Ortadoğu’da bir vaha olarak adlandırdığım Ürdün, Türk Vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında ilk önerdiğim yerler arasında yer alıyor. Muhteşem doğası, dünyada benzerini göremeyeceğiniz antik şehir Petra, deniz seviyesinin altındaki Lut Gölü, Mars’ı hatırlatan Wadi Rum Çölü, zengin su altı ile Aqabe şehri ve daha pek çok güzellik, ülkede birkaç saatlik mesafelerde bambaşka deneyimler sunuyor. Ürdün’e gitmeyi düşünenler için Ürdün gezi rehberi hazırlayıp, Ürdün hakkında bilmeniz gerekenleri bir yazıda derlemek istedim.

Ürdün Gezi Rehberi
Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün gezisi planlayanlar için, Ürdün gezi planı yapmak isteyenler için faydalı olacak bir yazı sizi bekliyor! Ürdün vize istiyor mu, Ürdün güvenli mi, kadın başına Ürdün’e gidilir mi, Ürdün’e gitmek için en iyi zaman, Ürdün’de ne yenir, nerede kalınır gibi pek çok sorunuzun cevabı bu yazıda.

Ürdün gezilecek yerler önerilerime de göz atabilirsiniz.

Ürdün Hakkında Kısa Kısa

  • Ürdün’ün tam adı Ürdün Haşimi Krallığı’dır.
  • Ürdün parlamenter sisteme dayalı krallık ile yönetilir.
  • Ürdün’ün ana dili Arapça’dır.
  • Ürdün’ün resmi dini İslam’dır ve ülkenin %95’nin müslüman olduğu kabul edilir.
  • Ürdün’ün başkenti Amman’dır.
  • Ürdün’ün para birimi Dinar’dır. Uluslar arası kısaltması JD veya JOD olarak kullanılır yani Jordanian Dinar. 2019 Ocak kuru ile 1 JOD=1,41 USD. Yani ülkenin para birimi oldukça değerli.

Ürdün Güvenli mi? Kadın Başına Ürdün’e Gidilir mi?

Bir Ortadoğu ülkesi olması nedeniyle insanların kafasında Ürdün ile ilgili soru işaretleri var. Ancak bu soru işaretleri bilgisizilikten, bilinmeyenden korma durumu. Ürdün, Ortadoğu’da gittiğim ülkeler arasında en güvenli olanı diyebilirim gönül rahatlığıyla.

“Kadın başına Ürdün’e gidilir mi?” diye sorarsanız, cevabım: “evet, gidilir”. Ancak Ortadoğu ve Arap toplumlarında erkeklerin beyaz kadın görünce biraz fazla samimi davrandığını da unutmamakta fayda var. Bu nedenle bir kıyafet sıkıntısı olmasa da %95’i müslüman olan bir ülkeye gittiğinizi unutmayıp fazla açık, kısa kıyafetlerden uzak durmakta fayda var.

Ürdün gezi rehberi - Wadi Rum
Ürdün gezi rehberi – Wadi Rum

O bölgede Suriye, Ürdün, Lübnan, Mısır, İsrail, hatta İran’a gittim. Ne bir güvenlik sorunu yaşadım, ne de kötü bir tecrübe yaşadım. Tabii ben Suriye’ye gittiğimde ülkede iç savaş yoktu, onu da belirtmeden geçmeyeyim. Ne yazık ki bu güvenlik endişelerinin kaynağı önyargılar. Avrupalılar’ın Türkiye’de güvenlik sorunu olduğunu düşünmesi gibi. Önyargılarımızdan kurtulmak için gidip o ülkeleri görmeli, insanları ile oturup çay içmelisiniz.

Ürdün’e Nasıl Gidilir? Ürdün Nerededir?

Ürdün, Ortadoğu’da yer alan bir Arap ülkesi. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusuda Irak, güney ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ile dünyanın en karışık bölgelerine komşu. Ancak bu durum Ürdün’ü güvenlik açısından etkilemiyor diye tekrar belirteyim.

Ürdün’e gitmek için en güvenli yöntem şu an uçakla gitmek. Ben zamanında kara yolundan Suriye’den geçerek gitmiştim ancak şu an uçağı tercih etmeniz en iyisi.

Ürdün gezi rehberi - Ürdün'e nasıl gidilir?
Ürdün gezi rehberi – Ürdün’e nasıl gidilir?

İstanbul, Ankara ve Antalya’dan Pegasus ve Türk Havayolları’nın düzenli uçuşları var. Pegasus Amman gidiş-dönüş uçarken, Türk Havayolları Aqabe’ye de uçuyor. Aqabe uçuşları biraz daha pahalı gördüğüm kadarıyla. Siz yine de gitmeden önce alternatif uçak fiyatlarını araştırın.

Bir diğer seçenek de İsrail’den Ürdün’e geçmek olabilir. Hem İsrail, hem Ürdün’ü kapsayan bir gezi planlarsanız İsrail’den Ürdün’e geçebilirsiniz. İsrail gidiş-dönüş uçak biletleri genelde Ürdün’den çok daha ucuz oluyor.

Ürdün Vizesi var mı? Ürdün Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor mu?

1 Aralık 2009 tarihinden bu yana, Ürdün ile Türkiye arasında yapılan anlaşma sayesinde, Ürdün’e turistik amaçlı seyahat ediyorsanız, 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilirsiniz. Yani Ürdün, turistik amaçla seyahat eden Türk Vatandaşlarından vize istemiyor!

Ülkeye girerken pasaport sürenizin 6 aydan uzun olması gerekiyor, zaten bu neredeyse tüm dünya için geçerli bir kural.

En sevdiğimiz ülke tipi 🙂

Ürdün’e Gitmek için En İyi Zaman

Ürdün gezi rehberi hazırlıyorsak, Ürdün’ün yüksek sezonunun ne zaman olduğunu belirtmek gerek. Ürdün’e gitmek için en iyi zaman Nisan ayı olarak belirtiliyor. Ancak ülkenin kuzey-güney doğrultusunda bir ülke olduğunu, güney sahilleri deniz kıyısı iken orta bölümünde çöl, yukarılara doğru yüksekliğin arttığını unutmamak gerek. Yani Ürdün’e giderken çölde gece-gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğunu, denize ve Lut Gölü’ne girmek için mutlaka mayonuzu yanınıza almanız gerektiğini unutmayın.

Ocak-Mart arası ülkenin en soğuk dönemi iken Haziran-Eylül arası en sıcak dönemi. Özellikle yaz döneminde gitmenizi hiç tavsiye etmem, yakıcı güneş altında Petra’yı veya çölü gezmek hiç keyif vermeyecektir.

Ürdün’de Ulaşım

Ürdün’de gezilecek yer seçeneği çok fazla ve bu yerler birbirine 2-3 saat mesafede genellikle. Bu nedenle ülkeyi gezmek için en ideal yöntem araç kiralamak veya bir tura dahil olmak.

Şehirlerarası yollar genellikle düzgün ancak şehir, köy gibi yer geçişlerinde yavaşlamanız gerektiğinden hızını sabit tutmanız çok mümkün olmuyor. Bu sayede köy ve şehirleri de geze geze dolaşmış olmak da araç kiralamanın avantajı.

Ürdün Seyahat Çantasında Neler Olmalı?

Ürdün’e giderken ülkenin tamamını gezecekseniz mutlaka hem kalın hem ince kıyafetler almayı unutmamak gerek.

Çölde kalacaksanız gece-gündüz sıcaklıkları oldukça yüksek, bu nedenle gece giymek için kalın birşeylere ihtiyacınız olacak.

Ürdün gezi rotanızda Lut Gölü ve Aqabe varsa yanınıza mayo, bikini, havlu, terlik almayı unutmayın.

Daha önce de belirtmiştim, Ortadoğu ve Arap ülkesine gittiğinizi unutmamanızda fayda var. Çok açık, çok kısa, çok dikkat çekici kıyafetler tercih etmemeye çalışın.

Müslüman ülkelerde yanınızda/çantanızda bir şal mutlaka bulunsun. Camii veya ibadethane gibi yerlere gittiğinizde başınızı örtmek, kısa bir şort giydiyseniz etek gibi bağlamak için çok işe yarar. Ben Uzakdoğu’da sarong denen, şala göre daha geniş ve uzun olan örtüleri tercih ediyorum. Gerektiğinde baş örtüsü gerektiğinde pareo olarak kullanabiliyorum böylece.

Ürdün Pahalı mı?

Ürdün ne yazık ki bizim için pahalı bir ülke. Turistik noktaların fazla olması nedeniyle son yıllarda ciddi turist trafiği çekmesinin etkisi ile ören yerlerine giriş ücretleri her yıl artıyor. Ben 2010’da Petra’ya 50 usd’ye girerken şu an giriş fiyatı 127 usd’ye karşılık gelecek bir rakama çıkmış durumda.

Yemekler de özellikle turistik noktalarda bizim için pahalı. Önerim kaldığınız oteli kahvaltı dahil ayarlamanız ve öğle yemeği için sabah kahvaltıda kendinize bir sandviç hazırlamanız. Yanınıza Türkiye’den çerez filan da alırsanız ara öğünlerinizi de sağlıklı geçiştirmiş olursunuz.

Ürdün, bizim doğumuzda, Avrupa’dan ucuzdur gibi düşünmeyin. Ürdün’de görülecek çok güzel yerler olması bu maliyetlere gözü kapalı girmemizi sağlıyor neyseki 🙂

Ürdün’e Gidince Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Coğrafyasının ve tarihinin avantajı ile Ürdün’de gezilecek yerler listesi oldukça kabarık, listenin tamamı için yazıma göz atabilirsiniz. Ürdün’de gidince mutlaka görmeniz gereken yerleri ise aşağıda sıralıyorum;

  • Nebatilerin kayıp şehri, muhteşem Petra,
  • Mars’a benzerliği ile film platosu olarak kullanılan Ay Vadisi yani Wadi Rum,
  • Deniz seviyesinin altındaki konumu ile, efsanelere konu olan Ölü Deniz ya da Lut Gölü,
  • Muhteşem deniz altı zenginliği ile Kızıldeniz’in Ürdün bölümü Aqabe.

Bunlar dışında tabii ki Ürdün’de görülecek pek çok vadi, antik şehir, kutsal mekan var. Ancak görmeden dönmemeniz gerekenleri özetlemek istedim.

Umarım Ürdün’e seyahat planı yapanlar için rehber olabilmişimdir.

Diğer Ürdün Gezi Yazıları

Ürdün’e bir gezi planlıyorsanız, aşağıdaki diğer Ürdün gezi yazılarıma da mutlaka göz atın.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Merhabalar yarıyıl tatili yani Ocak sonunda eşimle beraber Ürdün’ü gezme planımız var siz Ocak ayında mı gitmiştiniz. Bu ay kış ayı olduğu için gezilebilir mi?

    • Merhaba,
      Ben kışın gitmedim ama kış aylarında gezmek daha rahat olacaktır. Weather.com gibi sitelerden hangi mevsimde sıcaklık ortalamaları nasıl görebilirsiniz.

  2. merhabalar biz iki bayan tursuz gitsek ingilizcemiz çok az araç kiralayıp ürdünü gezebilirmiyiz sizce birde türkçe bilen rehberler varmışdoğrudur teşekkür ederim

    • Merhaba,
      İngilizcenizdeki eksikleri tamamlamak için Google Translate gibi çeviri uygulamalarını kullanabilirsiniz.
      Ben Ürdün’de rehberli gezmedim, Türkçe konuşan rehberler hakkında bilgim yok.
      Normal şartlarda iki kadın rahatlıkla gidip gezebilirsiniz.

Yorumunuzu Yazın