da daha iyi anlarız bu sayede.

Yorumunuzu Yazın