Kahverengi tabelaları sever misiniz? Blogumu okuduğunuza göre muhtemelen seviyorsunuz ve o yüzden buradasınız. Ben de kahverengi tabela görünce dayanamayıp yolunu değiştirenlerdenim. İstanbul’dan Kütahya’nın Aizanoi Antik Kenti’ne doğru yol alırken İnegöl civarında “Oylat Mağarası 17 km” tabelasını görünce direksiyonu oraya kırdım. Daha önce ne duymuş, ne de hakkında bilgi sahibi olmuştum. Tabelaları takip ederek ulaştığım mağara meğer 3 milyon yıllık bir oluşummuş. Oylat Mağarası nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti nedir, özellikleri nelerdir gibi bilgileri bu yazımda bulacaksınız. Ben de bu bilgilerin pek çoğunu mağaraya gidince öğrendim.

Oylat Mağarası ziyaretimi izlemeyebileceğiniz videomu izleyip, kanalıma abone olmayı unutmayın!

3 Milyon Yaşındaki Doğa Harikası Oylat Mağarası
3 Milyon Yaşındaki Doğa Harikası Oylat Mağarası videosu için görsele tıklayın!

Oylat Mağarası, İnegöl

Bursa’nın İnegöl ilçesi Hilmiye Köyü sınırları içinde yer alan mağara, Oylat Deresi’nin açtığı kanyonun yamacında yer alıyor. Aşağıdaki fotoğrafta tam karşıda gördüğünüz kaya kütlesi 120 metre yükseklikte imiş. Mağaranın en yüksek noktasına çıkıldığında 96. metresine kadar tırmanmış oluyorsunuz. Yani mağara bu kaya kütlesinin içinde yükseliyor.

Oylat Mağarası'nın içinde bulunduğu kanyon
Oylat Mağarası’nın içinde bulunduğu kanyon

Oylat Mağarası, 665 metre derinliği ile Türkiye’deki en uzun mağaralar arasında sayılıyor. Yemyeşil bir vadinin içinde yer alan mağara girişi için otoparktan sonra kısa bir mesafe yürümeniz gerekiyor. Mağaranın ana girişi ise oldukça ihtişamlı, derin bir oyuğun içine girdiğinizi kesinlikle hissediyorsunuz.

Oylat Mağarası Girişi
Oylat Mağarası Girişi

Özel işletme tarafından işletilen mağaranın ışıklandırmasında ise ciddi sıkıntı var. Girişteki merdivenden itibaren oldukça çirkin led şeritler ile ışıklandırılmış mağara. Yer yer ledler kopmuş veya bozuk olduğu için aydınlatmanın olmadığı bölümler var. Bu tarz yerlerin özel işletmelere bırakılması ve denetim yada kontrolden geçmemesi çok acı. Bu kadar kıymetli bir doğa varlığı çok daha iyisini hak ediyor.

Oylat Mağarası Aydınlatması
Oylat Mağarası Aydınlatması

Oluşumu 3 milyon yıla uzanan mağaranın içinde sarkıt ve dikitler yürüyüş yolu boyunca devam ediyor. İki kattan oluşan mağaranın içinde ilerlerken suyun kayayı nasıl şekilledirdiğine dair muhteşem örnekler size eşlik ediyor.

Oylat Mağarası birbirine bağlantılı iki kattan oluşuyor. İlk katta genişliği 2-3 metre, yüksekliği ise 15 metreyi aşmayan dar yürüyüş koridorlarınının çevresindeki sarkıt ve dikitleri, küçük göletleri görürken, ikinci katta devasa bir galeri ve dik bir merdiven çıkışına hazırlıklı olmanız lazım. Büyük bir çöküntü salonundan oluşan ikinci bölümün başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki mesafe 93 metredir.

Oylat Mağarası
Oylat Mağarası

Mağaranın ilk bölümünden ikinci bölümüne geçerken bir çatal yol ayrımı ile karşılaşacaksınız. Sağ taraf sizi ikinci bölüme yönlendirirken sol taraf küçük bir galeriye çıkacak. Bu küçük galeriyi de mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

küçük galeri
O küçük galeri burası

Mağara yürüyüşü sırasında yarasaların size eşlik edeceğini de söylemeden geçmemek gerek. Özellikle ilk katın sonuna doğru yaklaşırken oldukça karanlık bir noktada yarasa seslerini duyunca insan biraz ürperiyor. Ancak yarasalar durup dururken insanlara saldırmaz, bu yüzden onları rahatsız etmeden, bulundukları yere ışık tutmadan yolunuza devam ederseniz bir sorunla karşılaşmazsınız.

Oylat Mağarası İkinci Bölüm
Oylat Mağarası İkinci Bölüm

Yaz-kış sabit sıcaklıkta olan mağaranın, pek çok mağarada olduğu gibi astım, nefes darlığı, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor.

Mağarada üşür müyüz derseniz, uzun bir yürüyüş parkuru ve inişli ve özellikle dik çıkışlı merdivenler olduğu için üşümezsiniz. Ancak yerler yer yer ıslak hatta çamurlu olduğu için tabanı kaymayan, rahat bir ayakkabı ile mağarayı gezmenizi öneririm.

Mağara girişinde bir de kafeterya varmış ancak ben korona döneminde gittiğim için açık değildi. Her ihtimale karşı yanınıza su almanız iyi olur.

Oylat Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?

Oylat Mağarası, Bursa’nın İnegöl ilçesi Hilmiye Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre mesafede yer alıyor. İnegöl merkezden 23 kilometre yer alan mağaraya ulaşmak için, İnegöl-Domaniç yolu üzerinde 16.kilometrede yol ayrımını göreceksiniz. Yol ayrımından sonra ise 6 kilometre devam ettiğinizde mağaraya varacaksınız. Oylat Mağarası’nın Google haritalar üzerindeki yerine ulaşmak için tıklayın.

Oylat Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?

Oylat Mağarası’na kendi aracınız ile gidebildiğiniz gibi İnegöl’den kalkan servisler de varmış. Ancak bu servislere dair detaylı bilgi bulamadım.

Mağaranın girişinde bir otopark var ve ücretsiz. Otoparktan çıktıktan sonra yaklaşık 50 metre yürüyerek mağaranın girişine ulaşıyorsunuz. Bu sırada da Oylat Deresi üzerinde bulunan bir köprüyü geçiyor ve harika manzaralara şahit oluyorsunuz.

Oylat Mağarası Giriş Ücreti 2020

Oylat Mağarası özel bir firma tarafından işletiliyor. Giriş ücreti 7,5 TL.

Oylat’a gelirseniz, kaplıcaları ve şelalesi de görülmeye değer yerler imiş. Ben başka bir yolculukta uğramak üzere bunları geride bırakıp Kütahya’ya doğru yoluma devam ettim. Siz vaktinizi ona göre ayarlayıp buraları da görebilirsiniz.

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın