Son günlerde sık sık nasıl bu kadar çok geziyorsun, buna nasıl vakit ve para buluyorsun sorusu ile karşılaşıyorum. Nasıl yaptığımı uzun uzun anlatayım istedim.

Seyahat etmek bağımlılık yaratır mı?
Seyahat etmek bağımlılık yaratır mı?

Gezmeye Nasıl Zaman Bulunur?

Bana en çok sorulan sorulardan biri bu: “gezmeye nasıl bu kadar zaman buluyorsun?”

Öncelikle zaman konusunu çözelim. Zaman/zamansızlık her zaman kişiye göre görecelilik gösterir (Çok Yaşa Einstein). İş için, odamızı toplamak için, arkadaşlarla buluşmak için, bir kitabı okumak için hep zamanın yetmediğinden yakınırız. Ama sevdiğimiz, bizi mutlu eden şeyler için vakit yaratmaya çalışırız. O durumda vakit “yaratılabilir”  birşeye dönüşüverir.

Benim için de durum farklı değil. Yeni yerler görmek, yeni şeyler öğrenmek, bildiğim yerleri yeniden keşfetmek için vakit yaratırım. Bazen sadece bir hafta sonu, bazen 10 gün… Yoğun iş temposu içinde bunu çözmek ise seçimlerinizle ilgili… 23 Nisan tatilini bir gün daha izin alarak 4 günlük bir tatil fırsatına çevirmek elimizdedir. Yada bir pazartesi izin kullanıp 3 günlük bir kaçamak tatil. İnanın bana işe geri döndüğünüzde verimimizi artacaktır. Kendinize küçük molalar hediye edin ara sıra. Türkiye’de yaşamanın avantajlarından biri de sıkça tatil olması: Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, 23 Nisan, 19 Mayıs, 1 Mayıs(artık), vb. Önemli olan bu tatilleri gezi fırsatlarına dönüştürebilmek. Kendi işini yapanlar için ne yazık ki diyecek birşeyim yok. Onlar da zaman yaratmanın bir yolunu bulmaya çalışsınlar.

Seçimlerinizle ilgili dememin bir nedeni de, “bu tatillerde ailemle vakit geçireceğim, bitirmem gereken işlerim var, ödevim var”lar arasından seçim yapmanız da gerekiyor. Bunu da dengeyi sağlayarak çözebilirsiniz. Ramazan bayramını ailenizle geçirirsiniz de Kurbanda gezi programı yaparsınız gibi.

Seyahate Kim ile Gidilir?

Zaman yarattınız. Bir başka sorun da kiminle gidileceği. Çevrenizdeki herkes sizin kadar gezme meraklısı olmayabilir. Bunun da çözümleri var:

  • İyi anlaştığınız birkaç arkadaşınızı ikna edebilir, hatta zorla götürebilirsiniz. Bir-iki derken onlar sizden daha hevesli hale gelebilirler.
  • Bir organizasyon bünyesinde gezilere katılabilirsiniz. Mesela Gezenbilir forumu bir dernek kurmuş, ya da güvendiğiniz bir tur şirketi de olabilir.
  • Baktınız hiçbiri olmuyor, alın başınızı gidin. Yalnız gezmek, yanlız tatil yapmak bazen beklediğinizden çok daha eğlenceli olabilir. Denemekten korkmayın.

Gezmek için Para Nereden Bulunur?

Gelelim asıl konuya. Bu gezileri nasıl finanse edeceğiz, bu kadar gezmek için parayı nereden bulucağız?

Burada iki önemli nokta var. Birincisi tatil için nasıl para bulunacak. Seçimlerden bahsetmiştik ya, işte o seçimler burada da devreye giriyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin elbette bir bedeli var. Daha az Starbucksa gitmek, daha az ayakkabı almak (bayanlar ne demek istediğimi daha iyi anlıyor), gece hayatını azaltmak, dışarda yemek yemek yerine evde yemek yemek… Liste daha da uzatılabilir. Özetle; düzenli para harcadığınız yerlere harcadığınız para miktarını azaltmak ve bu parayı gezi fonuna aktarmak iyi bir başlangıç 🙂

Tatilde Nasıl Az Para Harcanır?

İkincisi de, tatilde nasıl az para harcanacak. Bununla ilgili önceki yazılarımda da bazı şeyler yazmıştım.  Gezi planlamak ciddi vakit alan bir iş. Bunu ucuza maletmek de öyle…

  • Olası tatil tarihleri (alternatifli olması gerekir) belirlenir.
  • Bu tatil döneminde, sezona göre gidilebilecek yerler (alternatifli olması gerekir) belirlenir.
  • O tarihler ve gidilecek yere en uygun ulaşım aracı belirlenir.
  • Belirlenen ulaşım aracı için olası bütün alternatifler değerlendirilir. Örneğin, uçakla gidilecekse gidilecek yere uçan tüm havayollarından fiyat araştırması yapılır. İllaki direkt uçulması gerekmediğini unutmayın. Türkiye’den Avrupa’ya çıktıktan sonra Avrupa’da şehirlerarası çok ucuza uçak bileti bulma şansınız var. Bu en fazla vakit alacak kısım.
  • Bileti buldunuz, otelleri araştırmaya başlayabilirsiniz. Booking.com iyi bir alternatif. Burada önemli nokta şehir merkezinde olması, yorumların iyi olması ve ulaşım araçlarına yakın olması olmalı. Böylece ulaşım için ekstra para ödemenize gerek de kalmaz.
  • Gittiğiniz yerde masraflarınızı dengeleyin. Öğlen hafif birşeyler yiyip akşam yemeğinde gittiğiniz yere özel yemekler yiyebilirsiniz mesela. Turizm Bürolarına uğrayıp paket fiyatların avantajlarını araştırın. Bunlar içinde müze girişleri ya da ulaşım olabilir.
  • En son ve önemli nokta ise gittiğiniz her yerden bütün arkadaşlarınıza ve/veya ailenize hediye almaya kalkışmayın. Bu en büyük masraf kaleminizi oluşturabilir. Kendinize hatıra kalacak ufak tefek birşeyler almayı unutmayın.

Uzunca bir yazı oldu. Umarım faydalı olur. Gezmek isteyen ama buna fırsat yaratmayan herkese sevgilerimle…

Bu yazımı beğendiyseniz Seyahat Bütçesi yazım da ilginizi çekecektir.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

59 Yorumlar

  1. Cebinizden çok para çıkmadan gezebileceğiniz yerlerden biri de Salda Gölü’dür. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin en berrak sularına sahip. Sit alanı olduğundan bu kadar temiz kalabilmiş, yapılaşma yok denecek kadar az. Yazın göle, kışın ise göle nazır kayak merkezine tatile gelebilirsiniz. Ayrıca yeni yeni çamur banyoları da kurulmaya başlandı. “SaldaGolu.Com” sitesinden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Kesinlikle aklınızda bulunsun.

  2. Merhaba,
    Sabit geliri olmayan/öğrenci bir gezgin olarak ekonomik geziler için benim de birkaç önerim olacak:
    Uçak yolculuğu için: nhtonline.com (komisyon ücreti yok, karşılaştırmalı)
    Kara yolculuğu için: yolyola.com (planlı programlı otostop)
    Konaklama için: couchsurfing.org (ücretsiz konaklama)
    Herkese iyi geziler! 🙂

  3. Yazılarınızı arkadaşım sayesinde okudum takip etmeye başladım …site içerisinde Bozcaada kelimesinde birşey bulamadım..Bence eksik kalmış ..Bozcaada’ya yolunuz düşerse beklerim .. 🙂

  4. Yazılarınız çok bilgilendirici. Ben Balkan ülkelerini gezmek istiyorum-yani ilk olarak- Özellikle de Hırvatistan’a gitmek istiyorum. Yabancı dil konusu, yani az düzeyde İngilizce biliyorum. Bu bir problem yaratır mı?

    • Merhaba Umut,
      İngilizce’ye her zaman ihtiyacın olacak, mutlaka geliştir derim.
      Ama çat pat İngilizce de işini görecektir, kimse dil bilgisi sınavına almayacak 🙂

  5. Merhaba Sevil, ne güzel yazmışsın yine. Emekli olup part-time çalıştığım için zaman sorunum yok, gezi için ayırdığım bir bütçe de var. Maalesef eşim ve kızım gezmeyi sevmiyor, yol arkadaşı bulmakta çok zorlanıyorum. Arkadaş bulamadığım için 23-27 Nisan’da Beyrut’a, 16-19 Mayıs’ta Moskova’ya single oda farkı vererek tur ile yalnız gitmeyi düşünüyorum. Bahsettiğin gezenbilir.org’dan bir sonuç alamadım. Yol arkadaşlığı konusunda yeni önerilerin var mı? Çevrende benim gibi kişiler varsa her türlü seyahat için iletişime geçmek isterim. Ayrıca yakında bir İstanbul Gezisi var mı? Sevgiler…

  6. Haklisin. Insan istedikten sonra atlar bisikletine oyle gider.
    Benim bir japonya turu planim var. butce sifir. Ama sorun degil ben orada bir yardim kuru.usunda gorev alacagim calismamin karsiligi onlar bana yatacak yer harclik verecek, bu evs gonullusu olmak gibi bir sey. UA baka lik o kadar guzel firsatlar sunuyor hibeler veriyor ki degerlendirmek lazim.

    http://www.cevizhane.org

  7. çalışan herkes bir şekilde para ayırırsa kenara çok güzel yerler gezip görebiliyor haklısınız. şu anki engelim 6 aylık bebişim 🙂 büyüyünce beraber gezecez artık 🙂

  8. konaklama ve gezdiğiniz yerin ruhunu gerçekten hissetmek, “oralı” insanlarla tanışmak için sağlam bir yol olan couchsurfing.org sitesi de tavsiye edilir! katkıda bulunmak istedim.

    iyi gezmeler 🙂

  9. Yandaki gezi listesini görünce insan haklı olarak düşünüyor, “bu kadar gezmek için insanın on tane sponsoru olmalı” diye.
    Ancak bu yazınız herşeyin ne kadar kolay/zor olduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Bakış açısına göre, planlı yaşamak ve tercihler, yapabilen için insana yeni imkanlar sağlar.
    Yapamayanlara ise böyle imkansız gelir. 🙂

  10. Tebrik ederim. Herşey güzel ve daha da iyi olacak gibi görünüyor. Ne yazıkki yazılanların tamamını okuyamadım(Ama gerçekten hepsi okunmalı gibi duruyor.) İsviçre için bir gezi planladık kısmet olursa burada yayınlamak isteriz. Emekleriniz için teşekkürler ve başarılar diliyorum.

    • Merhaba Zafer Bey,

      Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
      Eğer doğadan etkileniyorsanız, İsviçre’den çok keyif alacağınızı düşünüyorum.
      Deneyimlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

      Sevgiler

  11. ne güzel yazmışsınız… ev borcuna girdiğimizden beri eşimle eskisi kadar gezemiyoruz 🙁 bir köşeye kesin gezi parası ayırmalı..damlaya damlaya göl olur 🙂

Yorumunuzu Yazın