Yunan Adaları’nı sevenler kulübünden misiniz? Ben Yunanistan’ın kana karasını seviyor olsam da adalarını daha fazla seviyorum. Her adanın kendine has bir dokusu, ruhu olmasını ayrıca seviyorum. Yunanistan’ın üçüncü büyük adası olan Midilli, işte o kendine özgü ruhu olan Yunan Adalarından biri. Dik yamaçlara kurulmuş taş evlerden oluşan köyleri, birbirinden güzel plajları, sakinliği, doğallığı, harika yemekleri ile benim en sevdiğim Yunan Adaları arasında yerini aldı. Midilli gezisi yapmayı düşünenler için Midilli gezilecek yerler listemde nereler vardı, Midilli gezi planı yaparken neleri dikkate aldım, Midilli’de ne yenir gibi pek çok sorunuzun cevabını Midilli gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bulacaksınız!

Midilli Gezilecek Yerler ve Midilli Gezi Planı
Midilli Gezilecek Yerler ve Midilli Gezi Planı

Midilli Hakkında Kısa Kısa

Öncelikle biraz Midilli Adası’nı tanıyalım! Midilli Adası’na Midilli Adası diyen sadece biz varız. Midilli adı, adanın en büyük yerleşimi olan ve bize en yakın şehri olan Mitilini’den geliyor. Biz Türkler bu şehrin adını bütün adaya vermeyi uygun görmüşüz ama Yunanlılar bu güzel adaya Lesvos diyor, Lesbos olarak da okunuyor. Lesvos ise  Teselyalı kahraman Lapithos’un oğlunun adı imiş. Teselyalılar, Cenevizliler, Bizanslılar derken ada 1462’de Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş. 1914 yılında ada Yunanistan’a geçene kadar Osmanlı himayesinde kalmış. Mübadele döneminde Türkiye’de yaşayan pek çok Rum adaya gelmiş.

Midilli; Nobel Ödüllü şair Odiseas Elitis, Antik Helen Döneminde “10. sanat perisi” olarak tanımlanan ünlü kadın şair Sappho, Namık Kemal, Barbaros Hayrettin Paşa gibi ünlü isimlere ev sahipliği yapmıştır.

Midilli’nin Türkiye’ye bakan tarafları zeytin ve çam ormanları ile dolu iken Ege Denizi’ne açık tarafı kurak ve bol rüzgarlı. Adada doğu-batı doğrultusunda ilerlerseniz, çam ormanları arasında yol alırken birden bire bitki örtüsünün yok olduğu ve rüzgarlı yollarla karşılaşacaksınız, şaşırmayın.

Midilli’ye Nasıl Gidilir?

Midilli'ye Nasıl Gidilir?
Midilli’ye Nasıl Gidilir?

Midilli, Yunanistan’a bağlı bir ada olduğundan gidiş için şengen ülkeleri kuralları geçerli. Midilli’ye gitmek için geçerli bir pasaport ve şengen vizeniz olması gerekiyor. Eğer yeşil pasaport sahibiyseniz vize almadan gidebilirsiniz. Daha önce geçerli olan kapı vizesi uygulaması 2019 yılından bu yana geçerli değil.

Şengen vizesi ile ilgili detaylar için tıklayın.

Midilli’ye 2022 yılı itibariyle en kolay ulaşım şekli Ayvalık’tan feribot ile Mitilini şehrine geçmek. Turyol firmasının arabalı feribotu ile 1,5 saatte veya Jalem Tur’un hızlı feribotları ile 45 dakikada adaya geçmek mümkün. Feribotlar sabah 09:00’da Ayvalık’tan akşam 18:00 Mitilini’den kalkıyor. Biletlerinizi firmaların internet sitesinden veya Ayvalık limanındaki ofislerinden alabilirsiniz. Ayvalık ofisleri sabah 07:00’de açılıyor. Feribot içinde yiyecek içecek alabileceğiniz minik bir büfe bulunuyor, yani aç susuz kalmazsınız.

Ben iki Midilli seyahatimde de Turyol firmasının tercih ettiğimden aşağıda o Turyol firmasının Ayvalık-Midilli feribot bilet fiyatlarını göreceksiniz.

Turyol Firması Ayvalık-Midilli 2022 Feribot Fiyatları

Bebek (0 – 6 yaş): tek yön 5 Euro, gidiş-dönüş 5 Euro

Çocuk (6 – 12 yaş): tek yön 10 Euro, gidiş-dönüş 15 Euro

Yetişkin: tek yön 20 Euro, gidiş-dönüş 30 Euro

Motosiklet: tek yön 25 Euro, gidiş-dönüş 40 Euro

Otomobil & Jeep (5 metreden kısa): tek yön 55 Euro, gidiş-dönüş 80 Euro

Minibüs (6 metreden kısa): tek yön 90 Euro, gidiş-dönüş 140 Euro

Karavan (6 metreden kısa): tek yön 120 Euro, gidiş-dönüş 180 Euro

Midibüs (6-9 metre arası): tek yön 200 Euro, gidiş-dönüş 250 Euro

Otobüs: tek yön 300 Euro, gidiş-dönüş 400 Euro

Pandemi öncesi Dikili ve Küçükkuyu’dan kalkan feribotlar var imiş ancak şu an bu hatlarda feribot hizmeti devam etmiyor.

Araç ile Midilli’ye geçiş yapabilmek için kendi belgelerinize ek olarak araç için; çipli ehliyetiniz, ruhsatınız ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) gerekiyor.

Midilli’ye ulaşım, Midilli’ye nasıl gidilir detayları için Midilli’ye nasıl gidilir? yazıma mutlaka göz atın.

Ayvalık’tan Midilli’ye geçerken bilet fiyatlarına ek olarak 150 TL yurtdışı çıkış harcı ve bireyler için liman vergisini ayrı gişelere ödemeniz gerekiyor.

Ayvalık Liman Vergisi

Ayvalık limanından çıkan tüm yolcular için aşağıdaki vergi rakamlarını ödemeniz gerekiyor.

  • Yaya: 15 TL Liman Vergisi
  • Motosiklet : 15 TL
  • Otomobil : 65 TL
  • Jeep & Minibus : 115 TL
  • Kamyonet : 115 TL
  • Otobüs : 230 TL

Midilli’de Nasıl Gezilir?

Midilli'de Nasıl Gezilir?
Midilli’de Nasıl Gezilir?

Midilli Adası, 1600’ün üstündeki kilometrekaresi ile gezi planı yaparken sizi zorlayabilir. Harita üzerinde mesafeler kısa görünse de dağlık yapısı nedeniyle yolları bol virajlı ve dar. Hızlı yol almanız mümkün değil, seyahat planınızı ona göre yapmanızda fayda var.

Ben Midilli’ye ilk gidişimde125 CC’lik bir scooter kiralayarak, ikinci gidişimde ise bir araç kiralayarak gezdim. Otobüs de var şehirlerarası ancak günde 1-2 kez kalktığı için esnek plan yapmanıza engel olabilir. Bir diğer seçenek ise Ayvalık’tan kalkan turlara katılmak.

Eğer araç kiralamayı düşünüyorsanız ve hafta sonu adaya gelecekseniz araç kiralama firmalarında ciddi bir yoğunluk oluyor. Bu nedenle gitmeden önce aracınızı kiralamanız iyi olur. İnternetten araç kiralamak istediğinizde fiyatlar biraz yüksek çıkıyor. Biz adadaki firmaların birkaç tanesine e-posta göndererek şansımızı denedik. Discovery Araç Kiralama ile günlüğü 50 Euro’dan küçük sınıf bir araç kiraladık. Hafta içi rakamlar 45 Euro’ya düşebiliyor. [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Midilli’ye Gitmek için En İyi Zaman

Midilli Kuzey Ege’de bulunan bir ada olduğundan bol rüzgar alan, denizi soğuk bir ada. Bu nedenle Midilli’ye gitmek için en iyi zaman yaz ayları. Benim ilk Midilli seyahatim Haziran ayında okullar tatil olmadan idi ve ada çok sakin, tenha idi. İkinci seyahatim ise Ağustos başı idi, Haziran’a göre biraz daha kalabalık olmasına rağmen yine de rahatsız edici bir kalabalık yoktu. İki ayda da hava güneşlikti.

Midilli Gezi Videosu

Aşağıdaki görsele tıklayarak 4 günlük Midilli gezimin videosunu izleyin ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Midilli Gezilecek Yerler Haritası

Midilli’de gezilecek yerler listesinde yer alan noktaları aşağıdaki haritada gördüğünüz şekilde Google Haritalar uygulamasında Midilli’de gezilecek yerler haritası adı altında işaretledim. Bağlantıya veya görsele tıklayarak haritaya ulaşabilirsiniz.

Midilli Gezilecek Yerler Haritası
Midilli Gezilecek Yerler Haritası

Midilli Gezilecek Yerler

Midilli iki gün kafa dinlemek için de bir hafta hareketli bir tatil geçirmek için de çok uygun bir ada. Ne istediğinize karar verip ona göre bir gezi planı yapmanız en doğrusu. Ne istediğinize karar verebilmeniz için de Midilli’de gezilecek yerler arasında neler var önce oradan başlayalım. Aşağıdaki sıralama haritadaki yön sırasına göre Doğu>Kuzey>Batı>Güney rotası şeklinde ilerliyor.

Mitilini (Midilli Merkez)

Mitilini (Midilli Merkez)
Mitilini (Midilli Merkez)

Adanın en büyük şehri ve merkezi Mitilini yani Midilli şehri. Ayvalık feribotları buraya iniyor. Sabah akşam karşılıklı feribot olduğundan ulaşım seçeneği açısından gayet iyi. Sabah 09:00’da Ayvalık’tan kalkan feribot 10:30 gibi Mitilini’ye gelmiş oluyor.

Adanın en hareketli ve kalabalık şehri de burası. Agios Therapontas Kilisesi, Özgürlük Heykeli, Sapfo meydanı ve çevresindeki dükkanlar, Gataluzi Kalesi Mitilini merkezinde görülecek yerler. Ben buraları ilk gün feribottan inince değil, son gün dönüşte dolaştım.

Feribottan iner inmez araç kiralama gibi işlerinizi de burada halledebilirsiniz, detaylar için şuraya tık tık > Midilli’de ulaşım

Panagiouda

Mitilini’ye çok yakın (5km) bir sahil kasabası, Midilli Adası’nda her zaman denize sıfır ve dik yamaçlardan inilmeyen bir sahil kasabası bulmak kolay değil. Ben bir kahve molası için durmuştum. Denize girmek veya bir yemek molası için de uğranabilir.

Thermi Kasabası ve Terkedilmiş Sarlitza Sarayı

Terkedilmiş Sarlitza Sarayı
Terkedilmiş Sarlitza Sarayı

Mitilini’den kuzeye giderken yol üstüne Thermi Kasabası kaplıcaları ile ünlü. Bölge Roma Dönemi’nde de sıcak su kaynakları ile ünlü imiş. Artemis Tapınağı ve hamam kalıntılarına rastlanmış. Osmanlı Dönemi’nde ise yine sıcak su kaynaklarından faydalanılmış.

Sarlitza Sarayı Midilli Adası’nın Avrupa sosyetesinin ilgisini çektiği dönemde yapılmış bir spa oteli imiş. Ancak ekonomik kriz ve adanın popülerliğini kaybetmesi nedeniyle otel kapanmış. Zamanla eskiyen bina hayalet otele dönüşmesine neden olmuş. Deniz kıyısında çok güzel bir yeri varmış. Belki bir gün yeni bir otel yapılır.

Mantamados Köyü & Taksiyarhis Manastırı

Mantamados Köyü
Mantamados Köyü

Mantamados Köyü, Mitilini’den Silaminia’ya doğru devam ederken yol üstündeki duraklarınızdan biri olabilir. Midilli’ye 35 km mesafede bulunan köy adını “Manda” kelimesinden almış. Adanın en iyi süt ve süt ürünlerini bu küçük köyde bulabilirsiniz. Köy meydanındaki güzel kafe ve restoranlar için küçük bir kilise olan Aziz Vasili kilisesi köy içinde görülmeye değer yerler. Seramik ve et köyde bulabileceğiniz geleneksel ürünler arasında.

Köy meydanında bulunan Mantamados haritasının güzelliğine bakar mısınız?

Mantamados haritası
Mantamados haritası

Köyde bulunan Taksiyarhis Kilisesi & Manastırı adanın en meşhur kiliselerinden biri. Taksiyarhis Kilisesi, baş melek Mikail’e adanmış 140 kilisenin merkezi kabul ediliyor. Kilisenin meşhur olmasının nedeni içeride bulunan Baş Melek Mikail yani Taksiyarhis İkonası. 10.yüzyılda Midilli sık sık korsan saldırılarına uğruyormuş. Korsanlardan korunabilmek için denizden daha içeride tepede bir manastır inşa edersek güvenli olur diye düşünmüşler. Ancak korsanlar bir gece ansızın buraya da saldırmış ve manastırda yaşayan 39 rahibi öldürmüş. Manastırda korsanlardan kurtularak sağ kalan tek rahip ölen rahiplerin kanlarının bulandığı toprak ve mum kullanarak Taksiyarhis İkonası’nı yapmış. İkona halen kilisede sergileniyor ancak içeride fotoğraf çekmek yasak. Hemen karşı kıyıda Cunda ve Ayvalık’ta da birer tane Taksiyarhis Kilisesi bulunduğunu da belirteyim.

Köye yakın Mankatsa Şelalesi de görülecek yerler arasında. Tepeden aşağıya denize indiğinizde güzel plajlar da bulabilirsiniz.

Sikaminia Köyü

Sikaminia Köyü
Sikaminia Köyü

Midilli’de pek çok yerleşim sahil ve tepe bölümü olarak iki ayrı yerde konumlandırılmış. Sikaminia, Midilli’nin yüksek yamaçlarından biri olan Lepetimnos’un kuzeyinde kurulmuş bir köy iken sahil kısmının adı Skala Sikamineas.

Sikaminia Köyü, Nobel ödüllü yazar, gazeteci ve bilim adamı Stratis Myrivilis’in (1890-1969) doğduğu köy. Yazarın “Panagia Gorgona” (Denizkızı Madonna) kitabına ilham vermiş bu köy. Köyün taş evleri, taş döşeli sokakları tam fotoğraflık. Ayrıca köyde bir de müze var: Folklore Museum Sykaminia.

Skala Sikamineas

Skala Sikamineas
Skala Sikamineas

Köy adını dut ağaçlarından almış. Dut ağacının altı anlamına gelen “Mouria tou Myrivili” restoranının yer aldığı ve adanın evlilik merasimlerinin yapıldığı yer olarak bilinen yer ise Sikaminia Köyü’nün sahil bölümü Skala Sikamineas. Ayrıca burası adının en meşhur balıkçı kasabası. Ben de öğle yemeği molamı burada vermiştim. Sahildeki kayalıklarda yer alan minik bir kilisesi ve yılan gibi kıvrıla kıvrıla inilen yolu ile beni zorlayan ama çok da sevdiğim bir yer oldu.

Skala Sikamineas
Skala Sikamineas

Sahilde yan yana iki tane restoran bulunuyor. Birinin adı Dut Ağacı’nın Altı diğerinin adı da Anemoessa. İkisinde de lezzetli deniz mahsülleri ve harika bir manzara var.

Molivos (Mithymna)

Molivos (Mithymna)
Molivos (Mithymna)

Adanın en popüler şehirlerinden biri ve turistik merkezi Molivos kasabası. Büyük bir kalesi, orta çağ kasabalarını andıran sokakları, irili ufaklı çok sayıda tavernası ile gece ve gündüz her türlü aktiviteyi bulabileceğiniz bir yer. Molivos 1965 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış.

Molivos Blue Fox
Molivos Blue Fox

Molivos’ta çok sayıda restoran, kafe, kafeterya yer alıyor. Ben tercihimi tatlıdan yana kullanıp şehrin içinde Blue Fox adında, denize yukarıdan bakan, eski usül dekore edilmiş bir yer buldum. Ben seçimi dondurmadan yana kullandım, ev yapımı tatlılar da vardı ama günün sonu gelmişti ve ev yapımı da olsa bütün gün beklemiştir diye düşündüm. Aşağıdaki dondurmaya 5,5 Euro verdim, olsun tadı güzeldi.

Molivos Otel - The Schoolmistress With The Golden Eyes
Molivos Otel – The Schoolmistress With The Golden Eyes

Molivos’ta çok sayıda konaklama seçeneği de bulunuyor. Benim kaldığım yer “The Schoolmistress With The Golden Eyes” tam Molivos’un kaleye çıkan sokaklarından birinde, çok güzel bir deniz manzarası olan bir oteldi. Molivos’taki en uygun oda idi aynı zamanda. 26 euro civarında idi fiyatı.

Booking.com’da bu oteli görmek için tıklayın.

Petra

Panagia Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana) Kilisesi
Panagia Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana) Kilisesi

Molivos’a sadece 5-6 kilometre mesafede yer alan Petra, şehrin tam ortasında yer alan 35 metre yüksekliğinde bir kaya ve kaya üzerinde yer alan Panagia Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana) Kilisesi ile tanınıyor.

Uzun bir plajı ve sahildeki irili ufaklı tavernaları kadar gün batımı ile de meşhur.

Midilli Adası, Petra'da gün batımı
Midilli Adası, Petra’da gün batımı

Molivos yerine Petra’da kalmak da bir seçenek. Petra’nın uzun bir plajı var, denize girmek için Molivos’tan çok daha uygun olabilir.

Skalochori Köyü

Skalochori Köyü
Skalochori Köyü

Midilli’ye deniz tatiline değil de sadece dağ köylerini gezmeye gelebilirsiniz. Skalochori bu köylerden biri. Köylere uzaktan yaklaşırken genellikle aşağıdaki fotoğraftakine benzer bir görüntü sizi karşılıyor; dik yemyeşil bir vadiye yayılmış, iki katlı, kiremit çatılı, taş evler. Skalochori Köyü de o köylerden biri. Köyün ortasında bir köy kahvesi, hemen yakınındaki kilisesi ile her biri yapısal olarak birbirine benzeyen ama hepsinde durup bir kahve içme duygusu uyandıran köyler bunlar.

Vatoussa Köyü

Vatoussa Köyü
Vatoussa Köyü

Vatoussa Köyü de bahsettiğim dağ köylerinden biri, Molivos’a 32 kilometre mesafade. Mesafe kısa görünse de Midilli’de yolların dar, bol virajlı ve bol manzaralı olduğunu belirtmek gerek, bu nedenle 32 kilometreyi 1 saatte gidebilirsiniz.

Ana yoldan ayrılıp Vatoussa Köyü’ne doğru tırmanmaya başladığınızda aşırı dik arnavut kaldırımlı sokaklar sizi karşılıyor. İlk anda biraz ürkütücü olsa da etraftaki taş evlere baka baka köy meydanına çıkıyorsunuz. Burası birazcık daha turistik olduğu için burada birden fazla köy kahvesi var.

Midilli - Ballı yoğurt ve frappe
Midilli – Ballı yoğurt ve frappe

Vatoussa Köyü benim kahvaltı molası verdiğim köy idi. Köy meydanında motorumla durunca yaşlı amcalar oturdukları yerden selam verdiler sırayla. Meydanda küçük bir tur atıp kahvelerden birine oturdum. Kahveye oturunca bir frappe (soğuk kahve) bir de ballı yoğurt sipariş ettim. Ballı yoğurt Anadolu’da da çok yenir, bizim çocukluğumuzda bal yerine şeker serperdik mis gibi köy yoğurdunun üstüne. Bu yoğurtta da işte o çocukluğumdaki köy yoğurdunun tadı vardı, üstüne gezdikleri bal da uzun zamandır yediğim en güzel bal olabilir.

Antissa

Vatoussa Köyü’nden sonra sadece 14 kilometre devam edince bir başka dağ köyü olan Antissa’ya ulaşıyorsunuz. Burası Vatoussa’dan biraz daha büyük. Ben Vatoussa ve Skalochori’de yeterince vakit geçirdiğimi düşünerek buraya uğramadım ama planınıza uygun şekilde yaparsanız burası da çok güzel bir köy imiş.

Antissa’dan batıya devam ediyorsanız coğrafya birden değişiyor. Çam ve zeytin ağaçları yerini boz tepelere, tatlı meltem yerini sert rüzgarlara bırakıyor.

Sigri

Sigri
Sigri

Antissa’dan direkt Eresos’a geçebileceğiniz gibi, benim gibi enayi bir merakla Sigri’ye yani adanın en batısına devam edebilirsiniz. Ben ettim, siz etmeyin diye de eklemek isterim ama yanlış yönlendirmek de istemiyorum, belki siz seversiniz. Sigri’nin birkaç önemli noktası var: Midilli’nin en eski manastırı olan Ipsilou Manastırı, 15-20 milyon yıl önce oluşmuş Taşlaşmış Fosil Orman ve Taşlanmış Orman Tarih Müzesi.

Ben Sigri’ye ulaşana kadar bozuk yol ve rüzgar nedeniyle o kadar yorulmuştum ki maalesef hiçbirine çıkmadım. Sigri’nin içinde bir de Osmanlı zamanından kalma kale var, içine girilemiyor, sadece dışarıdan bakabiliyorsunuz. Sigri aynı zamanda rüzgar sörfçülerinin de uğrak mekanı imiş, seviyorsanız ilginizi çekebilir.

Skala Eresou

Skala Eresou
Skala Eresou

Sikaminia’da olduğu gibi Eressos da tepe ve sahil olmak üzere ikiye ayrılmış kasabalardan biri. Eressos, Antik Helen Döneminin “10. sanat perisi” olarak bilinen, ünlü kadın şair “Sapfo”nun memleketi olması ile ün salmış. Ayrıca bir meşhur tarafı daha var, özellikle lezbiyenler tarafından çok tercih ediliyor imiş. Ben çok sakin bir dönemde gittiğim için gözle görülür bir lezbiyen kalabalığı görmedim, başkalarının yalancısıyım.

Midilli’de denize girmek için en sevdiğim yer Skala Eresou oldu. Hem çok sakin, hem deniz kıyısındaki tavernalarında birbirinden güzel Yunan yemeklerinin tadına bakabiliyorsunuz.

Skala Eresou
Skala Eresou

Denize girmek için herhangi bir yere oturmanız veya şezlong parası vermeniz gerekmiyor, havlunuzu serip istediğiniz yerden denize girebilirsiniz. Midilli’nin bütün plajlarından durum aynı, Yunanlıların en sevdiğim özelliklerinden biri bu.

Skala Eresou
Skala Eresou

Ben Skala Eresou’da yemek yemek için tamamen tesadüfi olarak Adonis Restoran’a oturdum. Tek başıma yemek yediğim için çalışanlar da ekstra ilgilendiler, ufaktan muhabbet kurduk. Ben bira içmeme rağmen bol bol uzo shot ikram ettiler. Derken sıra hesap ödemeye gelince, çantama elimi bir attım, cüzdanım yok. Otelde unutmuşum. Ben ezile büzüle “çantam burada kalsın, ben otele gidip cüzdanımı alıp geleyim” dedim. Onlar ise “çantanı da al, yarın sabah getirirsin hesabı” dediler. Hala insana güvenin, samimiyetin olduğu yerlerin varlığını bilmek beni çok mutlu etti. Ben yine de rahat edemeyip gidip parayı getirdim, üstüne bana bir de bira ısmarladılar. Skala Eresou’ya giderseniz Adonis Restoran’da yemek yiyin mutlaka, kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Bu arada ne yedin derseniz, şarap ile marine edilmiş ahtapot ve 2 bira için 15 Euro ödedim. Yemekten önce kızarmış ve üzerine zeytin yağı sürülmüş ekmek de geliyor buralarda her yerde. Tıka basa doyuyorsunuz.

Skala Eresou'daki Pansion Apart otel Pension Krinelos
Skala Eresou’daki Pansion Apart otel Pension Krinelos

Ben ikinci gün konaklamamı Skala Eresou’daki Pansion Apart otel Pension Krinelos‘da yaptım. Denize 50 metre yürüme mesafesinde retro dekorasyonuna rağmen tertemiz, İngilizce anlaşamadığımız yaşlı Yunan teyzelerin işlettiği bir yer burası. Aynı dili konuşamasak da çok iyi anlaştık teyzelerle. Ayrılırken çantama koymam için bahçelerinde yetişmiş bir kilo kayısı da elime tutuşturdular.

Limonos Manastırı

Limonos Manastırı
Limonos Manastırı

İstemeyerek de olsa Skala Eresou’dan ayrılıp bir sonraki durağım olan Agiasos Köyü’ne doğru rotamı çevirdim. Yol üstünde Kalloni Kasabası’na varmadan sizi Limonos Manastırı karşılıyor. Eğer Halkidiki tarafına gittiyseniz orada kadınların alınmadığı, Yunanistan’ın en büyük manastırı olan Ayanoros Manastırı vardır. Limonos Manastırı da Ayanoros’un minyatürü olarak anılıyor ve tıpkı onun gibi sadece erkekler alınıyor.

Ana manastırın çevresine yayılmış çok sayıda şapel ile geniş bir araziyi kaplayan manastır ziyarete açık.

Kalloni

Midilli gezilecek yerler - Kalloni Kasabası
Midilli gezilecek yerler – Kalloni Kasabası

Kalloni, adını aldığı körfezin kıyısında yine sahil ve üst şehir olarak ikiye ayrılmış bir yer. Buranın sardalyası meşhur imiş, balık sevenlerin ilgisini çekebilir ama ben sabah saatlerinde uğradığım için pek ilgilenmedim. Kalloni filozof Aristo’nun bir dönem yaşadığı ve araştırmalarını yaptığı yer olarak da nam salmış.

Midilli gezilecek yerler - Kalloni Kasabası
Midilli gezilecek yerler – Kalloni Kasabası

Kalloni aynı zamanda tuz havuzları ve kuş gözlemi yapabileceğiniz kocaman bir alana da ev sahipliği yapıyor. Sardalya ilgimi çekmeyince kuş gözlem alanlarına doğru yol aldım ben de. Bu bölge çok geniş bir alanı kapsıyor, içinde yürüyüş yapabileceğiniz yollar ve kuş gözlem kuleleri bulunuyor.

Agiasos Köyü

Agiasos Köyü
Agiasos Köyü

Kalloni’den sonra yeniden dağ yollarına dalıp görmeyi en çok istediğim yerlerden biri olan Agiasos Köyü’ne doğru yoluma devam ettim. Midilli merkezinde sadece 27 kilometre mesafede olan köy Olimpos Dağı eteklerinde yer alıyor. Kestane, çınar, çam ve çeşit çeşit meyve ağaçlarının süslediği yollardan geçerek ve yine tırmanmalı bir yol ile köye ulaşılıyor.

Agiasos Köyü, seramik ve ahşap işleri ile meşhur. Köyün meydanında yer alan Panagia Vrefokratusa’’ (Hz.İsa’yı tutan Meryem Ana) Kilisesi de ahşap işlemeleri ile meşhur. Köy bu kilisenin etrafına kurulmuş durumda. Ara sokaklarda çok sayıda kahve, peynirci, seramikçi, ahşap işleri satan dükkanlar sizi bekliyor. Köy kahvesinde sakızlı kahve içmeyi de ihmal etmeyin sakın ola.

Agiasos Köyü
Agiasos Köyü

Köyün içinde ben de bir kahve molası veriyorum tabii. Kahvenin yanına, bizim laz böreğine benzeyen içi muhallebili bir tatlı olan Bogaça sipariş ediyorum. Normalde laz böreğini pek sevmem ama buna bayıldım, bulursanız affetmeyin.

Bogaça Tatlısı
Bogaça Tatlısı

Köyün sokakları tek tek gezmeyi, güzel mimarili evleri ve taş döşeli sokakları görülmeyi kesinlikle hak ediyor.

Her yıl Kasım ayında köyde bir de kestane festivali düzenleniyor imiş, bir dahaki sefere festivale gelmek üzere köyden ayrılıyorum.

Agiasos Köyü Sokakları
Agiasos Köyü Sokakları

Agios Isidoros

Agios Isidoros
Agios Isidoros

Agiasos’tan sonraki rotam Plomari ama artık bütün gün yorulduğum için konaklama ayarladığım yer olan Agios Isidoros köyüne geçiyorum. Burası mavi bayraklı plajı ile ünlü. Gelmeden önce okuduğum bloglarda pek övmüşlerdi, ben de ona inanarak geldim ama adayı gezerken o kadar güzel yerler gördüm ki burası beni hiç etkilemedi. Sahile şöyle bir bakıp yemek yemeye çekildim.

Agios Isidoros’ta plaj dışında çok fazla aktivite yok. Diğer köyler, kasabalardaki sahil tavernaları da yoktu malesef. Sahildeki birkaç yerin de Foursquare yorumları oldukça kötüydü. (Foursquare, kafe, restoran gibi yerlere gittiğinizde hem konum bilgisi hem de yorum paylaşabildiğiniz bir telefon uygulaması. Pek çok kullanıcı tarafından yorum yapıldığından genel olarak mekanlar hakkında fikir veriyor ). Ben de şöyle bir tur atıp sahile paralel caddede yer alan ve denizi yukarıdan gören Sunset adında bir restorana oturdum.

Yine güler yüzlü servis, yine rahatsızlık vermeyen arkada hafif bir Yunan müziği. Keşke bizdeki mekanlar da şunları bir öğrenebilse. Bu kez Midilli’ye geldiğimden beri merak ettiğim kabak çiçeği kızartması, Midilli’de üretilen ve tulum peynire benzeyen peynirden sipariş ediyorum. Bunlara da Midilli’de üretine Barbayanni marka uzo eşlik ediyor. Kabak çiçeği kızartmasının da içi peynir dolgulu imiş, nefis birşeydi, bulursanız affetmeyin.

Kabak çiçeği kızartması
Kabak çiçeği kızartması
Midilli peyniri
Midilli peyniri

Üçüncü gün konaklamamı Agios Isidoros’ta Villa Katerina adında bir pansiyonda yaptım. Midilli adasındaki en pahalı konaklamam da burada oldu malesef, 40 Euro gibi bir ödeme yaptım. Mavi bayraklı plajın bedeli imiş. Ancak Plomari civarında da daha uygun bir yer bulamamıştım. Yine retro bir pansiyon ve güler yüzlü Yunan teyze işletmecisi olan, denize 50 metre yürüme mesafesinde bir yerdi burası da.

Agios Isidoros'ta Villa Katerina Pansiyon
Agios Isidoros’ta Villa Katerina Pansiyon

Barbayanni Uzo Müzesi & Fabrikası

Bir önceki gün Plomari’ye zamanım kalmayınca Agios Isidoros’a sadece 6 kilometre mesafede olan Plomari’ye geri döndüm. Geri dönerken yol üstünde Midilli’de üretilen iki Uzo markasından biri olan Barbayanni Uzolarının fabrikası ve aynı zamanda müzesi olan yere uğradım.

Barbayanni Uzo Müzesi
Barbayanni Uzo Müzesi

Müze girişi ücretsiz, yanınıza bir görevli gelerek size müzenin tarihçesi ve uzo yapım süreçleri ile ilgili kısaca bilgilendirme yapıyor. Sonra da gerçek üretimin yapıldığı tesise iniyorsunuz. Orada başka bir görevli sizi karşılayıp uzonun iyisi nasıl olur, uzo nasıl içilmeli gibi konularda da bilgi veriyor. Dilerseniz buradan uzo satın alabiliyorsunuz. Barbayanni marka uzolar rakıya en yakın tadı olan uzo olarak biliniyor.

Barbayanni Uzo Müzesi
Barbayanni Uzo Müzesi

Fabrikada beni gezdiren görevlinin önemli birkaç notu oldu, hem uzo hem de rakı içerken dikkate alınacak. Birincisi; damıtılmış olan içkiye direkt buz atmayın veya uzun süre buzdolabında bekletmeyin, bu içkiler kristalleşmeye başladığında özelliğini kaybetmeye başlıyor demek imiş. Rakı veya uzoyu soğuk içmek istiyorsanız yanında içtiğiniz suya buz atabilirsiniz ama en ideal yöntem ehlikeyf ile içmekmiş. İkincisi ise; rakı veya uzo şeker atılarak yapılırsa ertesi gün çok baş ağrısı yaparmış çünkü şeker vücuttaki bütün suyu emermiş. Şeker atılması genelde yüksek miktarlarda üretim yapan firmalar tarafından tercih ediliyormuş.

Plomari

Plomari
Plomari

Plomari bir başka balıkçı kasabası. Plomari ve Barbayanni Uzo fabrikalarının burada olması ve mavi bayraklı Agios Isidoros plajının yakın olması nedeniyle oldukça popüler. Diğer köy ve kasabalarda gördüğümüz düzgün mimari burada da devam ediyor. Şehrin içinden bir nehir geçiyor ve nehre bakan evlerin olduğu sokaklar hediyelik eşya ve kahvecilerle dolu. Uzo fabrikaları olmasaydı rotamı buraya çevirmeyi düşünmezdim, şehir ve çevresinde görülecek, fark yaratan bir güzellik “bence” yok.

Plomari’de eğer yemek yiyecek olursanız pek çok kişi bana Maria’nın Yeri diye bir restoran önerdi. Aklınızda olsun. Bir de bu bölgede kırmızı eti de çok iyi yaptıklarını söylediler ama ben denemedim.

Paleokipos Köyü

Paleokipos Köyü
Paleokipos Köyü

Artık dönüş yoluna geçtim ve Mitilini yolu üzerindeki Paleokipos Köyü’ne Barbaros Hayrettin Paşa’nın doğduğu yer olduğu için bir uğradım. Belki bir heykeli vardır veya evini müze yapmışlardır umudu ile, malesef birşey bulamadım.

Benim rotam Mitilini’de bitti. Oradan akşam 18:00’de kalkan feribot ile yeniden Ayvalık’a döndüm. Midilli ile tekrar gelmek üzere ayrıldık.

Yukarıda saydığım yerler benim gördüğüm ve araştırdığım yerler. Bunlar dışında adada çok sayıda termal bölge var. Benim sıcak sular ile aram iyi olmadığı için planıma dahil etmedim, siz etmek isterseniz Thermi, Efelatau, Gerra bakabileceğiniz yerler arasında.

Midilli Gezi Planı Önerileri

Midilli’ye kaç gün gideceğinize göre gezi planı yapabilirsiniz. Aşağıda 2, 3 ve 4 günlük Midilli gezi planı önerilerimi göreceksiniz. Bu planlar kiralık veya kendinize ait bir araç olması durumunda anlamlı olacak. Adada toplu taşıma var, ancak otobüs seferleri çok sık olmadığından bu planları uygulamanız zor olacaktır.

2 Günlük Midilli Gezi Planı

Eğer Midilli’de sadece 2 gününüz varsa adanın en popüler yeri olan hem deniz, hem tarih, hem güzel yemek bulabileceğiniz Molivos tarafına yani adanın kuzeyine gitmek en mantıklısı. Küçükkuyu’dan direkt Molivos’a feribot var, buraya geçip hafta sonu keyfi yapabilirsiniz.

Molivos’un ortaçağ şehrinin sokaklarında kaybolabilir, kaleye çıkabilir, Molivos’tan gün batımı ile meşhur Petra’ya veya yemekleri ile meşhur Skala Skamineas’a gidebilirsiniz. Ayrıca çok yakında çok güzel plajlar da var, denize girmek için de güzel yerler.

3 Günlük Midilli Gezi Planı

Midilli için 3 gün ayırdıysanız yukarıdaki 2 günlük plana ek olarak Molivos’tan başlayarak dağ köylerinden geçerek Skala Eresou’ya inmeniz harika olur. Benim Midilli’deki favori yerim Skala Eresou oldu. Vatoussa dağ köyü kesinlikle uğranıp köy kahvesinde ballı yoğurt yemenizi önereceğim yer olacak.

4 Günlük Midilli Gezi Planı

Ben biraz doğa, biraz tarih, biraz da kültür görmek istiyorum derseniz o zaman benim de yaptığım gibi adayı tam tur dolaşacak bir rota çizebilirsiniz. O zaman saat alternatifleri daha fazla olan Ayvalık’tan Mitilini’ye gelecek şekilde bir rota çıkarmanız çok daha mantıklı olur.

4 Günlük Midilli Gezisi Maliyeti – 2019

Aşağıda 2019 yılında yaptığım 4 günlük Midilli gezisi maliyeti detayları yer alıyor.

  • Ayvalık-Midilli arası feribot bileti gidiş-dönüş 25 Euro. Biletimi Turyol Midilli’den aldım. 
  • 4 gün yolculuk etmek için motosiklet kiraladım. 125cc’lik scooter için 4 gün 70 Euro kiralama ücreti verdim.
  • Motorun benzin masrafı 25 Euro oldu.
  • Molivos 26 Euro, Skala Eresos 27 Euro ve Agios Isidoros 40 Euro olmak üzere 93 Euro konaklama masrafı. Otelleri son dakika ayarlamak biraz maliyetimi artırdı sanırım, belki erken rezervasyon yapsam daha ucuz olurdu. Bir de adada hostel tarzı bir yer bulamadım, pansiyon konaklaması da tek başıma olunca pahalıya geldi. 2 kişi gelinse daha ekonomik olurdu.
  • 100 Euro da yeme-içme masrafım olmuş. Bu kısmı daha ekonomik halletmek de mümkün olurdu. Ben biraz kendime torpil yaptım. Genel olarak kahve 1,5-2,5 Euro arası, bira 2-3 Euro arası, ahtapot, kalamar gibi yemekler 9-10 Euro civarı.
  • 4 günlük gezinin toplam maliyeti 313 Euro olmuş. Bana biraz fazla geldi, siz ne dersiniz?

Midilli Adası Plajları

Beni uzun zamandır takip eden, tanıyanlar bilir, plaj, deniz insanı değilim. Midilli Adası’na giderken deniz de birincil amacım değildi. Ama bir adaya gitmişiz, tabii ki denize girmeden olmaz. Midilli’de gördüğüm, girdiğim plajlar hakkında kısaca bilgi vereyim.

  • Midilli Adası’nda plajların tamamına giriş ücretsiz. Gidip havlunuzu serip istediğiniz yerden denize girebilirsiniz, önünde tesis dahi olsa. Eğer şezlong veya şemsiye istiyorsanız onlara para ödemeniz gerekiyor. Ben hiç ödemediğim için fiyatları bilmiyorum.
  • Deniz kıyısındaki köy ve kasabalarda genelde deniz kıyısında tavernalar, restoranlar yer alıyor, oralardan yiyip içerseniz genellikle ücretsiz şemsiye veya şezlong veriyorlar.
  • Midilli Adası’nda gördüğüm plajlar çoğunlukla taş veya çakıllı, ki ben çok severim, sadece Kalloni’de kumsal plaja rastladım.
  • Mitilini’den Skaminea tarafına giderken yol üstünde çok güzel plajlar gördüm ama hemen hepsini yukarıdan gördüm, genellikle taşlık veya kayalık pırıl pırıl plajlardı.
  • Petra uzun sahil şeridi ve Molivos’a olan yakınlığı ile en çok denize girilen yerlerden biri.
  • Benim favorim Skala Eresou plajı idi, deniz küçük taşlı, sahili ise ince olmayan kumlu idi. Deniz kıyısında duşlar ve tesisler burada da mevcut.
  • Adanın güney tarafındaki sahilleri daha az rüzgar alması nedeniyle daha çok tercih ediliyor. Plomari yakınındaki mavi bayraklı Agios Isidoros onlardan biri. Burası çok kalabalık ve pahalı olduğu için orada konuştuğum Yunanlılar Plomari’ye 5 kilometre mesafedeki Melinda plajını tavsiye ettiler, hem daha az kalabalık hem de fiyatları daha uygun imiş.
  • Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan adanın suyu elbetteki soğuk. Ben zaten soğuk su severim ama sıcak deniz sevenler Temmuz hatta Ağustos aylarını tercih ederse daha iyi olacaktır.
  • Genel olarak gördüğüm plajlar temiz, yüksek müzik yok, deniz zaten pırıl pırıl. Rüzgarlı günlerde öğleden sonraları biraz dalgalanabiliyor.

Midilli Adası, gerçek adıyla Lesvos, Yunan adalarından farklı olarak fazla turistik hale gelmemiş, herkesin samimi, sıcak olduğu, beyaz-mavi evler yerine taş evlerin köyleri süslediği bu adayı ben çok sevdim.

Eğer bu yazımı beğendiyseniz diğer Yunan Adaları yazılarım da ilginizi çekebilir:

Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen

Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen 

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın