Sizi Türkiye’den alıp çok uzaklara İzlanda’ya götürecek bir yer var Manisa’da. Türkiye’de olduğuna inanmakta zorlandığım Kula Divlit Volkanik Parkı, Türkiye’nin UNESCO etiketli ilk ve tek Jeoparkı olan Kula – Salihli UNESCO Global Jeoparkı içinde yer alıyor. Jeopark kapsamında Kula Divlit Volkanik Parkı’nın yanı sıra Kula Peri Bacaları, Çakırca Bazalt Sütunları ve Sandal Divlit Yanardağı bulunuyor. Bu yazıda Manisa ili sınırları içinde yer alan Kula Divlit Volkanik Parkı hakkındaki detayları ve jeopark gibi kavramları dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, keyifli okumalar!

Kula Divlit Volkanik Parkı - Türkiye'nin UNESCO Etiketli İLK ve TEK Jeoparkı - Manisa
Kula Divlit Volkanik Parkı – Türkiye’nin UNESCO Etiketli İLK ve TEK Jeoparkı – Manisa

Kula Divlit Volkanik Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?

Kula Divlit Volkanik Parkı, Kula – Salihli Jeoparkı alanı içinde, Kula’ya 17 kilometre mesafede, Manisa merkeze ise 132 kilometre mesafede, Uşak merkeze ise 80 kilometre mesafede yer alıyor.

Kula Divlit Volkanik Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Kula Divlit Volkanik Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?

Kula Divlit Volkanik Parkı’nın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.

Kula Divlit Volkanik Parkı’na toplu taşıma ile ulaşım imkanı maalesef yok, kendi aracınız veya bir tur ile gidebilirsiniz. Eğer kendi aracınız veya tur ile seyahat etmiyorsanız Manisa’nın Kula ilçesinden taksi veya otostop ile ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Kula Divlit Volkanik Parkı Hakkında Merak Ettikleriniz

Kula Divlit Volkanik Parkı Hakkında Merak Ettikleriniz
Kula Divlit Volkanik Parkı Hakkında Merak Ettikleriniz

Kula Divlit Volkanik Parkı, Türkiye’nin en genç volkanik alanlarından biridir. Volkanik faaliyetler sonucunda oluşmasını beklediğimi tüm yer şekillerine sahiptir. Park alanı içinde bulunan Kula Divlit Cüruf Konisi, lav akıntısı, parazit koniler, spatter koniler, lav tünelleri ve hendekleri ile doğal, jeolojik, kültürel ve arkeolojik açıdan ülkemizin en önemli volkanik alanı ve 200 milyon yıldan uzun geçmişi ile jeolojik mirasıdır.

Kula-Salihli Jeoparkı, 2013 yılında UNESCO Jeoparklar Ağı denetiminden geçen ilk Türk Jeoparkı oldu ve böylece ülkemizin ilk ve tek UNESCO etiketli jeopark ünvanına sahip oldu.

Volkanik park içinde tek yön uzunluğu yaklaşık 3 km olan ve jeositleri yakından görme imkanı tanıyan bir yürüyüş yolu, lav kalıntılarını yukarıdan görmenize olanak tanıyan üç adet ahşap köprü ve yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda bir bisiklet parkuru bulunuyor.

Kula Divlit Volkanik Parkı
Kula Divlit Volkanik Parkı

Kula Divlit Volkanik Parkı sahasına girdiğinizde sizi bir güvenlik kulübesi karşılayacak. Parka girenlerin kaydını tutabilmek için güvenlik görevlisi TC Kimlik numaralarınızı alıyor. Kula Divlit Volkanik Parkı için giriş ücreti yok.

Girişten sadece birkaç yüz metre ileride bir “Mağara” tabelası göreceksiniz. Aracınızı bırakarak çok kısa bir yürüme mesafesinde mağaraya ulaşabilirsiniz. Derin ve büyük bir mağara beklemeyin, sizi küçük bir kovuk bekliyor.

Girişteki kulübeyi ve mağarayı geçtikten sonra 1-2 kilometre toprak yoldan devam ederek ilk otopark alanına ulaşacaksınız. Aracınızı buraya bıraktıktan sonra tek yön yaklaşık 3 kilometre devam eden patika yola girerek parkı gezmeye başlayabilirsiniz. Otopark alanındaki tuvalet dışında park alanında ve yürüyüş parkurunda tuvalet yok, burada ihtiyacınızı karşılamanızı öneririm. Ayrıca park alanı içinde herhangi bir büfe veya kafeterya da yok. Eğer patikada yürüyecekseniz yanınıza mutlaka su almanızı tavsiye ederim, zira park içinde çeşme de yok.

Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu

Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu
Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu

Yürüyüş parkurunun 1,5. kilometresinde ahşap/asma köprüler bulunuyor. Köprülere kadar yürüyüp dönmek isterseniz yürüyüşünüz 3 kilometre, parkurun tamamını yürümek isterseniz gidiş-dönüş 6 kilometre yürüyeceksiniz. Biz ahşap köprülerden geriye döndük. 3 kilometrelik parkurun sonunda bir otopark daha varmış, yürüyüş veya tur grupları için başlangıçtaki otoparkta grubu sondaki otoparktan almak için iyi bir alternatif olabilir. Münferit geldiyseniz başladığınız otoparka geri dönmeniz gerekiyor, ona göre yürüyüş planınızı yapabilirsiniz.

Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu
Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu

Yürüyüş yolunun tamamı çok güzel bir şekilde düzenlenmiş, patikanın iki tarafı volkanik taşlardan yapılmış alçak duvarla işaretlenmiş, yol üzerindeki izleme noktaları ve ahşap köprülere ne kadar mesafe kaldığına dair tabelalar yerleştirilmiş. Benim gördüğüm tek eksik patikanın neresinde olunduğuna dair haritalar yerleştirilmemiş olmasıydı, onun dışında herşey son derece güzeldi. Sönmüş volkanların arasından, volkanik kayaların arasından yürümek beni o kadar heyecanlandırdı ki, eksik görmek istememiş olabilirim.

Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu
Kula Divlit Volkanik Parkı Yürüyüş Yolu

Yürüyüş parkurunun tamamı toprak olduğundan buraya gelirken yürüyüşe uygun, rahat bir spor ayakkabı giymeniz iyi olur. Çevrenizi saran simsiyah donmuş lav kalıntılarının arasında patikada yürümek müthiş bir keyif.

Park alanı içinde 90 kadar patlamış minik volkan tepesi bulunuyor. Sadece bir tanesi patlamamış, o da yürüyüş yolu kenarında bulunuyor. Ahşap Köprüler 600 Metre yazan tabelayı gördüğünüzde solunuzda kalacak olan minik tepe patlamayan volkan.

Patlamamış volkan
Patlamamış volkan

Yürüyüş rotası üzerinde minik tepelerin üzerinde gözetleme/izleme noktası bulunuyor. Patikadan ayrılıp gözetleme noktasını çıkabilir, sonra da patikaya geri dönebilirsiniz. Hatta yanınıza piknik malzemelerinizi, sandviç veya içeceğinizi alıp manzaraya karşı keyif yapabilirsiniz, biri hariç hepsinde bank var. Tabii ki çöplerinizi orada bırakmamak, yanınızda geri götürmek kaydıyla. İzleme noktalardan en azından birine çıkıp etrafı yukarıdan izlerseniz parkın yapısını, ne kadar ilginç bir yer olduğunu çok daha net anlayabilirsiniz.

Kula Divlit Volkanik Parkı izleme noktalarından biri
Kula Divlit Volkanik Parkı izleme noktalarından biri

Kula Divlit Volkanik Parkı Ahşap Köprüleri

Yürüyüş rotasının 1,5. kilometresinden itibaren ard arda üç tane ahşap köprü sönmüş lav katılıntılarının üstünde yükseliyor. Sönmüş lav kalıntılarını yukarıdan görebileceğiniz köprüler estetik olarak da çok güzel görünüyor. Köprülerin manzarası, yeni patlamış bir volkanın lavlarının içinde yürüyormuşsunuz gibi bir his veriyor.

Kula Divlit Volkanik Parkı Ahşap Köprüleri
Kula Divlit Volkanik Parkı Ahşap Köprüleri

En sondaki ahşap köprü en uzun olanı. Yılan gibi kıvrılarak lav kalıntılarının üstünden süzülüyor. Bu köprünün sonunda da bir izleme noktası var. Dilerseniz bu izleme noktasından otoparka geri dönebilir veya üç kilometrelik tüm rotayı bitirmek için devam edebilirsiniz. Biz ahşap köprülerin olduğu noktadan geri dönmeyi tercih ettik.

Kula – Salihli Jeoparkı Haritası

Aşağıda Kula-Salihli Jeoparkı haritası yer alıyor. Alanın büyüklüğü ve parkın farklı noktalarını bu haritadan anlayabilirsiniz. Manisa’daki turistik yerlerin pek çoğunda bu haritanın olduğu bilgilendirme panoları bulunuyor.

Kula - Salihli Jeoparkı Haritası
Kula – Salihli Jeoparkı Haritası

Jeopark Nedir?

Jeopark, benzer veya farklı özellikler taşıyan jeolojik miras örneklerini bir arada görmeye imkan sağlayan özel doğa koruma alanlarına verilen addır. Uluslararası öneme sahip olan bu alanlar, dünyanın ve yerkabuğunun oluşumu konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlar. Tıpkı kültürel miraslar gibi, jeoparklar da dünya için jeolojik miras kabul edilir ve UNESCO tarafından etiketlenir.

UNESCO Küresel Jeopark Ağı bünyesinde 44 ülkeden 161 Jeopark yer almaktadır. Türkiye’den bu listeye giren ilk ve tek jeopark ise Manisa’da bulunan Kula-Salihli Jeoparkı’dır.

Türkiye’den Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindeki Yerler yazıma göz atmanızı öneririm.

Türkiye’deki Jeopark Alanları

Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) ülkemizde pek çok alanın jeopark ilan edilmesini teklif etse de şu an Türkiye’nin tek jeoparkı Salihli Kula Jeoparkı’dır.

Manisa’da Gezilecek Diğer Yerler

Kula Divlik Volkanik Parkı’na kadar geldiyseniz, aşağıda listesini göreceğiniz Manisa’da gezilecek diğer yerleri de ziyaret etmenizi öneririm:

  • Sardes Antik Kenti
  • Jeopark Alanı içinde yer alan Sandal Divlit Yanardağı/Konisi
  • Tarihi Kula Evleri
  • Kula Peri Bacaları
  • Çakırca Bazalt Sütunları
  • Tabduk Emre ve Yunus Emre Türbesi
  • Adala Kanyonu
  • Kurşunlu Kaplıcaları
  • Thermai Thessos Kaya Oymaları
  • Suuçtu Şelalesi
  • Kız Köprüsü

Kula Divlit Volkanik Parkı Videosu

Kula Divlit Volkanik Parkı videosu aşağıda yer alıyor. Videoyu izlemeyi, beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı umutmayın!

Kula Divlit Volkanik Parkı Fotoğrafları

Bu yazıda kullanmış olduğum tüm Kula Divlit Volkanik Parkı fotoğrafları aşağıda yer alıyor. Tüm fotoğrafların telif haklarının tarafıma ait olduğunu hatırlatmış olayım. Fotoğraflı günlüğümü takip etmek isterseniz instagram hesabıma da beklerim.

instagram

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın