İzlanda, Türk vatandaşları için genel olarak oldukça pahalı bir ülke. Biz de maliyetlerimizi optimum tutabilmek için bir haftalık İzlanda seyahatimizin bir kısmını çadırda konaklama yaparak geçirdik. Çadır dışında üç gece Guesthouse, bir gece de otelde kaldık. İzlanda’da konaklama seçenekleri fiyatları ve dikkat etmeniz gerekenleri bu yazıda derledim, keyifli okumalar!

Çadır Kampı

İzlanda’da konaklama yolları arasında en ucuz yöntemlerinden biri çadırda kalmak. Kamp yerlerinde kişi başı konaklama fiyatları 1500 Isk’dan (13-14usd) başlıyor. Duş, mutfak ve araç için ayrı para alan kamplar var. Duş fiyatı genelde 200 Isk, mutfak 500 Isk, araç 500 Isk. Biz çoğunlukla ortak alanı/mutfağı olan kampları tercih ettik, çünkü yemeklerimizin tamamını da kendimiz yaptığımız ve soğuk havada dışarıda yemek hazırlamak oldukça zor olduğu için kapalı mutfak çok işimize yaradı. Kapalı mutfağı olan kamp alanlarının bazılarında mutfakta ocak yoktu, yani eğer yemeğinizi kendiniz yapacaksanız kamp ocağınız mutlaka olsun. Ocak olan ama kalabalık nedeniyle kullanımı zor olan yerlere de denk geldik, kamp ocağı ciddi hayat kurtardı.

İzlanda'da Konaklama - Çadır - Lotus Car Rental
İzlanda’da Konaklama – Çadır – Lotus Car Rental

Biz kendi çadırımızı getirmiştik ancak İzlanda’da aracı kiraladığımız Lotus Car Rental bize bir güzellik yaparak üstünde kendi çadırı olan bir araç verdi. Böylece kendi çadırımızı kurup kaldırmakla uğraşmak yerine araç üstü çadırını kullandık.

İzlanda’da araç kiralama yazıma göz atmak için tıklayın.

Çadır konaklamasında önemli noktalardan biri hava durumu. İzlanda yağmur, rüzgar ve düşük hava sıcaklığının olduğu bir ülke olduğundan eğer çadırda kalacaksanız malzemelerinizin buna uygun olduğundan emin olun. Çadırınızın rüzgar mukavemetinin yüksek olmasına özen gösterin, eğer çadır tipiniz buna uygun değilse çadırınızın çubukları kırılabilir. Uyku tulumunuzun soğuk iklime uygun olduğundan emin olun, benim uyku tulumum -5 derece konfor derecesinde olmasına rağmen üşüttü.

Çadır kampları Mayıs-Ekim ayları arasında genellikle açık. Kampların bazıları 15 Eylül, bazıları ise 30 Eylül veya 1 Ekim’de dükkanı kapatıyor. Gitmeden önce kamp yapacağınız yerin açık olduğundan emin olun. Biz kalacağımız kamplara son dakika karar verdik. Aracımızda internet olduğu için rotamızda konaklayabileceğimiz uygun yerdeki kamp alanlarının listesini çıkarıp tek tek ortak alanı var mı, fiyatı neymiş diye internetten bakıp ona göre karar verdik. İnternet sitelerindeki fiyatların hepsi de günceldi ve verilen bilgilerin hepsi tutarlı idi. Hatta kaldığımız kamp alanlarından birinde “Hobbit House” şeklinde çadır konaklaması yapılabileceğini görünce hemen arabamızın yönünü oraya çevirdik, çok da keyifli oldu.

Aşağıda kaldığımız kamp alanlarının bilgilerinizi bulabilirsiniz:

Skogafoss Camping

Skogafoss şelalesinin hemen girişinde yer alan bu kamp alanın ortak alanı veya mutfağı yok. Kamp alanına ödediğiniz para karşılığında sadece yer ve tuvalet hizmetinden faydalanabiliyorsunuz, kişi başı 1500 ISK, duştan faydalanmak isterseniz ekstra 200 ISK ödemeniz gerekiyor.

Skogafoss Camping
Skogafoss Camping

Buradaki ana sorun çok fazla rüzgar alması. İlk kamp gecemiz idi ve rüzgardan uçacağız diye korktuk 🙂 Bu kampın en güzel yanı Skogafoss manzaralı olması ve fiyatının uygun olması. Kamp alanında wifi olmaması da bir diğer eksiği.

Svinafell Campground

Burası İzlanda seyahatimizde konakladığımız kamp alanları arasında en sevdiğimiz kamp alanı olabilir. Svartifoss’a oldukça yakın olan bu kamp alanına kişi başı 1700 ISK verdik.

Svinafell Campground
Svinafell Campground

Duş, tuvalet, ortak mutfak kullanımı bu fiyatın içinde idi. Ortak mutfak gerçekten kamp yaparken büyük rahatlık, özellikle İzlanda gibi soğuk bir ülke için. Kamp alanının arkası da tepelik, o yüzden rüzgarı da iyi kesmiş yani kamp yapmak için güzel bir yer. Bir de sabah koyun sesleriyle uyanmanın tadı paha biçilmez 🙂 Bu kamp alanında sadece danışmanın olduğu yerde ücretsiz wifi vardı. Ancak danışma mutfaktan oldukça uzak olduğu için biz faydalanmadık.

Vogar Camping

İzlanda’da doğudan batıya doğru yol alırken konaklamaya en uygun yer Mytavn gibi geldi bize. Bu bölgede birden fazla kamp alanı var. Biz yine kriter olarak ortak mutfak alanı olmasını göz önüne alarak burayı tercih ettik. Burası kaldığımız en pahalı kamp alanı oldu. Kişi başı 2000 ISK ve araç için de 500 ISK ödedik.

Vogar Camping
Vogar Camping

Lav tarlalarının ortasındaki kamp alanı gerçekten keyifli. Ortak mutfak Svinafell’deki kadar büyük olmasa da işimizi gördü. Buranın bize en güzel hediyesi ise gece kuzey ışıklarını izleme şansını yakalamak oldu. Diğer kamp alanlarında çevrede restoran veya tur satın alabileceğiniz yerler yokken burada hemen yanda bir pizzacı var. Firma aynı zamanda bir tur acentesi, buradan günübirlik turlar da ayarlayabilirsiniz. Aşağıda harita üzerindeki yerini de görebilirsiniz.

Hverinn Camping

Kaplıca bölgesine yakın bu kamp alanına tercih etmemizin nedeni internette gördüğümüz ve fırtına yaklaşırken çok işimize yarayacağını düşündüğümüz “hobbit house” idi. Eski iki serayı kamp alanına çevirmişler, içinden kaplıcalardan gelen sıcak su da geçtiği için içerisi ılık. Rüzgarlı ve soğuk İzlanda iklimi için harika bir çözüm olmuş. Burada mutfak yoktu, duş fiyata dahildi. Hobbit House içinde masa, sandalye de olunca mutfağa ihtiyacımız kalmadı. Kişi başı 2000 ISK ödedik.

Hverinn Camping
Hverinn Camping

Kaldığımız en enterasan kamp alanı burası idi. Tabii ki burada da wifi yoktu, hatta kampı işleten eğlenceli amca “aranızda sohbet edin” diye öneride bulundu 🙂 Biz de yan komşumuz Litvanyalı arkadaşla sohbet ettik hakikaten.

Guest House / Misafirhane

İzlanda’da yaşanan ekonomik krizden sonra yerel halk evlerini turistlere açmaya başlamış. Böylece İzlanda’da konaklama alternatiflerine bir yenisi eklenmiş. Kimisi bir çiftlik evinin odalarını açmış, kimisi evinin yanına iki-üç oda eklemiş, kimisi de evinin alt katını misafirhaneye çevirmiş. Biz de bu evlerden 3 tanesinde kaldık. Hepsi de son derece temiz, ev sahipleri güler yüzlü ve rahat yerlerdi. Evler misafirhaneye çevrildiği için hepsi ortak banyo ve tuvaletli idi.

Bu yerlerde mutfak da ortak kullanım alanı ve kendi yemeğinizi yapabiliyorsunuz. Biz de bu evlerde kendi yemeğimizi pişirdik. Yine bir tanesinde mutfak olmasına rağmen ocak yoktu, diğer ikisinde mükellef mutfaklar vardı. Mutfaktaki bütün malzemeleri de kullanabiliyorsunuz. İki kişilik oda fiyatları 70 eurodan başlıyor, yukarıya doğru devam ediyor. Odalarda yataklar genelde 2 tek yatak şeklinde.

Aslıda sadece iki gece guesthouse’da konaklamayı planlamıştık ancak fırtına uyarısı ve hava sıcaklığının sıfırın altına düşeceğini öğrenince bir geceyi daha guesthouse’da geçirdik. Eylül biraz daha düşük sezon olduğu için Booking.com’dan son dakika fırsatı ile önceden rezerve ettiklerimizden daha ucuza geldi bu konaklamamız.

Akureyri – Lonsa Guesthouse

Akureyri şehir merkezinin dışında, yanından minik bir dere akan şirin bir aile işletmesi burası. İki katlı binanın üst katında yaşayan ev sahipleri alt katı misafirhane olarak işletiyor. Zamanla ek bina ve bungalov evleri ile bahçelerinde konaklama seçeneklerini artırmışlar. Kamp alanı da varmış ama biz gittiğimiz dönemde kapatmışlar.

Akureyri - Lonsa Guesthouse
Akureyri – Lonsa Guesthouse

İki kişilik oda fiyatı, ortak banyo ve mutfak kullanımlı alan için 86 USD verdik. Odada biraz zayıf, mutfakta iyi wifi buranın tek negatif yeriydi diyebilirim. Aşağıdaki haritada evin yerini görebilirsiniz:

Thingvellir – Hlid Guesthouse

Thingvellir Ulusal Parkı’nda aslında bir gece kamp bir gece de guesthouse konaklaması yapmayı planlamıştık. Ancak yaklaşan fırtına uyarısı ve soğuk havanın etkisi ile gece konaklaması için son dakika fırsatlarından faydalanmaya karar verdik. Booking.com son dakika fırsatları içinde 63 USD fiyatı ile ucuza bulduğumuz bu misafirhane aynı zamanda ertesi sabah çok erken saatte yapacağımız Silfra dalış noktasına da çok yakın olduğu için çok işimize yaradı. Buranın mutfağı olmasına rağmen mutfakta ocak yoktu, kendi kamp ocağımız yine işimize yaradı. Burada wifi hem odada hem de ortak alanlarda gayet iyi idi. Bu guesthouse’u işletenleri hiç görmedik. Bize bina kapı giriş şifresini mail attılar, oda anahtarı da üzerindeydi. Ödemeyi kredi kartından online olarak çektiler. Tam anlamıyla self-servis guesthouse. Ancak hesabımızdan alınan tutar Booking’deki fiyatın oldukça üzerinde, itiraz sürecimiz devam ediyor. Aşağıdaki haritada guesthouse’un yerini görebilirsiniz:

Thingvellir – Laugabol Guesthouse

Ve geldik son gecemize. Bu kez Thingvellir Ulusal Parkı ile Reykjavik arasında bir konaklama tercih ettik. Seralar arasında kocaman bir bahçe içindeki guesthouse ana eve ek olarak yapılmış 4 oda 1 banyo ve 1 mutfaktan oluşuyor. Sahibesi Laila son derece güler yüzlü bir şekilde karşıladı bizi. Bizim kaldığımız gece diğer odaları dolduran Taylandlı bir grup nedeniyle mutfak ve banyo sırası beklemek zorunda kalsak da güzel şirin bir misafirhane idi burası. 104 USD fiyatı ile kaldığımız en pahalı guesthouse burası idi. Başkent Reykjavik’e yaklaştıkça fiyatlar da yükseliyor.

Bu kez odada wifi iyi çekerken mutfakta çekmiyordu. Bu wifi gücünü artırmak çok mu pahalı anlamadım ki.

Oteller

Tabii ki İzlanda’da pek çok otel var. İzlanda’da konaklama seçenekleri arasında en pahalı olanı otel konaklaması. Biz sadece bir gece, gece geç saatte Keflavik havaalanına indiğimiz için, havaalanına yakın bir otelde kaldık. Aslında otel+hostel olan bu yerin fiyatları da misafirhaneler seviyesinde idi. Otele varınca bir de oda tipimizin standarttan konforta yükseltildiğini öğrenmemiz daha da güzel oldu.

Burası hostel olarak da hizmet verdiği için ve havaalanına yakın bir hostel olduğu için burada konaklayan ve ülkeden ayrılan kişiler yanlarında götürmek istemedikleri veya götüremeyecekleri mutfak eşyalarını ihtiyacı olanların alması için mutfağa bırakmışlar. Pek çok kamp ocağı için tüp (kartuş) vardı bırakılmış olan, biz de birkaç tane yanımıza aldık, bitiremediğimizi de son gece konakladığımız yere bıraktık diğer bazı mutfak malzemelerimiz ile birlikte.

Keflavik – Base Hotel

İlk gece havaalanına yakın olduğu için ve fiyatı uygun olduğu için burayı tercih ettik. Kaldığımız otel odası olsa da yine ortak banyo ve mutfak kullanımlı idi. Temiz, düzenli otelin aynı zamanda büyük de bir barı var. Biz gece 02:00’de gelip sabah 08:00’de ayrılınca barı deneyimleme şansımız olmadı tabii 🙂 67 USD bu otel için ödediğimiz rakam.

Keflavik - Base Hotel
Keflavik – Base Hotel

Keflavik havaalanı hakkında detaylar için> İzlanda Keflavik Havalaanı

İzlanda’da konaklamayı ucuza getirebileceğiniz en iyi yolları bu yazımda toparlamaya çalıştım, kendi aracımızla seyahat etmemiz kalacak yer seçiminde de esnek olmamızı sağladı. İstediğim zaman istediğimiz yerde konaklamak, veya şehir merkezine yakın olma zorunluluğumuzun olmaması konaklama maliyetlerimizi de düşürdü. Biz guesthouse ve otel için rezervasyonlarımızı aylar öncesinden yapmıştık, yüksek sezonda seyahat zamanı yaklaştıkça fiyatlar yükseliyor. Eylül biraz daha sakin bir dönem olduğu için son dakika fırsatı yakalamamız ise şans oldu.

İzlanda Gezi Yazılarım

İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Yolda kalın.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın