Azerbaycan seyahatine gidip döneli neredeyse bir yıl olacak, Azerbaycan gezilecek yerler ile ilgili yazımı ancak yazabiliyorum 🙂 N’apayım gezmekten yazmaya vakit bulamıyorum 🙂

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

Neden Azerbaycan?

Azerbaycan’a gideceğimi duyan “neden?” diye sordu, pek bilinen popüler bir seyahat noktası değil sonuçta. Sizi sıkmadan kısaca hikayesini anlatayım. Bir yıl önce almıştım biletlerimi ve aslında hedefim Özbekistan ya da Kazakistan’a gitmekti. Merak ediyorum oraları, Türki Cumhuriyetler olmasının dışında oralarda beni çeken birşeyler var, henüz nedenini bilmiyorum, gidince öğreneceğiz… Neyse konuya dönecek olursak; uçak bileti bakıyorum oralara ama hem biletler pahalı hem de vize konusunda sıkıntılar olduğunu okuyorum. Üstelik Özbekistan vizesi 160USD.

Neden Azerbaycan?
Neden Azerbaycan?

Gittikçe haritadan daha yakındaki Türki Cumhuriyetlere bakmaya başladım, yaklaşa yaklaşa Azerbaycan’a kadar geldim. Azerbaycan’da ilgimi çeken bir yer vardı o da Kafkaslar… Gürcistan’da tanıştığım Kafkas Dağları ile belki yolum Azerbaycan’da da kesişir dedim. Üstelik Azerbaycan vizesini kapıda sadece 10 USD’ye alabiliyorduk.

Azerbaycan’da Yaşam

Azerbaycan’da, Türkiye’ye olan hayranlık ve minnettarlığı görmek son derece farklı bir deneyimdi. Türkiye onlar için bir ütopya; ulaşmak istedikleri, benzemek istedikleri, hatta yaşamak istedikleri bir ülke. Sürekli Türkiye kanalları ve tabii ki dizileri izliyorlar. Halbuki bir çok açıdan umarım bize benzemeler dedirten bir ülke. Sanat ve sanatçıya olan düşkünlükleri, samimi ve içten halleri umarım hiçbir zaman değişmez.

Sürekli Türkiye televizyon kanalları izledikleri için bizim Türkçemizi çok iyi anlıyorlar, ancak eğer onlar dikkat etmez ve hızlı konuşurlarsa sizin onları anlama ihtimaliniz düşük. Benim adım “Sevil” orada da aynen isim olarak kullanılıyor, bu benim için avantaj oldu tabii. Türkiye’den geldiğinizi duyunca çok yakın davranıyorlar ve genel olarak çok sıcak kanlı ve samimiler. Konuştuğum herkes ya kendisi bir dönem Türkiye’ye gelmiş ya da bir yakını Türkiye’de.

İnsanlar varlıklı olmasa da görüntülerine çok özen gösteriyorlar. Her zaman üstbaşları tertemiz pırıl pırıl. Kilolu insan nadiren var. Fakir de olsalar giyimlerine çok dikkat ederlermiş.

Bir çok yer 24 saat açık. Market, eczane, cafeler gibi.. Yani şehir 24 saat yaşıyor.

Şiir, sanat, resim, heykel, tiyatro heryerde… Sanırım benim en sevdiğim kısım da bu oldu.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler ve Gezi Notlarım

Azerbaycan’da gezilecek şehirlerle için önerilerimi aşağıdaki haritada işaretledim takip etmesi kolay olsun diye. Benim bir kısmını görme şansım oldu, aşağıda detaylarını göreceksiniz.

Azerbaycan'da Gezilecek Yerler
Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

1. Bakü

Azerbaycan’da gezilecek yerler deyince akla ilk gelen yer elbette Bakü. Öyle olması da normal tabii. Hem ülkenin başkenti hem de en gelişmiş şehri. Ayrıca uçuşlar da ağırlıklı olarak Bakü’ye. Bakü benim tahmin ettiğimden çok daha düzenli, ciddi bir yeniden yapılanma geçirmekte olan, sanat dolu bir şehir. Komizm ve Rus etkisi ile etkileyici binaları, sanatın bütün şehre yayılmış olması, kocaman parkları ile yaşamak için ne kadar da güzel bir şehir dedirtti bana. Ayrıca Hazar denizi kıyısında yapılmış çevre düzenlemesi ile, uzun yürüyüşler ya da kafa dinlemek için uygun bir şehir. Detaylar için Bakü’de Gezilecek Yerler yazıma göz atabilirsiniz.

Bakü
Bakü

Bakü’den kuzeye doğru ilerlediğinizde sizi Kafkaslar karşılıyor, ki Azerbaycan’a gitmek için çok geçerli bir neden. Muhteşem güzellikte bu dağ serisini daha önce Gürcistan’da görme şansım olmuştu, Azerbaycan’da tekrar karşılaşmaktan büyük keyif aldım 🙂

2. Gobustan

Bakü’den yaklaşık 40km uzaklıkta bir tarihi yer burası. Taşlara çizilmiş olan figürlerin ilk insanlardan kalan resimler olduğu sanılıyor. Gobustan Rock Art Cultural Landscape müzesini de gitmişken görmelisiniz.

Ayrıca burada kaynayan volkanları da görebiliyorsunuz. Yani farklı ilgi alanlarına hitap edecek biryer. Ben mi? Ben vakit darlığı nedeniyle gidemedim 🙁

3. İsmayıllı

Buradan itibaren Kafkas dağlarının güzelliği sizi karşılamaya başlıyor. Bakü’den 185 km uzaklıktaki bu şehre Bakü’den otobüs ile ulaşım mümkün. Azerilerin yanı sıra pek çok etnik grubun yaşadığı bu bölge lezgiler, malakanlar, yahudiler gibi farklı gruplar yaşamaktadır. El sanatları ise çok yaygındır.

İsmayıllı’nın Lahiç köyü en bilinen köylerinden biridir, koruma altındaki köy Kafkas vadileri arasında doğal güzelliği ile de dikkat çekiyor. Benim gezi rotamın içinde bu köy de vardı. Köyde 17 ve 18. yüzyıldan kalma camii ve çeşmeler bulunuyor. Kamp alanları, otel ve pansiyonlar da var, gidip kalmak ve trekking yapmak için son derece uygun.

Lahiç
Lahiç

Bu köydeki ilkokulu de ziyaret etme şansımız olmuştu. Çok basit bir köy okulu olmasında rağmen, eğitim sisteminde sanat ve bilime ne kadar önem verildiği okulun tüm sınıflarından anlaşılıyordu. Ayrıca kocaman bir santranç odası da dikkatimizi çekti. Okulun müdürü bize okulu gezdirmekten çok mutlu olmuştu 🙂

4. Şeki

 Şeki
 Şeki

Şeki, 2500 yıllık tarihi ile Kafkaslardaki en eski yerleşim birinden biri. İpekyolu üzerinde olan bu şehir, sanatkar ve zanaatkarlar için de önemli bir üretim noktası konumunda. Şeki ipeği, çam işlemeleri, kervansarayları ile kesinlikle görülmesi gereken, sırtının Kaskaflara dayamış, çok güzel bir şehir. Ayrıca gitmişken Şeki mutfağının da mutlaka tadına bakmalıısnız. “Şeki Pitisi” benim favori yemeğim.

Azerbaycan mimarisinin en güzel örneklerini de burada görebilirsiniz.

Bakü’den 385 km mesafedeki bu şehre otobüs ve tren ile gelmek mümkün.

5. Gence

Gence, Bakü’den sonra ülkenin ikinci büyük şehri. İstanbul’dan buraya direkt uçuşlar da var. Bakü’den 375 km mesafedeki Gence şehrine Bakü’den tren ve otobüsle de ulaşmak mümkün.

Benim rotamda bulunmayan Gence, ünlü Azeri şairi Nizami’nin ve pek çok sanatçının da vatanı olarak biliniyor.

6. Quba

Quba şehri doğal güzellikleri ile dikkat çeken Azeri şehirlerinden biri. Şelaleler, vadiler, şifalı su kaynakları gibi doğa severleri kendine çekecek bir merkez burası. Pegasus Havayolları henüz çok yeni İstanbul’dan direkt Quba şehrine uçmaya başladı. Quba, Bakü’ye de sadece 170 km mesafede.

Quba’nın bir önemli özelliği de Hınalık Köyü’nün Quba sınırları içinde olması. Kınaliq (Hınalık), Dünyanın en yüksek yerleşim yerlerinden biri ve 5000 yıllık tarihi ile kadim bir köydür. Kendilerine özgü dilleri de bölgeyi farklılaştıran özelliklerinden biridir. 7. yüzyıla kadar ateşperest olan bu köyde halen bir Ateşgah bulunmakta. Benim görme fırsatım olmadı ama zamanınız olursa planlarınıza alın derim.

7. Lenkeren

Lenkeren İran sınırına en yakın şehirlerden biri. Buranın da güzel bir doğası, kaplıcaları ve tarihi hamam, cami ve türbeleri ile bilinen bir şehir. Benim yolun Lenkeren’e düşmedi.

Azerbaycan’da Para Birimi

Azerbaycan’da para birimi olarak Manat kullanılıyor, kısa kodu ise AZN.

Umarım Azerbaycan’a gitmeyi düşünenler için biraz olsun merak uyandırabilmişimdir. Azerbaycan’ı Bakü’den ibaret düşünmeyin, Kafkaslar ve Hazar Denizi sayesinde muhteşem bir doğa, İpekyolu etkisi ile gelişmiş zanaat örnekleri, güzel yemekler sizi bekliyor olacak.

Azerbaycan Gezi Yazılarım

Azerbaycan vizesi, Azerbaycan gezilecek yerler ve Bakü gezilecek yerler gibi detayların olduğu diğer Azerbaycan gezi yazılarım için aşağıdaki linklere göz atın;

Yolda kalın.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Sevil Hanım merhabalar bir sorum olacaktı, Azerbeycan’a giderken euro ya da dolardan hangisiyle gitmek daha uygun olur?
    (Daha öncede Kudüs yazınızı okuyup öyle gitmiştim. Mescid-i Aksa’ya girerken eski kimliğimi götürmüştüm, arkasında dini İslam yazdığı için daha rahat girebildim, benim için çok faydalı olmuştu.)
    Teşekkürler.

  2. Henüz görme fırsatım olmadı ama gitmişken Azerbeycan’dan ilerleyip Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan’a kadar uzanasım var.
    Yazı çok güzel olmuş. İleride yapacağım seyahat için bilgileri not aldım bile 🙂

  3. Azerbaycan için güzel bir inceleme olmuş yazılarınızı dikkatle takip ediyorum, güzel yazılar paylaşıyorsunuz, umarım bu tür paylaşımlara devam edersiniz.

Yorumunuzu Yazın