İstanbul’un ruhu olan semtlerinden biri Kuzguncuk. İki katlı renkli binaların süslediği sokakları, üç farklı dine ait ibadethanelerin sırt sırta vermesi, İstanbul içinde kalan sayılı bostanlardan birine ev sahipliği yapması, kitapçıları, kafeleri ile İstanbul Anadolu yakası gezilecek yerler arasında ilk sıralarda Kuzguncuk. Kuzguncuk’a gitmeyi düşünen ama nereden başlayacağını bilemeyenler için Kuzguncuk’ta gezilecek yerler önerileri, Kuzguncuk nerede, Kuzguncuk’a nasıl gidilir, Kuzguncuk’ta ne yenir sorularının cevapları ve çok daha fazlasını Kuzguncuk gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda bulacaksınız. Keyifli gezmeler!

Kuzguncuk'ta Gezilecek Yerler
Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Nerede?

“Kuzguncuk nerede?” sorusunun cevabına bakacak olursak; Kuzguncuk, Üsküdar ile Beylerbeyi arasında, İstanbul Boğazı kıyısında yer alıyor. Üsküdar yönünden Fethi Paşa Korusu, Beylerbeyi yönünden ise Nakkaştepe Mezarlığı ile çevrelenmiş durumda. Bu iki geniş yeşil alanın arasında kalmış bir vadi gibi Kuzguncuk.

Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir?

Peki, Kuzguncuk’a nasıl gidilir? Kuzguncuk’a kendi aracınız ile, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma ile veya şehir hatları vapuru ile ulaşabilirsiniz.

Kuzguncuk’a Toplu Taşıma ile Ulaşım

Kuzguncuk, Üsküdar’dan sadece 15 dakika yürüme mesafesinde. Üsküdar’a otobüs veya vapur ile gelip Üsküdar’dan yürüyerek Kuzguncuk’a ulaşabilirsiniz. Üsküdar’dan yürürseniz yol üstünde aşağıda Kuzguncuk’da gezilecek yerler arasında anlatacağım bazı noktaları da görebilirsiniz.

Kuzguncuk’a toplu taşıma ile gelmek isterseniz Üsküdar’dan kalkan, sahil yolundan geçen neredeyse tüm otobüs ve minibüsler Kuzguncuk’tan geçiyor.

Kuzguncuk’a Vapur ile Ulaşım

Kuzguncuk’ta şirin bir vapur iskelesi var. Boğaz Hattı adı verilen vapur günde sadece 3 kez gidiş, 3 kez de dönüş yolunca bu iskeleye uğruyor. Saatlerini denk getirebilirsiniz, deniz yoluyla da ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda Kuzguncuk vapur saatlerini görebilirsiniz.

Kuzguncuk Vapur Saatleri
Kuzguncuk Vapur Saatleri

Şehir hatları vapuru ile boğaz turu yazım da ilginizi çekebilir.

Kuzguncuk’a Özel Araç ile Ulaşım

Kendi aracınız ile geliyorsanız, sahil yolunu takip ederek Kuzguncuk’a kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak özellikle hafta sonları sahil yolunda trafik olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Araçla geliyorsanız, Kuzguncuk’un ana caddesi olan İcadiye Caddesi’ni geçin (Kuzguncuk ışıklar), sonraki sağda yer alan, Kuzguncuk iskelesini karşınıza aldığınızda çıkan sokağa girin, bu sokağın adı Üryanizade Sokak. Hemen girer girmez solda büyük bir otopark göreceksiniz.

Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk’ta gezilecek yerler ile ilgili önerilerimi Üsküdar yönünden yürüyerek geliyormuş şekilde ve o sıralama ile paylaşıyorum. Siz istediğiniz şekilde listeyi karıştırabilirsiniz.

Eski Tekel Binası

Eski Tekel Binası
Eski Tekel Binası

Üsküdar yönünden Kuzguncuk’a gelirken solda tam deniz kıyısında yüksek bir bina göreceksiniz. Burası şu an Ciner Meyda Grubu’na ait bir bina. Eski Tekel Binası imiş ve yedi katlı mimarisi ile boğazın en yüksek yalısı olarak anılıyormuş.

Eski Karakol

Eski Tekel Binası
Eski Tekel Binası

Ciner Binası’nı geçince bu kez sağda sıralı tuğladan yapılmış bir bina göreceksiniz. Bunlar da eski Karakol binası iken, şimdi İstanbul Devlet Opera ve Balesi Üsküdar Sahnesi tarafından kullanılıyor.

Fethi Paşa Korusu

Tekel depolarını geçince Silahtar Abdurrahman Ağa Camii’ni geçince sağda Fethi Paşa Korusu’nun girişini göreceksiniz. Burası Yıldız Parkı Korusu gibi, büyük bir alana yayılmış, içinde tesisleri de olan bir mesire yeri. İsterseniz piknik, isterseniz uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Eğer Kuzguncuk tarafına tam bir gün ayırdıysanız kahvaltınızı burada piknik şeklinde veya içerideki Beltur tesislerinde yapabilir, gezinize oradan devam edebilirsiniz.

Korunun içine girmek istemezseniz solda Beltur’un Paşalimanı tesisleri var, orada da kahvaltı servisi veriliyor hem de denize sıfır.

Kilise, Camii ve Sinangoglar

Kuzguncuk Camii ve Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi
Kuzguncuk Camii ve Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi

Kuzguncuk, güzelliğini farklı kültürleri birarada yaşatabilmesinden alıyor. Farklı dinlere ait ibadethaneler bazen yanyana bazen sırt sırta Kuzguncuk sokaklarında sizi karşılıyor. Kuzguncuk mahallesinde 3 kilise, 2 camii ve 2 sinagog var. Sahil yolunda Ermeni kilisesi olan Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi’ni ile Camii’yi yan yana görebilirsiniz.

Kuzguncuk Ayios Pandelimon Rum Ortodoks Kilisesi
Kuzguncuk Ayios Pandelimon Rum Ortodoks Kilisesi

Kuzguncuk’un ana caddesi olan İcadiye Caddesi üzerinde Kuzguncuk Ayios Pandelimon Rum Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Ayin olduğu zamanları denk getirirseniz girip gezebilirsiniz.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı Girişi
Kuzguncuk Bostanı Girişi

Kuzguncuk’a gelince önce şehir içinde kalmış son bostanlardan biri olan KUZGUNCUK BOSTANI görülmeli tabii ki. İcadiye Caddesi’nden devam ettiğinizde bostanın girişine ulaşacaksınız. Bostan ziyarete açık. Mahalleli dönüşümlü olarak bostanda parsellenmiş alanlarda sebze yetiştiriyor. Ayrıca okullara da bölüm ayrılmış, öğrencilerin meyve ve sebzeleri tanıması ve doğa ile iç içe olması için kullanılıyor.

Kuzguncuk Bostanı
Kuzguncuk Bostanı

Bostanın içinde bir de minik gösteri alanı var. Cuma ve Cumartesi akşamları açık hava sineması gibi etkinlikler oluyormuş.

Kuzguncuk Sokakları

Kuzguncuk Sokakları
Kuzguncuk Sokakları

İcadiye Caddesi Kuzguncuk’un ana caddesi olsa da Simitçi Tahir Sokak, Üryanizade Sokak, Tahtalı Bostan Sokak, Berberoğlu Sokak ve Perihan Abla Sokak pek çok eski evi ile görülmeye değer.

Kuzguncuk’taki bir başka manzara noktası ise Bamyacı sokağın sonunda yer alıyor. Boğazın 180 derece görebileceğiniz bir açısı var.

Nail Kitabevi

Nail Kitabevi

Nail Kitabevi hem oturup kahve içebileceğiniz hem de kitaplar arasında kaybolabileceğiniz çok güzel bir mekan, buraya uğramadan geçmeyin. 

Refika’nın Mutfağı

Refika'nın Mutfağı
Refika’nın Mutfağı

Refika’nın Mutfağı adlı programı izliyorsanız çekimleri Kuzguncuk’ta bir binada yapıyorlar. Bina girişi de oldukça güzel.

Marko Paşa’nın Mezarı

Marko Paşa'nın Mezarı
Marko Paşa’nın Mezarı

Eğer Rum Mezarlığına çıkarsanız meşhur MARKO PAŞA’nın mezarı orada. Kuzguncuk bostanın yanındaki sokaktan yukarı tırmanılarak çıkılıyor en kısa yoldan. İnci Çayırlı sokağın devamında yokuş var, yokuşun sağında mezarlığın girişini göreceksiniz. Mezarlık görevlisine mezarın tam yerini sorabilirsiniz.

Marka Paşa’nın Yalısı

Marka Paşa'nın Yalısı
Marka Paşa’nın Yalısı

Marko Paşa’nın Yalısı ise bugün Kuzguncuk İlkokulu olarak hizmet veren bina. Hayat Bilgisi dizisinin çekildiği okul olarak meşhur olmuş. Okulun ön kapısına kadar tırmanırsanız, oradan güzel bir boğaz manzarası izleyebilirsiniz.

Kuzguncuk’ta gezilecek görülecek yerler listesi daha da uzatılabilir, ancak bence asıl güzel olan kısmı ara sokaklarına dalıp biraz dik ve herkesin çok uğramadığı sokakları keşfetmek.

Hafta sonları genellikle çok kalabalık oluyor Kuzguncuk. Sabah erken saatlerde gitmek kalabalıktan bir nebze de olsa kurtarabilir sizi.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Haritası

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Haritası
Kuzguncuk Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda, Google haritalar uygulaması üzerinden hazırladığım “Kuzguncuk’ta gezilecek yerler haritası” yer alıyor. Yukarıda bahsettiğim Kuzguncuk’ta gezilecek yerlerin tamamı harita işaretlenmiş durumda. Bu haritaya bakarak Kuzguncuk’u rahatlıkla gezebilirsiniz. Google haritası üzerinden ulaşmak için bu linke tıklayın.

Kuzguncuk’ta Çekilen Diziler

Ekmek Teknesi
Ekmek Teknesi

Perihan Abla, Ekmek Teknesi, Hayat Bilgisi ve Hatırla Sevgili dizileri bu semtte çekilmiş, dizileri izleyenler varsa sokaklar tanıdık gelecektir.

Kuzguncuk’ta Perihan Abla Sokağı adında bir sokak olsa da aslında dizinin çekildiği sokak bu sokağı kesen diğer sokak.

Kuzguncuk’ta Ne Yenir?

Kuzguncuk’ta gezilecek yerden daha fazla yeme-içme mekanı var desem abartmış olmam sanırım. İcadiye caddesi boyunca ve artık ara sokaklarda modern kahvecilerden esnaf lokantalarına, çikolatacılardan kebapçılara kadar ne ararsanız var. Benim tecrübe ettiğim bir kaç yeri öneri olarak yazmak istedim.

  • Metet Közde Döner: Vedat Milor’un meşhur ettiği yerlerden biri olsa gerek. Başka şubeleri de var. Et sevenler için güzel bir seçenek, adı üstünde dönerci. Porsiyon döner, ayran, manda yoğurdu içeren menüye 42 TL verdim.
  • Pita Kuzguncuk: Ev yemekleri, zeytinyağlılar sevenler için güzel bir seçenek.
  • Betty Blue: Ev yemekleri, zeytinyağlılar sevenler için güzel bir başka seçenek daha.
  • Tarihi Kuzguncuk Fırını: Fırından MANTAR KURABİYE almayı da unutmayın. Tanesi 9TL azıcık pahalı ama gerçekten güzel.
  • İsmet Baba Balıkçısı: Kuzguncuk sahildeki İsmet Baba Balıkçısı çok meşhurdur, ama artık meşhurluğunun etkisi ile pahalı.
  • Vanilin Chocolate: Bir dondurma molası için durduğum bir yer, ancak dondurma için verdiğim rakam çok yüksek geldi (rakamı hatırlayamadım). Fazlasıyla şık bir mekan.

Kuzguncuk yaz, kış rahatlıkla gidebileceğiniz, güzel vakit geçirebileceğiniz bir semt. Kuzguncuk dönüşü Kız Kulesi manzarasına karşı güneşi batırmak ise paha biçilmez.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Ne güzel bir yazı! Kuzguncuk boğazı gören ve gerçekten çok güzel olan bir yer. Gezdiğimde daha iyi anlamıştım güzelliğini. Siz de gezmek isteyenler için çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler

Yorumunuzu Yazın