Batı Karadeniz yolculuğumuzun duraklarından biri de Zonguldak Ereğli şehir merkezinin çok yakınında yer alan Cehennemağzı Mağaraları idi. Hem Ereğli’yi hem de bu mağaraları çok sevmiş olduğumdan Cehennemağzı Mağaraları özelinde bir yazı yazmak istedim. Cehennemağzı mağaraları nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar, mağaraların hikayeleri ve efsaneleri neler hepsi bu yazıda sizi bekliyor.

Cehennemağzı Mağaraları
Cehennemağzı Mağaraları

Cehennemağzı mağarası değil de mağaraları denmesinin sebebi aynı bölgede yanyana üç tane mağara olması. Mağaraların adları: Cehennemağzı Mağarası, Kilise Mağarası ve Ayazma Mağarası. Bu üç mağara bir araya gelince Cehennemağzı Mağaraları olarak anılıyor.

Cehennemağzı Mağaraları Videosu

Cehennemağzı mağaraları ziyaretimizin videosunu aşağıdaki görsele tıklayarak izleyebilirsiniz. Videomu beğenirseniz kanalıma abone olmayı unutmayın.

Cehennemağzı Mağaraları Videosu
Cehennemağzı Mağaraları Videosu

Cehennemağzı Mağaraları Nerede, Nasıl Gidilir?

Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yer alıyor. Ereğli şehir merkezine yürüme mesafesinde yer alan mağaraların bulunduğu mahallenin antik dönemki adı Ayazma yani Kutsal Su imiş. Mağaraların bulunduğu vadinin içinden bir dere akıyormuş eskiden. Şimdi pek su kalmamış.

Cehennemağzı Mağaraları Nerede, Nasıl Gidilir?
Cehennemağzı Mağaraları Nerede, Nasıl Gidilir?

Cehennemağzı Mağaraları’na gitmek için Ereğli’ye ulaşmanız lazım. Ereğli İstanbul arası mesafe 280 kilometre civarında. 3,5-4 saatlik bir sürüş ile İstanbul’dan Ereğli’ye ulaşmanız mümkün. Yol üzerinde dura dura gelirseniz süre uzayabilir tabii. İstanbul’dan otobüs ile gitmek isterseniz, 5-6 saat sürüyor ve 80-90 TL arası bilet fiyatı.

Yol üstünde yer alan Akçakoca ile ilgili notlarıma göz atmak isterseniz; Akçakoca gezilecek yerler

Ereğli Ankara arası mesafe 300 kilometre civarında, yine 3,5-4 saatlik bir sürüş ile Ereğli’ye ulaşabilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları Giriş Ücreti

Mağaralar, Karadeniz Ereğli Müzesi’ne bağlı bir ören yeri olarak hizmet veriyor. Müze Kart sahibiyseniz ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Müze Kartınız yoksa 2019 yılı giriş ücreti 7 TL.

Mağara girişinde aynı zamanda Ereğli yöresine ait el sanatları ürünlerinin, hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar da bulunuyor.

Karadeniz bölgesine ait tüm yazılarım için KARADENİZ GEZİ YAZILARI sayfama göz atabilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları Tarihçesi

Bu mağaraları’nın popüleritesinin kaynağı barındırdığı pek efsaneye dayanıyor. Aşağıda bu efsanelerin bilinenlerini paylaşıyorum.

Herkül Efsanesi

Kral Eurystheus, Herkül’e (Herakles) gücünü göstermesi için 12 görev verir. Bu 12 görevin en zor olanı ve sonuncusu Cehennem Köpeği Kerberus’un Ölüler Ülkesi’nden kaçırılması görevidir. O zamana kadar hiçbir ölümlü Ölüler Ülkesinden geri dönememiştir. Herakles bu görevi yerine getirmek için Ereğli’ye gelir, Hermes ve Athena’nın yardımıyla Cehennem Köpeği Kerberus’u yeryüzüne çıkarır. Ancak kral köpeği görünce çok korkar, Herkül köpeği yeniden Ölüler Ülkesi’ne bırakır. Herkül’ün Kerberus’u Ölüler Ülkesinden çıkardığı yere Cehennemağzı denmiştir.

Kehanet Merkezi

İlkçağın en önemli iki kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu bilinmektedir. Diğer kehanet merkezi ise Yunanistan’ın Delphoi kenti olarak kabul edilir.

Aşk Hikayesi

Mağaralarla ilgili bir diğer söylence ise bir aşk hikayesi. Şehir tekfurunun kızı evdeki hizmetkara aşık olur. Tabii ki babası bu aşka izin vermez ve birlikte evden kaçarlar. Cehennemağzı Mağaraları’na gelerek burada saklanırlar. Cehennem zebanisi de dışarıdan gelecek olan tehlikelere karşı bu iki aşığı korur. Tekfur mağaraya giremez ancak dışarıdan iki aşığa “taş olun” diye seslenir ve aşıklar taş kesilir.

Hristiyanların İlk İbadet Yerlerinden Biri

Bu mağaralar uzun süre dini amaçlarla kullanılmış, paganizmin yaygın Hristiyanlığın ise yasak olduğu dönemlerde ilk Hristiyanlarca burası ibadet yeri olarak kullanılmış.

Kilise Mağarası

Kilise Mağarası
Kilise Mağarası

Cehennemağzı Mağaraları, üç mağaradan oluşuyor diye belirtmiştim. Ören yeri girişinden girdiğinizde ilk karşınıza çıkan mağara Kilise Mağarası.

Yukarıdaki efsanelerde bahsi geçen ibadethane olarak kullanılan mağara burası. Mağara içindeki zemin mozaiklerinin bir kısmı hala sağlam. Herhangi bir derinliği bulunmayan bu mağaranın içinde vaftiz için kullanılan bölüm hala sağlam.

Cehennemağzı Mağarası

Cehennemağzı Mağarası

Kilise Mağarasından kısa bir yürüyüş ile bu kez Herkül Efsanesi’ne konu olan ve bu mağaralara adını veren Cehennemağzı Mağarası’na ulaşıyoruz. Mağara giriş oldukça dar, gerçekten cehennem köpeğini buradan çıkarmak zor olmuş olmalı. Mağara içinde büyük bir havuz yer alıyor. İnsan eliyle şekillendirildiği belli olan duvarlar ve Meryem Ana silüeti ise bu mağaranın dikkat çeken kısımları.

Yukarıdaki efsaneye ek olarak bu bölgede yetişen eğrelti otlarının Cehennem Köpeği Kerberos’un havlarken çıkardığı köpüklerden oluştuğu söyleniyor.

Ayazma Mağarası

Ayazma Mağarası
Ayazma Mağarası

Cehennemağzı Mağarası’ndan kısa bir yürüme ile Ayazma Mağarası’na ulaşılıyor. Burası doğal bir mağara olsa da tavanın el ile şekillendirildiği anlaşılıyor. Mağaranın içinde büyük bir gölet yer alıyor. Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaradaki suyun kutsal olduğuna inanıldığından burada özel törenler yapılıyormuş.

Karadeniz Ereğli’sine gelirseniz bu mağaralara mutlaka uğrayın, ben gezmekten keyif aldım.

Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen

Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın