Alanya’da bir tatilden aradığınız ne varsa bulabilirsiniz; tarih, doğa, deniz, kültür, eğlence hepsi bu güzel şehirde sizi bekliyor! Alanya’nın tarihçesi, Alanya’ya gitmek için en iyi zaman, Alanya’ya ulaşım, Alanya’da gezilecek yerler, Alanya’da ne yenir, Alanya’da konaklama, Alanya gece hayatı, Alanya’da yapılacak aktiviteler, Alanya plajları gibi Alanya hakkında bilmeniz gereken herşeyi Alanya gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bir araya getirdim, bu yazıyı okumadan Alanya planı yapmayın!

Alanya'da Gezilecek Yerler ve Alanya Gezi Rehberi
Alanya’da Gezilecek Yerler ve Alanya Gezi Rehberi

Alanya’nın Tarihçesi

Sizi Alanya’da gezdirmeye başlamadan önce kısaca Alanya’nın tarihçesinden bahsetmek istiyorum. Böylece Alanya’da gezilecek yerler listesindeki duraklarımız çok daha anlamlı olacak.

Alanya'nın Tarihçesi
Alanya’nın Tarihçesi

Bugün Akdeniz Bölgesi’nin en önemli tatil beldelerinden biri olan Alanya’nın ilk kuruluş tarihi ve kimler tarafından kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 20.000-17.000’li yıllara kadar geçmişinin uzandığına dair buluntulara ulaşılmış. Antik çağda Pamfilya ve Kilikya sınırında yer aldığından kimi zaman Pamfilya kimi zaman da Kilikya şehri olarak tarih sayfalarına geçmiş. Tarihçi Herodot’a göre bu bölgede yaşayan halk, Truva Savaşı sonrası Anadolu’ya dağılan kolonilerin soyundan geliyor.

Doğu Roma Dönemi’nde Kalanoros ismini alan şehrin adı; 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın (1200-1237) kaleyi alması ile Alaaddin’in şehri anlamına gelen Alaiye olarak değiştirilmiştir.

Piri Reis'in Alanya Haritası
Piri Reis’in Alanya Haritası

M.Ö.4.yüzyıl antik coğrafyacılarından Scylax, daha sonra ünlü antik çağ yazarı Strabon, Piri Reis, İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi bu bölgeye gelmişler ve eserlerinde Alanya’dan bahsetmişler. Anadolu Selçukluların ikinci başkenti olan şehir o dönemde önemini artırmış. Şehrin önemli tarihi yerleri olan Tersane, Kızıl Kule, Tophane gibi yerler bu dönemde inşa edilmiş. Anadolu Selçukluları’nın dağılmasından sonra şehir önce Karamanoğullları sonra da Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil olmuş.

Alanya’ya Gitmek için En İyi Zaman

Alanya'ya Gitmek için En İyi Zaman
Alanya’ya Gitmek için En İyi Zaman

Alanya yaz tatilcilerinin gözde tatil rotalarından olsa da benim için Alanya’ya gitmek için en iyi dönem Nisan-Mayıs, Ekim-Kasım ayları. Sıcak ve nem ile mücadele etmek istemezseniz siz de bu dönemleri tercih edebilirsiniz. Ancak ben kemiklerim ısınsın istiyorum, deniz-güneş için gidiyorum Alanya’ya derseniz tabii ki yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Yaz aylarından gidecekseniz yanınıza bol güneş koruyucu ve şapka almayı unutmayın tabii.

Alanya’ya Ulaşım

Alanya, ülkemizin en sıcak bölgesi olan Akdeniz Bölgesi’nde Antalya il sınırları içinde yer alıyor. Alanya, kuzeyinde ihtişamlı Toros Dağları, güneyinde ise Akdeniz’in sıcak suları ile çevrili bir yarımada üzerine kurulmuş.

Antalya merkezde gezilecek yerler yazıma da bir göz atın.

  • Alanya ile Antalya şehir merkezi arası yaklaşık 133 km,
  • Alanya ile Antalya Havalimanı arası 125 km,
  • Alanya ile Gazipaşa-Alanya Havalimanı arası yaklaşık 41 km.

Alanya’ya havayolu ile ulaşmak için en iyi seçenek Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nı kullanmak. Havalimanından araç kiralayabileceğiniz gibi Havaş servislerini de kullanabilirsiniz. Gazipaşa-Alanya Havalimanı ile Alanya merkez arası yaklaşık 1 saat sürüyor ve 2022 yılı Mayıs ayında fiyatı 45 TL. Taksi veya kalacağınız otelden alabileceğiniz transfer hizmeti ile de şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Kendi özel aracınız veya kiralık araç ile Alanya’ya gidiyorsanız; Antalya’dan sonra doğuya doğru sahil yolunu takip ettiğinizde yol sizi Alanya’ya getirecek. Ben şahsen bu yolda araç kullanmayı hiç sevmiyorum çünkü sürekli trafik ışığı veya radar var. Koca otobanda yavaş gitmek zorunda kalıyorsunuz, söylemedi demeyin.

Toplu taşıma ile Alanya’ya gidecekseniz; Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden bilindik otobüs firmalarının Alanya’ya direk otobüs seferleri bulunuyor. Size uygun saati bulamazsanız Antalya’ya gelip Antalya’dan Alanya otobüsleri ile devam etmek bir başka seçenek olabilir.

Alanya’da Gezilecek Yerler Listesi ve Haritası

Aşağıdaki haritada Alanya’da gezilecek yerler, Alanya’da konaklama seçenekleri, Alanya’ya yeme-içme mekanları ve Alanya Merkez Plajları listesini görebilirsiniz.

Alanya’da gezilecek yerler listesi aşağıda özet olarak yer alıyor. Detaylarını yazının devamında bulabileceksiniz.

  • Alanya Kalesi
  • Ehmedek
  • Kızılkule
  • Tarihi Alanya Tersanesi
  • Tophane
  • Alanya Limanı
  • Damlataş Mağarası
  • Alanya Teleferik
  • Alanya Müzesi
  • Alanya Atatürk Evi Müzesi
  • Alanya Seyir Terası
  • Alanya Marina
  • Syedra Antik Kenti
  • Dim Mağarası
  • Dim Çayı
  • Sapadere Kanyonu
  • Cüceler Mağarası

Alanya’da Gezilecek Yerler

Gelelim muhtemelen bu yazıyı okuma sebebiniz olan Alanya’da gezilecek yerler listemizin detaylarına. Alanya’ya farklı zamanlarda çok kez gitmiş biri olarak kendi favori yerlerimi ve popüler noktaları bu listeye eklemeye çalıştım. Eksik olduğunu düşündüğünüz yerler varsa yorumlara eklerseniz bu yazıyı okuyan başkalarına da faydanız dokunur.

Alanya Kalesi (İç Kale)

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Anadolu’da bu güne kadar korunarak gelmiş en güzel Ortaçağ kalelerinden biri olan Alanya Kalesi, 10 hektarlık bir yarımada üzerine kurulmuş 6 km uzunluğunda surlar ile çevrilmiş bir açık hava müzesidir. Alanya’nın simgesi durumundaki kale; 140 burç, 400 sarnıç, kiliseler, Kızılkule, Ehmedek, İçkale, Tophane ve Tersane, eski Alanya evleri ile gezip görülecek pek çok noktaya sahiptir.

Kale surlarından içeriye giriş ücretli değil, ancak iç kalenin olduğu bölüm müze/ören yeri statüsünde olduğundan girişi ücretli ve ziyaret saati kısıtlaması var. Bu bölümde sarnıçlar, sultan sarayı, koğuşlar ve bir şapel ziyaret edilebilir.

  • Giriş Ücreti: 50 TL, Müzekart geçerli.
  • Ziyaret Saatleri: Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 20:30 – Gişe Kapanış Saati: 20:00
  • Ulaşım: Alanya merkezden teleferik veya dolmuş ile kaleye ulaşılabilir.

Alanya Kalesi’nin bu bölümünden eskiden suya taş atardık, taş denize ulaşırsa dileklerimizin gerçek olacağına inanırdık. Ancak maalesef taş atmayı yasaklamışlar.

Ehmedek Kalesi

Ehmedek Kalesi
Ehmedek Kalesi

Alanya Kalesi’nin üç tarafı deniz ile çevrili bir yarımada durumunda olduğundan kara tarafının güçlendirilmesi için bir iç kale daha inşa edilmiş, buraya Ehmedek deniyor. Ehmedek, üçer kuleli iki ayrı bölümden oluşuyor. Süleymaniye Camii, Kültür ve İpek Evi, Mecveddin Sarnıcı, Gemili mescit ve Pazar Kapısı bu bölgede görebileceğini yerler. Kalenin bu bölümüne giriş ücretsiz. Alanya merkezden teleferik ile ilk ulaşılan kısım burası. Ayrıca buradan gün batımı manzarası da muhteşem!

Kızılkule

Kızılkule
Kızılkule

Benim Alanya’da en sevdiğim yerlerin başında kalesi ve liman bölgesi geliyor. Kızılkule, liman bölgesinin bekçisi gibi bütün güzelliği ve ihtişamı ile limana gelenleri karşılıyor.

Kızılkule, 1226 yılında Alaaddin Keykubat tarafından Alanya Limanı’nın korunması amacıyla yaptırılmış. Sekizgen planlı kulenin yüksekliği 33 metre, çapı 29 metre. Kuleye çıkmak için 85 basamaklı taş merdivene tırmanmayı göze alacaksınız, yazın sıcak günlerinde şansınızı zorlamayın derim. Ben Ekim’de gittiğimde dahi sıcaktan bayılan biriyle karşılaştım. Kulenin ortasında Alanya Kalesi’nin pek çok su sarnıcından biri yer alıyor. Kızılkule’nin birinci katından sur içine doğru uzanan bir yürüme yolu bulunuyor, şu an belli bir noktaya kadar gidilebiliyor, sonrası kapalı.

Atatürk Anıtı
Atatürk Anıtı

Kızılkule’nin 2021 yılı giriş ücreti 12 TL idi ve Müzekart geçerli idi. Ancak 2022’de Müzekart sisteminden çıkacağı söylenmişti, gidip son durumunu öğrenenler haber verirse harika olur.

Kızılkule’nin hemen önünde sahilde bir Atatürk Anıtı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Tarihi Alanya Tersanesi

Tarihi Alanya Tersanesi
Tarihi Alanya Tersanesi

Alanya’nın Alanya olmasında önemli rolü olan yerlerden biri de bana göre Tarihi Alanya Tersanesi. Hem karadan hem denizden hala çok güzel görünüyor. Alanya’nın simgelerinden biri olan Tersane 1228 yılında Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış.

Denize bakan kemerli beş gözden oluşan Tersane, 56,5 metre uzunlukta ve 44 metre derinlikte inşa edilmiş. Alaaddin Keykubat, Alanya’nın stratejik konumunu farkederek burada bir tersane inşa ettirmiş, daha önce Karadeniz kıyısında yaptırdığı tersane ile birlikte Akdeniz ve Karadeniz’e hakim olmuş ve “iki denizin sultanı” ünvanını almış. Bu dönemde Venedikliler ile ticaret anlaşmaları yaparak şehrin önemini artırmış.

Bu güzel tersane 1960’lı yıllara kadar tersane olarak hizmet vermeye devam etmiş. Şu an ise müze statüsünde ziyaret edilebiliyor. İçeride eski gemi iskeletleri ve gemi yapımına dair malzemeler de sergileniyor. Tersane’nin 2021 yılı giriş ücreti 12 TL idi ve Müzekart geçerli idi. Ancak 2022’de Müzekart sisteminden çıkacağı söylenmişti.

Tersane’ye gelirken belki mayonuzu getirmek istersiniz, çünkü Tersane’nin önünde denize girebileceğiniz pırıl pırıl bir de plaj var, adı da Tersane Plajı olarak geçiyor.

Tophane

Tophane
Tophane

Kızıllkule’den Tersane’ye doğru yürürken Tophane’den geçeceksiniz. Denizden 10 metre yükseklikte, Tersane’yi koruma amacıyla 1227 yılında inşa edilmiş olan Tophane bugün açıkhava müzesi olarak görülebilir, herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.

Alanya Limanı

Alanya Yat Limanı & Deniz Feneri
Alanya Yat Limanı & Deniz Feneri

Alanya’ya geldiğinizde yolunuzunda eninde sonunda düşeceği yerlerden biri de Alanya Limanı. Şu an Alanya’dan kalkan günübirlik tekne turları, dalış tekneleri ve balıkçı teknelerinin kullandığı liman tarihte önemli bir ticaret merkezi imiş. Liman çevresinde çok sayıdaki restoran ve kafelerden birinde mola verebilir ve burada hareketli günü izleyebilirsiniz.

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağaralarından biri olan Damlataş Mağarası 1948 yılında liman inşaatı sırasında tesadüfen keşfedilmiş. Alanya Kalesi’nin batı kıyısındaki mağaranın girişinde 15 metre yükseklikte 50 metrelik bir geçit var, bu geçittren sonra mağaranın içine doğru ilerlenebiliyor. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin 15bin yılda oluştuğu tahmin ediliyor. Yaz kış mağara içinde sabit kalan 22.3 derece sıcaklık, yüzde 95 nem ve 760 mm basınç astım hastalarına iyi geliyormuş.

Mağara 09:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor, 2021 yılı tam giriş ücreti 12 TL, öğrenci giriş ücreti 6 TL.

Alanya Teleferik

Alanya Teleferik
Alanya Teleferik

Damlataş Mağarası’na iki dakika mesafede Alanya Kalesi’ne çıkabileceğiniz Alanya Teleferik’i bulunuyor. Çıkış manzarası özellikle gün batımı saatlerinde o kadar güzel ki bana çok kısa sürdü gibi geldi. Yukarıdaki fotoğrafı bu çıkış sırasında çekmiştim.

Teleferik 09:30-23:00 saatleri arasında hizmet veriyor. 2022 yılı için tek yön ücreti 38 TL, gidiş dönüş ücreti 45 TL. Tüm güncel bilet fiyatları için Alanya Teleferik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Alanya Müzesi

Damlataş Mağarası’na yürüme mesafesinde bulunan Alanya Müzesi; Anadolu Uygarlıkları, Gemi ve Denizcilik, Herakles, Alanya Kalesi, Sikke Salonu bölümlerinden oluşuyor. Müzede 12 bin yıl öncesinden başlayarak yakın dönem tarihine dair eserler sergileniyor. Müzenin en ünlü eseri ise Herakles Heykeli, genelde herkes bu heykeli görmek için müzeye geliyor.

Alanya Müzesi giriş ücreti 15 TL, Müzekart geçerli.

Alanya Atatürk Evi Müzesi

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935 yılındaki Alanya ziyaretinde bir süre kaldığı geleneksel bir Alanya Evi, müze haline getirilerek ziyarete açılmış. Atatürk’ün kişisel eşyaları ve Alanyalılara yazdığı bir telgraf ile Alanya’ nın yakın geçmişine ait gelenek ve görenekleri anlatan malzemeler müzede sergileniyor.

Alanya Atatürk Evi Müzesi girişi ücretsiz.

Alanya Seyir Terası

Alanya Seyir Terası
Alanya Seyir Terası

Alanya’yı denizden 650 metre yüksekten izlemek isterseniz, Alanya Belediye tarafından düzenlenmiş olan Alanya Seyir Terası’nı ziyaret edebilirsiniz. Piknik ve dinlenme alanı bulunan terasta büfe ve çay bahçesi de yer alıyor. Kahvaltı veya günbatımı için burayı tercih edebilirsiniz.

Alanya Marina

Alanya Marina
Alanya Marina

Alanya şehir merkezine sadece 5 km mesafede bulunan Alanya Marina, yat limanı olarak hizmet veriyor. Burası gezilecek görülecek bir yer gibi gelmese de içinde bulunan restoranlar ve Illusion Event Hall ile Alanyalıların yollarının sık düştüğü bir yer.

Syedra Antik Kenti

2000 yıllık bir antik kent, Kilikya ile Pamfilya arasında bir köprü, bir yanda Gazipaşa diğer yanda Alanya’ya kadar uzanan stratejik bir konum, görülmemiş bir mimari, sanatçısının ustalık eseri denebilecek mozaikler, şehri tırmanan 2bin yıllık merdivenler, mağaralar, sarnıçlar, hamamlar, binlerce yıllık tavla benzeri bir oyun, zeytin işleme atölyesi, sütunlu yolu ile müthiş güzellikte bir yerleşim… Alanya’ya sadece 20 km mesafede yer alan Syedra Antik Kenti her gün ilerleyen kazıları, yeni açılan bölümleri ile ziyaretçilerini bekliyor.

Dim Mağarası

Dim Mağarası
Dim Mağarası

Alanya şehir merkezine 14 km mesafede bulunan Dim Mağarası, Alanya’nın popüler turistik noktalarından biri. Dim Çayı’nın oluşturduğu vadiye tepeden bakan bir noktada bulunan mağara yağmur sularının kireçtaşı kayaları aşındırması ile oluşmuş, tahmini yaşı ise 1 milyon. Dim Mağarası ve Dim Çayı hakkında merak ettiğiniz herşey için Dim Mağarası yazıma göz atabilirsiniz.

Dim Mağarası’na giriş ücreti tam 60 TL, indirimli 20 TL.

Dim Çayı

Dim Çayı
Dim Çayı

Dim Çayı, Alanya’nın sıcağından kaçmak için harika bir serinleme noktası. Yaz ve bahar aylarında çay kıyısında bulunan restoranlarda kahvaltı veya ana yemek için gelebilir, çayda yüzebilir, güneşlenebilir ve serinliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Dim Çayı kıyısında çok sayıda restoran var, ben Pınarbaşı Restoran’da alabalık yiyip serinledim, yukarıdaki fotoğraf da oradan.

Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu - İkiz Şelale
Sapadere Kanyonu – İkiz Şelale

Alanya’da en sevdiğim yerlerden biri de şüphesiz Sapadere Kanyonu. Alanya şehir merkezine 45 km mesafede bulunan kanyon, doğa ile iç içe olmak, Sapadere sularında serinlemek ve zor olmayan bir kanyon gezisi yapmak için harika bir seçenek. Kanyon girişindeki kafe ve restoranlarda çınar ağaçları altında vakit geçirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Sapadere Kanyonu’na giriş 15 TL.

Cüceler Mağarası

Sapadere Kanyonu’na sadece 9 km mesafede bulunan, Cüceler Mağarası’na kanyona gidiş veya dönüşte uğrayabilirsiniz. Mağara ziyarete 2012 yılında açılmış. Mağara içindeki yürüyüş mesafesi sadece 155 metre kadar, yürüyüş rotasında sarkıt ve dikitleri görebilirsiniz. Dışarıda ise güzel bir vadi manzarasına sahip.

Alanya’ya gelmişken rotanızı uzatıp Gazipaşa’da Aytap Antik Kenti, Güney Kral Koyu (Delikkaya) ve Doğal Havuzları görebilirsiniz. Gazipaşa’da gezilecek 5 yer yazıma da bir göz atın.

Alanya’da Yapılacak Aktiviteler

Alanya'da Yapılacak Aktiviteler - Jeep Safari
Alanya’da Yapılacak Aktiviteler – Jeep Safari

Alanya’da gezilecek yerleri bitirince ne yapacağız diye sorarsanız yapılacak aktivite çok, hiç merak etmeyin sıkılmazsınız.

Tekne Turu

Tekne Turu
Tekne Turu

Alanya Yat Limanı’ndan kalkan tekneler ile günübirlik yüzmeli gezmeli turlara katılabilir, çevredeki güzel koyların, doğanın tadını çıkabilirsiniz. Tekne turları genelde tüm gün sürdüğünden bir gece önceden turunuzu ayarlamanızda fayda var.

Dalış

Ülkemiz sularında dalış yapılabilecek güzel noktalardan biri Alanya. Deniz altında canlı çeşitliliği çok fazla olmasa da yer üstünün güzelliği su altında devam ediyor, suyun altındaki farklı yer şekillerini görmek ve ılık suda dalmanın keyfini çıkarmak için Alanya güzel bir seçenek.

Jeep Safari

Alanya kıyılarında uzun plajlar olsa da sırtını Toroslar’a dayamış bir şehir. Hal böyle olunca, dereler, kanyonlar, çaylar, mağaralar gibi görülecek pek çok doğal güzelliği var. Bu güzelliklere ulaşmak için seçeneklerinizden biri de jeep safarilerine katılmak. Başta Dim Çayı ve Sapadere Kanyonu olmak üzere Alanya çevresindeki safariler serinlemek için güzel bir alternatif.

Alanya Ultra Trail

Her yıl bahar aylarında, Toroslarda çiçekler açtığında Alanya’da düzenlenen Alanya Ultra Trail, dünyanın farklı ülkelerinden pek çok koşucuyu bir araya getiriyor. “Yörüklerin İzinde, Torosların Zirvesine” sloganı ile yola çıkan koşu, farklı zorluk derecelerinde rotalara sahip: 76 km’lik Alanya Ultra Trail, 48 km’lik Toros Dağ Maratonu, 28 km’lik Keykubat Dağ Koşusu ve 15K Alaiye etabı. Koşuya, özellikle de ultra maratona merakınız varsa tarihleri takip edip önceden kayıt yaptırmayı unutmayın.

MLO Strongman Champions League

Dünyanın en güçlü adamlarının seçildiği MLO Strongman Champions League Dünya Serisi’nin finalleri sonbaharda Alanya düzenleniyor. Güçlerini sergileyen yarışmacıları izlemek için Kleopatra Plajı ve İskele Şelale Meydanı’nda düzenlenen yarışları izleyebilirsiniz. Yarışmacı olarak katılmanız belki biraz zor olur ama Kasım ayında bir Alanya seyahati planlıyorsanız yarışmaları izlemek ilginç olabilir.

Bonus: Alanya Influencer Fest 2022

Alanya Influencer Fest 2022
Alanya Influencer Fest 2022

Alanya Turizm & Tanıtma Vakfı Altav öncülüğünde 2022 yılı Mayıs ayında, dünyanın 10 farklı ülkesinden 15 sosyal medya fenomeni Alanya’yı tanıtmak üzere şehre davet edildi. 4 gün süren etkinlik boyunca Alanya’nın tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve gastronomi zenginliği katılımcılara gösterildi. İlki 2022’de düzenlenen etkinliğin önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam etmesi bekleniyor. Ben de davetliler arasında olmaktan ve Türkiye’den katılan tek sosyal medya fenomeni olmaktan mutluluk ve gurur duydum.

Alanya Merkez Plajları

Alanya Merkez Plajları
Alanya Merkez Plajları

Alanya’nın popüler bir tatil beldesi olmasının önemli sebeplerinden biri şüphesiz birbirinden güzel, uzun ve temiz plajları. Alanya’nın en bilinen, merkezde yer alan mavi bayraklı plajı Kleopatra Plajı, Kleopatra Plajı’nın sonunda Damlataş Mağarası önünde yer alan Damlataş Plajı, Tarihi Tersane’nin önünden denize girme imkanı sunan Tersane Plajı, Gazipaşa yönüne doğru sıralanan Keykubat ve Portakal Plajları Alanya şehir merkezinde denize girebileceğiniz ilk akla gelen plajlar.

Bu plajlara havlunuzu alıp gidebileceğiniz için plajda hizmet veren beach cluplerden şezlong, şemsiye, yeme-içme gibi hizmetleri de alabilirsiniz.

Alanya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Alanya'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Alanya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Alanya hem yöresel hem de dünya mutfağının pek çok örneğini bulabileceğiniz irili ufaklı restoran seçenekleri ile dolu. Alanya’da aç kalmazsınız, bu konuda içiniz rahat olsun! Alanya seyahatim sırasında deneyimlediğim yeme-içme seçeneklerini aşağıda yorumlarım ile birlikte sıraladım, siz de deneyip memnun kaldığınız yerler varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.

Gardenia Restaurant

Alanya Kalesi’nin içinde, gün batımını izlemek için en güzel noktalardan birinde bulunuyor Gardenia Restaurant. İçki ve yemek menüsü var, yemekler lezzetli idi. Tabii konumu nedeniyle fiyatlar biraz yüksek. Asıl sorunu servis personelinin son derece ilgisiz ve kaba olması. Bu kadar güzel bir restorana yazık ediyorlar diyebilirim. Konumu için tıklayın.

Alanya Belediyesi Mutfak Kültürü Evi

Alanya Belediyesi Mutfak Kültürü Evi
  • Alanya Belediyesi Mutfak Kültürü Evi
  • Alanya Kalesi içinde eski bir Alanya Evi restore edilerek Mutfak Kültürü Evi olarak hizmete açılmış. Evin üst katında Alanya mutfak kültürüne ait canlandırmalar var, mutlaka görün. Normal şartlarda kafeterya olarak hizmet veren Kültür Evi, isteyenler için Alanya’ya özgü yemeklerin yapıldığı yemek workshopları düzenliyor. Konumu için tıklayın.

    Esma Abla Ev Yemekleri

    Alanya’da Alanya’ya özgü yemekler yemek istiyorsanız gideceğiniz yer burası. Öküz Helvası, Gülüklü Çorba, Ülübü Piyazı, İçli Pide ve daha hatırlayamadığım pek çok yöresel yemeğin tadına burada bakabilirsiniz. Bir de fıstıklı limonatayı başka bir yerde denemediyseniz burada mutlaka sorun. Konumu için tıklayın.

    Cilvarda Hisariçi

    Cilvarda Hisariçi
  • Cilvarda Hisariçi
  • Alanya’ya gittiğinizde güzel bir mekanda lezzetli yemek yemek istiyorsanız gideceğiniz yer kesinlikle Cilvarda Hisariçi. Burası açılalı henüz 2 ay olmuş ama müthiş bir mekan yapmışlar. Dar bir sokaktan girdiğinizde karşınıza böyle bir mekan çıkacağını hayal bile demezsiniz. Kocaman bir bahçe, kale surları manzarası, sade ve şık dekorasyon, çok nezih ve güzel bir ortam, güler yüzlü servis ve hepsinin üstüne bir de çok lezzetli yemekler. İçki ve yemek menüsü zengin. Daha ne diyebilirim ki, bu mekana bayıldım! Konumu için tıklayın.

    Occo Beach Club

    Deniz kıyısında şık bir mekanda yemek yemek, birşeyler içmek veya sadece plajdan faydalanmak isterseniz Occo Beach Club, Damlataş Plajı’nda gidebileceğiniz güzel bir mekan. Konumu için tıklayın.

    Dim Çayı – Pınarbaşı Restoran

    Pınarbaşı Restoran
    Pınarbaşı Restoran

    Her zevke her bütçeye göre yer önerisi bulunan bloggeriniz, sizin için dere kenarında serin serin alabalık yiyebileceğiniz bir yer önerisi ile geldi. Alanya merkeze 10 km mesafede, Dim Çayı kıyında çok sayıda mekan bulabilirsiniz. Hem kahvaltı hem yeme-içme hem de derede yüzmek için güzel bir seçenek, burası da listenizde bulunsun. Konumu için tıklayın.

    Ciğerci Turan Usta

    Alanya yöresel yemekleri veya lüks restoranlar istemezseniz şiş kebap ve meze yiyebileceğiniz bir mekan önerisi de yapmak istedim. Ben tadına bakmadım ama yiyenler Alanya’daki en iyi ciğer şiş olduğunu söylüyor. Konumu için tıklayın.

    Alanya Pazarları

    Alanya’ya gelmişken mutlaka bir pazara gitmenizi ve çevrede yetişen birbirinden lezzetli, taze ve tropik meyvelerden alıp tadına bakmanızı tavsiye ederim. Alanya ve Gazipaşa muz ile tanınıyor olsa da burada kividen avokadoya pek çok tropik meyve ve sebze yetişiyor. Bunlar arasında ejder meyvesi en çok rağbet göreni, mutlaka tadına bakın.

    Alanya’da Konaklama – Alanya Otelleri

    Alanya'da Konaklama - Alanya Otelleri
    Alanya’da Konaklama – Alanya Otelleri

    Alanya’da pansiyondan tatil köylerine, butik otellerden beach otellere kadar çok geniş bir yelpazede konaklama imkanı bulabilirsiniz. Aşağıda farklı özellikleri olan otelleri listeledim, bütçenize ve tatil türünüze göre birini seçebilirsiniz.

    Sunprime C-Lounge Hotel

    Sunprime C-Lounge Hotel
    Sunprime C-Lounge Hotel

    Mayıs 2022’de Alanya’daki konaklamamı bu Sunprime C-Lounge Hotel‘de yaptım. Herşey dahil sistemle hizmet veren otel şehir merkezine 10 dakika mesafede yer alıyor. Kendi plajı, havuzu ve hamamı olan 5 yıldızlı otelin odaları da rahat. Açık büfe menüsü ise çok doyurucu ve lezzetli. Konumu için tıklayın.

    Cook’s Club Hotels

    Cook’s Club Hotels Kleopatra Plajı’nda deniz kıyısındaki 5 yıldızlı otellerden biri. Konaklamadım ama birşeyler yiyip içmek için restoran/beach kısmına gittim. Denize sıfır olması büyük avantaj, havuzu da hemen sahile paralel. Sahil barı da çok keyifli. Konumu için tıklayın.

    Kaila Beach Hotel

    Birşeyler içmek için uğradığım bir diğer otel de Kalia Beach oldu. Sunprime C-Lounge Hotel ile aynı sıradalar, buranın da plajı ve havuzu var, 5 yıldızlı otel herşey dahil sistem ile hizmet veriyor. Konumu için tıklayın.

    Hotel Villa Turka

    Ben büyük otel sevmiyorum, butik otel olsun diyenler için de bir seçenek eklemek istedim. Alanya Kalesi içinde yer alan Villa Turka eski bir Alanya evinden otele dönüştürülmüş. Muhteşem bir Alanya Marina manzarası ve havuzu ile butik otel sevenleri mutlu edecek bir seçenek. Konumu için tıklayın.

    Sirius Deluxe Hotel

    Şehir merkezinde olmasın, herşey dahil olsun, 5 yıldızlı olsun, ben zaten otelden çıkmam diyorsanız burası size göre. Konumu için tıklayın.

    Club Hotel Titan

    Alternatifler arasına bir de tatil köyü ekleyeyim dedim. Yeşil ve mavinin iç içe olduğu, iki katlı evler şeklinde tasarlanmış bir otel burası. Ultra herşey dahil sistemi ile hizmet veren otel Kargıcak mevkiinde bulunuyor. Özellikle çocuklu aileler için güzel bir seçenek olabilir. Konumu için tıklayın.

    Alanya Bungalow Evleri

    Alanya’nın sıcağından birazcık uzaklaşayım, portakal ve nar ağaçları arasında doğa ile içiçe bir tatil yapayım isterseniz Alanya Bungalov Evleri tam size göre. Alanya şehir merkezinden 12 km kadar Toroslara doğru yol aldığınızda bu güzel yere ulaşabilirsiniz. Konumu için tıklayın.

    Caligo Apart

    Sen bize hep pahalı yerler söylüyorsun demeyin. Şehir merkezinde, Kleopatra Plajı’nın dibinde uygun fiyatlı bir apart Caligo. Heryere yürüme mesafesinde, gece hayatı, plaj, çarşı pazar herşey elinizin altında. Konumu için tıklayın.

    Hotel La Finca Marina

    Ekim 2022’de Alanya’da konakladığım otel burası idi. Muz bahçelerinin arasında Marina’ya yürüme mesafesinde, şehir merkezine 5-6 km mesafede. Havuzlu, mütevazi ve keyifli bir otel. Konumu için tıklayın.

    Alanya Öğretmen Evi

    İşte size ekonomik bir seçenek daha! Kleopatra Plajı’nda bulunan Alanya Öğretmen Evi, herhalde Türkiye’deki en güzel yere sahip öğretmen evlerinden biri. Yer bulmak oldukça zor olduğu için mutlaka erkenden rezervasyon yapmanızı öneririm. Konumu için tıklayın.

    Alanya Gece Hayatı

    Alanya Gece Hayatı
    Alanya Gece Hayatı

    Alanya’ya hem yabancı turistin fazla gelmesi hem de yerleşik yaşayan yabancının çok olması nedeniyle gece hayatı oldukça hareketli. Şehir merkezinde, yat liman çevresinde çok sayıda bar-gece kulübü seçeneği bulunuyor.

    Illusion Event Hall

    Alanya, hatta Akdeniz Bölgesi’nin en kaliteli gece kulübü Alanya Marina’da bulunan Illusion Event Hall. Konumu için tıklayın.

    Burası sadece bir gece kulübü değil, konser ve etkinliklerin düzenlendiği bir yer. Devasa bir çadır şeklinde tasarlanmış mekanın işletmecisi eski Anadolu Ateşi dansçılarındanmış. Gece hayatı ve dans işini gerçekten iyi biliyor. Her gece farklı dans gösterileri ve DJ performansları sergileniyor. Güvenlik ise üst düzeyde, içip içip size sataşacak kişileri engellemek için çok sayıda görevli mekanı izliyor.

    Illusion Event Hall’a gitmeden rezervasyon yaptırmanızı öneririm. 05320151636 numaralı telefondan rezervasyon yaptırabilirsiniz.

    "Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

    Yorumunuzu Yazın