Yelkenli tekne turu benim için yepyeni bir deneyim. Daha önce günü birlik tekne turları dışında tekne veya yelkenli ile uzun süreli seyahat tecrübem olmamıştı. Yunan Adaları’na bir kez cruise ile gitmiştim, ama sanıyorum ki yelkenli ile kıyaslanmaz. Cruise devasa bir beş yıldızlı otel iken, yelkenli butik otel desek yeridir. Ben de ilk kez yelkenli tekne turu tecrübesine çıkarken “seyahat çantamda neler var?” yazısı yazmak istedim. Muhtemelen benim gibi daha önce yelkenli ile seyahat etmemiş olanlar, benim gibi yelkenliye özel yanına alması gerekenleri bilmiyordur. Ben de yelkenli tekne turu için çanta hazırlama konusunda öğrendiklerimi paylaşarak size yol göstermek istedim. Keyifli okumalar ve bu yazıyı okuduğunuza göre yelkenli ile seyahat planları yapıyorsunuz, keyifli seyirler…

Yelkenli tekne turu için çanta hazırlama
Yelkenli tekne turu için çanta hazırlama

Yelkenli Tekne Turu için Gereken Ekipmanlar

Çanta hazırlama demek, yelkenli gezisi sırasında ihtiyaç duyacağımız ekipmanlar demek aslında. Yelkenli alışık olduğumuz ulaşım şekillerinden biraz daha farklı ve kendisine has dinamikleri var. Yanımıza alacağımız eşyalar da o dinamiklere göre şekilleniyor. Kamaralar ve dış alanlar konforlu olsa da belli bir yer kısıtlaması olduğunu unutmamak, ona göre eşya seçmek en güzeli.

Bu yazıda yer alan malzemelerin yelkenliye mürettebat olarak değil, konuk olarak katılacak olan kişiler için geçerli olduğunu unutmayın. Ben yelken eğitimi olan biri değilim, yelkenlide güzel zaman geçirmek isteyen bir misafirim sadece.

O zaman yelkenli turu için çantama neler aldım bir bakalım mı?

Çanta Seçimi

Herşeyden önce yelkenliye getireceğimiz eşyaların az yer kaplaması ve kolay katlanabilir, bir yerlere sığdırmak istediğimizde kıvırabileceğimiz tarzda eşyalar olması önemli. Bu nedenle tekneye gelirken; tekerlekli, sert çekçekli valizler yerine, yumuşak malzemeden yapılmış çantalar tercih etmelisiniz. Ben zaten sırt çantalı seyahat etmeye alışık olduğum için onu kullanacağım. Tekerli valizler yelkenlinin zeminin çizebileceği için de tercih edilmemesi öneriliyor genel olarak.

3-4 günlük bir seyahat için 30 litrelik sırt çantası rahat rahat ihtiyacınızı görür.

Giysiler

Yelken yolculuğu yazlık bir aktivite gibi görünse de bahar aylarından itibaren keyifle yapılabilecek bir seyahat şekli. Ancak denizde olduğumuzu unutmadan yanımıza alacağımız kıyafetleri seçmemiz gerekiyor.

  • Normal bir seyahate çıkarken yanınıza aldığınız pantalon, şort, tshirt, iç çamaşırı ne kadar ise yelkenli için de aynı sayıda kıyafet almanız yeterli.
  • Tabii ki denizde olacağımız için mayo, bikini çok sayıda. En az iki tane mayo almanız öneriliyor, yedekli olması için. Ayrıca denizden çıkınca kurulanmak için havlu alın mutlaka. Peştemal veya fiber havlular, az yer kapladıkları için tekne kullanımına çok daha uygun.
  • Yelkenli seyahatinde normal bir seyahatten farklı olarak, en sıcak mevsim dahi olsa, yağmurluk ve polar mutlaka çantanızda bulundurmalısınız. Gece denizde yağmur veya rüzgar sizi yakalayabilir.
  • Yelkenli güvertesinde ve içinde giymek için yanınıza tabanı beyaz veya açık renk, yumuşak tabanlı ve mutlaka temiz bir ayakkabı kullanın. Bunun sebebi de yelkenli zeminlerine zarar vermemek. Özellikle birinin teknesine ilk kez biniyorsanız ve huyunu suyunu bilmiyorsanız ayakkabılarınızı mutlaka iskelede çıkarın veya yelkenliye binerken sorun, uygun olup olmadığının teyidini alın. Ayakkabı değil de terlik kullanacaksanız yine beyaz tabanlı ve yumuşak olması için sabo terlikler öneriliyor.
  • Yelkenli seyahatinde unutulmaması gereken noktalardan biri sürekli güneş altında seyir halinde olunacağı. Bu nedenle yanınızda şapka bulundurmanız öneriliyor. Kasket yerine siperlikli şapka tercih edilmesi, yelkenli içinde hareket ederken görüşü kısıtlamaması için özellikle tavsiye ediliyor.
  • Yelkenlinin içinde pek çok halat, vinç gibi hareketli donanım olduğunu unutmayın. Künye, kolye, sallanan küpe gibi takıların bu donanıma takılma riski olduğundan tekneye binerken mümkünse yüzüğünüz dahil bütün takılarınızı çıkarın. Benzer şekilde sallantılı parçaları olan kıyafetleri de tercih etmeyin.
  • Güneş gözlüğünüzü mutlaka yanınıza alın, hatta suya düşer, halata takılır, rüzgarda uçar gider yanınıza yedek bir güneş gözlüğü almanız faydalı olur. Polarize bir gözlük su altını çok daha iyi görmenizi sağlayacaktır.
  • Eğer yelken turunu soğuk bir zamanda veya kış aylarında yapıyorsanız, doğa sporlarında olduğu gibi kat kat giyinilmesi öneriliyor. En alta kolay kuruyabilen sentetik içlik, ortada ince polar, en üstte ise nefes alabilir kumaştan rüzgar ve yağmur geçirmeyen mont. Kafanızı soğuktan korumak için bere, eliniz için eldiven ve ayaklar için kalın çorap soğuk dönemlerde çantanızda olması gerekenler.

Diğer Ekipmanlar

  • Güneş koruyucusu: Benim listemin en önemli maddesi bu. Direk güneş altında olmasa da güneşe çok fazla maruz kalacağınızı unutmayın. En az 30 faktör güneş koruyucunuz mutlaka çantanızda olsun. Bende 50-30-20 faktör boy boy koruyucu alıyorum yanıma.
  • Uyku Tulumu: gece açık havada uyumak istiyorsanız, uyku tulumu sizi hem soğuktan hem de börtü böcekten kurur. Yanınıza alabilirsiniz.
  • Dalış malzemeleri: Yelkenli teknelerde genelde dalış malzemesi bulunmuyor. Eğer ilginiz varsa kaptana danışarak kendi malzemelerinizi götürebilirsiniz. Dalış yapmasanız bile, maske, şnorkel, palet gibi yüzme keyfinizi artıracak malzemeleri yanınıza alabilirsiniz.
  • Kişisel bakım malzemeleri: Diş fırçası, diş macunu, krem gibi malzemelerinizi yanınıza almayı unutmayın, denizde bulmanız zor olur 🙂 Eğer düzenli kullandığınız bir ilacınız varsa, onu da mutlaka yanınıza alın.
  • İlk yardım malzemeleri: Tekneye gelirken yara bandı, antibiyotik, sargı bezi gibi standart malzemelerin yanı sıra bulantı giderici bir ilaç hayatınızı kolaylaştırabilir. Ayrıca güneş yanıkları için yanık kremi almayı da unutmayın.
  • Su geçirmez torba: Ekipmanların sudan korunması için su geçirmez torba, kilitli poşet gibi ürünleri yanınızda bulundurmayı unutmayın. Kamera, telefon gibi sudan etkilenebilecek eşyalarınızı korumanın en kolay yolu bu torbalar.

Yelkenliye gelirken yanınıza getireceğiniz eşyalardan emin değilseniz mutlaka kaptana danışın. Unutmayın, yelkenlinin en yetkili kişisi kaptan, o ne derse onu dinleyin!

Yelkenli Tekne Turu Hakkında Kısaca

Yelkenli, adı üstünde yelkenlerini sayesinde rüzgar enerjisini kullanarak denizde seyreden bir çeşit tekne. Rüzgardan faydalandığı için doğaya en az zarar veren deniz taşıma araçlarından biri yelkenli. Yakın arkadaşlarınız veya ailenizden oluşan küçük bir grupla baş başa vakit geçirmenin ise en güzel yollarından biri olsa gerek. Tekne yaşamı, ortak bir yaşam alanının birlikte keyifle ve belli bir disiplin içinde paylaşılmasını ifade ediyor. Birlikte yapılan ve yenilen yemekler, teknoloji ve medeniyetten uzakta doğa ile iç içe geçirilen zamanlar tekne yaşamının en cazip yanları.

Yelkenli tekne turu
Yelkenli tekne turu

Gündüzleri çok az kişinin uğradığı koylarda deniz ve güneşin tadını çıkarırken geceleri sakin koylarda yıldızların, ıssızlığın, sessizliğin tadını çıkarabileceğiniz nadir seyahat şekillerinden biri yelkenli turu.

DeepSeaSailing Hakkında

“Denizde uzun süre dar bir alanda yaşabilir miyim?” endişesi nedeniyle bu güne kadar hiç yelkenli veya tekne ile seyahat etmeyi düşünmemiştim. Tekne turu deyince hep en az bir haftalık turlar olacakmış gibi düşünüyordum. Sonra yollarımız DeepSeaSailing ile kesişti. DeepSeaSailing, butik yelkenli gezileri düzenleyen bir firma. İstediğiniz rota ve süreyi siz belirliyorsunuz, ister mürettebatlı ister mürettebatsız yelkenli tekne kiralama hizmeti alabiliyorsunuz. İsterseniz Göcek Koyları’nı gezin, isterseniz Yunan Adaları’nı, seçim size kalmış. İsterseniz uzun hafta sonu kaçamağı yaparak 3-4 günlük bir rota oluşturun, isterseniz 1 hafta 10 gün herkesten ve herşeyden uzak doğa ile iç içe bir rota belirleyin.

Deep Sea Sailing
Deep Sea Sailing

Yelkenli turları için bu kadar kişiye özel rotalar oluşturabileceğini öğrenince, ilk yelkenli yolculuğumu 3-4 gün olacak şekilde planlamaya karar verdim. Eğer bu kısa yolculuktan keyif alırsam, bir sonraki rotamı daha uzun planlayabilirim diye düşündüm. Biz ilk yelkenli seyahatimizi Göcek Koylarına yapacağız.

DeepSeaSailing’den Çok Okuyan Çok Gezen Takipçilerine Özel %15 İndirim

DeepSeaSailing ile siz de yelkenli turu yapmak isterseniz, Çok Okuyan Çok Gezen takipçilerine özel %15 indirimden faydalanabilirsiniz.

%15 indirimden faydalanmak için tek yapmanız gereken Instagram’da Deep Sea Sailing hesabını takibe almak!

DeepSeaSailing’e instagram’dan mesaj (DM) atarak veya [email protected] adresine e-posta göndererek, Çok Okuyan Çok Gezen takipçisi olduğunuzu belirtin, size özel turunuzu organize edip ve indiriminizi alın!

İlk yelkenli seyahatim için çok heyecanlıyım. Sürekli denizde olmak, yıldızların altında uyumak, sabah yüzünü denizde yıkamak gibi fikirler şimdiden çok çekici geliyor.

Deepseasailing ile Göcek Yelken Turu Videosu

Deepseasailing ile Göcek Yelken Turu videomuza da mutlaka bir göz atın. Videoyu beğendiyseniz kanalıma abone olmayı unutmayın!

Yolculuğa Çıkarken Unutulmaması Gerekenler  ve  Seyahate Çıkarken Sırt çantamda Neler Oluyor? yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.

Seyahatlerimi anlık takip etmek isterseniz instagram hesabıma göz atabilir, videolu içeriklerim için youtube kanalıma abone olabilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Oldukça iyi detaylandırılmış bir yazı, ellerine sağlık “ÇokOkuyanÇokGazen”.
    Belki naçizane iki ilave önerim olabilir;
    – Birincisi, güzel bir haftasonu yaşamak isteyen kişiler, yeme, içme, uyuma ve hatta tüm insani ihtiyaçlarını ve isteklerini evlerinin salonu kadar bir alanda yerine getirmek durumunda kalacaklardır. Bu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
    – Sallantıya alışık olmayan kişiler, sıfır denizde bile sallanmaya meyilli bir teknede deniz tutmasına karşı mutlaka önlemlerini alarak gelmeliler.
    Teşekkürler.

Yorumunuzu Yazın