Bakü’ye gittiğimde bir arkadaşımın evinde misafir olarak kaldım ve Bakü’yü 1,5 gün gezme fırsatı buldum. Bakü’de gezilecek yerler konusundaki önerilerimi aşağıdaki listede detaylarıyla görebilirsiniz. Bakü Azerbaycan’ın en büyük şehri ve ticari merkezi.
Bakü havaalanından şehir merkezine 116 numaralı minibüs ile ulaşabilirsiniz. 30 dakikada bir seferleri var. Eğer taksi ya da araç kullanmak isterseniz ben 20 Manat verdim (yaklaşık 12tl). Tarihin Nisan 2015 olduğunu hatırlatayım, kur zaman içinde değişebilir.
Bakü şu an çok büyük bir değişim geçiriyor. Türk mütahitlerin favori destinasyonlarından biri olmasının nedeni de bu. Petrol zenginleri ve petrol kaynaklı geliri olanların yaptırdığı ihtişamlı binalar şehrin yeni yüzünü oluşturuyor. Şehir merkezinde ciddi bir restorasyon çalışması var. Rus-Baltık mimarisinin etkilerini burada görmek mümkün. Bakü’yü 3 ana bölüme ayırmak mümkün; İçeri Şehir (eski Bakü), Sovyet Rusya zamanından kalan Bakü ve yeni şehir. Bu yazım daha çok İçeri Şehir ve Sovyet Rusyasından kalan kısımlardan bahsediyor olacak.
Bakü’de Gezilecek Yerler için Önerilerim
Aşağıda yer alan Bakü’de gezilecek yerler önerilerim içinden Ateşgah ve Yanardagh dışındakileri 1-2 günde kolayca gezmeniz mümkün, ben de öyle yaptım zaten.
İçeri şehir (İcheri Sheher)
Eski Bakü şehir merkezi, Kale ve pek çok tarihi yer bu bölgede. Unesco koruması altında bir alan. Surların içinde Türk hamamları ve camiileri de var. İçeri Şehir’de görülecek en önemli yerler:
- Quz Qalasi (Kız Kulesi): Kuleye tırmanabilir, Hazar denizine yukarıdan bir bakış atabilirsiniz.
- Şirvan Şah Sarayı: Ben sarayın içine girmedim, girenlere sormak lazım 🙂
- Minyatür Kitap Müzesi: Ben gittiğimde tadilat yüzünden kapalı idi.
Alev Kuleleri
Bakü’nün ve hatta Azerbaycan’ın sembolü haline gelmiş olan gökdelenler. Hem gündüz hem gece görmenizi öneririm.
Nizami ve Fountain Caddeleri
Nizami Azerbaycan’ın en ünlü şairi ve onun heykeliyle süslenmiş büyük bir cadde burası. Şehrin kalbinin attığı yer de diyebiliriz. Trafiğe kapalı, çok sayıda kafe, restoran ve alışveriş yerini de bulabileceğiniz bir cadde.
Şehitlik
İçinde Türk şehitliği de var ve çok etkileyici, mutlaka görülmeli. Ben gittiğimde şehitliğe çıkan finükiler ücretsizdi. Azerilerin kendi kurtuluş savaşları sırasında 1000 kişilik bir Osmanlı taburu destek için Azerbaycan’a gönderiliyor. Ancak Rusya ile Osmanlı arasında kriz çıkmaması için bu 1000 asker Osmanlı ordusundan istifa ediyor. Askerlerin tamamı şehit oluyor. Ancak bu fedakarlık nedeniyle Azeriler hala bize çok büyük minnet duyuyorlar. Bakü’deki şehitlik dışında bir de Gobustan yakınında bir şehitlik var ve o şehitliği düzenli olarak ziyaret eden, gittiklerinde bizim İstiklal Marşımızı okuyan Azeriler ile tanıştım.
Bayrak
Devasa bir Azerbaycan bayrağı Hazar kıyısında salınıyor.
Hazar kıyısı
Hazar denizi kıyısında geniş bir çevre düzenlemesi yapılmış, yürüyüş, çay – kahve molası için çok uygun ve çoook sakin.
Ulusal Müze
Müze binasının dış cephesi ülkenin ünlü şair, yazar, sanatçılarının heykelleri ile süslenmiş, son derece güzel.
Halı Müzesi
Ulusal Bilim Müzesi
Ateşgah
Benim orada olduğum dönemde restorasyon çalışması nedeniyle kapalı idi.
Yanardagh
Sürekli yanan bir ateşin olduğu bir dağ. Bizim Olimpos gibi düşünebilirsiniz.
Bakü’de beni rahatsız eden tek şey ekonomik olarak toplumun farkının ciddi şekilde gözler önünde olması. Bir yanda büyük, şık ve ihtişamlı binalar hemen arka sokakta derme çatma gecekondular. Şehrin imajını değiştirmek için derme çatma binaları mümkün mertebe görünmez hale getirmeye çalışmışlar. Gecekondular görünmesin diye otoyolların kenarlarına yüksek duvarlar çekilmiş.
Azerbaycan Gezi Yazılarım
Azerbaycan vizesi, Azerbaycan gezilecek yerler ve Bakü gezilecek yerler gibi detayların olduğu diğer Azerbaycan gezi yazılarım için aşağıdaki linklere göz atın;
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda kalın.
1 Yorum
20 manat hiç bir zaman 12 TL olmamış. 1 manat = 2.48 TL şu an böyle hatta.
Ve Ulusal Müze yazmışsınız. O da Ulusal Edebiyat Müzesi.
Bakü mimarisi 4 parça: içəri şəhər (en eski), Rusya İmparatorluğu zamanı inşa edilmiş binalar, Sovyetler zamanı inşa edilmiş binalar ve 91 yılından sonra bağımsızlık zamanı inşa edilenler.
İmparatorluk zamanı inşa edilmiş binaları 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın SSCB işgalinedek Bakü petrol zenginleri yaptırmış. Bazı binalar Avrupa şehirlerinden hemen aynı kopyalanmış. Ve tamamına yakını yabancı, avrupalı mimarlara yaptırılmış.
Sovyetler zamanı inşa edilmiş binalar sadece copy paste. Diğer SSCB ülkelerinde de aynılarını göre bilirsiniz.
En sonda 91 yılından sonra bağımsızlık devri. Bu binalar en kalitesiz olanları. Mimari falan yok. “Basmemmed” usuli ile inşa edilmiş.