Midilli Adası’na önce gitmeden önce “Midilli’ye nasıl gidilir?” araştırması yaptım. Hem araştırma sonuçlarım, hem de iki kez gittiğim adadaki deneyimlerim ile Midilli’ye nasıl gidilir? ve Midilli ‘de ulaşım nasıl? sorularının cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Midilli’ye Nasıl Gidilir? & Midilli’ye Ulaşım
Kuzey Ege’de Ayvalık’ın karşında bulunan ve Yunanistan’ın üçüncü büyük adası olan Midilli Adası’na, Yunanistan’ın belli noktalarından uçak ile, Türkiye’den veya Yunanistan’dan feribot ile ulaşabilirsiniz.
Midilli’ye gitmek için geçerli bir pasaportunuz ve şengen vizeniz olması gerekli. Yeşil pasaport sahibiyseniz vize almadan gidebilirsiniz. 2019 yılına kadar Yunan Adalarına kapı vizesi ile gidilebiliyordu ancak o zamandan beri kapı vizesi geçerli değil. Yani mutlaka adalara plan yapmadan önce şengen vizesi almanız gerekiyor.
Pasaportunuzda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti damgası varsa Midilli’ye giremiyorsunuz. Kıbrıs’a zaten kimliğimizle gidebiliyoruz, pasaport kullanmanıza ve damga vurdurmanıza gerek yok. Yine de Yunanistan ve Yunan Adaları’na gidiyorsanız pasaportunuzda KKTC damgası olmaması gerektiğini hatırlatmak istedim.
Midilli’ye Feribot ile Nasıl Gidilir?
Midilli’ye feribot ile Ayvalık’tan ve diğer Yunan Adaları’ndan feribot ile geçebilirsiniz. Pandemiden önce Küçükkuyu ve Dikili’den de feribot varmış ama şu an bu feribotlar çalışmıyor.
Midilli’ye Ayvalık’tan kalkan feribotlar ile ulaşabilirsiniz. Ayvalık’tan Midilli’ye feribot hizmeti veren 2 farklı firma var. Turyol ve Jalem Tur firmalarının feribotları gidiyor. Turyol ve Jalem Tur’un normal feribotları 90 dakikada, Jalem Tur’un hızlı feribotu 45 dakikada Midilli’ye ulaşıyor. Sabah 09:00 ve akşam 18:00’de Ayvalık’tan Midilli’ye, Midilli’den Ayvalık’a karşılıklı feribot seferleri var.
Turyol Firması Ayvalık-Midilli 2022 Feribot Fiyatları
Ben adaya her iki gidişimde de Turyol firması ile seyahat ettim, gidiş-dönüş yetişkin bilet fiyatı 30 Euro. Aşağıda tüm sınıflar için bilet fiyatlarını görebilirsiniz;
- Bebek (0 – 6 yaş): tek yön 5 Euro, gidiş-dönüş 5 Euro
- Çocuk (6 – 12 yaş): tek yön 10 Euro, gidiş-dönüş 15 Euro
- Yetişkin: tek yön 20 Euro, gidiş-dönüş 30 Euro
- Motosiklet: tek yön 25 Euro, gidiş-dönüş 40 Euro
- Otomobil & Jeep (5 metreden kısa): tek yön 55 Euro, gidiş-dönüş 80 Euro
- Minibüs (6 metreden kısa): tek yön 90 Euro, gidiş-dönüş 140 Euro
- Karavan (6 metreden kısa): tek yön 120 Euro, gidiş-dönüş 180 Euro
- Midibüs (6-9 metre arası): tek yön 200 Euro, gidiş-dönüş 250 Euro
- Otobüs: tek yön 300 Euro, gidiş-dönüş 400 Euro
Ayvalık Liman Vergisi
Ayvalık’tan Midilli’ye geçerken bilet fiyatlarına ek olarak 150 TL yurtdışı çıkış harcı ve liman vergisini ayrı gişelere ödemeniz gerekiyor. Ayvalık limanından çıkan tüm yolcular için ödenmesi gereken vergi rakamları aşağıda yer alıyor:
- Yaya: 15 TL Liman Vergisi
- Motosiklet : 15 TL
- Otomobil : 65 TL
- Jeep & Minibus : 115 TL
- Kamyonet : 115 TL
- Otobüs : 230 TL
Midilli’den Selanik ve Atina’ya feribot ulaşımı var. Ayrıca Sakız, Limnos, Kos gibi diğer adalara da Midilli üzerinden geçebiliyorsunuz.
Ayvalık’tan Midilli’ye Nasıl Gidilir?
Benim alışkanlığım bir yere gideceğim zaman havaalanına, otogara, feribota erken gitmektir. Ayvalık’ta kaldığım Macaron Otel’den 2-3 dakikalık bir yürüyüş ile eski Tansaş durağındaki minibüslerden birine atlayıp feribot iskelesine gittim. Liman Ayvalık merkeze sadece 1 km yürüme mesafesinde.
İskelenin tam karşısında Ayvalık’tan Midilli’ye giden 2 firmanın da ofisleri var. Ben Ayvalık’tan Midilli’ye geçmek için Turyol’u tercih ettim. Bileti feribota binmeden önce ofisten alabileceğiniz gibi internetten de alabiliyorsunuz.
Feribot iskelesinin girişinde solda bir kafeterya ve sağda ise yurt dışı çıkış harcını ve liman vergisini ödeyebileceğiniz gişe yer alıyor.
09:00’daki feribot için 07:30’da iskeleye gelince kafeteryaya oturup bir kahvaltı edebilirsiniz, tost, simit, çay gibi seçenekleriniz var.
Feribot saati yaklaşmadan gümrük kapılarını açmıyorlar bu nedenle kapılar açılana kadar Midilli yolcuları dışarıda veya bu kafeteryada bekliyor. Kapılar açıldığında harç pulu gişesi de açılıyor, önceden ödemediyseniz burada hızlıca ödeyebilirsiniz. Feribot çoğunlukla Türk tatilcilerden oluşuyordu ve oldukça sakindi. Hafta sonları ve Temmuz-Ağustos aylarında, bayramlarda çok kalabalık olabiliyormuş, ona göre hazırlıklı olmakta fayda var.
Benim bindiğim feribot 3 katlı, hem yolcu hem de araç taşıyabilecek şekilde tasarlanmış bir feribot idi. Feribota binerken bilet kontrolü yapan gence “en güzel yer neresi” diye sordum. Kaptan köşkünün önündeki yeri önerdi ama 1,5 saat güneş altında ve açık havada gitmek istemediğim için ikinci kattaki kapalı bölüme yerleştim. Alt kat araçlara ayrılmış, orta kat kapalı alan. Burada bir kafeterya bulunuyor. Üçüncü katın tamamı üstü açık oturma yerlerinden oluşuyor, yazın sıcak günlerinde eminim epey esintili oluyordur.
Feribot Ayvalık’a veda edip sağına Cunda’yı alarak yola çıktığında ben de Midilli’de gezeceğim yerlerin planını yapmak için bilgisayar başına geçtim. Mitilini limanına ulaşana kadar Türk GSM operatörleri çekiyor. Hatta adanın Türkiye’ye bakan pek çok yerinde de çekiyor. Manuel olarak operatör seçimini Vodafone veya Turkcell ne kullanıyorsanız onu seçmeyi ve hücresel verinizi serbest dolaşıma kapatmayı unutmayın. Yoksa Yunan operatörüne bağlanır ve uluslararası internet tarifesinden ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
Feribot tam zamanında hareket ediyor ve 1,5 saatlik yolculuğun sonunda Mitilini Limanı’na ulaştık. Limanda iner inmez pasaport kontrolünün yapılacağı gümrük binasına yönlendiriyorlar. Bizim feribot oldukça sakin olduğu için fazla sıra beklemeden kontrolden geçtim.
Midilli’ye Arabayla Nasıl Gidilir?
Midilli’ye gitmenin bir başka yolu ise kendi arabanız ile feribota binerek geçmek. Tabii bu kez sadece yolcu fiyatı değil, araç ve yolcu için bilet almanız gerekiyor. İnternetten bilet alırken kalan araç yeri sayısını görebiliyorsunuz.
Araç feribot geçiş bedeli gidiş-dönüş 80 Euro, en az bir yolcu yani aracın da şoförü olacağı için minimum ödeme tutarı 105 Euro oluyor. Ekstra her yolcu için 25 Euro daha ödüyorsunuz. Ayrıca yurtdışına çıkarken aracınızın yeşil sigortası da olması gerekiyor.
Midilli’ye Uçak ile Nasıl Gidilir?
Midilli’de bir havaalanı bulunuyor, Midilli Uluslararası Havaalanı olarak geçiyor adı. Aegean Airlines, Astra Airlines, Skyexpress, Olympic Air firmalarının Midilli’den uçuşları var. Bu arada Midilli Adası’na sadece biz Midilli diyoruz, Yunanlılar Lesvos diyor. Herhangi bir uçuş ararken buna dikkat etmenizde fayda var. Ada olarak Lesvos, şehir olarak ise Mitilini seçerek uçuşları kontrol edebilirsiniz.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Aegean Airlines ile Atina aktarmalı olarak Mitilini Havaalanı’na uçuşlar yapılıyor. Atina’dan, Selanik’ten direk, Avrupa’nın pek çok şehrinden ise Atina aktarmalı olarak Midilli’ye ulaşmanız mümkün.
Midilli’de Araba Kiralama
Midilli içinde farklı yerleri görmek için araç veya motor kiralamak en sık başvurulan yöntem. Günlük 45-50 euro arası istediğiniz sınıfa göre araç kiralayabilirsiniz.
Adanın bazı şehirlerinde sokaklar çok ama çok dar, bu nedenle geniş bir araç yerine mümkün olduğunca küçük bir araç tercih edin.
Midilli feribot iskelesinden çıkar çıkmaz sol çaprazda pek çok araç kiralama ofisinin tabelalarını göreceksiniz. Bunlardan birine uğrayarak araç ayarlayabilirsiniz. Ancak yoğun dönemlerde araç veya istediğiniz sınıf araç bulunmama riski oluyormuş, önceden ayarlamak da bir seçenek. Rentalcars.com sitesinden istediğiniz özelliklere sahip bir aracı kiralayabilirsiniz.
Yoğun sezonda internet sitelerinin verdiği fiyatlar biraz yüksek oluyor. Bu nedenle biz araç kiralama firmalarına e-posta göndererek rezervasyon yapmayı tercih ettik.
Midilli’ye ilk gidişimde Golden Sun firmasından scooter, ikinci gidişimde ise Discovery firmasından araba kiraladım. Discovery firmasından araç kiralamak için [email protected] adresinden firma ile iletişime geçerek araç rezervasyonu yapabilirsiniz. Herhangi bir ön ödeme yapmadan aracı kiraladık. Hatta ödememizi de aracı teslim ederken yaptım. Gayet ilgili ve güvenilir bir firma.
Midilli’de Motosiklet Kiralama
Midilli’de scooter veya motosiklet kiralamak isterseniz günlüğü 20-25 Euro arasında değişiyor. Ben Midilli içinde ulaşım için 125 cc’lik bir scooter kiraladım. Feribot iskelesinden çıkar çıkmaz sol tarafta pek çok araba ve motosiklet kiralama ofisinin tabelalarını göreceksiniz. Benim kiraladım yer, tam köşede motosiklet kiralama tabelasını göreceğiniz Golden Sun idi. Aşağıda adres ve telefonu yer alıyor, internetten kiralama seçeneği yok. Golden Sun Car Rental 7 Aristarchou Tzeims Street, Kioski, 811 31 Mytilene, Lesvos Lesvos Greece +302251041779
125 cc’lik motosikletin kiralama ücreti olarak günlük 23 Euro dediler. Ben 4 günlük kiralayacağım için toplam 70 Euro’ya anlaştık, yani günlüğü 17,5 Euro’ya gelmiş oldu.
Eğer ehliyetiniz eski tip ehliyetlerden ise, benimki öyle, Yunanistan genel olarak araç kiralamada sorun çıkarıyor. Bana motoru veren abi, yolda polis çevirmesine denk gelirsen “yeni ehliyetim otelde kaldı” dersin diyerek verdi. Yerel bir kiralama şirketi değil de Sixth, Avis gibi bir firma olsaydı muhtemelen vermeyeceklerdi.
“Motor ehliyeti olması şart mı?” sorusu da çok geldi. Bana özellikle “motor ehliyetin var mı, tecrüben var mı?” diye sordular motoru verirken. Olmasaydı ne olacaktı bilmiyorum ama zaten tecrübeniz ve ehliyetiniz yoksa motor kiralamayın. Yollar dar, çok virajlı ve çok ıssız. Başınıza birşey gelirse sizi bulmaları uzun sürebilir.
Scooter/motor kiralayınca sadece çenesi açık bir kask veriyorlar koruma için. Eğer motosiklet kullanıyorsanız ve kendi malzemeleriniz varsa gelirken getirmek iyi bir fikir olabilir. Midilli Adası’nda yollar gerçekten çok virajlı, bazı yerlerde yol çalışması var. Bu kadar korumasız bir şekilde motosiklet kullanmak beni oldukça tedirgin etti, aklınızda bulunsun.
Bir notum daha olacak, motosiklet kullanırken ince de olsa uzun kollu bir kıyafet tercih edin. Ben atlet formunda bir tişört ile bütün gün motor kullanınca günün sonunda şahane amele yanıklarına sahip oldum, ben ettim siz etmeyin.
Midilli Adasında Otobüs ile Ulaşım
Midilli seyahatim sırasında sosyal medyadan çok sayıda “araç kiralama dışında Midilli Adası’nda seyahat edemez miyiz?” sorusu geldi. Kendi aracınızla adaya gelebileceğiniz gibi, ada içinde şehirlerarası otobüsler ile de ulaşım var. Otobüs sefer saatleri için Midilli Şehirlerarası Otobüs İşletmesi’nin internet sitesine bakabilirsiniz.
Yukarıdaki haritada otobüslerin hangi şehirlere uğradığını görebilirsiniz. Görülecek ana yerlerin neredeyse tamamına uğruyor ancak genellikle günde bir veya birkaç otobüs var. O yüzden seyahat planı yaparken önceden otobüs saatlerini kontrol etmenizde fayda var.
Midilli Turları
Midilli’de gezmenin bir yolu da Ayvalık’tan kalkan turlara katılmak. Günübirlik, iki günlük veya daha uzun süreli turları Turyolonline.com adresinden satın alabilirsiniz. Fiyatları da oldukça uygun.
Midilli’ye bana sorarsanız her yerini dolu dolu gezmek için bir hafta ayırmak lazım. Ama hafta sonu iki gün kafamı dinleyeyim derseniz, onun için de çok uygun bir ada. Gitmesi – gelmesi kolay, ada içinde yolculuk yapması kısmen kolay, genel olarak gezmesi çok keyifli bir ada. Umarım benim yolum tekrar düşer Midilli’ye.
Eğer bu yazımı beğendiyseniz diğer Yunan Adaları yazılarım da ilginizi çekebilir:
- Midilli Gezilecek Yerler ve Midilli Gezi Planı
- Birbirinden güzel 10 Yunan Adası önerisi
- Türklerin gözde adası Simi
- Şövalyeler adası Rodos
- Balayı adası Santorini
Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen
Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen
Yolda Kalın!