Müze sever misiniz? Müze gezer misiniz? Ben çok severim. Sadece müze değil tabii, antik kentler, ören yerleri, saraylar yani tarih ve kültür açısından beni besleyecek ne varsa severim. Türkiye’de yüzlerce müze, antik kent, ören yeri, saray gibi kültür varlığına tek bir kart ile girebileceğinizi biliyor musunuz? Müze Kart, 10 yıldır Türkiye’de kültür varlıkları ile ilgilenenlere uygun fiyata ziyaret imkanı sunuyor.

Müzekart 10.yılı
Müzekart 10.yılı

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen müze dolaşmayı seviyorsunuz. Ancak Türkiye gerçeği ne yazık ki öyle değil. 2018 verilerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Müze dolaşma oranı
Müze dolaşma oranı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nün verileri biraz daha iyimser, 2016 yılına ait verileri de aşağıda paylaşıyorum:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü'nün verileri
Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nün verileri
En Çok Ziyaret Edilen Müzesi
En Çok Ziyaret Edilen Müzesi

Müzekart Hakkında

Müze Kart; yıllık olarak satın alabileceğiniz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine bağlı 300’den fazla müze ve ören yerini gezilebileceğiniz bir kart. Bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret edilebiliyor, bazılarında ise indirimli olarak girmenizi sağlıyor,  sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli izlenebiliyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde indirim sağlanabiliyor.

Müzekart ile gezebileceğiniz antik kentlerden biri Sagalassos Antik Kenti
Müzekart ile gezebileceğiniz antik kentlerden biri Sagalassos Antik Kenti

Ben her yıl Müze Kart’ımı yeniliyorum çünkü yurt dışında olduğu kadar yurt içinde de gezmeyi çok seviyorum. Son dönemlerde ülkemizde açılan müzelerin kalitesindeki gözle görülür artış da her yıl kart almamın bir nedeni, hem mevcut müzeler gittikçe güzelleşiyor hem de yeni müzeler gerçekten dünya standartlarında olmaya başladı.

Mesela en son Burdur seyahatimde çocukluğumdan beri gitmediğim Burdur Müzesi’ne tekrar gittim ve müzenin yeni hali beni inanılmaz mutlu etti. Hem eser çeşitliliği hem de müzenin düzeni tamamen değişmiş ve çok güzel olmuş, memleketim de olunca gurur duydum. Yine Burdur’da açılmış olan Doğa Tarihi Müzesi de, eski bir kilise binasının müze haline getirilmesi ile kurulmuş. Bu yeni müze de büyük memelilere ait kemikleriyle ve dev mamut iskeleti ile görülmeyi hak ediyor. Tüm bu müzelere ise tek bir kart ile ekstra ücret ödemeden girebiliyorsunuz.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi
Burdur Doğa Tarihi Müzesi

Özel müzelerde tamamen ücretsiz olmasa da anlaşmasına göre farklı oranlarda indirim sağlıyor. Mesela İzmir Torbalı’daki Türkiye’nin ilk ve tek otomobil müzesi olan Key Museum’a %15 indirimle girebiliyorsunuz. İndirim anlaşmalarına internet sitesinden bakabilirsiniz.

Müzekart Çeşitleri ve Ücretleri

Müzekart’ın Türk Vatandaşları için olan çeşidi olan Müzekart+ dışında yabancı turistlere yönelik çeşitleri de var. Ülkemizdeki turistik bölgelere özelleştirilmiş versiyonlarının yanı sıra tüm Türkiye’yi kapsayan Museum Pass Turkey var.

  • Müzekart+: Müzekart+ ile bir yıl boyunca T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yeri gezilebildiği gibi, (bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret ediliyor, sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli) izleniyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde daha az ücret ödeniyor.
    • Müzekart+ yıllık ücreti: 70TL
  • Museum Pass İstanbul: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’da bulunan müzelerinde geçerli olan Museum Pass İstanbul, yabancı misafirlerimize İstanbul’da gezerken avantaj sağlıyor.
    • Museum Pass İstanbul yıllık ücreti: 185TL
  • Museum Pass Cappadocia: Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Açıkhava Müzesi, Göreme Karanlık Kilise, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir Müzesi, Çavuşin Örenyeri, Hacıbektaş Müzesi, Zelve-Paşabağlar Örenyeri’ni süresi boyunca 1 kez ücretsiz ziyaret etme olanağı sunuyor.
    • Museum Pass Cappadocia yıllık ücreti: 110TL
  • Museum Pass The Aegean: İzmir, Aydın ve Muğla illerinde bulunan tüm Müze ve Ören yerlerinde kullanıcısına her bir Müze/Ören yerine bir kez giriş imkânı sağlayacak ve ilk kullanıldığı andan itibaren 7 gün süre ile geçerli olacaktır.
    • Museum Pass The Aegean yıllık ücreti: 185TL
  • Museum Pass The Mediterranean: Museum Pass Akdeniz Kartı; Antalya, Mersin ve Adana illerinde bulunan tüm Müze ve Ören yerlerinde kullanıcısına her bir Müze/Ören yerine bir kez giriş imkânı sağlayacak ve ilk kullanıldığı andan itibaren 7 gün süre ile geçerli olacaktır.
    • Museum Pass The Medterranean yıllık ücreti: 185TL
  • Museum Pass Turkey: Museum Pass Turkey Kart; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın Müze ve Ören yerlerinde kullanıcısına her bir Müze/Ören yerine bir kez giriş imkânı sağlayacak ve ilk kullanıldığı andan itibaren 15 gün süre ile geçerli olacaktır.
    • Museum Pass Turkey yıllık ücreti: 315TL

Yabancılar için olan kartların süre kısıtlamaları bana birazcık limitli geliyor. Tüm Türkiye’yi gezmek için Türkiye’ye gelmiş bir yabancı olsam Türkiye’yi 15 gün içinde gezip bitiremem, istenen ücret de az değil.

Müzekart Satış Noktaları

Müzekart+ alabilmek için fotoğraflı bir kimlik belgeniz ile birlikte Müzekart satış noktalarına başvurabilir veya Müzekart’ın internet sitesinden kart başvurusu yapabilirsiniz. Online satış fiyatı ile satış noktalarındaki kart fiyatı aynı. Müzekart sitesinden satış noktalarına dair detayları da öğrenebilirsiniz.  

Müze Kart ile ilgili tek eleştirim, eskiden pek çok müze veya antik şehir girişinde alabildiğimiz ve 1 yıl süre ile kullanabildiğimiz Müze Kartı yine alabiliyorsunuz ama belli yerlerde onaylatmamız gerekiyor, yani kartı alsanız da bir süre sonra geçersiz oluyor. Mesela Burdur ve Bursa’da kartı geçerli hale getirebileceğiniz yerler yok. Fiziksel olarak kartı aldıktan sonra yanlış hatırlamıyorsam 1 hafta içinde onaylatmanız gerekiyor, aksi halde kullanıma kapanıyor. Umarım bu sorun en kısa zamanda çözülür.

Müze Kart’ı nice 10 yıllar boyunca kullanmaya devam edeceğim, siz de benim gibi Türkiye’yi keşfetmeyi seviyorsanız, mutlaka bir tane edidin.

Yolda kalın.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın