Yurt dışı seyahatinde özellikle uzak uçuşlarda aktarmanız varsa aktarma yapılan ülkelerin vize uygulamaları birbirinden farklı oluyor. Fransa aktarmalı Şili’ye gitmekle Dubai aktarmalı Sri Lanka’ya gitmek açısından aktarma yapılan ülkelerin uygulama farkılıklarından ötürü transit vize uygulamaları da farklı. Transit vize nedir, nasıl alınır, transit vize isteyen ülkeler hangileri, vize ücretleri neler, aktarmalı uçuşlarda yapılması gerekenler ve transit vize için gerekli belgeler gibi herkesin kafasının fazlasıyla karışık olduğu soruların cevaplarını bir yazıda toparladım.
Aktarmalı Uçuşlarda Transit Vize Nedir?
Transit vize, çok basit tarifi ile aktarmalı uçuş sırasında aktarma yapılacak olan ülkenin istediği vize türüdür. Bazı ülkeler transit geçiş için vize istemezken bazı ülkeler Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşlarından transit vize istemektedir. Transit vizeyi süreye bağlayan ülkeler olduğu gibi, transit vize ile ülkede gezme hakkı veren ülkeler de var, havaalanının transit bölümünden çıkılmasına izin vermeyenler de. Bu nedenle uçuşunuzda bir aktarma durumu varsa (aynı havayolu veya farklı havayolu şirketi olmasına göre de uygulamalar değişebilir) biletinizi alır almaz ilk işiniz aktarma yapacağınız ülkenin transit vize uygulamalarını araştırmak olsun.
Bazı ülkelerde kısa süreli verilen vizelere de transit vize adı verilmektedir. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai’de 96 saatlik bir transit vize var, normal vize 100usd iken transit vize 75usd. Biz Sri Lanka’ya giderken Dubai’de uzun bir beklememiz vardı, biz de fırsattan istifade şehri gezelim diye bu vizeden faydalandık. Dubai vizesi detayları şurada.
Transit Vize İsteyen Ülkeler Hangileri?
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı iseniz ve klasik bir bordo pasaportunuz varsa; pek çok ülkede 24 saate kadar transit alanında kalmak kaydıyla transit vize istemiyor. Transit vize uygulamasına tabi olduğumuz ülkeler listesini aşağıda görebilirsiniz.
- Almanya
- İngiltere
- Çek Cumhuriyeti
- İsviçre
- Yunanistan
- Kanada
Eğer hali hazırda schengen vizeniz varsa Avrupa ülkelerinde (Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Yunanistan) transit vize almanıza gerek olmadan geçiş yapabiliyorsunuz.
Eğer Avrupa aktarmalı uçuş almanız gerekiyorsa Fransa ve Hollanda önemli bağlantı noktaları ve transit vize istemiyorlar, bu nedenle uçak bileti alırken bu ülkelere öncelik vermeniz daha pratik olabilir schengen vizeniz yoksa tabii.
Schengen vizeniz yoksa, Schengen vizesi başvurusu yapacaklara öneriler yazıma bir göz atın.
Aşağıda yer alan ülkelerde ise transit vize olmadan geçiş yapabileceğiniz istisnai durumları görebilirsiniz.
Almanya Transit Vize Uygulaması İstisnaları
Almanya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları’ndan transit vize istiyor, ancak bir takım istisnaları var. Transit vize olmadan Almanya’dan transit geçmek isterseniz;
- Eğer geçerli bir İngiltere, İrlanda, Japonya, Kanada, ABD, Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs veya Lihtenştayn vizesine sahip olmanız,
- Bir Avrupa vatandaşı ile evli olmanız,
- Yeşil, Hizmet yada Diplomatik pasaport sahibi olmanız durumlarında transit vizeniz olması gerekmiyor.
İsviçre Transit Vize Uygulaması İstisnaları
İsviçre de transit vize isteyen ülkelerden ancak burada da istisnalar var:
- Eğer geçerli bir schengen, Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, Romanya, Japonya, Kanada veya Amerika vizesine sahip olmanız veya oturma izninizin olması,
- Bir Avrupa vatandaşı ile evli olmanız,
- Yeşil, Hizmet yada Diplomatik pasaport sahibi olmanız durumlarında transit vizeniz olması gerekmiyor.
Çek Cumhuriyeti Transit Vize Uygulaması İstisnaları
Çek Cumhuriyeti transit vize isteyen ülkelerden ancak burada da istisnalar var:
- Eğer geçerli bir schengen, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri, Japonya, Kanada veya Amerika vizesine sahip olmanızveya oturma izninizin olması,,
- Bir Avrupa vatandaşı ile evli olmanız,
- Yeşil, Hizmet yada Diplomatik pasaport sahibi olmanız durumlarında transit vizeniz olması gerekmiyor.
İngiltere (Birleşik Krallık) Vize Uygulaması İstisnaları
İngiltere için vize gerektirmeyen durumlara bakacak olursak;
- Kanada, Yeni Zellanda, Avustralya veya ABD vizesi veya oturma izni,
- Avrupa Birliği ya da İsviçre tarafından düzenlenmiş oturma izni,
- Kanada tarafından 28 Haziran 2002 tarihinden sonra düzenlenmiş oturma izni,
- Avrupa Birliği ya da İsviçre tarafından düzenlemiş D tipi vize,
- İrlanda biometric vize (‘BC’ veya ‘BC BIVS’) olması durumunda vizeniz olması gerekmiyor.
Transit Vize Nasıl Alınır? Transit Vize için Gerekli Belgeler
Her ülke için farklılıkları olsa da aşağı yukarı tüm vize başvurularında gereken evraklar transit vizeler için de geçerli. Bu nedenle aşağıda transit vize için gerekli belgeler için genel listeyi yazıyorum:
- Seyahat edecek olan kişi tarafından doldurulmuş olan vize başvuru formu
- Transit vize başvurusu için dilekçesi
- Uçak biletleri ve otel rezervasyonları
- En az 6 ay geçerliliği olan Pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası
- Varış noktası için, eğer vize gerekiyorsa, vize
- Vize ücreti isteyen ülkeler için vize ücreti
Transit Vize Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Aktarmalı uçuşunuz varsa transit vize konusunda özellikle kontrol etmeniz gereken noktaları madde madde de yazayım istedim.
- Aktarmalı bir uçak bileti aldıysanız aktarma ülkenizin vize ve transit vize uygulamasını mutlaka kontrol edin.
- Aktarmalı uçuşunuzu bağlantılı olması, farklı havayolu şirketinden olmasına göre başınıza gelecekler farklılık gösterebilir. Transit vize istemeyen ülkelerde transit alanında kalmanız gibi bir ön şart var, ancak bazı havalimanlarında birden fazla terminal var ve terminaller arası geçiş yapmanız gerekiyorsa pasaport kontrolünden geçmeniz gerekiyor, bu durumda transit vize sizi kurtarmayacak ve o ülkenin vize uygulamasına tabi olacaksınız. Uçak biletlerinizi alırken havayolu şirketi veya terminal farklılıkları olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
- Farklı havayolları ile uçuyorsanız ve o havayollarının bagaj anlaşması yoksa yine çıkış-giriş yapmanız gerekeceği için transit vize ile uğraşmamak için el bagajı ile seyahat edebilirsiniz. Ancak, ben Paris aktarmalı Şili’ye uçarken İstanbul’dan sırt çantamı el bagajı olarak uçağa alabilmiş olmama rağmen Paris’te bagajımı teslim etmem gerektiği söylendi. Böyle durumlarda bu riski almış olacağınızı unutmayın.
- Bazı havaalanları (özellikle küçük havaalanları) uçuşlar bittikten sonra kapanır, dolayısıyla transit alanında bekleme şansınız olmaz. Bu durumda mecburen havaalanından çıkmanız gerekeceğinden vizeniz olması gerekir.
- Transit vize istemeyen ülkelerde 24 saat sınırı bulunmaktadır, eğer transit süreniz 24 saati geçiyorsa mutlaka vize almanız gerekecektir.
Benim yazmadığım ama transit vize konusunda sizin aklınıza takılan sorular varsa yorum olarak eklerseniz yazıya ekleyebilirim.
6 Yorumlar
İstanbul – paris (air france)
Paris madrid(air france)
Madrid-bogota(air europa lineas)
E-sky’dan tek seferde alınmış biletim var.
Transfer vizesi gerekiyor mu?
Eğer havayolu firması değişiyorsa pasaport kontrolünden giriş-çıkış yapmanız gerekecektir. Bu durumda vizeye ihtiyacınız olur.
Selamlar Sevil,
Soyle bir durum da olabiliyor, ornegin; Ingiltere transit vize icin yukaridaki istisnalarda Amerika vizesi ile gececekseniz uçusun Amerikaya olmasi gerekiyor. Örnek olarak Amerika disinda, Afrika’ya ucuyorsun bu tip durumlarda sorun olabiliyormus ama bu durum her transit isteyen ulke icin gecerli midir onu tam bilmiyorum.
Ne demek istediğini tam anlamadım 🙂
Sayin ilgili değerli yardimlariniz teşekkürler.
Moskovadan muscat aktarmali bangkok uçusumuz var oman air ile….pegasus ile moskovaya uçacagiz ayni havalimaninda 6 saat sonra muscat aktarmali bangkoka uçacağiz..
Transit vize almamiz gerekli mi..bagajimiz yok.
Havayolu şirketinden net bilgi almanız iyi olur.