Yurt dışında araba kiralama, hem seyahatiniz sırasında size esneklik kazandırır hem de bazı durumlarda çok daha ekonomik seyahat etmenizi sağlar. Yurt dışında araç kiralama ile Türkiye içinde araç kiralama arasında çok büyük farklar yok. İzlanda, Meksika, Yunanistan, Norveç, Hollanda, Fas gibi ülkelerde araba kiralayarak gezdim ve yurt dışında araç kiralama konusunda çok sayıda soru aldım. Gelen tüm soruları cevaplayabilmek için yurt dışında araç kiralama rehberi yazmaya karar verdim, umarım işinize yarar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Neden Ulaşım için Yurt Dışında Araç Kiralama Yapıyorum?
Seyahatlerimi genelde kısıtlı zamanda olabildiğince çok yer görebilecek şekilde planlıyorum. Araba kiralama bu durumda bana ciddi bir zaman esnekliği kazandırıyor. Sabah istediğim kadar erken kalkıp yola çıkabiliyor, akşam geç saate kadar yolda olabiliyor, yol üstünde gördüğüm bir tabelaya sapabiliyorum.
Yurt Dışında Araba Kiralamak Pahalı mı?
Sanıldığının aksine yurt dışında araba kiralamak pahalıya gelmiyor, aksine bazı durumlarda ucuza dahi geliyor. Mesela son seyahatimizde Hollanda gezimiz için günlüğü 15 euro olan bir araç kiraladık. Halbuki gitmek istediğimiz yerlere iki kişi tren veya otobüs ile gitsek çok daha pahalıya gelecekti. Hem ciddi bir zaman kazancı sağladık hem de maliyet avantajı. İki günlük araç kiralama için 31 euro, benzin için 25 euro ödedik. Tren ile gitmiş olsak kişi başı tek yön için en az 10 euro ödeyecektik.
Seçtiğiniz aracın marka ve modeline göre maliyetler farklılık gösteriyor. Biz genelde en alt sınıf araçları tercih ediyoruz. Hollanda hariç bugüne kadarki kiralamalarımızda hep ücretsiz upgrade yani bir üst sınıfa yükselttiler araçlarımızı. Şimdi siz kesin sorarsınız, upgrade için özel birşey yapmadık, ellerinde müsait araç olunca veriyorlar herhalde.
- Meksika’da araç kiralama deneyimimiz için; Meksika’da araç kiralama
- İzlanda’da araç kiralama deneyiyimiz için; İzlanda’da araç kiralama
Araç kiralama için her zaman faydalandığım Rentalcars.com sitesine göz atabilirsiniz.
Türk Ehliyeti Yurt Dışında Geçerli mi?
Türkiye Cumhuriyeti ehliyetleri yurt dışında geçerli. Turistik vize ile gittiğiniz ülkelerde, gönül rahatlığı ile araç kiralayabilir ve/veya araç kullanabilirsiniz. Kullanacağınız aracın sınıfına uygun ehliyetiniz olması gerekiyor elbette. Araba ehliyeti ile kamyon kiralayamazsınız.
Bizim eski ehliyetlerimizde son kullanım tarihi yok, genellikle o dikkat çekiyor ve soruyorlar. “Türkiye ehliyetlerinde son kullanım tarihi bulunmuyor” şeklinde açıklama yapmanız yeterli oluyor. Zaten yeni ehliyetlerde son kullanım tarihi var, yeni ehliyet ile gittiyseniz, sorun yok.
Eğer turistik olarak değil de uzun süreli kalmak, çalışmak, yaşamak için yurt dışına gidiyorsanız bu durumda maksimum 6 ay süre ile mevcut ehliyetiniz geçeri oluyor. Daha uzun kalacaksanız gittiğiniz ülkeden ehliyet almanız gerekiyor.
Her durumda, yurt dışında araba kullanırken ehliyetinizi yanınızda taşımanız, herhangi bir polis çevirmesinde aracın ruhsatı ile birlikte ehliyetinizi de göstermeniz gerektiğini unutmayın.
Araç kiralama için hem yurt içi hem de yurt dışında faydalandığım Rentalcars.com sitesine göz atabilirsiniz.
Yurt Dışında Araç Kiralama Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yurt dışı seyahatlerimiz için araç kiralama işlemlerimizi hep internet üzerinden yaptık bu güne kadar. Hiçbir sorun ile de karşılaşmadık. Siz de gönül rahatlığı ile güvenilir bulduğunuz sitelerden yapabilirsiniz.
Ben uzun zamandır Rentalcars.com’u kullanıyorum. Rentalcars.com sitesi, araç kiralama hizmetlerinin Booking.com’u gibi ve dünyanın en büyük araç kiralama sitesi. Avis, Budget gibi uluslararası firmalar veya yerel araç kiralama firmaların fiyatlarını karşılaştırıp, ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun aracı buradan kiralayabilirsiniz. Eğer internete güvenemiyorum derseniz çağrı merkezi hizmetleri de var, telefonla arayarak da hizmet alabilirsiniz. İnternet sitesi Türkçe olarak da hizmet verdiği için yabancı dilde detayları kaçırmışım, anlamamışım gibi bir derdiniz de olmuyor.
Araç kiralama yaparken dikkat etmeniz gerekenleri maddeler halinde listeleyecek olursak;
Gideceğiniz ülkenin trafik kuralları ve trafik durumu hakkında bir araştırma yapın. Örneğin trafiğin soldan aktığı ülkelerde (İngiltere, Kıbrıs, Güney Afrika gibi) araç kullanıp kullanamayacağınızı düşünün. Bazı ülkelerde yol tabelaları veya trafik ışık kullanımları farklı olabiliyor, gitmeden önce biraz bilgi edinmenizde fayda var. Gitmeden araştırmadıysanız bile, aracı teslim alırken kiralama firmasındaki çalışanlara sorabilirsiniz.
Araç kiralama yapacağınız ülkenin durumunu araştırın. Araç kiralamayı Avrupa’da yapacaksam, kiralama yapacağım şirketin uluslararası veya yerel olması fark etmiyor, çünkü belli bir kalitede hizmet alacağımı biliyorum. Ama az gelişmiş bir ülkeye gidiyorsam, belli standartta hizmet alabilmek için mutlaka uluslararası araç kiralama firmalarını tercih ediyorum. Fas seyahatimde henüz bu tecrübede olmadığım için yerel bir firmadan araç kiralamıştım ve kliması çalışmayan, camları açılmayan bir araba ile sıcak iklimdeki Fas’ı gezmek zorunda kalmıştım.
Ülkenin hava ve yol durumunu araştırın. Mesela İzlanda seyahatimizde standart araçların her yola giremeyeceğini öğrendiğimiz için mecburen 4×4 bir araç kiralama zorunda kaldık. Aksi halde istediğimiz her yere gidemeyecektik. Madem araç kirasına çok para vereceğiz, o zaman konaklamadan tasarruf edelim diyerek üstünde kendi çadırı olan bir araç seçtik.
İhtiyacınız olan araç tipini belirleyin. Herkesin araba zevki eşsizdir, kimisi büyük araç sever, kimi küçük. Kiralamak istediğiniz aracın marka, model, benzin seçeneği, vites tipi gibi özelliklerini önceden belirleyin. Özellikle bir tercihiniz yoksa, fiyata göre seçim yapabilirsiniz.
Kiralayacağınız aracı kaç kişinin kullanacağını belirleyin. İki kişi veya daha fazla kişiyle seyahat ediyorsanız, aracı kimin kullanacağını netleştirmenizde fayda var. Kullanacak kişinin bilgisine göre otomatik veya düz vites araç tercih edebilirsiniz. Ayrıca aracı bir kişinin kullanması ile birden fazla kişinin kullanması arasında fiyat farkı oluşuyor, ek sürücü için günlük 5 euro ekstra gibi. Sürücü 30-65 yaş aralığında ise daha uygun bir fiyat çıkarken 30 yaş altı genç sürücü riski nedeniyle daha yüksek fiyat çıkabilir. Bütçe planı yaparken bunu da dikkate almanız gerekecek.
Seyahat rotanızı kesinleştirin. Araç kiralarken seyahat rotanız tam bir daire şeklinde başladığınız yerde bitecek şekilde olmayabilir. A noktasından başlayıp B noktasında bitirebilirsiniz. Aracı aldığınız noktaya teslim etmediğinizde fiyat farkı oluşacaktır. Ancak bu fiyat farkı eğer sizin rotanızı değiştirmenize değmeyecekse, geri dönmek yerine B noktasına aracı bırakmak daha mantıklı olabilir.
Aracı teslim alacağınız ve teslim edeceğiniz saatleri belirleyin. Her araç kiralama firması her saatte hizmet vermez. Sabah çok erken saatte veya gece çok geç saatte aracı teslim almanız veya bırakmanız gerekiyorsa kiralama yapacağınız firmaya bunun bilgisini mutlaka vermeniz lazım. Zaten firma o saatlerde hizmet vermiyorsa, internet sitesinde bu bilgiyi verir, vermemişse özellikle sorun. Fas’ta 1 saatten fazla araç kiralama firmasının ofisini açmasını beklemiştim mesela.
Aracı kiralarken sigorta seçeneklerine dikkat edin. Araç kiralama sitelerinde gördüğünüz fiyatlar genellikle en alt seviye (hırsızlık ve 1000 euro üstü hasar olur genelde) sigorta paketi içerir, hatta bazen hiç sigortasız paketler bile olabilir. Bu nedenle fiyat araştırması ve karşılaştırması yaparken sigorta seçeneği önemli bir değişkendir. Bizim Türkiye’de full kasko olarak bildiğimiz Collision Damage Waiver (CDW) ekstra paket olarak satılır. Ben bugüne kadar hiç ekstra sigorta paketi almadım araç kiralarken, son derece güvenli araç kullandığımız için ihtiyacımız olmaz diye düşündük.
Araç kiralama sırasında depozito isteneceğini unutmayın. Her araç kiralama firması az ya da çok araç teslimi sırasında kredi kartınıza bir depozito blokesi koyar. Bu miktar 1000 euro’dan başlayıp yukarıya doğru devam eder genelde. Araç kiralama yaparken bu miktarı seçme şansınız var. Bazı firmalar tam sigorta aldığınızda bu depozitoyu almazken bazıları her durumda depozito ister. Bunun sebebi firmanın kendini korumaya alması. Aracı aldınız geri getirmediniz, aracı aldınız kaza yapıp kaçtınız gibi durumlarda kendini güvenceye almaya çalışıyor. Bundan kaçış pek yok, özellikle uluslararası firmaları tercih ediyorsanız, kesin o bloke konacak. Aracınızı teslim ettikten sonra kartınızdaki bloke kaldırılıyor. Eğer trafik cezası yediyseniz, otoyol, köprü gibi geçişleriniz olduysa bunlar ayrıca kartınıza yansıtılıyor. Bu nedenle araç kiralarken yüksek limitli bir kredi kartına ihtiyacınız olacağını dikkate alın.
Aracı kiraladığınızda size kiraladığınız araç ile ilgili tüm detayları içeren bir onay mesajı e-posta olarak gelecektir. Gelen mesajı kontrol edip herşeyin istediğiniz gibi olduğundan emin olun. İtirazınız varsa zaman kaybetmeden kiralama yaptığınız firmaya geri dönüş yapın.
Yurt Dışında Aracı Teslim Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Arabayı internetten kiraladınız, araç tipi, kiralama süresi, rotanız hepsini belirleniz ve yeni ülkeye giriş yaptınız. Ülkeye havaalanından girdiyseniz, araç kiralama firmalarının nerede olduğunu öğrenmeniz lazım. Bazı havaalanlarında araç kiralama firmalarının teslim noktası havaalanı içinde iken, bazılarında havaalanın dışında belirlenmiş ayrı noktalarda olabiliyor. Aracı kiraladığınızda size gelen onay mesajında aracı nereden teslim alacağınız ve oraya nasıl ulaşacağınız bilgisi yer alıyor.
Mesela Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda kiraladığımız aracı teslim almak için Quick Parking shuttle ile 10 dakika mesafede bir park alanına gidip aracımızı oradan teslim aldık.
Bundan sonra aracı teslim alırken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sıraladım:
Sözleşmeye dikkat! Araç teslimi sırasında size kısa bir sözleşme verilecektir. Sözleşmeyi okumayı ve şartların size uygunluğunu kontrol etmeyi unutmayın.
Sigorta kapsamına dikkat! Sigorta konusu araç teslimi sırasında tekrar gündeme gelecektir, genellikle teslim noktasındaki çalışanlar size ek paket satmaya çalışacaklardır, itibar etmeyin.
Yakıt durumuna dikkat! Kiralık araçlarda genelde depo dolu teslim edilir ve geri getirdiğinizde de dolu bırakmanız istenir. Aracı teslim alırken deponun dolu olduğundan emin olun. Eğer eksik depo teslim ederseniz, o farkı kredi kartınıza yansıtırlar.
Kredi kartı blokesine dikkat! Aracı kiralarken onayladığınız şekilde kredi kartınıza depozito için bloke konulacak. Depozito tutarının onayladığınız tutar ile aynı olduğunu kontrol edin.
Aracın hasar kontrolüne çok dikkat! Aracı teslim ederken aracın mevcut hasarı, çiziği, eksiği varsa teslim tutanağında mutlaka işaretlenmesi gereklidir. Araç kiralama firması yetkilisi ile birlikte aracın her yerini birlikte kontrol edin, telefonunuzla fotoğraflarını çekin veya video kaydı alın. Bu kısım size daha sonra sorun çıkarması en muhtemel kısımdır. Eğer bu aşamada herhangi bir hasarı eksik işaretlediyseniz, aracı teslim alırken kiralama firmasının o hasarı sizin yaptığınızı iddia etme ihtimali olacaktır. O hasarın bedelini depozitonuzdan çat diye keserler, hiç acımazlar.
Aracınızın sözleşmesi, yakıt durumu, hasar durumunu eksiksiz kontrol ettiyseniz artık araç sizin. Keyifle seyahatinize başvurabilirsiniz.
Araç kiralama için hem yurt içi hem de yurt dışında faydalandığım Rentalcars.com sitesine göz atabilirsiniz.
Yurt Dışında Yakıt Alma
Yurt dışında pek çok yerde yakıt alma işlemi self-servistir. Yani bizdeki gibi bir pompacı yoktur, araca yakıtı kendiniz doldurur, kredi kartınızdan kendiniz ödersiniz.
Önce kredi kartınızı işlem yapacağınız pompadaki kart makinasına tanıtırsınız, kartınıza bir bloke konur. Depoyu doldurduktan sonra doldurduğunuz kadar olan kısım kartınıza yansıtılır.
Eğer İzlanda’da seyahat ediyorsanız self-servis benzin istasyonları dışında istasyon bulamazsınız ama Yunanistan’da görevli olan istasyonlar bulabilirsiniz. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte self-servise hazırlıklı olmanızda fayda var.
Yurt Dışında Trafik Kurallarına Uyma
Yurt dışında araç kiraladıysanız o ülkenin trafik kurallarına tabisiniz ve uymak zorundasınız. Hız sınırları, kural ihlalleri gibi durumlarda siz de trafik cezası alırsınız.
Polis ile başınızın belaya girmemesi için en güzeli kurallara dikkat etmeniz ve hız sınırlarına uymanız. Biz seyahat ederken offline harita uygulaması olarak Maps.me kullanıyoruz, Maps.me hız sınırları konusunda da sizi uyarıyor. Böylece “bilmeden sınırı aşmışım” durumu ile karşılaşmıyorsunuz.
İnternette “yurt dışında trafik cezası yedim ne olacak?” sorularını çok görüyorum. Bu konuda bir deneyiyim yok, olan varsa bu yazıya yorum olarak eklerse çok sevinirim.
Yurt Dışında Aracı Teslim Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Seyahatinizi güvenle tamamladınız ve aracınızı teslim etme zamanı geldi. Aracınızı teslim ederken eğer teslim noktasında görevli varsa, birlikte hasar kontrolü yapıp herhangi bir sorun olmadığından emin olmanızı tavsiye ederim.
Ancak biz Norveç ve Hollanda’da aracı geç saatte teslim ettiğimiz için kiralama noktasında görevli yoktu ve anahtarı gösterdikleri yere teslim edip çıktık. O kısım biraz gerilimli oluyor çünkü kredi kartınızdaki bloke kalkana kadar “acaba bize bir ücret yansıttılar mı?” endişesi oluyor.
Özellikle Avrupa ülkelerinde sistematik çalıştıkları için çok sorun değil ama az gelişmiş ülkelerde araç kiralıyorsanız, sizi para makinası olarak gördükleri için ekstra ücret yansıtmaya çalışabilirler. Bu nedenle araç teslim saatinizi kiralama ofisinin açık olduğu saatler olarak belirleyip size bir “güzellik” yapmadıklarından emin olmanızda fayda var.
Yurt Dışında Araç Kiralama Videosu
Yurt dışında araç kiralama ile ilgili deneyimlerimi anlattığım videoyu aşağıda görebilirsiniz. Videoyu izleyip kanalıma abone olmayı unutmayın.
İster araçla ister trenle seyahat etmenin her şekli farklı güzellikler ve deneyimler yaşatıyor. Umarım yurt dışında araba kiralama konusundaki notlarım işinize yarar. Bu yazıda yer alan tüm önerilerimi yurt içinde araba kiralarken de kullanabilirsiniz.
Bu yazıda her alan deneyimlerin benim kişisel deneyimlerim olduğunu, ve herhangi bir bağlayıcılığı olmadığını hatırlatmak isterim.
Ekstra sorularınız varsa, aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Araç kiralama için hem yurt içi hem de yurt dışında faydalandığım Rentalcars.com sitesine göz atabilirsiniz.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda kalın!
2 Yorumlar
Iki ay önce Beyruttan araba kiralayıp üç gün boyunca Lübnanı boydan boya gezdik. Nissan Micra araca 50 Usd civarı günlük kira verdik 1 depo kadar benzin harcadık. İstediğimiz yere istediğimiz zaman gidip istediğimiz kadar kalmak güzel bir tecrübe oldu. Bunun yanısıra turistik turlarla asla göremeyeceğiniz yerleri görüp ülkenin iyi/kötü tüm yönlerini tanıma şansımız oldu.
Daha nice seyahatlere, keşiflere!