Uçağı kaçırınca ne olur? Kaçırdığım uçak bileti ücretini geri alabilir miyim? Gidiş uçağını kaçırdıysam dönüş biletim ne olur? Aktarmalı uçuşlarda nelere dikkat etmeliyim? Bağlantılı uçuşu kaçırdıysam ne olur? gibi tam olarak cevabını bilmediğimiz ama uçağa binen herkesin başına gelebilecek soruların cevaplarını hem kendi tecrübelerimden hem de hava yolu firmalarından derlediğim bilgilerle toparlamaya çalıştım, umarım hiç uçak kaçırmazsınız ve bu cevaplara hiç ihtiyacınız kalmaz 🙂

Uçağı Kaçırınca Ne Olur?
Uçağı Kaçırınca Ne Olur?

Uçağı kaçırdığınızda cevabını bilmeye ihtiyacınız olacak sorular aşağıda yer alıyor, sorunun üstüne tıklayarak cevaba kolayca ulaşabilir veya tüm yazıyı okuyabilirsiniz.

Uçağı kaçırınca ilk ne yapmak gerekir?

Hiç uçak kaçırdınız mı? Umarım kaçırmazsınız… Uçak kaçtığı andaki şaşkınlık, gidilecek yerine hayalinin puf diye ortadan kaybolması, hevesin kursakta kalması… Umarım hiç kimse uçağını kaçırmaz.

Ben hayatımda sadece bir kez, onda da havaalanına gelirken yanıma kimlik almadığım için uçağı kaçırmıştım. Neyse ki İzmir’e uçuyordum ve İzmir’e çok sık uçuş olduğundan bir sonraki uçakla yoluma devam etmiştim. Tabii ki para ve zaman kaybı, üstüne bir de yaşadığım stres çok tatsızdı. Yakın bir arkadaşımın evime gidip kimliğimi alıp havaalanına getirmesi ve sırada acaba uçağa yetişir miyim telaşı derken, uçak kapısı kapandıktan 2 dakika sonra kapıya ulaşmıştım ancak beni tabii ki uçağa almadılar.

Kimliksiz uçmak mümkün mü?

Lafı fazla uzatmayayım, eğer uçağınızı kaçırdıysanız; ilk yapmanız gereken havayolu firmasının bilet satış ofisine giderek uçağınızı kaçırdığınızı bildirmeniz. Uçağa binmediyseniz siz artık “no-show” oldunuz, yani uçağa bindiğiniz görülmedi. Biletinizin tipine ve uçağı kaçırma nedenine göre havayolu şirketlerinin farklı uygulamaları olabilir. Bu durumda bilet satış ofisindeki çalışanlar size en doğru yönlendirmeyi yapacaklardır.

Check-in yaptırdıktan sonra uçağı kaçırdıysam bagajım ne olacak?

Check-in yaptırıp bagaj da verdiyseniz, bagajınızı çoktan uçağa almış olabilirler. Özellikle dış hat uçuşlarında mağaza gezerken uçak kaçıran çok insan oluyor, bana olmaz demeyin.  Eğer bagajınızı uçağa verdiyseniz ve uçağı kaçırdıysanız havayolu firmasının çağrı merkezini arayıp bu durumu bildirmeniz iyi olur. Ondan sonra da bilet satış ofisine gidip bilgi vermeniz lazım. Yukarıdaki açıklama bu senaryo için de geçerli, ancak burada bir de geri almanız gereken bagajınız olacak.

Uçağı kaçırınca uçak bileti parasını geri alabilir miyim? Biletim yanar mı?

Uçak eğer yolcudan kaynaklanan nedenlerle kaçırıldı ise; o biletin ücretinin geri alınması mümkün değil. Uçak bileti iadesinden faydalanabilmek için uçuş saatinden 1 saat önce iptalin yapılması gerekiyor (bu bilgiyi uçak kaçırdığımda THY bilet satış görevlisi vermişti, havayolu şirketinizden teyit etmenizde fayda olacaktır). Eğer uçuşunuz tek yön ise sadece tek biletiniz yanmış olur, ancak biletiniz gidiş-dönüş ise dönüş biletinizin de yanma riski olur. Bu uygulama havayolu firması ve bilet tipine göre değişkenlik gösterebileceği için mutlaka bilet satış ofisi ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

Uçak eğer havayolu firmasından kaynaklanan nedenlerle kaçırıldı ise; o zaman havayolu firmasının konaklama, yeni uçak bileti (muhtemelen aynı noktaya en yakın müsait uçuş) ve uçuşun mesafesine bağlı olarak bir tazminat ödemesi gerekir. Havayolu şirketleri uçak kapasitesinin üstünde bilet satışı yapabilirler, buna “overbook” deniyor. Eğer tüm koltuklar dolduğu için sizi uçağa almadılarsa havayolu şirketi bu durumda zararınızı karşılamakla yükümlüdür.

Gidiş-dönüş uçak biletim varsa ve gidiş uçağını kaçırdıysam dönüş uçağına binebilir miyim?

Gidiş-dönüş aldığınız uçak biletinin gidişini kaçırdıysanız, “no-show” nedeniyle sizin o destinasyona uçmadığınız varsayılır ve dönüş biletiniz de iptal olur. Buna engel olmak için bilet satış ofisine gittiğinizde mutlaka dönüş uçağınız olduğu bilgisini de vermeniz gerekir. Dönüş uçağınızın yanmaması için havayolu şirketinin işlem yapması gerekmektedir.

Eğer gidiş uçağını kaçırdığınız için seyahatten vazgeçtiyseniz dönüş biletinizi de iptal etmek istiyorsanız o zaman satın aldığınız biletin bilet sınıfına göre iptal-iade işlemleri geçerli olacaktır. Havayolu şirketiniz bu konuda sizi en doğru şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür.

Aktarmalı uçağı kaçırınca ne olur?

Aktarmalı uçak yine yolcudan kaynaklanan nedenlerle kaçırıldı ise, yukarıdaki maddeler geçerlidir. Aktarma sürelerini kontrol etmek yolcunun sorumluluğundadır. Eğer aktarmalı uçuşu kaçırdıysanız ikinci uçuşunuz iptal olur.

Havayolu firmasından kaynaklanan bir gecikme nedeniyle aktarmalı uçuş kaçırıldı ise, bu durumda havayolu firması en uygun ilk uçuşa yolcuyu yönlendirir ve overbook durumunda olduğu gibi konaklama ve ödeme süreci devreye girer.

Bağlantılı uçuşu kaçırınca ne olur?

Burada dikkat edilmesi gereken önemli konu, aktarmalı uçuşların bağlantılı alınmış olmasıdır. Eğer aynı havayolu şirketi veya anlaşmalı havayolu şirketleri üzerinden bağlantılı uçuş alındı ise ve havayolu firmasından kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçak kaçırıldıysa o zaman bir önceki açıklamam geçerli olacaktır.

Ancak, eğer uçuşlar bağlantılı değilse; o zaman bir önceki havayolu firmasının gecikmesi sonraki havayolunu bağlamayacaktır, ve biletiniz yanacaktır. Bizim Endonezya’da yaşadığımız stresin nedeni bu idi, farklı havayolu firmalarından ve birbirinden bağımsız alınmış uçak biletlerimiz vardı. Türkiye’ye dönüş için Komodo-Bali, Bali-Jakarta, Jakarta-Doha, Doha-Istanbul uçuşlarımız vardı. İlk 2 uçuşumuz bağlantılı değildi ve Komodo-Bali uçuşumuz 3 saatten fazla rötar yaptı. Bali-Jakarta uçuşumuzu kaçırsaydık diğer tüm uçuşları kaçırmış olacaktık ve bağlantılı olmadığı için herhangi bir hakkımız da olmayacaktı. Neyse ki Bali’deki kontuar görevlisi yardımcı oldu da 3000TL’lik bilet almaktan kurtulduk 🙂

Bağlantılı almadığınız uçak biletleri transit geçişlerde de sorun yarabilir. Özellikle vize isteyen ülkelerde eğer bağlantılı bilet almadıysanız vize ve transit vize uygulamalarını mutlaka uçacağınız havayolu firmalarını arayıp öğrenmeniz faydalı olur.

Pegasus tazminat hakları örneği

Uçak kaçırmaya karşı alabileceğim önlem var mı?

  • yurt içi uçuşlarda 1 saat, yurt dışı uçuşlarda 2 saat önce mutlaka hava alanında olun. Hatta eğer bayram, resmi tatil gibi özel zamanlarda uçuyorsanız daha erken gitmeniz iyi olur.
  • havaalanına nasıl gideceğinize ve o saatlerdeki trafik durumuna bakarak yola çıkın. Kendi aracınızla gelecekseniz otoparka aracı bırakma zamanını da hesaba katın.
  • benim gibi şaşkınlık yapmayın, evden çıkmadan önce yurt içi uçuşlarda kimliğinizin; yurt dışı uçuşlarda pasaportunuzun yanında olduğundan emin olun.
  • uçuş tarih ve saatinizi mutlaka uçuşunuzdan önceki gün kontrol edin, özellikle gece uçuşlarında takvim günü değiştiği için yanlış günde uçuşa gelen çok kişi ile karşılaştım, aman dikkat!
  • online check-in yapmak hem çok basit hem de hayat kurtarıcı olabiliyor, böylece uçuş saatlerinizi tekrar teyit etmiş olursunuz.
  • Bazı seyahat sigortalarında uçak kaçırma teminatı da sigorta kapsamında yer alabiliyor, eğer seyahat sigortanız varsa kapsamını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Bu kısım önemli, eğer havalanındaysanız ve uçağı kaçırma riskiniz olduğunu düşünüyorsanız;

  • uçak hala kalkmamış olsa da eğer uçak kapısı kapandı ise, sizi uçağa almazlar, benim İzmir uçuşumda başıma gelen tam da buydu.
  • eğer havaalanına yetiştiyseniz ve checkin kontuarına uçak kapanmadan yetiştiyseniz kontuardan uçağa beklemeleri için bilgi verebilirler, burada çok kişisel inisiyatif olduğundan şirinliğinizi kullanmanız gerekebilir. Biz Bali Havaalanında kontuar kapanmak üzere iken yetiştik, ona rağmen görevli kapıdaki görevlilere bilgi vererek uçağın beklemesini ve kapıların kapanmamasını sağlamıştı. Bu sayede Türkiye uçuşumuzu yakalayabildik.
  • check-in yapmak her zaman faydalıdır, özellikle de bagaj verdiyseniz uçak sizi mümkün olduğunda bekler. Bu nedenle varsa bagajınızı uçağa vermeyi ve online checkin yaptırmayı ihmal etmeyin.

Umarım hiç kimse uçağını kaçırmaz da bunlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Overbook eğer aceleniz yoksa bence süper bişey, havayolu çok güzel tazminat teklif edebiliyor özellikle uzak destinasyonlarda. Bunun için bazen özellikle check-in yaptırmayıp overbook olur muyuz diye sona beklediğimiz oluyor. Şans sadece 1 kez Meksika KLM uçuşunda güldü. Bilet bedavaya geldi.

Yorumunuzu Yazın