İsrail gezisinden dönüşte bana en çok sorulan soru: “Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya giriş kolay mı?” oldu.  Mescid-i Aksa’ya giriş konusunda bilgi vermeden önce önce Kudüs’ün eski şehir merkezi hakkında kısa bir bilgi vereyim.

Kudüs Haritası
Kudüs Haritası

Kudüs Hakkında Kısaca

Aşağıdaki Kudüs haritasında gördüğünüz surlarla çevrili alan Kudüs’ün eski şehir merkezi. Hristiyan, Müslüman, Yahudi ve Ermeni bölgeleri kendi içinde ayrışmış durumda. Müslüman mahallesinin hemen yanında Mount Moriah – Tapınak Dağı ya da Harem ül Şerif olarak görülen büyük alan ise, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal sayılan bölge.

Mescid-i Aksa’ya Giriş

Kudüs'e giriş
Kudüs’e giriş

Harem ül Şerif’e şu anda Müslüman olmayanların girmesine izin verilmiyor. Bu alana girişi olan bütün yollar polis tarafından tutulmuş durumda. Mutlaka kontrolden geçiyorsunuz. Ve asıl alana girerken Müslüman olduğunuzu ispatlamanız isteniyor.

Türkiye’den geldiğimizi söyleyince bize çok iyi davrandılar. Zira Kudüs’teki Müslümanların gözünde, dünyada onları koruyup kollayan tek ülke Türkiye. Ama bu sevgi sınava tabi tutulmamıza engel değil. Ben giriş alanına yaklaşırkan başımı örtmüştüm zaten. Arkadaşlarımdan birinin ilk adı Mehmet olduğu için o da artı bir önde başladı. Hemen nüfus cüzdanlarımızı istediler. TC kimliklerinde din hanesinin olduğu alanı öğrenmişler. “İslam” yazdığını görünce sıkıntı olmadı. Ama üçüncü arkadaşımızın yanında nüfus cüzdanı yoktu, ondan şaadet getirmesini ve kulağındaki küpeleri (erkek) çıkarmasını istediler. İçeride Kubbet-üs Sahra girişinde tekrar minik bir sınava tutulduk ama Türkiye’den gelmemiz orada da işimizi kolaylaştırdı. Hem Kubbet-üs Sahra hem de Mescid-i Aksa’da rahatça dolaşabildik.

Bir ara Özgür’ü Filistinli amcalarla fotoğraf çekilirken görünce önce biraz paniklesem de Türkiye sempatizanı olduklarını ve bizi misafir etmek istediklerini öğrenince rahatladım 🙂

Gezinin devam notları parça parça gelmeye devam edecek 🙂 İki güne çok şey sığdırdım 🙂

Tüm İsrail Gezi Yazılarım

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

8 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın