Bazı yerler vardır, bir fotoğrafını görmüşsünüzdür, bir yerde hakkında bir makale okumuşsunuzdur ve aklınızın bir köşesine yazılmıştır. Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı, Kalkan’a sadece 12 kilometre mesafede bulunan Bezirgan Köyü de benim için öyle bir yerdi. Farklı zamanlarda farklı mecralarda karşıma çıkmıştı. Pandemi sayesinde 2020 ve 2021 yıllarında yurt dışında seyahat edemeyince yurt içinde daha önce görmediğim saklı cevherleri bulma imkanı yakaladım. Kaş seyahatimin duraklarından biri olan, Likya Yolu rotası üzerinde bulunan Bezirgan Köyü ve tarihi Bezirgan tahıl ambarları Türkiye’de az bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen yerler arasında. Gelin bu gizli cevheri birlikte keşfedelim!

Bezirgan Köyü ve Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları, Kaş
Bezirgan Köyü ve Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları, Kaş

Kaş’a denize gidiyorum ben, yaylada ne işimiz var diyenlerdenseniz bu yazı size göre değil, en baştan söylemiş olayım. Kaş, Kalkan, Patara’ya yukarıdan bakayım, manzaranın tadını çıkarayım, sonra da yaylaya çıkıp tarihi tahıl ambarlarını göreyim, böyle şeyler benim çok ilgimi çeker derseniz o zaman doğru yerdesiniz, okumaya devam!

Kaş’ta gezilecek yerler yazıma da mutlaka göz atın.

Bezirgan Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Bezirgan Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Bezirgan Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Bezirgan Köyü nerede derseniz; Kaş merkeze 40 kilometre, Kalkan’a ise yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunuyor. Kalkan’dan sonra deniz seviyesinden hızla yükselen, kıvrıla kıvrıla çıkan bir bir yol sizi 500 metre yüksekteki Bezirgan Yaylası’na götürüyor. Yukarıdaki fotoğraf Kalkan’dan Bezirgan’a çıkan yol üstünde bir seyir noktasından. Çok geniş bir açı ile muhteşem bir Akdeniz manzarası izleyebiliyorsunuz buradan. Bu noktadan sonra dağların içine doğru devam ediyor ve Bezirgan Ovası ile karşılaşıyorsunuz. Ovadan köye döndüğünüzde köy kahvesi ile karşılaşacaksınız. Devam ettiğinizde muhteşem güzellikte, köy evi demeye dilinizin varmayacağı taş evler, ulu çınar ağaçları arasından Tarihi Bezirgan Ambarları’na ulaşacaksınız. Yolu şaşırırsanız köy kahvesine soruverin. Yolun tamamı asfalt ve gayet iyi durumda. Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Bezirgan Köyü’ne nasıl gidilir diye soracak olursanız;

  • Bezirgan Köyü’ne gitmenin en pratik yöntemi kendi aracınız ile gitmek. Aracınız yoksa Kaş veya Kalkan’dan araç kiralayabilirsiniz.
  • Bir diğer yöntem ise tur firmalarının günübirlik gezi rotalarında olabiliyor Bezirgan, onları araştırıp günübirlik bir geziye katılabilirsiniz.
  • En güzel ve zor olanı ise; Bezirgan, Dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu rotası üzerinde yer alıyor. Yani Bezirgan Köyü’ne yürüyerek gidebilirsiniz. Biraz iddalı ama güzel bir alternatif.

Bezirgan Köyü

Bezirgan Köyü 2010 yılında İngiliz The Times Gazetesi tarafından “Türkiye’de Gizli Kalmış 6 Yer” arasında gösterilince birden popülerliği artan bir köy. Haberde Bezirgan köyünün yanı sıra Fethiye Ölüdeniz’deki Faralya köyü, Selimiye ve Söğüt, Akyaka, Fethiye’deki Şövalye Adası, Bodrum’daki Ortakent de yer alıyor. Haberin tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.

Bezirgan Köyü
Bezirgan Köyü

Bezirgan’ın kelime anlamı “pazar yeri” imiş. Burası bereketli bir ovaya sahip, muhtemelen binlerce yıl önce bir göl yatağı idi çünkü ova dümdüz. Köyün bölgenin en eski yerleşimlerinden biri olduğu tahmin ediliyor ancak net bir kanıt malesef yok. Bilinen geçmişi 250 yıl öncesine dayanıyor ve Urfa/Birecik yöresinden gelen Karakeçili aşireti üyeleri tarafından Kışla Dağı sırtlarında kurulmuş bir Türkmen köyü burası. Eski adı Pirha, köye 20 dakika mesafede Pirha Antik Kenti bulunuyor.

Tarihi Bezirgan Zahire Ambarları
Tarihi Bezirgan Zahire Ambarları

Tarihi Likya Yolu üzerinde olmasının yanısıra Osmanlı Döneminde Elmalı ile Kalkan arasında ticaret yapılan kervan yolu Bezirgan’dan geçiyormuş. O dönemlerde de tahıl üretimi ve ticareti aktif olarak yapılmış. Tarihi tahıl ambarları da bu tahılları korumak üzere inşa edilmiş.

Temiz dağ havası, ova manzarası ve bereketli ovası ile turistlerin ilgisini hak ediyor. Ayrıca sıcaktan bunalan Kalkanlılar için de bir kaçış noktası.

Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları

Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları
Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları

Bezirgan’dan bahsedip de tarihi tahıl ambarlarından bahsetmemek olmaz. Benim Bezirgan’a asıl gitme nedenim bu ambarlar idi. Tarihi zahire (gerektiğinde kullanılmak üzere saklanan tahıl) ambarları olarak da anılan ambarların geçmişinin 350 yıla dayandığı söyleniyor. Ambarlar su baskınlarından etkilenmemesi için köyün yerleştiği ovadan biraz daha yukarıya yerleştirilerek tahılların uzun süre nemden uzak olarak korunması amaçlanmış.

Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları
Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları

Likya mimari yapısından esinlenilerek inşa edilmiş olan ambarlar 4 metre yüksekliğinde, içinde ambar depolamak için dört bölme bulunuyor. Farklı tahıl türlerinin ayrıştırılabilmesi için farklı bölmeler yapılmış, nohut, buğday, arpa gibi… Sedir ağacı kullanılarak ve çivisiz, geçme yöntemi ile yapılan ambarlar tipik Likya mimarisi örneği. Günümüze 125 adet kalmış olan ambarların 200-300 adet arası olduğu tahmin ediliyor. Kimisi bakımsızlıktan kimisi ise turistik yerlere dekor olarak taşındığından ambarların sayısı 125’e kadar düşmüş.

Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları
Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları

2012 yılında ambarlar kültür varlığı olarak koruma altına alınmış. Böylece hem yıkılmaları hem de götürülmeleri engellenmiş. Özellikle ambarların çatı kısımları çok zarar gördüğü için saç ile kaplanmış. Saç görüntüsü dahi otantik bir hava vermiş. Bu tahıl ambarlarına bölgede başka köylerde de rastlamak mümkün ancak Bezirgan Köyü’nün özelliği bu kadar çok sayıda ambarın bir arada olduğu tek yerleşim olması.

Tahıl ambarlarının hemen yanında evi olan Yusuf Amca ile karşılaşırsanız selam vermeden geçmeyin.

Bezirgan Köyü’nde Nerede Kalınır? Kamp Yapılır mı?

Bezirgan Köyü’ndeki o güzel taş evlerden bazıları pansiyon olarak hizmet veriyor. Özellikle Likya Yolu’nu yürüyenler için pansiyon alternatifi olması güzel. Ben herhangi birinde konaklamadım ama bilgi almak isterseniz diye Bezirgan Köyü’nde bulduğum otel ve pansiyonları aşağıda sıralıyorum. Telefonla arayarak müsaitlik ve fiyat bilgisi alabilirsiniz.

  • Villa Sultan Mosaicci Art Otel – 0242 844 31 58
  • Owlsland Otel – 0242 837 52 14
  • Ambar Lodge – 0532 202 22 69
Bezirgan Köyü - Kamp Alanı
Bezirgan Köyü – Kamp Alanı

Bezirgan Köyü’nde kamp yapılır mı, kamp yapacak yer var mı derseniz; Tarihi Bezirgan Ambarları’na gelmeden büyük ulu bir çınar ağacı ve ağacın altında sedirini göreceksiniz. Bu çınar çevresi kamp yapmak için çok uygun bir alan. Hemen yakınında (fotoğrafta koyunların arkasında kalıyor) halka açık tuvalet ve tuvaletin dışında çeşme de var. Biz gittiğimizde tuvaletler son derece temizdi. Burası halka açık bir alan, tesis değil, dolayısıyla karavanınız ile de burada konaklayabilirsiniz.

Düzgün bir tesiste kamp yapmak istiyoruz derseniz köyün hemen girişinde Kalkan Camping adında bir tesis var.  Fiyatlar ve müsaitlik durumu hakkında bilgi almak için telefonla arayabilirsiniz: 0530 972 97 34

Bezirgan Köyü ve Tarihi Tahıl Ambarları Fotoğrafları

Aşağıda bu yazıda kullanılan Bezirgan Köyü ve Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları fotoğrafları yer alıyor.

Bezirgan Köyü Tarihi Tahıl Ambarları Videosu

Bezirgan Köyü tarihi tahıl ambarlarını anlattığım vlogumu aşağıda izleyebilirsiniz. Videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Gelmişken Uğrayabilirsiniz: İslamlar Köyü

Bezirgan’dan sonra nereye devam edelim derseniz İslamlar Köyü bir alternatif olabilir. Ancak büyük beklentileriniz olmasın. İslamlar Köyü kaya mezarları ve değirmenleri ile meşhurmuş. Bezirgan Köyü’nden 15 kilometre mesafede bulunan İslamlar Köyü’ne gelmeden bir tepeye oyulmuş kaya mezarlarını yolda ilerlerken göreceksiniz. Köyde eskiden su değirmenleri varmış ancak şu an aktif bir değirmen yok. Köy meydanında yol kenarından akan suyu ve eski bir değirmene ait su çarklarını görebiliyorsunuz sadece.

İslamlar Köyü Kaya Mezarları
İslamlar Köyü Kaya Mezarları

İslamlar Köyü villa turizmi ile ihya olmuş. Köy meydanında inip etrafa bakınmaya başlayınca hemen yanımıza birileri gelip “villa mı arıyorsunuz?” diye sordu. Köyden çok güzel bir Patara-Kalkan manzarası var, villa kiralamacılar bu manzarayı kaçırmamış. Yayla gibi yüksek bir yerden muhteşem bir manzarada tatil yapmak eminim keyiflidir.

İslamlar Köyü’nün çifte kavrulmuş tahini meşhurdur, bulursanız ondan almayı unutmayın.

Kaş’a gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerler listesine Bezirgan Köyü ve Tarihi Tahıl Ambarlarını mutlaka alın. Görmeden dönmeyin.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın