2020 yılının bize en büyük sürprizi olan korona hayatımızı kökten değiştirirken seyahat planlarımızı da derinden sarstı. Yurt dışı seyahatleri hala hayal gibi görünse de bana sık sık sorular “ülkelerin Türk Vatandaşlarına uygulamadığı seyahat kısıtlamaları neler, kısıtlamalardaki son durumu nereden takip edilebiliriz?” oldu. Her bir ülkenin güncel durumunu vermek yerine, uygulamalar sürekli değiştiği için uygulamada çok zor, sizlerin korona döneminde uygulanan seyahat kısıtlamaları konusunda bilgi alabileceğiniz yerleri bir listede derlemek istedim. Umarım bu yazıdan faydalanarak yurt dışı seyahatleri yaparsınız ve oralardan bana bir selam çakarsınız.

Korona Döneminde Uygulanan Seyahat Kısıtlamaları
Korona Döneminde Uygulanan Seyahat Kısıtlamaları

Korona döneminde seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler yazıma da mutlaka bir göz atın.

Korona Döneminde Uygulanan Seyahat Kısıtlamaları Neler?

Korona döneminde seyahat etmek oldukça meşakkatli. Zaten zorunlu olmadıkça seyahat etmek için mükemmel bir dönem olduğunu söyleyemeyiz. Her ülke korona döneminde farklı uygulamalar devreye almış olsa da kısıtlamaları belli başlıklar altında toplayabiliriz.

  1. Karantina uygulaması: Gideceğiniz ülkede yurt dışından gelenler için bir karantina uygulanıp uygulanmadığına, uygulanıyor ise süresine dikkat etmelisiniz. Bütün seyahat planınızı buna göre şekillenebilir. 14 gün karantina şartı isteyen bir ülkeye gezmeye gitmek ister misiniz?
  2. PCR Testi: Artık pek çok ülke, ülkeye gelecek olan kişilerden, geliş saatini baz alarak 48 saat içinde, bazıları 2 gün bazıları 5 gün içinde yapılmış PCR Testi istiyor. Tabii ki test sonucunun negatif olması şartıyla. Bazı ülkeler havalimanında test yaptırmanızı isterken bazı ülkeler ülkeye girdikten sonra belli bir süre içinde yaptırmanızı istiyor. Özellikle gelmeden önce PCR testi isteyen ülkeler için dikkat etmeniz, seyahat planını yaparken test sürecini de dahil etmeniz gerekiyor.
  3. Doldurulacak Olan Evrak ve İndirilmesi Gereken Uygulamalar: Bazı ülkeler ülkeye girişte sizi takip edebilmek adına bir form doldurmanızı istiyor. Bu formun uçakta veya havalimanında doldurulması istenebiliyor. Bazı ülkeler, ülkeye gitmeden online bir sağlık formu doldurmanızı isteyebiliyor. Bazı ülkeler ise ülkeye indiğiniz andan itibaren PCR test sonuçlarınızı da yükleyebileceğiniz bir mobil uygulama indirmenizi istiyor. Böylece ülkede bulunduğunuz süre boyunca sizi takip ediyorlar, bizdeki “hayat eve sığar” uygulamasına benzer uygulamalar oluyor bunlar.
  4. Diğer uygulamalar: Korona döneminde bir ülkeye gitmeden, seyahat planı yapmadan önce maske kullanım uygulamaları nasıl, restoran, kafe gibi yerler açık mı, müzeler açık mı gibi bilgileri de kontrol etmenizi öneririm. Özellikle turistik bir seyahate gidiyorsanız ve heryer kapalı ise bundan ne kadar keyif alırsınız bilemem. Mesela Türkiye’deki yabancılar hafta sonu ve akşam yasaklarından muaflar ama heryer kapalı olduğu için gidecek yer bulamayıp hava güzelse park ve bahçelerde dolaşıyorlar.

Yukarıdaki seyahat kısıtlamalarını gitmeyi planladığınız ülke için mutlaka kontrol etmenizi şiddetle öneririm.

Korona da olsa seyahat edeceğim derseniz, en çok mil kazandıran kredi kartları yazım ilginizi çekebilir.

Korona Döneminde Uygulanan Seyahat Kısıtlamaları Nereden Takip Edilir?

Korona döneminde uygulanan seyahat kısıtlamaları konusunda herhangi bilgiye ihtiyacım olduğundan baktığım yerleri aşağıda herhangi bir öncelik sıralaması olmadan paylaşıyorum. Sizin de önerileriniz, şuraya da baksanıza dediğiniz yerler varsa lütfen yorumlara yazın.

1. Türk Hava Yolları İnternet Sitesi

Türk Hava Yolları İnternet Sitesi
Türk Hava Yolları İnternet Sitesi

Dünyanın pek yerine uçak milli havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları internet sitesinde “Yeni Koronavirüs (COVID-19) döneminde seyahat güncellemeleri” adında bir sayfa hazırlamış. Bu sayfada uçuş sırasında uygulanan tedbirler, koronavirüsü nedeniyle yapılan güncel duyurular, HES kodu uygulaması ve Ülkeler tarafından uygulanan uçuş kısıtlamaları, Türk Vatandaşları için uygulamalar ayrı başlıklar halinde yer alıyor. Bu sayfada yer alan bağlantılardan sizi ilgilendiren kısmı seçerek hem yurt dışından Türkiye’ye hem de Türkiye’den yurt dışına uçuşlar ve ülkeye girişte uygulanan kısıtlamalara ulaşabilirsiniz.

Dünyaya seyahat başlığı altında ülkelerin tek tek uygulamaları yer alırken uygulama detayında varış ülkesinde uygulanacak karantina bilgileri, PCR testi gereksinimi, doldurulacak evrak ve form bilgileri, varış ülkesindeki maske kullanım şartları ve varsa diğer gereklilikler nelerdir başlıkları altında ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere yer verilmiş durumda. Bu sayfada yer alan bağlantılar gördüğüm kadarıyla gün aşırı güncelleniyor, hafta sonları ise güncellenmiyor.

2. Pegasus Hava Yolları İnternet Sitesi

Pegasus Hava Yolları, kendi uçtuğu ülkeleri kapsayacak şekilde “Hangi ülkelere uçabilirim?” adında bir sayfa hazırlamış. Bu sayfada, Pegasus Hava Yolları’nın uçtuğu ülkeleri kapsayan bir ülke listesi, havalimanına gelmeden önce yapılması gerekenler listesi, uçuş öncesi alınması gereken önlemler listesi ve korona ile ilgili güncel duyurular yer alıyor.

Her bir ülkenin bağlantısına tıkladığınızda uçuştan önce yapmanız gerekenler, PCR testi uygulaması, karantina uygulaması ve kabul koşulları detaylı olarak açıklanmış. Uçuş öncesi doldurulması gereken sağlık formu gibi formlar varsa bu sayfadan ilgili formlara da ulaşabiliyorsunuz. Bu sayfada yer alan bağlantılar gördüğüm kadarıyla gün aşırı güncelleniyor, hafta sonları ise güncellenmiyor.

3. IATA İnternet Sitesi

 IATA İnternet Sitesi
IATA İnternet Sitesi

Sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği IATA yani Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dünyadaki tüm ülkelerin koronavirüs seyahat kısıtlamaları bilgisine ulaşabileceğiniz “COVID-19 Travel Regulations Map” adında bir sayfa tasarlamış. Site tüm dünyanın kullanabilmesi için İngilizce olarak hazırlanmış. Bu sayfada ülke sınırı olmaksızın tüm ülkelerin seyahat kısıtlamalarını bulabilirsiniz. Gitmek istediğiniz ülkeyi seçtiğinizde o ülkenin hangi ülkelere ne gibi kısıtlamalar getirdiğini görebilirsiniz. Bu sayfadaki bilgilerin havayolu şirketlerinden alınarak derlendiğini unutmamanız, güncelliği konusunda tereddütünüz varsa mutlaka gideceğiniz ülkenin resmi otoritelerinin duyuru kanallarını kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın.

4. Skyscanner İnternet Sitesi

Seyahat kısıtlamalarını takip edebileceğiniz bir diğer internet sitesi ve uygulaması ise Skyscanner. “Seyahat Kısıtlamaları” başlığı altında bir sayfa hazırlamışlar. Yukarıdaki 3 siteden görsel olarak çok daha güzel olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Kalkış noktasınızı seçtiğinizde, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz şekilde, o ülkeden gidilecek ülkeler için kısıtlamaları 4 kategoriye ayırmışlar: Düşük düzeyde kısıtlama, orta düzeyde kısıtlama, yüksek düzeyde kısıtlama ve kısıtlamalar bilinmiyor şeklinde. Ben kalkış noktası olarak Türkiye seçtiğimde tablo yukarıdaki şekilde çıktı.

Bu sayfada çok kullanışlı olan bir diğer bilgi ise gitmek istediğiniz ülkeyi seçtiğinizde, seyahat kısıtlamalarının yanısıra o ülkedeki korona seyir durumuna dair bilgi veriyor olması. Bir diğer güzel uygulama, verilerin hangi tarih itibariyle geçirli olduğunu sayfalarında belirtmiş olmaları. “Bilgiler 15 Ocak 2021 itibariyle geçerlidir” şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu haritadaki bilgileri de İATA’dan alıyorlar, ancak gösterim şekli çok daha iyi ve İngilizce bilmeyenler için Türkçe açıklamaları detaylıca yazılmış.

Seyahate Çıkmadan Önce Mutlaka Gideceğiniz Ülkenin Resmi Otoritelerinden Bilgi Alın

Seyahat kısıtlamalarını takip ettiğim yerlere geçmeden önce önemli bir uyarı yapmak istiyorum. Koronavirüs sayıları, yayılımı her gün değişkenlik gösterdiğinden ülkeler her 24 saatte bir uygulamalarında değişiklik yapabiliyor. Bu nedenle aşağıdaki sitelerden incelemelerinizi yapsanız da seyahatiniz yakın tarihte ise, her gün gideğiniz ülkenin korona konusunda resmi duyurularını yaptığı internet sitesini takip edip, en güncel bilgiyi oradan almanızı tavsiye ederim.

Hemen bir örnekle konuya açıklık getireyim. Korona döneminde tek yurt dışı uçak biletimi, 2020’nin Kasım ayında Ukrayna’nın Lviv şehrine aldım. Ben biletleri aldığımda Ukrayna Türk Vatandaşlarını “green zone” dediği gruba almıştı ve ne PCR testi, ne de herhangi bir karantina uygulaması yapıyordu. Ülkelerin sürekli uygulamalarını değiştirdiğini bildiğim için uçuşumuza günler kala Ukrayna’nın resmi duyurularını yaptığı VisitUkraine.Today internet sitesini her gün takip etmeye başladım ve bir Cuma akşamı Ukrayna Türkiye’yi “red zone” a aldığını duyurdu. Bu durumda ya gitmeden 48 saat önce PCR testi yaptırmanız ya da gittiğinizde test yaptırmanız ve karantinaya girmeniz gerekiyordu. Bunlarla uğraşmamak için seyahat planımızı iptal ettim. Ancak duyuru hafta sonuna geldiği için Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları internet sitelerinde eski uygulama bilgisi devam ediyordu, Pazartesi güncellemeler yapıldı. Bu nedenle mutlaka ve mutlaka gideceğiniz ülkenin duyurularını takip etmenizde fayda var.

Umarım kafanızdaki soru işaretlerine cevap bulabilmişizdir.

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

3 Yorumlar

  1. Böyle bir yazı çok iyi oldu bu dönemde. Henüz bu şartlarda gezmek pek mantıklı değil ama bir süre sonra tamamen rahatlamayacağız, bu isteklerin bir kısmı öyle ya da böyle hayatımızda olacak gibi görünüyor. Sevgiler…

  2. 14 gün karantina uygulaması olan bir ülkeye gezi planlamak kulağa hiçte mantıklı gelmiyor 🙂 Sanırım yurtdışı seyahat planlaması için bir süre daha beklemek çok mantıklı. Faydalı bilgiler için sağolun

Yorumunuzu Yazın