Avrupa‘nın en güzel şehirlerinden biri Macaristan‘ın başkenti Budapeşte! Tuna Nehri’nin ayırdığı Buda (eski Budin) ve Peşte’nin birleşmesi ile oluşmuş bu harika şehir için Budapeşte gezilecek yerler listesi ve 3 günlük Budapeşte gezi rotası hazırladım. Ayrıca bu yazıda Budapeşte para birimi, Budapeşte vize ihtiyacı, Budapeşte döviz bozdurma gibi Budapeşte turu yapacağınız zaman ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler yer alıyor. Keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Budapeşte Gezi Videosu
Budapeşte gezimizin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!
Budapeşte Gezilecek Yerler ve Budapeşte Gezi Planı Önerisi
Budapeşte’yi Buda ve Peşte olmak üzere iki bölüm olarak değerlendirmek lazım. Nehrin bir yani Buda bir yanı Peşte. Buda’yı kalenin olduğu taraf diye de tarif edebiliriz. Buda, tarih derslerinde okuduğumuz, Osmanlı döneminde Budin olarak bildiğimiz yer.
Budapeşte çok büyük bir şehir değil. Budapeşte gezilecek yerler listesinde yer alan hemen her yerini yürüme temponuza güveniyorsanız yürüyerek dolaşabilirsiniz. Yürümeyi sevmiyorum diyorsanız tramvay ya da metro ile pek çok yere ulaşım var. Bu arada ben yine de yürümenizi öneririm, çünkü şehrin her köşesinde konsept kafeler restoranlar, galeriler, özel müzeler ve keyifli sokaklar birden karşınıza çıkıyor.
Budapeşte’de eğer benim gibi sadece 3 gününüz varsa, ilk gün Peşte, ikinci gün Buda, üçüncü gün ise Kahramanlar Meydanı ve çevresini gezeceğiniz şekilde Budapeşte gezi rotası belirleyebilirsiniz.
Yazının bundan sonraki bölümü gün gün gezilecek yerler önerilerimi ve kendi rotamı paylaşıyorum. Hadi gelin, birlikte gezelim.
Budapeşte Gezisi 1. Gün: Buda’da Gezilecek Yerler
Şehrin kaldığınız yakasına göre başlama noktasını Peşte yerine Buda olacak şekilde terse çevirebilirsiniz. Ben Peşte tarafında kaldığım için gezime Deak Ferenc Meydanı’ndan başlamış oldum. Buradan hızlıca Buda tarafına geçerek gezimize o yakada devam edeceğiz.
Deak Ferenc Meydanı
Hani her şehirde bütün yolların kesiştiği bir meydan vardır ya, Deak meydanı orası. Gezilecek yerler, gece hayatı ne ararsanız önce bu meydana yolunuz düşecek.
Dönme Dolap | Budapest Eye
Deak Meydanı’ının nehir tarafında büyükçe bir park yer alıyor. Bu parkın içinde kocaman bir dönme dolap bulunuyor. Eskiden Budapeşte’deki turistik aktivitelerden biri olsa da son zamanlarda popülerliğini yitirmiş. Budapest Eye adı verilmiş olan bu dönme dolap binip Budapeşte manzarası ile çocukluğunuza dönmek isterseniz neden olmasın!
Deak Ferenc Sokağı
Meydandan nehre doğru inen sokak olan Deak Ferenc Sokağı aynı zamanda şehrin lüks mağazalarının olduğu sokak. Güzel olanı ise, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi sokak satıcılarının olduğu rengarenk bir pazar var, karnınızı ekonomik olarak doyurabilirsiniz. Bu pazar sonbaharda gittiğimde vardı, kışın gittiğimde yoktu. Kış aylarında hava soğuk olunca sokak pazarlarının çoğu kapalı oluyor Budapeşte’de
St. Stephen Katedrali
Şehrin en büyük ve etkileyici katedrali burası. Dilerseniz St. Stephen Katedrali’nin çan kulesine tırmanıp Budapeşte manzarası seyredebilirsiniz. Kule çıkışı tabii ki ücretli. Kiliseye giriş de 1 euro.
Küçük Prens Heykeli
Deak Ferenc sokağından devam ederek nehre ulaştığımızda Buda Kalesi’ne gitmek için Zincir Köprüsü’ne doğru dönüyoruz.
Budapeşte’nin pek çok yerinde sokak köşelerinde sokak başlarında pek çok heykele rastlayacaksınız. Küçük Prens Heykeli de bu heykellerden biri. Bulunduğu yerden Buda Kalesi’nin güzel bir manzarası da mevcut.
Chain (Zincir) Köprüsü
Şehir merkezindeki 3 ana köprüden biri Zincir Köprüsü. En popüleri ve en güzeli de bu köprü. Budapeşte’yi gezerken bu köprüden birkaç geçeceksiniz muhtemelen.
Teleferik
Zincir Köprüsü’nden Buda tarafına geçtiğinizde hemen karşıda sizi bir teleferif karşılıyor. Buda Kalesi’nin bulunduğu tepeye çıkmak için bu teleferiği kullanabilirsiniz. Asıl güzel teleferik manzarasını yukarıdan görebilirsiniz, aşağıdan çok birşeye benzemiyor 🙂
Teleferik 07:30-22:00 saatleri arasında her 5-10 dakikada bir hareket ediyor. Tek yön 1200 HUF, gidiş-dönüş 1800 HUF.
Fiyatlar oldukça yüksek. Biz kaleye yürüyerek çıkıp inmeyi tercih ettik. Kalenin Gellert tepesine bakan tarafından çıkıp Sziget adasına bakan tarafından indik, böylece hem farklı yerleri gördük hem de para ödememiş olduk.
Yeniçeri Mezarları
Buda Kalesi’ne Gellert tepesi tarafından girmemizin bir sebebi de o tarafta Yeniçeri Mezarları olduğunu öğrenmemiz idi. Bu mezarlar tesadüfen bulunmuş ve etrafı çevrilerek koruma altına alınmış. Mezarlığın önünde bir plaka üzerinde Türk askerlerinin mezarı olduğuna dair bir bilgi var sadece.
Mezarlığın hemen altından geçen bir patika var, bu patikaya da Mustafa Kemal Atatürk Caddesi adını vermişler.
Buda Kalesi
Buda Kalesi’ne çıktığınızda pek çok farklı bina sizi karşılayacak. Ulusal Sanat Galerisi, en etkileyici binalardan biri. Buraya çıkınca asıl güzel olan ise Tuna nehri ve karşıdaki Parlamento Binası’nın manzarası.
Ulusal Galeri
Ulusal Galeri’nin arka bölümüne mutlaka geçin, binanın dışında bir av hikayesinin anlatıldığı devasa bir heykel göreceksiniz, çok güzel ve etkileyici bir eser.
Kraliyet Sarayı
Kraliyet Sarayı, Buda Kalesi içindeki binalardan bir diğeri. Saray önündeki askerler ve askerlerin değişim töreni pek çok yerde olduğu gibi burada da ilgi çekiyor.
House of Houdini
Kalenin içindeki enterasan noktalardan biri de Houdini’nin evi. Houdini’yi hatırlamayanlar için kısa bir hatırlatma, kendini bir yerlere kilitleyip, zincirleyip belli bir sürede oradan kurtulmak üzerine bir sihirbazlık gösterisi vardı.
Giriş ücreti 8 euro, içeride Houdini’nin gösterilerinden parçalar yer alıyor.
St. Matthias Kilisesi
Buda Kalesi’nin içindeki en ihtişamlı ve güzel kilise St. Mathias Kilisesi. Kilise girişi ve kulesine çıkış ücretli. Kilise girişi 1800 HUF, kule çıkışını hatırlayamadım ama 2 euro civarındaydı diye aklımda kalmış.
Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)
Balıkçı Tabyası Budapeşte’nin en çok fotoğrafı çekilen yerlerinin başında geliyor. Tabyadaki sütunların arasından parlemento binasının fotoğrafları en çok gördüklerimiz. Burası sadece estetik bir yapı olsun diye yapılmış. Hem Buda Kalesi’nin karşıdan görüntüsü hem de kaleden karşı yakaya bakarken çok güzel göründüğü kesin.
Buda Kalesi içinde devam ederseniz sizi birbirinden güzel, rengarenk binalarla süslenmiş sokaklar karşılayacak. Bu nedenle kale bölgesinde bol bol vakit ayırın ki, bu sokakların tadını çıkarabilesiniz.
Caddenin sonunda Ulusal Arşiv binası St.Mathias Kilisesi’nin çatısına benzeyen çatısı ile çok güzel görüyor. Arşivleri geçtikten sonra Askeri Müze yine görülebilecek yerler arasında.
Eskiden kilise olan ancak şu an sadece geriye kulesi kalmış olan Buda Kulesi yine kale bölgesinde görülebilecek yerler arasında. Kuleye çıkış da var.
Gül Baba Türbesi
Biz Buda Kalesi’nin kuzey kapısından çıkıp Gül Baba Türbesi’ne doğru devam ettik. Gül Baba, bir Bektaşi Dervişi iken burada yaşamış, bulunduğu tepede gül yetiştirildiği için Gül Baba lakabını almış, şimdi de türbesinin olduğu yer restore edilerek turizme açılmış. Türbenin alt katında ücretsiz ziyaret edebileceğiniz bir de müze var. Müzede hem Gül Baba hem de Budapeşte’deki Osmanlı hayatı hakkında bilgiler yer alıyor. Mutlaka görün derim.
Gülbaba Türbesi’ne biz alt girişten girmiştik, yukarıdan çıkarsanız Gül Baba sokağı eski bir yerleşim ve o bölgedeki evler restore ediliyor, zamanla daha güzel olacak bir sokak gibi görünüyor.
Türbeden yeniden nehre doğru inmeye başladığınız bölge aslında yoğun Osmanlı yerleşiminin de olduğu alan. Türk Hamamı kalıntıları da burada sizi bekliyor.
Sziget Adası
Tuna kıyısına indiyseniz önünüze çıkan Margeret köprüsünden yeniden Peşte tarafına geçebilirsiniz. Solda kalan ada Sziget adası, meşhur müzik festivali Sziget her yıl bu adada düzenleniyor. Ayrıca ada üzerinde termal kaplıcalar da bulunuyor.
Bir güne bu kadar çok yeri sığdırdık ama yetmedi. Gece ışıklandırılmış olan Parlamento binası fotoğrafları çekmek için yeniden Buda tarafına geçtik. Bu kez metro ile parlemento binasının tam karşısındaki Batthyany meydanına geçip fotoğraflarımızı çekip geri döndük. Kış ortasında gece fotoğraf çekerken parmaklarınız donabilir, aman dikkat 🙂
Budapeşte Gezisi 2. Gün: Peşte’de Gezilecek Yerler
İlk günü daha çok Buda tarafında gezerek geçirdikten sonra ikinci gün daha düz yürüme rotasına sahip olan Peşte tarafını geziyoruz! Hazırsanız başlayalım!
Parlamento Binası
Budapeşte Parlamento Binası, Budapeşte’nin en ikonik yapısı. Hemen her Budapeşte fotoğrafında bu güzel binayı görebilirsiniz. Özellikle gece ışıklandırması çok güzel, bir gece önce boşuna titremedik 🙂
Parlemento Binası içinde rehberli turlar düzenleniyor. Ancak tur fiyatı bize biraz yüksek geldiği için girmemeyi tercih ettik, giden varsa söylesin içerisi çok mu güzel? Tur fiyatı; Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşı iseniz 2400 HUF, değilseniz 6000 HUF giriş ücreti, yaklaşık 20 euro diyebiliriz.
Her yıl 23 Ekim, Macar Devrimi günü Parlemento Binası’na giriş herkes için ücretsizmiş. Eğer bu tarihe denk gelirseniz, şansınızı deneyin.
Parlemento binası girişinde bir kafeterya var, kahvaltı veya kahve için buraya gelebilirsiniz.
Etnoğrafya Müzesi
Parlamento binasının arkasında parlemento binası kadar güzel bir başka bina yer alıyor. Burası da Etnoğrafya Müzesi. Giriş ücreti 1400 HUF.
Holokost Anıtı
Parlamento binasını gördükten sonra Tuna nehri kıyısından Zincir Köprüsü’ne doğru yürürseniz, nehir kıyısında demirden ayakkabılar göreceksiniz. Bu ayakkabılar 2.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yapılmış. 1944’te binlerce Yahudi, ayakkabılarını çıkarıp Tuna nehrine atlamaya zorlanmış. Holokost Anıtı, bu katliamın unutulmaması için Tuna kıyısında sizi bekliyor, mutlaka görün.
Nehir kıyısı soğuk olduğundan yeniden şehrin içine doğru dalıyoruz. Ara sokaklar soğuğu biraz kesiyor neyse ki.
Büyük Sinagog
Bir sonraki durağımız Büyük Sinagog. Mezarlığı da bulunan sinagog oldukça büyük. Soğan kubbeleri ile dışarıdan da epey dikkat çekici. Adı üstünde Avrupa’nın en büyük sinagogu, benim de gördüğümde ilk tepkim “hiç bu kadar büyük bir sinagog görmedim” olmuştu.
Buranın girişi de ücretli, yetişkenler için giriş ücreti 16 euro. Mezarlık, müze, sinagog gezisi bu ücrete dahil.
Ulusal Müze
Büyük Sinagog’dan Yeşil Köprü’ye doğru devam ederseniz solda Ulusal Müze’yi göreceksiniz. Budapeşte ve Macar tarihi hakkında bilgi edinmek için müzeye girebilirsiniz. Giriş ücreti 1600 HUF yani 5 euro.
Metropolitan Ervin Szabó Kütüphanesi
Ulusal Müze’den nehir yönüne devam ettiğinizde sağda hareketli sokaklar göreceksiniz. Vaktiniz olursa bu sokakların aralarına girip çıkın. Sokak başında seyyar bir kitaplık gördüğünüz sokağın devamında güzel bir kütüphane binası var. Aşağıdaki fotoğraftaki sarı bina kütüphane, içeri dışından daha güzelmiş, biz gittiğimizde kapalı olduğu için giremedik. Pazar günleri kapalı oluyormuş.
Central Market Hall – Kapalı Pazar Yeri
Avrupa’nın en sevdiğim özelliklerinden biri sürekli açık olan kapalı pazar yerleri. Budapeşte’nin büyük pazar yeri de pek çok Macar ürünü bulabileceğiniz, hediyelik eşya alabileceğiniz, Macar yemekleri yiyebileceğiniz, güzel bir pazar yeri. Bu Pazar yeri de Pazar günleri kapalı, eğer geziniz o güne denk geliyorsa dikkat edin.
Yeşil Köprü
Zincir Köprüsü’nün gölgesinde kalsa da Yeşil Köprü de Budapeşte’nin iki yakasını birleştiren güzel köprülerden biri. Köprüden yürüyerek geçebilirsiniz, çok güzel fotoğraf veriyor.
Gellert Tepesi
Yeşil Köprü’den Buda tarafına geçtiğinizde solda Gellert Oteli’ni göreceksiniz. Burası Budapeşte’deki 3 ünlü termal tesisten biri. Sağda ise Gellert Tepesi bulunuyor. Hava güzel ise tepeye çıkmak güzel bir seçenek, yukarıda hem manzara hem de Liberty Heykeli yer alıyor.
Yukarı tırmanmak istemezseniz birkaç metre çıktığınızda bir mağara kilise göreceksiniz. Kilise önünde de bir azizin heykeli yer alıyor. Buradan Yeşil Köprü’nün manzarası oldukça güzel.
Vaci Utka Caddesi
Yeşil Köprü’den tekrar geri dönüp bu kez Budapeşte’nin en hareketli ve uzun sokağı olan Vaci Utka Caddesi’ne gidiyoruz. Trafiğe kapalı uzun bir cadde, sağlı sollu kafeler, restoranlar, hediyelik eşyacılarla dolu bu cadde kesinlikle yaz aylarında daha hareketli oluyor.
Gozsdu Udvar Pasajı
Budapeşte sokaklarını keşfetmenin ne kadar keyifli olduğunu, şehirde pek çok konsept mekan olduğunu söylemiştim Gozsdu Udvar Pasajı, Vaci Utka kadar olmasa da uzunca bir pasaj, birkaç binanın içinden geçiyor ve pasaj boyunca farklı konseptlerde çok sayıda kafe ve restoran yer alıyor. Jamie Oliver’in meşhur pizzacısı da bu mekanlardan biri.
Ayrıca Pazar günleri pasajda ikinci el eşyalar ve hediyelik eşyalar satılan bir pazar da kuruluyor.
Szimpla Kert
Pasajın bir ucundan çıkınca Budapeşte’nin gece hayatının hareketli bölgelerinden birine ulaşıyoruz. Kiraly Caddesi ile Rakoczi Caddesi arasında kalan pek çok sokak çeşit çeşit mekana ev sahipliği yapıyor. Gece yemek yemek veya bir şeyler içmek için bu bölgeye gelebilirsiniz. Budapeşte’nin meşhur Ruin Barları (metruk binaların bara çevrilmiş hali), bu bölgede bolca bulabilirsiniz, en ünlüsü Szimpla Kert’e uğrayıp bir bira için.
Budapeşte Gezisi 3. Gün: Kahramanlar Meydanı Çevresi Gezilecek Yerler
Budapeşte’de üçüncü günümüzü kaplıca için ayırdık. Şehrin en büyük ve en popüler kaplıcası olan Szechenyi Kaplıcası ve çevresi son gün gezi planı için ideal. Üç günün yorgunluğunu atıp mutlu mutlu şehre veda edebilirsiniz.
Bu bölgeye Deak Meydanı’nda metroya binerek kolayca ulaşabilirsiniz. Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı) durağında inerek aşağıda bahsettiğim yerlere yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Şehir Parkı
Kahramanlar Meydanı’ndan başlayan ve kocaman bir alanı kaplayan, içinde Vajdahunyad Kalesi ve Szechenyi Kaplıcasını barından bir şehir parkı var. Güzel havalarda yürüyüş yapan, spor yapan insanlarla dolup taşan park kış aylarında oldukça sakin.
Park içinde bir gölet ve kaleyi çevreleyen hendek içinde minik sandallarla da gezmek mümkün yaz aylarında.
Kışın ise kalenin arkasında hendeğin olduğu bölüm buz pisti olarak değerlendiriliyor.
Parkın içinde bir mezarlık ve mezarlığın yanında da bir camii yer alıyor. Caminin adı sanına dair bilgi bulamadım, bilgisi olan yorum bölümüne yazarsa harika olur.
Vajdahunyad Kalesi
Budapeşte’deki bir diğer kale Vajdahunjad Kalesi. Buda Kalesi kadar etkileyici olmasa da geniş bir alana yayılmış güzel bir kale. Kalenin kulesine çıkabilir veya müzesini gezebilirsiniz.
Kahramanlar Meydanı
İki yanında iki büyük müzeye ev sahipliği yapan, ortasındaki büyük meydanda Macar kahramanlarının heykellerinin yer aldığı Kahramanlar Meydanı heykelleri ve müzeleri ile oldukça ihtişamlı.
Szechenyi Kaplıcası
Budapeşte’ye sadece kaplıcalarını görmek için dahi gelinebilir. Şehrin her yerinde çeşitli büyüklüklerde termal tesisler yer alıyor. Bunların en eski ve en popülerlerinden biri ise Szenhenyi Kaplıcası. Açık havuzlarının olması bence en büyük avantajı.
Giriş ücreti 20 euro, eğer kabin isterseniz 1 euro da onun için ödüyorsunuz. Sonrasında istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Hem kapalı hem açık havuzları var ama ben iki gidişimde de açık havuzlarını tercih ettim.
Eski binaya girip hazırlandığınızda havuzların olduğu bölüme geçebilirsiniz. 3 ana havuz var dışarıda. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz havuz en sıcak olan havuz, ortada olimpik bir havuz var orada yüzüyor insanlar. Olimpik havuza girmek için boneniz olması gerek. Son havuz da eğlence havuzu, içinde dönme dolap gibi dönen bir havuz, jakuzi gibi kaynayan bir havuz ve bol bol çeşme var. Budapeşte gezi videomuzda görüntüleri var, mutlaka göz atın.
Andrassy Caddesi
Szechenyi’de pamuk gibi olduktan sonra yürümek isterseniz Andrassy Caddesi yürümek için güzel bir cadde, hatta bulvar. Sağlı sollu batok binalar ile süslenmiş olan cadde bizim Bağdat Caddesi’ne benzer. Şık mağazalar, güzel oteller, sanat galerileri cadde boyunca devam ediyor.
Opera Binası
Budapeşte Opera Binası ‘da Andrassy Caddesi üzerinde yer alıyor. Budapeşt’ye ilk gidişimde içeriye girme imkanım olmuştu, ancak son gidişimde restorasyon nedeniyle dış cephesi dahi kapalı idi.
Miniversum
Miniversum yine Andrassy Caddesi üzerinde bir müze. Ancak bildiğimiz müzelerden değil. Lego boyutlarında Budapeşte’nin bütün ikonik binalarının yapıldığı, sergilendiği bir yer. Miniatürk’ün daha da küçüğünü hayal edin. Özellikle çocuklar için eğlenceli olabilir. Yetişkinler için girişi 3000 HUF, çocuklar için ise 2100 HUF.
2 Numaralı Tramway
Bu 3 günlük plan içinde mutlaka 2 Numaralı Tramway‘a binip kısa bir şehir turu yapmanızı öneririm. Şehirdeki pek çok önemli binanın önünden geçmesi nedeniyle bir çeşit sight-seeing tur oluyor.
Nehir Turları
Tuna Nehri’nde yapılan gündüz ve gece turlarına katılmayı da düşünebilirsiniz. Ben uzaktan yerine yakından görmeyi sevdiğim için bu tarz aktiviteleri çok tercih etmiyorum, seviyorsanız özellikle gece Budapeşte pek güzel görünüyor.
Budapeşte’de Gezilecek Yerlerin “En”leri
- Budapeşte’deki en iyi bar: Szimpla ya da Kazincy Caddesi’ndeki barlar
- Budapeşte’deki en iyi gece kulübü: Otkert
- Budapeşte’deki en iyi yemek mekanları: Gozsdu Udvar
- Budapeşte’deki en iyi kafe: Cafe Newyork ya da Gerbaud
- Budapeşte’nin alışveriş caddesi: Vaci Utka
- Budapeşte’deki en iyi kaplıca: Szechenvi, Rudas ve Gellert Kaplıcaları
Budapeşte Nerede, Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?
Doğu Avrupa’da yer alan Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’ye Türkiye’den pek çok uçuş seçeneği var. Pasaportunuzda schengen vizesi varsa, çok ucuza uçak biletini Pegasus, THY ‘den uygun fiyata uçak bileti bulabilirsiniz. Hemen bakmaya başlayın bence 🙂 Havayolu şirketleri sık sık indirim kampanyaları yapıyor ve Budapeşte genellikle bu kampanyalara dahil oluyor.
Eğer küçük çaplı bir Doğu Avrupa gezisi yapmak isterseniz; Budapeşte’ye Prag, Viyana, Bükreş, Bratislava, Belgrad gibi yakın başkentlerden otobüs ve tren ile ulaşım da mümkün.
Benim ilk Budapeşte seyahatim Budapeşte’den başlayıp oradan Romanya’ya geçecek şekilde bir rota idi. O seyahatimin rota ve maliyetleri için Macaristan-Romanya gezimin maliyetleri yazıma da göz atabilirsiniz.
Budapeşte’ye uçak ile ulaştığınızda şehir merkezine ulaşım önerileri için, Budapeşte Havaalanından şehir merkezine ulaşım yazım da işinize yarayacaktır.
Budapeşte Para Birimi
Budapeşte’de para birimi olarak, tüm Macaristan’da olduğu gibi Macar Forint’i kullanıyor. Budapeşte’de para birimi olarak kullanılan Macar Forint’inin uluslararası kısaltması HUF.
Budapeşte’ye veya Macaristan’a bir seyahat planlıyorsanız, XE Currency gibi uygulamalar üzerinden euro ve TL karşısında HUF’un değerini kolayca öğrenebilirsiniz.
Euro’nun TL karşısında değer kazanması yetmezmiş gibi Forint de Euro karşısında değer kazanmış son yıllarda, bu nedenle paramız Budapeşte’de epey değersizleşmiş. İki gidişim arasında bu farkı çok net şekilde görebildim.
Budapeşte’de Para Bozdurma
Budapeşte’da para bozdurma konusunda dikkatli olmanızı öneriyorum. Döviz kurları her bir döviz bürosunda birbirinden farklı, sadece kur farkı değil komisyon rakamları da önemli bir konu. Döviz bürolarının bir kısmı komisyon almazken bir kısmı farklı oranlarda komisyon alıyor.
Öncelikle turuncu renkli döviz bürolarından kesinlikle uzak durun. O bürolarda alış-satış arasında ciddi bir uçurum var. Kur çok düşük.
Budapeşte havaalanında veya tren istasyonlarında sakın para bozdurmayın, kur çok düşük oluyor.
Budapeşte’de en iyi döviz kuru Deak Meydanı’nın hemen karşısındaki Kiraly Utca Caddesi 1 numaradaki döviz bürosunda denk geldim. Hem komisyonu düşük, hem de kur iyi. Zaten önünde uzun kuyruklar oluyor.
Budapeşte’de Nerede Kalınır?
Budapeşte’de nerede kalınır derseniz, Budapeşte 23 ana bölgeden oluşuyor. Bu bölgeler şehir merkezinden başlayarak dışa doğru 1’den 23’e büyüyor. Budapeşte’de konaklama için şehir merkezini tercih ediyorsanız; 1, 2, 3, 5 veya 7 numaralı bölgeleri tercih edebilirsiniz. Biz ikinci bölgede bir dairede kaldık. Kaldığımız daireyi Booking.com üzerinden ayarlamıştık.
Budapeşte Vize İstiyor mu?
Budapeşte vize alarak gitmeniz gereken şehirler arasında yer alıyor. Budapeşte, şengen bölgesinde yer alan Macaristan sınırları içinde bulunduğundan Budapeşte’ye gelirken şengen vizesi almanız gerekiyor.
Tüm Budapeşte Gezi Yazıları
- Budapeşte’ye gidince nereleri gezelim derseniz; Budapeşte gezilecek yerler
- Budapeşte’de ne yenir, nerede yenir öğrenmek için; Budapeşte’de ne yenir?
- Budapeşte’yi canlı canlı görelim derseniz; Budapeşte gezi videosu
- Budapeşte Havaalanı’na inince ne yapacağız derseniz; Budapeşte Havaalanı
- Budapeşte’den Romanya’ya gittiğim seyahatin maliyetleri; Budapeşte > Braşov > Bran > Bükreş Gezisi Kaça Mal Oldu?
Yolda kalın.
20 Yorumlar
Selamlar,
vize kaç günlük verildi sizlere?
Merhaba,
Benim zaten 1 yıllık şengen vizem vardı Hollanda’dan aldığım, onunla gitmiştim. Budapeşte için özellikle vize almadım.
Sıkılmadan okudum çok güzel vakitler geçirmişsiniz 🙂
Çok teşekkür ederim 🙂
Umarım en kısa zamanda tekrar doya doya gezeceğiniz bir gezi yaparsınız 😉
Merhaba. 6 günlük tatilimiz için Budapeşte’yi düşünüyoruz fakat 6 gün fazla olabilir düşüncesiyle etrafında bir kaç gün ayırabileceğimiz (Prag ve Viyana hariç) yerler var mıdır ? Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir
Budapeşte 3-4 günü en az hak ediyor. Ben oradan Romanya’ya Bükreş’e trenle geçmiştim ama çok pratik değil.
Aslında Macaristan Avrupa’da en az İtalya kadar turist çekebilecek bir yapıya sahip ancak Viktor Orban adında aşırı sağcı başbakanları yüzünden turizme yönelik yatırımları durdurdu. İsviçre, İtalya, İspanya, Avusturya ve Macaristan kuzey-güney-doğu-batı her karış görülmesi gereken yerler. Güzel anlatımın için teşekkürler Sevil.
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Sayenizde birçok yer keşfettim. Fakat görülmesi gereken o kadar çok yer var ki. Blogları keşfederek mesela http://www.gezirehberleri.com/budapestede-nereye-gidilir/ adresini okuduktan sonra hemen kendimi sokağa attım. Her sokakta ilgi çekici bir bar beni bekliyordu. Turistik ve tarihi açıdan süper bir yer. Herkese tavsiye ederim. 🙂
Cok basarili yorumlar. Tesekkurler
Çok teşekkürler, sevgiler
Budapeşte harika bir seçim 🙂 Ancak 3 gün yeterli değil bence gezilecek çok yer var. Kaplıcaları, Margaret Adası ve birçok tarihi mekanıyla büyülü bir şehir 🙂
3 gün yeterli yazdığımı sanmıyorum, benim gezi rotam 3 günlüktü.
Selam Sevil :)-
Geçen ay Viyana’daydım. Geçen haftada Prag ve bu perşembe de Roma ve civarı olacak. Planımda Budapeşte vardı önümüzdeki haftalarda. Faydalanacağım kesin.
:)-
Bir ara ROmanya’ya da git. Transilvanya bölgesini şiddetle tavsiye ederim 🙂
Sadece bir kaç saat gezmeme rağmen aşık olduğum ve o günden beri hep gitmek istediğim şehir Budapeşte… Harika bir şehirdi.
Umarım en kısa zamanda tekrar gidersiniz, ben bir de yaz ya da baharda görmeyi çok isterim 🙂
Yolda kalın 🙂
Budapeşte Orta Avrupa’nın en güzel rotalarından. Bilgiler için teşekkürler.
Evet, benim de en sevdiklerimden biri oldu 🙂
Budapeşte hep görmek istediğim fakat bir türlü fırsat bulamadığım bir şehir. İlk fırsatta vize alıp görmeyi istiyorum. Fotoğraflara baktıkça içim gitti 🙂
Aaa sana çok yakın. Eminim baharda çok güzel olur. Mutlaka yap bir plan 🙂