Malezya’ya 3 yıl arayla iki kez gidip ikişer hafta kaldım ve hala görmediğim yerlerini keşfetmek, görüp bayıldığım yerlerini tekrar görmek için kesinlikle tekrar gitmek istiyorum. Malezya’ya ilk gidişimde Malezya Yarımadası’nı ikinci gidişimde ise Borneo Adası’nda bulunan Sabah Eyaleti’ni gezdim. Sabah Eyaleti (Kuzey Borneo) seyahatim sırasında “Böyle yerleri nereden buluyorsun?”, “Aklımıza buraları düşürdün!” diyen pek çok mesaj aldım. Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne gitmek için neden arıyorsanız işte size birbirinden güzel 12 neden!

Sabah Eyaleti'ne Gitmek
Sabah Eyaleti’ne Gitmek

1 – Türk Vatandaşları için Ekonomik Bir Destinasyon

Ekonomik durumlar malum, artık çok daha fazla ekonomi konuşur, daha fazla hesap kitap yapar olduk. Sabah Eyaleti, Türk Vatandaşları için ekonomik seyahat edilebilecek destinasyonlar arasında. Malezya’nın para birimi Ringit. 1 Usd yaklaşık 4,6 Ringit ediyor. Kişi başı 4-5 Usd’ye karnınızı güzelce doyurabilir, 20-30 Usd’ye düzgün konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Pek çok milli parka giriş ücreti de 5 Usd civarında. Aynı bölgedeki Endonezya, Tayland gibi ülkelerle kıyasladığınızda daha ekonomik olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Kota Kinabalu
Kota Kinabalu

Fiyatları özellikle Usd olarak yazıyorum ki TL kurundaki sürekli değişim okuyucularımı yanıltmasın.

Yüksek maliyet olabilecek tek kalem uçak bileti. Onu aşmanın en kolay yolu da havayollarının kampanya dönemlerini veya uçuş mili kampanyalarını takip etmek. Singapur Havayolları, Türk Havayolları veya Air Asia ile Singapur ve/veya Kuala Lumpur’a uçup oradan Sabah Eyaleti’ndeki havalimanlarından birine uygun uçuşları kolayca bulabilirsiniz.

2 – Helal Yemeğe Ulaşmak Çok Kolay

Helal Yemek
Helal Yemek

Türklerin seyahatlerde en çok endişe ettiği noktalardan birinin helal yemek olduğunu biliyorum. Malezya nüfusunun büyük çoğunluğu müslüman. Müslümanları hristiyan, budist ve hindular takip ediyor. Farklı dinlerin bir arada ahenk içinde yaşadığı Malezya’da tüm dinler diğer dinlere karşı son derece saygılı. Bu saygı çerçevesinde aksi belirtilmediği sürece yemekler helal yemek olarak pişiriliyor. Yani gönül rahatlığı ile önünüze gelen yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

3 – Yılın Her Dönemi Seyahat Edilebilir

Mabul Adası
Mabul Adası

Bizde dört mevsim var ama tropik ülkelerde genelde tek veya kuru/nemli sezon diye iki sezon var. Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne gitmek için belli bir sezon engeli yok, sürekli 27-30 derece arasında olan sıcaklığı ile istediğiniz zaman seyahat planı yapabilirsiniz. Mesela Türkiye kışı yaşarken Sabah’ta tropik sıcak denizlerin tadını çıkarmak harika olmaz mıydı? Üstelik ocak-şubat ayları Kota Kinabalu’da balina gözlemi yapmak için harika bir dönem. Gideceğiniz dönemde bir festival olup olmadığını kontrol etmeniz de güzel olur, çünkü Sabah Eyaleti’nde pek çok festival düzenleniyor.

4 – Malezya Türk Vatandaşlarından Vize İstemiyor!

Malezya Türk Vatandaşlarından Vize İstemiyor!
Malezya Türk Vatandaşlarından Vize İstemiyor!

Seyahat ederken benim canımı en çok sıkan konuların başında vize geliyor. Vize konusu netleşmeden seyahat planlayamamak gerçekten insanın hevesini kaçırıyor. Şanslıyız ki, Malezya’ya giderken böyle bir sorunumuz yok! Malezya’yı ziyaret eden Türk Vatandaşları 90 gün süreyle vizeden muaf. Yani Malezya seyahati için tek ihtiyacınız olan pasaport, pasaportunuzu çantanıza koyup 3 aya kadar Malezya’yı gezebilirsiniz.

5 – Dünyanın En İyi Dalış Noktalarından Biri Olan Sipadan Adası

Sipadan Adası
Sipadan Adası

Kaptan Jacques-Yves Cousteau’nun keşfettiği ve “dokunulmamış bir sanat eseri” olarak adlandırdığı Sipadan Adası, dünyanın en iyi dalış noktaları arasında sayılıyor. Ada şu an tamamen koruma altında, herhangi bir yerleşim yok ve her gün sadece 176 dalıcının dalış yapmasına izin veriliyor. Baca şeklindeki ada çevresinde 3000’in üzerinde balık türü bulunuyor. Burada dalış yapmak her dalıcının hayali. Dalış yapmak için en güzel zamanları Nisan ve Mayıs ayları imiş ama biz Haziran’da gittiğimizde mükemmeldi, üstelik yüksek sezon kalabalığı kalmamıştı.

6 – Güneydoğu Asya’nın Birbirinden Güzel Yemekleri

Cendol Tatlısı
Cendol Tatlısı

Sabah Eyaleti’nde kesinlikle aç kalmazsınız. Güneydoğu Asya mutfağında sevdiğiniz ne varsa burada en güzelini bulabileceğinizden şüpheniz olmasın. Geleneksel Malay yemeklerinin yanısıra, Hint, Çin, Japon mutfağından pek çok yemeği Sabah’ta bulabilirsiniz. Eğer ben bunları istemem derseniz batılı yemek zincirlerinin pek çoğunun Sabah’ta şubeleri var. Hamburgerden pizzaya, kruvasandan makarnaya istediğiniz her türlü yemeği bulabilirsiniz.

Bence siz yine de karnınızı “batılı” yemeklerle doldurmayın, çünkü Sabah Eyaleti’nde denizin bütün nimetlerinden faydalanılıyor. Deniz ürünlerini seviyorsanız karidesten kalamara istakozdan yengece, çeşit çeşit balığa kadar Türkiye’de çok pahalıya yediğiniz deniz ürünlerini Sabah’ta çok uygun fiyatlara yiyebilirsiniz.

7 – Muhteşem Bakir Doğası

Poring Yürüyüş Yolları
Poring Yürüyüş Yolları

Borneo Adası; yağmur ormanları ve zengin denizaltı ile bakir doğayı yakından görebileceğiniz, doğa içindeki tesislerde konaklayabileceğiniz nadir ülkelerden biri. Sepilok’ta yağmur ormanları içinde kaldığımız Sepilok Nature Resort, Kinabatangan Nehri kıyısında kaldığımız  Bilit Adventure Lodge ve Semporna’daki Mabul Adası’nda kaldığımız  Borneo Divers Mabul Resort doğa ile iç içe muhteşem konaklama deneyimi yaşadığımız yerlerdi. Sabah Eyaleti, doğanın bütün cömertliğini sergilediği, doğa severlerin çok keyif alacağı bir destinasyon.

8 – Endemik Türleri Doğal Ortamlarında Görmek

Orang Utan
Orang Utan

Borneo Adası’nda pek çok endemik hayvan ve bitki türü bulunuyor; Dünyanın en büyük çiçeği olan raflezya çiçeği, et yiyen bitki türleri, orang utan, uzun burunlu maymun, güneş ayısı, pigme filler en popüler olanları ve ilk akla gelenleri. Bu canlıları milli parklarda, koruma merkezlerinde veya tamamen doğal ortamlarında görebilmek mümkün. Sabah Eyaleti’nde pek çok kez “kendimi bir belgeselin içinde hissediyorum” dediğim çok fazla an oldu, iyi ki rotamızı buraya çevirmişiz.

9 – Güler Yüzlü ve Sıcak Kanlı İnsanlar

Malay Halkı
Malay Halkı

Güneydoğu Asya’ya geldiğinizde insanlar genel olarak çok güler yüzlü ve sıcak kanlıdır. Sabah Eyaleti’nde de durum benzer. Buna ek olarak Türkiye’den geldiğimiz ve müslüman bir ülke olduğumuz için ekstra bir ilgi ve sevgi gösterdiklerini belirtmeden edemeyeceğim. “Türkiye” dediğimizde hemen “selamünaleyküm” deyip sohbete başlıyorlar. Turistin çok az olduğu Tawau şehrinde dolaşırken dahi hiç rahatsız olmadan, son derece güvenli bir şekilde gezdik.

10 – Deniz Sevenler için Tam Bir Cennet

Sipadan Adası
Sipadan Adası

Malezya denince akla ilk Kuala Lumpur’daki Petronas Kuleleri veya Penang’daki duvar resimleri geliyor. Ama Malezya aslında dört bir yanı tropik denizlerle çevrili bir ülke. Borneo zaten ada, adanın çevresi binlerce yılda oluşmuş mercan resifleri ile dolu. Sabah Eyaleti ise bu güzelliklerden en fazla nasibini almış olan yer. İsterseniz Kota Kinabalu’nun hemen yakınındaki adalara ister Sandakan’daki adalara ister Semporna’daki adalara giderek mükemmel deniz deneyimi yaşayabilirsiniz. İster sadece yüzün, isterseniz şnorkel yapın, isterseniz dalış yapın, isterseniz sadece güneşlenin ama bu güzellikleri bir gün mutlaka deneyimleyin.

11- Asya’nın Amazonları: Kinabatangan Nehri

Kinabatangan Nehri
Kinabatangan Nehri

Güneydoğu Asya’nın en önemli eko rezerv alanlarından biri, pek çok endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan ve Asya’nın Amazonları olarak anılan Kinabatangan Nehri, Sabah Eyaleti’ndeki unutulmaz deneyimlerden bir diğeri. Nehir kıyısındaki kulübelerde konaklamak, hayvanları gözlemlemek için nehirde bot turlarına katılmak, gece ve gündüz yağmur ormanları içinde yürüyüşler yapmak için Kinabatangan Nehri mutlaka Sabah Eyaleti rotanızda olmalı. Nehir, uzun burunlu maymunlar, orang utanlar, pigme filler gibi pek çok endemik türün doğal yaşam alanı. Şanslıysanız bu türlerin biri veya birkaçını bot turları sırasında görebilirsiniz.

12 – Muhteşem Gün Doğumları ve Gün Batımları

Mabul Adası'nda Gün Batımı
Mabul Adası’nda Gün Batımı

Dünyanın pek çok yerinde farklı mevsimlerde farklı kıtalarda gün doğumları ve gün batımlarına şahit oldum. Ancak Sabah Eyaleti’nde gördüklerim kadar güzellerini hiçbir yerde görmedim. Kota Kinabalu’daki gün batımına aşık olmuşken Sipadan Adası’ndaki gün doğumu kelimelerle anlatılmayacak kadar güzeldi… Sabah Eyaleti ile ilgili en çok özlediğim şey gün doğumları ve gün batımları…

Sabah’ta Gezilecek Yerler yazıma da mutlaka göz atmanızı öneririm.

Sabah Eyaleti gezimizde Sabah Tourism Board bize ev sahipliği yaptı, Sepilok Tropical Wildlife Adventure acentesi buradaki gezilerimizi sağladı. Emeği geçen, seyahatimizin harika geçmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederiz. Sabah bölgesi hakkında ihtiyacınız olan her türlü bilgiye Sabah Tourism internet sitesinden ulaşabilir, özel gezileriniz için Sepilok Tropical Wildlife Adventure ile iletişime geçebilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın