İzlanda bir ada ülkesi ve bu ada sanki dünyanın henüz bitmemiş hali gibi. Gayzerler, şelaleler, buzullar, kaplıcalar, her an patlamaya hazır volkanlar ile dinazor filmlerinin ilk sahnesinde geziyor gibi hissettiriyor. Kendimizi bu filme biraz daha fazla kaptırmak için dünyadaki en özel yerlerden biri olan Silfra yarığında, eşim dalış ben de şnorkel yaptım. Silfra yarığı dalış ve şnorkel deneyimimiz ve Silfra’nın neden özel olduğuna dair bilgileri bu yazıda bulacaksınız. Okumaya devam!

Dünyanın En İyi 10 Dalış Noktasından Biri

Dalış severler tarafından dünyanın en iyi 10 dalış noktası arasında sayılan Silfra deneyimimizin videosunu aşağıdaki görsele tıklayarak izleyin!

Silfra dalış videosu
Silfra dalış videosu

Kanalıma abone olmayı unutmayın.

Thingvellir Milli Parkı

Thingvellir Milli Parkı Reykjavik’e olan yakınlığı, park alanı içinde görülecek önemli yerleri ile İzlanda’da en çok turist çeken bölgelerden bir tanesi. İzlanda’nın en turistik rotası olan Golden Circle’un da başlangıç noktası. Girişi ücretsiz olan milli park başkent Reykjavik’e 47 kilometre mesafe, maksimum 1 saatte başkentten milli park girişine ulaşabilirsiniz. Park için göl, buzul, krater gibi pek çok görülecek yerin yanında Silfra yarığı da bulunuyor ki, bu da parkın en önemli noktası. 

Thingvellir Milli Parkı

Thingvellir Milli Parkı aynı zamanda dünyadaki ilk parlamentonun da toplandığı yer olarak, dünya tarihinde de önemli bir yere sahip. Silfra kırığına yukarıdan bakan bir noktada Vikingler, demokrasiye ilk adımlarını atarak burada bir parlamento toplamışlar. Parlamento toplantılarına Althing adı verilmiş ve milli park da adını buradan almış. 

Hem jeolojik hem de tarihi önemi nedeni ile park; 1930’da milli park statüsüne alınmış, 2004 yılında da Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiş. 

Silfra Yarığı

İzlanda, aynı zamanda Kuzey Amerika ve Avrupa kıta ana karalarının da kırılarak ayrıldığı yer. Yani batıya bakınca Kuzey Amerika, doğuya bakınca Avrupa. Bu iki koca kıta bir fay kırığı ayrılıyor. Bu fay kırığının yer yüzüne çıktığı yer ise Thingvellir Milli Parkı içinde yer alan Silfra yarığı. Fay hattının devamı tamamen okyanus dibinden devam ediyor. Bu nedenle Silfra yarığı dünya üzerindeki en özel yerlerden biri. 

Silfra yarığına yukarıdan/dışarıdan bakınca masum bir dere bir göle açılıyor gibi görünüyor. Halbuki o yarıktan suyun içine girince yarığın kırılmış halini görebiliyor, bir elinizi Kuzey Amerika kıtasına, bir elinizi Avrupa kıtasına dayayabiliyorsunuz. Bu tektonik yarıklara rift vadisi deniyor, bir tane de Afrika’da Kenya’dan başlayan ve İsrail’e kadar ulaşan büyük rift vadisi var, bilenler hatırlayacak. 

Silfra yarığında yer alan su milli parka Langjökull buzulundan geliyor. Suyun sıcaklığı yıl boyu 2 derece civarında oluyor. Buzuldan gelen bu tatlı su hem oldukça lezzetli hem de buzuldan eridikten sonra lav tarlalarından geçerek geldiği için defalarca filtrelenerek temizlenmiş bir su. Kristal berraklığındaki bu suyu gönül rahatlığı ile de içebilirsiniz, son derece temiz. 

Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi 

İzlanda’ya gelirken bizi en çok heyecanlandıran aktivitelerden biri Silfra’da yapacağımız dalış ve şnorkel aktivitesi idi. Su sıcaklığı 2 derece olan bu tatlı suda nasıl dalınır veya şnorkel yapılır, bu deneyim kaça mal olur birazda onlardan bahsedelim. 

Kuru Elbise Sertifikası Gerekli mi?

Silfra yarığı dünyadaki en iyi 10 dalış noktasından biri sayılıyor. Eşim 10 yıldır dalış yapıyor ve dünyanın pek çok yerinde dalış yapıyor. İzlanda seyahatimiz kesinleşince tabii ki gündemimize hemen Silfra dalışı girdi. Silfra’da dalış yapabilmek için kuru elbise dalış sertifikası zorunlu. Eşim 3 yıldız dive master olmasına rağmen kuru elbise sertifikası yoktu. Benim ise sadece 1 yıldız dalış sertifikam vardı ki, bu acemilikle sana kuru dalış sertifikası vermem dedi Divefan’dan Öztan Hoca 🙂 İşte o an anladım ki ben Silfra’da dalış yerine şnorkel yapacaktım. Eşim ise kuru elbise sertifikasını alıp hayalimizi gerçekleştirecekti. Tecrübeli bir dalışçı için kuru elbise sertifikası almak için bir günlük bir eğitim ve dalış organizasyonu yeterli oluyor. 

Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi
Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi 

Yaptığımız araştırmalar sonucunda Silfra’da dalış organizasyonu yapan en köklü firmanın Dive.is olduğunu gördük ve rezervasyonumuzu da oradan yaptırdık. Zaten o noktadan sonra firma sizi sürekli e-postaları ile bilgilendiriyor. Dalış veya şnorkel için sağlık beyanı isteyen bir form dolduruyorsunuz. 

Silfra Nerede?

Silfra yarığında dalış yapılacak olan yer Thingvellir Milli Parkı girişinden 12-13km kadar içeride. Silfra tabelasından içeriye girdiğinizde önce dalış firmalarının otopark alanını görüyorsunuz ancak buraya özel aracınızla girmeniz mümkün değil, burası sadece turlara ayrılmış bir alan. 400 metre sonra ise genel otoparkı görüyorsunuz, bu otopark P5 olarak geçiyor. Aracınızı o otoparka bırakıp diğer otoparka yürümeniz gerekiyor. 

Yanımızda Götürmemiz Gerekenler ve Kuru Elbise

Etkinlik günü yanınızda, dalıcı iseniz; dalıcı kartınız, kuru elbise sertifikanız, kuru elbise içine giymek için içlik (alt ve üst) ve iki kat yün veya kalın çorap. Biz bir yünlü bir de kayak çorabı götürdük mesela. Şnorkel yapacaksanız da sertifikalar hariç aynı giysilere ihtiyacınız var. Çünkü hem dalışçılar hem de şnorkel yapacak olanlar aynı kuru elbiseyi giyiyorlar. Bizim dalış yaptığımız gün dışarısı 3 derece ve çok rüzgarlı idi. Suda donacak mıyız, ne kadar üşürüz acaba gibi pek çok endişemiz vardı tabii ki. Kuru elbisenin içine; kendi içliğinizin üstüne önce bir tulum veriyorlar. Bu tulum oldukça kalın, polarlı bir tulum. Bu tulumun üstüne kuru elbise denilen, içine hiçbir şekilde su geçirmeyen yine tulum şeklinde kalın bir elbise daha giydiriyorlar. Başınız, elleriniz ve ayaklarınız için başlık, eldiven ve patik gidiyorsunuz. Tam kuşandığınızda artık sadece yüzünüz açıkça kalıyor. Suya girmeden önce de yüzünüzün yarısını maske ile kapatıyorsunuz, sonuçta sadece dudak ve yanaklarınızın bir bölümü dışında heryeriniz kapanmış oluyor. Suda çok üşümekten endişe ediyordum ama dışarıda üşüdüğüm kadar dahi üşümediğimi söylemeliyim. Zaten bu dalış / şnorkel organizasyonlarını yaz-kış yapıyorlarmış, o kadar soğuk olsa yapamazlar herhalde. 

Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi
Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi 

Tur firması yanında “changing room”, kıyafet değiştirme odası, olarak kullanılabilecek minibüs getiriyor çünkü otopark alanına buna uygun bir yer yok. Kıyafet ve değerli eşyalarınızı bu minibüse bırakıyorsunuz. O yüzden buraya gelirken yanınızda fazla eşya taşımamaya özen gösterin. Ancak saçınız uzunsa saçınız mutlaka ıslanıyor, kıyafetin dışında kaldığı için. Çıkınca saçınızı sarmak için bir havlu çok işe yarar.

Dalış Ne Zaman Başlıyor?

Bizim dalış başlangıç saati 08:00, şnorkel başlangıç saati ise 08:30 idi. Her firmanın saatleri farklı olabilir. Dalışçılar için ayrı bir minibüs, şnorkel yapacaklar için ayrı bir minibüs geliyor. Dive.is minibüsleri park alanına ilk gelenler idi, ortalık kalabalıklaşmadan hazırlanmak ve suya girmek çok iyi oldu. Biz Eylül ayında gittiğimizde dahi oldukça kalabalık idi, yaz aylarında ciddi sıra oluyormuş, suya girmek için uzun süreler beklemek zorunda kalınabiliyormuş. Sabah erkenden kaldığımız guesthouse’da karnımızı doyurup, 08:00’dan 15 dakika önce park alanına geldik. İkimiz de çok heyecanlıydık. Dive.is ekipleriyle tanışıp kıyafetlerimizi kuşandıkta sonra sıra dalış/şnorkel için su kıyısına yürümeye geldi. Kuşandığınız kıyafetler ile kısa bir yürüyüş yapmanız ve bir yol geçmeniz gerekiyor. Yol üstündeki dalışçı geçebilir tabelası ise çok eğlenceli 🙂 

Silfra Yarığı Rotası

Silfra yarığından suya girdiğiniz yerdeki suyun derinliği 10 metre civarında. O nokta aslında deneyimin en güzel kısmı bana göre, suyun yüzeye çıktığı yer olduğu için suyun en berrak en temiz olduğu yer. Hemen suyun tadına baktım orada, mis gibi missss. İlerledikçe yarığın derinliği önce 30 sonra 42 metreye kadar artıyor, burası yarığın en derin noktası. Ama görüş mesafesi 100 metrenin üstünde. 42 metrelik yarığı geçince sığ bir bölüme geliyoruz, burada neredeyse göğsünüz zemine değecek gibi. Sığ bölümün bittiği yerde dar bir geçiş var, bu noktadan sonra yarık yeniden derinleşmeye başlıyor. Katedral denilen bir bölüme kadar yüzmeye devam ediyoruz, burası en etkileyici noktalardan biri. Katedralin sonunda kum bir eğim bizi karşılıyor, buradan artık dönüşe geçiyoruz. Dönüş noktamız Silfra Lagünü, lagüne gelmeden ikinci ve daha küçük bir yarık var, oranın da üstünden geçip doğaya bir kez daha hayran oluyoruz. Lagünde isteyenler biraz yüzüp keyif yapabilir demişti benim dalış liderim. Benim zaten o muhteşem sudan hiç çıkasım yok ki. Grubumuz 4 kişi, her lidere en fazla 4 kişi veriyorlar. Sudan en son ben çıkıyorum 🙂 Bu deneyim hiç bitmesin istesem de bitiyor. Faaliyet maksimum 40 dakika sürüyor, sanırım ben sonuna kadar kullandım 🙂 

Silfra rotası
Silfra rotası

Ben şnorkel yaparken eşim ilk dalışını bitirmiş, sıcak çikolata ve kahve keyfine geçmiş bile. Onun bir dalışı daha var, ben üstümü değiştirip ona dalış başlangıç noktasına kadar eşlik ediyorum. Dalış rotası ile şnorkel rotası aynı. Birimiz suyun içinden bizimiz ise yüzünden bu deneyimi yaşamış olduk. İkisinin de artı ve eskileri var. Yukarıdan şnorkel yaparken yarığın şeklini anlamak daha kolay diyorlar, dalış yapanlar ise tam yarığın içinden geçiyorlar. Tabii dalış çok daha pahalı, şnorkel neredeyse üçte bir fiyatına, bunları da dikkate almak lazım. 

Silfra dalışı ile ilgili bana gelen soruları aşağıda soru cevap olarak da paylaşıyorum: 

Silfra’da dalış ve şnorkel yapmanın maliyeti ne kadar? 

Fiyatlar ISK üzerinden ama yaklaşık euro fiyatlarını vereyim. 2 dalış 300 euro, şnorkel 115 euro civarına denk geliyor. Yaz aylarında kalabalık nedeniyle 2 değil tek dalış yapıyorlarmış aynı fiyata. 

Silfra’da su altında görülebilecek canlı var mı? 

Silfra’da canlı yaşamıyor, sadece gün ışığı gören sığ bölümlerde yosunlar var hepsi bu. Silfra yarığının devamında bir de göl var, nadiren gölden balıklar geliyormuş ama fazla kalmıyorlarmış. 

Silfra’da dalmak ve şnorkel yapmak için en iyi mevsim/zaman ne zaman? 

Silfra’da yaz-kış dalış veya şnorkel yapabilirsiniz. Kışın rüzgar daha az olduğundan dışarıda hava açıksa su altındaki görüntüler daha bile güzel olabilir. Yaz ayları İzlanda için yüksek sezon olduğundan çok kalabalık oluyormuş, bizim gibi Eylül ayında giderseniz hem dışarıda hava çok soğuk olmaz hem de daha az sayıda insanla karşılaşırsınız. 

Silfra’da dalış ne kadar derine yapılıyor? 

Silfra’da maksimum dalış derinliği 18 metre, dalış ortalaması ise 10 metre. Sığ alanlardan da geçildiği için ortalama oldukça düşük. Eğer dalış yapan grup yeterince tecrübeli değilse, 18 metreye de inilmediği oluyormuş. 

Dive.is Hakkında

Silfra’da dalış ve şnorkel için Dive.is firmasını tercih ettik demiştim. Bunun nedenlerinin başında bu bölgenin en eski firması olması ve işinde gerçekten iyi olması vardı. 1997’de kurulmuş olan firma Silfra’daki dalış organizasyonunun da standartlarını belirlemiş. Silfra’nın bir dalış merkezi olarak popüler olmasını da Dive.is’nin kurucusu olan Thomas Knutsson sağlamış. Oraya gittiğimizde de ilk dalış/şnorkel grupları olan Dive.is misafirlerinin olmasının ne kadar avantajlı olduğunu da görmüş olduk. Bütün ekibin inanılmaz yardımsever, ilgili ve profesyonel olduğunu da belirtmem lazım. 

Her ekip lideri dalışta 3, şnorkelde ise 4 kişiye eşlik ediyor. Kıyafet giyerkenden suya girişe kadar her noktada bütün detayları defalarca kontrol ediyorlar. Bu da kendinizi güvende hissetmenizi sağlıyor. 

Dalış veya şnorkel paketleriyle Golden Circle turunu birleştirdikleri tur paketleri de var. İnternet sitelerinden detaylıca inceleyebilirsiniz. 

Silfra deneyimimiz kelimenin tam anlamı ile muhteşemdi. Blue Lagoon’da sıcak suda keyif yapmak yerine 2 derece suda, iki kıtanın ayrıldığı yeri görmeyi tercih ettik ve bu tercihimizden dolayı çok mutluyuz!

İzlanda Gezi Yazılarım

İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Yolda kalın.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Selam, öncelikle yazılarınızı çok severek takip ettiğimi söylemek istiyorum.
    Mart ayında 1 hafta İzlanda seyahatimiz olacak, Silfra’ya dalmayı da planlıyoruz ancak süremiz çok kısıtlı ve görmeyi planladığımız yer çok fazla olduğundan acaba Silfra dalışı ile golden circle’da görmeyi planladığımız diğer yerleri(Geysir,Gullfoss,Kerid) aynı gün tamamlayabilir miyiz diye merak ediyorum

    • Merhaba,

      Silfra’daki işimiz 13:00 gibi bitti, öğleden sonra da Gayzer ve Gulfoss’u ziyaret edip Reykjavik’e döndük. Aynı gün tamamlarsınız yani.
      Sevgiler

  2. Balık yaşamıyor olması şaşırtıcı ancak besin kaynağı olmadığı için sanırım. Dün İz tvde “Kapalai” adında bir dalış merkezinin belgeselini izledim enişte gitmediyse lütfen incelesin.

Yorumunuzu Yazın