Beş bin yıllık bir geçmişe sahip, Türkiye’nin en büyük zeytin üreticisi olan Akhisar beni gerçekten çok şaşırttı! Müthiş lezzetli yemeklerini; geleneksel havasını kaybetmemiş çarşısını; en çok da sıcacık, tertemiz insanlarını tanımak beni çok mutlu etti. Akhisar’ın sadece bir yol üstü durağı değil, gezilip görülecek, zaman geçirilecek bir yer olduğunu herkesler duysun, dünyalar tatlısı Akhisarlılar ile herkesler tanışsın istiyorum. Akhisar’da gezilecek yerler, Akhisar’da ne yenir, nerede yenir, Akhisar’a nasıl gidilir, Akhisar’da nerede kalınır gibi Akhisar seyahati için ihtiyacınız olan tüm bilgileri içeren bir Akhisar gezi rehberi hazırladım, keyifli okumalar!

Akhisar Gezi Rehberi & Akhisar'da Gezilecek Yerler
Akhisar Gezi Rehberi & Akhisar’da Gezilecek Yerler

Akhisar’da Gezilecek Yerler

Akhisar’a gidişim; Pam Yeni Medya organizasyonu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Akhisar Belediyesi’nin daveti ile düzenlenen Leziz Akhisar etkinliği vesilesi ile oldu. Açıkçası Akhisar’a giderken gezilecek yerler açısından bekletim pek yüksek değildi. Organizasyon daha çok Akhisar’ın yemek kültürü üzerine olunca gezilecek çok fazla yer yok diye düşünmüştüm. Ancak, hem gitmeden önce yaptığım araştırmalarda hem de üç gün süren Leziz Akhisar etkinliği süresince ne kadar yanıldığımı anladım. Akhisar’da gidip gördüğüm ve görmek istediğim yerleri aşağıda bulacaksınız.

Akhisar lezzetlerini ve Akhisar kültürünü yakından görmek için Leziz Akhisar sosyal medya hesabına göz atmanızı öneririm.

Akhisar Müzesi

Akhisar Müzesi
Akhisar Müzesi

Her zaman derim ki, “bir şehri tanımak, gezmek, görmek istiyorsanız önce müzesini gezin”. Bu durum Akhisar için de geçerli. Akhisar Müzesi, oldukça küçük bir müze, köklü bir tarihe sahip Akhisar’ın daha dolu dolu bir müzeye sahip olmasını isterdim.

Müzede Arkeoloji, Etnoğrafya ve Arasta bölümleri bulunuyor. Thyateria Antik Kenti ve Akhisar’daki kazılarda çıkan buluntular, Akhisar’ın günlük yaşantısını ve kültürünü anlatan sunumlar ve Akhisar’ın kültürünü etkileyen ticari hayatına dair alanlar bulunuyor. Müzenin en fazla dikkat çeken bölümleri bahçesinde bulunan lahit mezar (1.fotoğraf) ve hemen giriş kapısında bulunan kehanet taşı (2.fotoğraf). Kehanet taşına dokunarak dilek tutarsanız açılamayan bütün kapılarınız açılıyormuş, ama ortasındaki delik kısmına değil üst kısmına dokunmanız lazım, yanlış yere dokunursanız dileğiniz gerçekleşecekse de gerçekleşmezmiş.

Akhisar Müzesi ve Thyateria Antik Kenti için tek bilet geçerli, 2022 giriş ücreti 40 TL, Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.

Thyateria Antik Kenti

Akhisar’ın tam şehir merkezinde muhteşem sütunların yükseldiği bir arkeolojik alan bulunuyor. Sütunları dışarıdan görünce dahi çok heyecanlandım çünkü bu sütunlar bana antik dönemde Akhisar’ın önemini anlatıyor aslında. Akhisar’ın ilk yerleşim yeri olan Thyateria Antik Kenti burası, bir antik Yunan kenti.

Bu güzel sütunlar Lidyalılar ve Pergamon Krallığı döneminden kalma. Sütunların olduğu alan “Tepe Mezarı” adıyla anılsa da bu sütunlar antik bir yolun çevresine sıralanmış sütunlar. Ve bu yol hristiyanlığın Anadolu’ya yayılmasından sonra Aziz Pavlus (St. Paul) tarafından Batı Anadolu’da kurulan hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birine giden yol. Akhisar bu özelliği ile hristiyanlık için önemli bir şehir, bu sayede çok sayıda yabancı turist de alıyor.

Batı Anadolu’daki hristiyanlığın 7 kutsal kilisesini aşağıda görebilirsiniz, listeye bakınca Akhisar’ın stratejik önemini daha iyi anlayacaksınız.

  • Ephesus (Efes),
  • Smyrna (İzmir),
  • Pergamon (Bergama),
  • Thyateria (Akhisar),
  • Sard (Sart),
  • Philadelphia (Alaşehir),
  • Laodikeia (Denizli).

Şehrin Kalbi Milli Egemenlik Meydanı

Akhisar’ın tarihinde bir gezinti yaptıktan sonra şehrin yeni yüzünü keşfetmeye başlayabilirsiniz. Şehrin en büyük meydanı Akhisar Belediyesi’nin ve Atatürk Heykeli’nin bulunduğu Milli Egemenlik Meydanı. Meydan resmi bayramlar ve özel günler için de buluşma noktası olarak kullanılıyor. Tam belediye binasının önünde bulunan güzeller güzeli bir zeytin ağacı var, gitmişken onunla da bir fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Akhisar’ı bisikletle dolaşmak isterseniz, ki bence isteyin, çok keyifli, Akhisar Belediyesi’ne kimliğinizi vererek ücretsiz olarak bisiklet kiralayabilirsiniz.

Egea Zeytin Müzesi

Egea Zeytin Müzesi
Egea Zeytin Müzesi

Akhisar tarih boyunca zeytinden tütüne, farklı gıda ürünlerinden şaraba kadar pek çok ürün üretmiş. Akhisar Çarşısı içinde bulunan eski bir kasaphane binası bugün Zeytin Müzesi olarak değerlendirilmiş. Zeytin üretimi, zeytinyağı, sabun gibi farklı ürünlerin üretimine dair alet edevat bina içinde sergilenirken burası aynı zamanda kafe olarak hizmet veriyor. Kahvelerini deneme şansım oldu, gayet güzel, hamburger makarna gibi pek çok yemek seçeneği servis ediliyor.

Zeytin Müzesi’ne giriş ücretsiz.

Paşa Camii ve Paşa Hamamı

Akhisar ile ilgili sevdiğim şeylerden biri ulu çınar ağaçlarının süslediği meydanları. O meydanlardan birinde Arasta Çarşısı’nın yanında bulunan Paşa Camii ve Paşa Hamamı bulunuyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde dahi yer bulmuş olan caminin nadir görülen iki ayrı namazgahı bulunuyor. 14. yüzyılda inşa edilen camiye gelir sağlaması için hamam inşa edilmiş.

Rengarenk Evleri ile Şeyhisa Mahallesi

Akhisar’ın eski mahallelerinden biri olan Şeyhisa Mahallesi Akhisar Belediyesi öncülüğünde renklendirilmeye başlamış. Tek katlı ve iki katlı evler canlu renklerde boyanmış, üstlerine güzel desenler çizilmiş ve çok fotoğrafik bir mahalle ortaya çıkmış. Mahalleyi gezin, renkli binaların fotoğraflarını çekin, mahalle fırınından simit alın, kahvede oturup yaşayanlar ile sohbet edin. Şeyhisa Mahallesi yakında Akhisar’ın en popüler yeri olacak, demedi demeyin!

Dünyanın İlk Çocuk Kütüphanesi olan Zeynelzade Çocuk Kütüphanesi

Dünyanın ilk çocuk kütüphanesi Akhisar’da imiş ve kimselerin haberi yok! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünya çocuklarına armağan etmiş bir milletiz biz, dünyanın ilk çocuk kütüphanesini kurmuş olmamız çok normal değil mi?

Kütüphane, Hashoca Camii avlusunda 1797’de 923 el yazması kitap ile açılmış, Katip Çelebi’nin ‘Keşfüzzünun’ eseri de kütüphanede yer alıyor. İki küçük binada yer alan kütüphane bugün halen aktif olarak çocuk kütüphanesi olarak hizmet veriyor.

Akhisar’ın Kalbi Arasta Çarşısı

Arasta Çarşısı
Arasta Çarşısı

Küçük Anadolu şehirlerini bilir misiniz? Şehirde bir çarşı bir arasta mutlaka bulunur. Akhisar Arastası’nda kalaycılardan köftecilere, urgancılardan nalıncılara, sepetçiden bakırcıya kadar pek çok zanaatçı bulunuyor. Akhisar’ın günlük hayatını, ekonomisini anlamak için mutlaka zaman ayırmanız gereken bir yer arasta.

Arasta’da gezerken Akhisar’ın kendi gazoz markası olan Dört Mevsim gazozunun tadına bakmayı da unutmayın.

Şehrin En Eski İki Camisinden Biri Yeni Camii

Yeni Camii
Yeni Camii

Adına rağmen, Paşa Camii ile birlikte Akhisarı’ın en eski camilerinden biri olan Yeni Camii 1503 yılında inşa edilmiş. Camii II.Beyazıd’ın eşi Gülruh Sultan tarafından yaptırılmış. Külliye, cami, hamam, medrese, imaret ve bedesten kompleksi şeklinde inşa edilmiş ancak medrese, imaret ve bedesten bölümleri bu güne ulaşamamış.

Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi

Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi
Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi

Akhisar Belediyesi’nin deprem yönetmeliğine uygun olmayan eski binası güçlendirilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmiş ve bugün Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. Oldukça büyük olan bina içinde konferans salonu, sanat atölyeleri, dans salonu, çini kurs odası, müzik ve ses kayıt odası, engelsiz atölye ve çocuk atölyeleri gibi Akhisarlıların faydalanabileceğin pek çok alan bulunuyor.

Kültür merkezinin bahçesinde çam ağaçları altında hizmet veren Kafe Koop bulunuyor. Bu kafenin özelliği Akhisar Kadın Kooperatifi‘nin işletmesi olması, çalışan, üreten herkes kadın. Kooperatif erişte, zeytin, zeytinyağı gibi ürünler de üretiyor, bu bağlantıdan ürünlere ulaşıp satın alabilirsiniz.

Muhteşem Zeytin Denizini İzlemek için Selvili Köyü Seyir Tepesi

Selvili Köyü Seyir Tepesi
Selvili Köyü Seyir Tepesi

Akhisar şehir merkezinden 17 km mesafede yer alan Selvili Köyü, Türkiye’nin en büyük zeytin üreticisi olan Akhisar ovasında bulunan zeytin denizini görebileceğiniz en güzel noktalardan biri. Buraya sadece zeytin denizini izlemeye gelebileceğiniz gibi hafta sonları Seyir Cafe’de kahvaltı yapmak için gelebilirsiniz.

Selvili Köyü Seyir Kafe
Selvili Köyü Seyir Kafe

Seyir Kafe’nin işletmecisi bir kadın, reçelinden salçasına kendi ürettiği ürünlerden oluşan mis gibi kahvaltı sunuyor. 2023 yılı Mayıs ayı itibarıyle serpme kahvaltı kişi başı fiyatı 140 TL. Ben manzaraya bakmaktan kahvaltıyı biraz ihmal etmiş olabilirim ama özellikle menemen çok güzeldi.

Yeşillikler İçindeki Zeytinliova Köyü ve Göleti

Zeytinliova Köyü Göleti
Zeytinliova Köyü Göleti

Akhisar merkezine 18 km mesafede yer alan Zeytinliova Köyü, Akhisar’ı zeytin üretiminin önemli bir kısmını sağlayan bir göçmen köyü. Akhisar ve çevresinde bulunan en büyük tarihi taş sıkma yağhanesi Zeytinliova’da yer alıyor. Köyde çok sayıda butik zeytinyağı üreticisi bulunuyor.

Köyün bir başka güzelliği ise köyden 2 km mesafede biraz tepelik bir alanda yer alan Zeytinliova Göleti. Suni bir gölet çevresinde piknik ve yürüyüş alanları, kafeteryalar bulunuyor. Hafta sonları yakın çevreden gelen aileler burada keyifli vakit geçiriyor. Gölet bölgesine giriş ücretli.

Kırkağaç Sınırında Bulunan 1653 Yaşındaki Anıt Zeytin Ağacı

Akhisar’dan Kırkağaç yönüne doğru ilerlerken, Kırkağaç sınırında 1653 yaşında bir anıt zeytin ağacı bulunuyor. Anıt ağaçlar ilginizi çekiyorsa bu ağacı ziyaret etmenizi öneririm.

Anıt Zeytin Ağaçları ile Dolu Sindelli Anıt Bahçesi

Akhisar’ı boşuna zeytin denizi diye anlatmıyorum. Akhisar merkeze 22 km mesafede bulunan Sindelli Köyü’nde 500 yaşından 1500 yaşına kadar 70’ten fazla zeytin ağacı bulunan bir anıt bahçesi bulunuyor. Bahçe ziyarete açık, dilediğiniz zaman gidip görebilirsiniz.

Keskinoğlu Klasik Otomobil Müzesi

Akhisar’da Keskinoğlu şirketler grubunun kurmuş olduğu bir klasik otomobil müzesi bulunuyor, benim gidip görme şansım olmadı. İnşallah bir sonraki ziyaretimde görme fırsatı bulurum.

Müzede klasik otomobiller ile birlikte; klasik kamyon, otobüs, traktör, motor, itfaiye arabası ve bisiklet gibi farklı araçları da görebilirsiniz. Müzenin bir bölümünde Keskinoğlu şirketler grubuna hizmet veren araçlar da sergileniyor. Torbalı’da bulunan KEY Museum ile karışmasın, orası Özgörkey Ailesi tarafından kurulmuştu.

Akhisar’da Ne Yenir?

Akhisar denince tabii ki ilk akla gelen Akhisar Köfte, ama Akhisar’ın farklı kültürlerin etkisi ile oluşmuş müthiş bir mutfağı var. Özellikle Akhisar Katmeri ve sakatat ürünleri mutlaka denemeniz gereken lezzetler. Akhisar’da farklı lezzetler deneyebileceğiniz hemen her yer yürüme mesafesinde hatta çoğu aynı cadde üzerinde, bu nedenle tavsiyem her şeyin tadına bakabilmek için hepsinden azar azar yemeniz olur.

Akhisar’da damağınızı şenlendirecek yerleri aşağıda sıralıyorum;

  • Kahvaltı için Selvili Köyü Seyir Tepesi
  • Akhisar Köftesi için Köfte Ahmet, Köfteci Demo, Köfteci İmren
  • Yoğurtlu Akhisar Köftesi için Köfteci Özlem
  • Elde yapılan tahin helvası için Nursevcan Helva
  • Akhisar’a özgü tuzlu katmer yemek için Yıldız Katmer ve Uğur Katmer
  • Tuzlu katmerin yanında nefis giden turşular için Güven Turşu
  • Pideli paça çorbası için Paçacı Önder
  • Kokoreç sevenler için; Şölen Kokoreç, Şen Kardeşler Kokoreç, Öz Şen Kardeşler Kokoreç, Saray Kokoreç
  • Akhisar’da meyhane keyfini lezzetli yemekler ile çıkarmak için Baraka Mey
  • Kadın emeği ürünleri için Uğur Mumcu Kültür Merkezi Kafesi Kafe Koop
  • İçkili, orman içinde bir mekan için Çamlık Restoran (Ballıca Köyü)
  • Mis gibi dondurma için Orkide Dondurma, Piramit Dondurma
  • Akhisar lezzetlerinin modern yorumu için Belediye Tesisi olan Kayalıoğlu (şu an kapalı, gittiğiniz dönemde açılıp açılmadığına bakın)
  • Bulabilirseniz, bayramlarda ve hıdırezllezde yapılan kuzu kebabı Sura,
  • Ödüllü zeytinyağı lezzetleri için Aspro Kastro Zeytinyağları.

Akhisar Gezi Rehberi

Akhisar’da gezilecek yerleri anlattıktan sonra Akhisar’a gitmek için en iyi zaman, Akhisar’a nasıl gidilir, nerede kalınır, Akhisar’a gitmişken yapmadan dönememiz gerekenler gibi bilgileri de vermek isterim.

Akhisar’a Gitmek için En İyi Zaman

Akhisar’a ne zaman giderseniz gidin lezzetli yemekler ve yukarıda saydığım gezilecek yerleri görebilirsiniz. Ancak ben tam Hıdırellez zamanı (6 Mayıs) gittim ve piknik alanlarında insanlar bir araya gelip yaptıkları kutlamaları görme imkanım oldu. Beyoba Köyü’nün Dallıtepe piknik alanında çok keyifli kutlamalar vardı. Hıdırellez zamanı gitmeyi kesinlikle düşünün derim. Bir de tabii zeytin hasadı zamanı giderseniz, hasada şahit olmak da ayrı bir keyifli olur.

Akhisar Nerede, Akhisar’a Nasıl Gidilir?

Akhisar’a İzmir otogarından otobüs ile 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. İzmir-İstanbul arası otobüsler ile Akhisar’a ulaşmak mümkün. Uçakla gelmek için en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı.

Akhisar’da Nerede Kalınır?

Biz Akhisar’da Fayton Otel’de kaldık, Akhisar’daki en iyi seçenek burası. Hem sahipleri hem çalışanları çok ilgililerdi.

Akhisar’a Gitmişken Yapmadan Dönme!

Akhisar ülkemizin zeytin üretiminde çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen bir ticaret şehri gibi değil, sıcak bir Ege kasabası gibi… Şehir merkezi nostaljik havasını koruyor. Bu güzel şehre giderseniz mutlaka yapmanızı önereceklerimi aşağıda sıraladım;

  • 5000 yıllık bir tarihinin izlerini taşıyan Thyateria Antik Kenti’ni görmeden,
  • Akhisar Belediyesi’nin ücretsiz bisikletlerini kiralayarak sokakları gezmeden,
  • Şeyhisa Mahallesi’nin rengarenk evlerini görmeden,
  • Çarşıda en az 3-4 yerde Akhisar lezzetlerinin tadına bakmadan,
  • Akhisar Köftesi yemeden,
  • Yıldız Katmer’in dünyalar tatlısı işletmecileri ile sohbet etmeden ve tabii katmer yemeden,
  • Paçacı Önder’de pideli kelle paça çorbası içmeden,
  • Nursevcan Helva’dan helva almadan,
  • Ulu çınar ağaçları altındaki çay bahçelerinden birinde oturup Akhisarlılar ile sohbet etmeden,
  • Egea Zeytin Müzesi’ni görmeden,
  • Selvili Köyü’nden zeytin denizi manzarasını görmenden,

Akhisar’dan dönmeyin!

Akhisar’ın adını yakında bir gastronomi şehri olarak sık sık duyacaksınız, herkes gitmeden önce siz gidip görün derim!

Akhisar’da Gezi Haritası

Yukarıdaki yazıda bulunan gezilecek yerler, yeme-içme yerleri, otel gibi tüm yerlere aşağıdaki Akhisar Gezi Haritası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Teşekkürler!

Akhisar seyahatimi Pam Yeni Medya organizasyonu; Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Akhisar Belediyesi’nin daveti ile gerçekleştirdiğimi başta belirtmiştim. Yazımı bitirirken; Leziz Akhisar organizasyonu planlayan ve beni davet eden Pam Yeni Medya’dan Deniz Sarıhanlıoğlu, Sare Akıcı, Buğra Tokmakoğlu, Sezgin Yusuf Üzen’e; bu muhteşem organizasyonun hayata geçmesine sağlayan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, başkan yardımcıları Ahmet Tınazlı ve Ekrem Kayserili’ye ve yardımı dokunan tüm belediye çalışanlarına, bizimle evlerindeki misafirleriymişçesine ilgilenen ziyaret ettiğimiz tüm esnaflara, ve bu geziyi eşsiz kılan Leziz Akhisar etkinliğinde zamanı paylaştığımız tüm influencer arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın