Beşiktaş, İstanbul’un gözde ilçelerinden biri. Taksim ve İstiklal Caddesi’nin eski popülaritesini kaybetmesi ile gece ve eğlence hayatı Beşiktaş’a kaymaya başladı. Her gün yeni bir kafe/restoran açılıyor. Benim yazımızın konusu ise Beşiktaş gezilecek yerler! Beşiktaş’ta gezilecek tarihi yerler nereler, Beşiktaş’taki saraylar, müzeler, parklar, kasırlar ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş deyince ilk görülmesi gereken yer. Saat Kulesi, Haremi, Selamlığı, arkasındaki Saray Koleksiyonları Müzesi ile yarım gününüzü ayırmanızı öneririm.
10 Kasım günü gelirseniz Atatürk’e saygı ve sevgilerini göstermek isteyen binlerce insan Dolmabahçe Sarayı’na akın ediyor. 10 Kasım dışında da gelerek Atamızın hayata gözlerini yumduğu odayı ziyaret edebilirsiniz.
Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesindeki kafenin deniz tarafında çok güzel bir manzarası var, oraya girmek için bilet almanıza da gerek yok. Çay içmeye de gidebilirsiniz.
Saray Koleksiyonları Müzesi içinde de güzel bir kafe var. Gizli saklı, güzel manzaralı, hem müzeyi gezip hem de kafeden faydalanabilirsiniz.
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Günleri ve Saatleri
Dolmabahçe Sarayı Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalı, gitme planı yaparken buna dikkat edin. Pazartesi ve Perşembe hariç her gün 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 15:00’ten sonra Harem’e ziyaretçi almıyorlar, girdikten sonra gezmek 1 saat sürüyor çünkü. Ziyarete gitmek için geç kalmamakta fayda var.
Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2019
Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2019 tarifesini aşağıdaki listede görebilirsiniz;
- Selamlık ( Tam) 40 TL
- Selamlık ( İndirimli ) 20 TL
- Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi (Tam) 30 TL
- Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi (İndirimli ) 15 TL
- Selamlık-Harem -Camlı Köşk-Saat Müzesi (Tam) 60 TL
- Selamlık-Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi (İndirimli ) 30 TL
- Saray Koleksiyonları Müzesi (Tam) 10TL
- Saray Koleksiyonları Müzesi (İndirimli) 5TL
Türk Vatandaşları için biletler %50 indirimli satılıyor.
Bezmialem Valide Sultan Camii
Dolmabahçe Camii olarak bilinen Bezmialem Valide Sultan Camii, hemen Dolmabahçe Sarayı’nın girişinde yer alan camii. Yakın zamanda geçirdiği restorasyon ile zaten güzel olan cami daha da bakımlı bir görüntüye kavuştu. Bu caminin mimarı, Balyan ailesinden Garabet Balyan’dır.
Beşiktaş JK Müzesi
Eğer futbola ilginiz varsa, Vodafone Park içinde yer alan Beşiktaş JK Müzesi mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. 11 Aralık 2001 tarihinde İnönü Stadyumu içinde Türkiye’nin ilk özel spor müzesi olarak açılmış olan müze stadyumun yenilenmesi sırasında yenilenerek 2017’te tekrar hizmete açıldı.
Beşiktaş JK Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri
- Ekim-Mayıs dönemi, 10.00-18.00 saatleri arasında Pazartesi hariç her gün.
- Haziran-Eylül dönemi, 10.00-19.00 saatleri arasında Pazartesi hariç her gün.
Müze, Pazartesi günleri ve dini bayramların 1. günü ve 1 Ocak günü kapalıdır. Maç günleri, taraftarın stadyuma girişinden iki (2) saat önce kapanır.
Beşiktaş JK Müzesi Giriş Ücretleri 2019
- Tam: 25 TL
- İndirimli: 15 TL (6-14 yaş çocuklar, öğrenci ve öğretmenler, 65 yaş üstü, 15 kişi üstü gruplar)
- Ücretsiz: 6 yaş altı çocuklar, Sarı Basın Kartı, FIFA ve TFF kartı, MMKD kart sahipleri, engelli ziyaretçiler, gaziler, şehit ve gazi yakınları
Deniz Müzesi
Dolmabahçe Sarayı’ndan Saray Koleksiyonları Müzesi tarafından çıkarsanız 100 metre sonra Deniz Müzesi var. Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan Deniz Müzesi, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden birisidir. Çok güzel bir müze, müze içinde bazen sergiler de oluyor.
Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri
- Deniz Müzesi; yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı. Hafta içi 09:00-17:00, hafta sonu 10:00-18:00 saatleri arasında müze ziyarete açık.
- Hafta içi 16.00, hafta sonu 17.00 saatlerinden sonra müzeye ziyaretçi alınmıyor.
- Hediyelik Eşya Reyonu Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında açık.
Deniz Müzesi Giriş Ücretleri 2019
- Yetişkin Giriş Ücreti: 10 TL
- Öğrenci Giriş Ücreti: ÜCRETSİZ
- Müze Kart geçerli değil.
Ayrıca Beşiktak JK Müzesi ile Deniz Müzesi arasındaki anlaşma ile JK Müzesi biletinizi ibraz etmeniz durumunda %10 indirimden faydalanabilirsiniz.
Deniz Müzesi girişinde de Bord adlı bir restoran var, müze giriş ücreti ödemeden buraya geçebiliyorsunuz. Beşiktaş’ın kalbinde ama Beşiktaş’ın kalabalığından uzakta olması ve müzenin içinde keyifli bir mekan olması nedeniyle tavsiye ederim.
Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi
Meşhur denizci Barbaros Hayrettin Paşa‘nın Türbesi ise Deniz Müzesi’nin yanında iskeleye inen park içinde bulunmaktadır.
Türbe hafta için her gün 10:00-12:00, 14:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Akaretler Caddesi
Beşiktaş’a gelince Akaretler Caddesi‘ne bir göz atmamak olmaz. Son zamanlarda açılan çok sayıda güzel mekanı ile popülaritesi artan bölge eskiden Dolmabahçe Sarayı’nın çalışanlarının yaşadığı tarihin ilk lojmanları olarak diyebileceğimiz bir yer imiş. Sıralı evleri ile tarihin ilk toplu konut projesi olarak da adı geçiyor.
Akaretler Sıraevler, 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı’nın önde gelen ağalarının lojmanı olarak kullanılmak üzere, Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiştir. Yine Balyan ailesinden bir mimar konuya el atmış, Beşiktaş’a çok emekleri geçmiş.
Güzel binalarla çevrili cadde çok sayıda kafe ve restorana ev sahipliği yapıyor, her geçtiğimde yeni bir mekan daha açılmış oluyor, hızına yetişemiyorum.
Atatürk Evi Müzesi | Akaretler Mustafa Kemal Müzesi
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, Atatürk’ün annesi, kız kardeşi Makbule hanım ve manevi oğlu Abdürrahim Tuncak’ın 1912-1919 yılları arasında kaldığı ev imiş. Akaretler caddesi üzerindeki evde, Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce bir süre konakladığı söyleniyor. Evin bir özelliği de Atatürk’ün İstanbul’da kiraladığı ilk ev olması. 3 katlı ev bugün müze olarak hizmet veriyor.
Atatürk Evi Ziyaret Saatleri ve Günleri
Müze hafta içi 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açık, hafta sonları kapalı.
Atatürk Evi Giriş Ücretleri 2019
Ücretsiz ziyarete açık.
Beşiktaş Çarşısı ve Kartal Heykeli
Beşiktaş’ın kalbinin attığı, günün her saati insan kalabalığının eksik olmadığı, balıkçılar, kafeler, restoranlar, barlar, züccaciyeler, mobilyacılar aklınıza ne gelirse bulabileceğiniz yer Beşiktaş Çarsısı.
Beşiktaş Çarşısı’nın da merkezi Köy İçi denilen meydanın ortasındaki Kartal Heykeli. Beşiktaş maçları öncesinde taraftarın önünde toplanıp tezahurat yaptığı, Beşiktaş Çarşısı’ndaki yolların kesiştiği nokta burası.
Deniz Müzesi’nden sonra Beşiktaş Çarşısı’na uğrayıp bir kahve veya yemek molası verebilir, çarşılardan alışveriş yapabilirsiniz.
Kahvaltıcılar Sokağı
Beşiktaş’a gelince ne yenir ayrı bir yazı konusu olsa da Beşiktaş’ta gezilecek yerlerin arasına Kahvaltıcılar Sokağı‘nı eklemesem olmazdı. Uzun zamandır Beşiktaş’ı bilenler eskiden Beşiktaş’ta bir kahvaltı sokağı olmadığını da hatırlayacaktır. Eskiden bir Çakmak Kahvaltı Salonu, bir de artık ayakta kalamayan Pando vardı. Çakmak Kahvaltı Salonu ucuza öğrenciye kahvaltı verir, Pando ise bal-kaymak ile meşhurdu. Şimdi pişi modasının alıp yürüdüğü, çeşit çeşit kahvaltı menülerinin havada uçuştuğu bir sokağımız var. Kahvaltıya gelecekseniz, özellikle hafta sonları tavsiyem biraz erken gelmeniz, yoksa oturacak yer bulmak oldukça zor. Ben kahvaltıcılar sokağında ortamını, dekorasyonunu sevdiğim için genelde Limos’a gidiyorum. Aşağı yukarı yiyeceğiniz kahvaltı içerik ve kalitesi benzer.
Ihlamur Kasrı
Beşiktaş Çarşı içine girip o kalabalığa daldıysanız biraz oksijen almayı hak ettiniz demektir. Üşenmeyip Fulya yönüne doğru yürürseniz, Ihlamur Kasrı’na ulaşacaksınız. Ihlamur Vadisi içinde iki tane köşk olan, güzel bir bahçe sizi bekliyor. İsterseniz kafeteryasında bir çay/kahve molası verebilir, isterseniz Merasim Köşkü Müzesi’ni gezebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında manolyalar çiçek açmışken gitmenizi öneririm.
Ihlamur Kasrı Ziyaret Saatleri ve Günleri
Ihlamur Kasrı, Pazartesi günleri ziyarete kapalı, diğer günler 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.
Ihlamur Kasrı Giriş Ücretleri 2019
- Yetişkin: 20 TL,
- Öğrenci: 10 TL,
- Bahçe girişi: 5 TL.
- Müze Kart geçerli değil.
Bahçe girişi hariç, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları yetişkin ve öğrenci biletlerini %50 indirimli almaktadır.
Sinan Paşa Camii
Hep Balyan Ailesi’nin yaptığı yerler mi var Beşiktaş’ta? Elbette, hayır. Sinan Paşa Camii, Osmanlı Kaptanı Deryası Sinan Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış, bir Sinan eseri olarak Beşiktaş’ı süsler. Aynı zamanda semte de adını vermiştir.
Ertuğrul Tekke Camii
Barbaros Caddesi’nden yukarıya doğru çıkarken sağda gördüğünüz camii Ertuğrul Tekke Camii‘dir. Geç Osmanlı döneminde yapılmış olan camiye ek olarak tekke, misafirhane, türbe, çeşme ve kütüphaneden oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.
Yıldız Sarayı
Yıldız Saat Kulesi Hamidiye Camii
Beşiktaş sahilden Barbaros Bulvarı’na doğru çıkmaya başlarsanız, sağda kalan semt Yıldız’dır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ilk binası da buradadır. Yıldız Sarayı, Yıldız Hamidiye Camii, Yıldız Saat Kulesi, Büyük Mabeyin Köşkü bu bölgede yer alır.
Mabeyin Köşkü şu an restorasyonda. Hamidiye Camii ve Yıldız Saat Kulesi ise yeni restorasyondan çıktı, gidip ziyaret edebilirsiniz.
Yıldız Parkı
Beşiktaş’tan Ortaköy’e doğru devam ederseniz, Yıldız Parkı ve içinde yer alan Malta Köşkü ile Çadır Köşkü orman içinde vakit geçirebileceğiniz, sizi birden İstanbul’dan koparacak yerler.
Köşklere veya parka giriş ücretsizdir.
Küçük Mecidiye Camii
Yıldız Parkı’nın Çırağan Caddesi girişinde yer alan Küçük Mecidiye Camii, barok üslupla yapılmıştır. Caminin mimarları saray Baş mimarı Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan’dır. Yani yine Balyan Ailesi’nin Beşiktaş’a bıraktığı eserlerden biri daha!
Feriye Sarayı
Feriye Sarayı, Beşiktaş ile Ortaköy arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Bugün restoran olarak hizmet veren Feriye Lokantası, Denizcilik Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi binaları Feriye Sarayları’nın 3 parçasını oluşturmaktadır. Feriye Sarayları da pek çok eser gibi, Balyan ailesi tarafından yapılmıştır.
Çırağan Sarayı
Beşiktaş’taki bir diğer önemli saray olan Çırağan Sarayı, turistik olarak ziyarete açık değil malesef. Otel olarak hizmet veren binanın bulunduğu yerde yaklaşık 2 kilometreyi bulan uzunlukta bir saray kompleksi yer alıyordu. Beşiktaş ile Ortaköy arasında, içinde haremi, selamlığı, müştemilatı, harem ağaları ve çalışanları için ayrı bölümlere sahip bir kompleksten bahsediyoruz.
Çırağan Sarayı inşa edilirken bir mevlevihane yıkılmış, bu nedenle halk ve din alimleri bu sarayın yapımının uğursuzluk getirdiğine inanırlarmış.
Yangınlar, işgaller geçiren saray 1930’lu yıllarda Beşiktaş futbol takımının antreman sahası dahi olmuştur. Antreman sahası daha sonra doldurup halka açık havuz olarak kullanılmış. Aşağıda o yıllara ait bir fotoğraf da görebilirsiniz:
Ortaköy
Üniversiteye geldiğim ilk yıllarda İstiklal Caddesi’nden sonra en çok geldiğim yer sanırım Ortaköy idi. Sahilde okey oynar, incik boncuk satan tezgahları bilmem kaçıncı kez arşınlardık. Bu arada üniversiteyi Avcılar okuduğumu da söyleyeyim, İstanbul’un bir ucundan buraya gelirdik nedense.
Ortaköy’e gelip seyyar tezgahları gezmek, Ortaköy Camii önünde bir fotoğraf çektirmek, kumpir yemek hala İstanbul’a gelen turistlerin gözde aktiviteleri. Bir de Boğaz Turu’na çıkıldı mı tadından yenmez.
BONUS: Beşiktaş Pazarı
Benim gibi pazar gezmeyi seviyorsanız, Cumartesi günleri Evlendirme Dairesi’nin arkasında Beşiktaş Pazarı kuruluyor. Üst katı giyim, alt katı meyve/sebze pazarı. Hem kıyafet hem de sebze kısmını ayrı seviyorum. Pazarda çok sayıda yabancı da oluyor, onlar da keşfetmiş burayı.
Beşiktaş’ta elbette daha pek çok görülecek yer var. En önemli olanlarını bu yazıda toparlamak istedim. Sizin de eklemeleriniz varsa yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Beşiktaş ile İlgili Diğer Gezi Yazıları
- Beşiktaş’ta gezilecek yerler ile ilgili tüm önerilerim: Beşiktaş gezilecek yerler
- Dolmabahçe Sarayı ile ilgili tüm detaylar için: Dolmabahçe Sarayı
- Beşiktaş’ta bir vaha: Ihlamur Kasrı
- Beşiktaş’ın akciğeri olan ve doğa ile iç içe olabileceğiniz: Yıldız Parkı
Yolda Kalın!
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
4 Yorumlar
beşiktaşta 4 sene çalıştım oradaki güzellikleri çok güzel anlatmışsınız
yazı için teşekkürler
Başarılar…
Merhaba çok başarılı bir blogger ve blog yazarisiniz. Bu gun sunumunuzda cok icten ve samimi idi. Tekrar başarılar ve Tebrikler…
Çok teşekkür ederim, tanıştığımıza çok sevindim