Kamp için gerekli malzemeler nelerdir, kamp malzemeleri listesi, kampa gitmeden önce bilmeniz gerekenler, yaz kampı için gerekli malzemeler ve çok daha fazlası bu yazımda sizi bekliyor.
Pandemi ile birlikte kamp yapanların sayısında ciddi bir artış var. Bu yaz da şüphesiz kamp yapmak en çok tercih edilen tatil yöntemlerinden biri olacak. İlk kez kampa gidecekler için en büyük soru “Kampa giderken yanımıza ne alacaktık, kamp için gerekli malzemeler neler?”. Kampa gittiğinizde konforlu ve keyifli zaman geçirebilmeniz için ve tabii bir kontrol listesi olsun diye kamp malzemeleri listesi yazısı hazırladım, kamp yapmayı planlayan herkesin işine yarayacak öneriler için okumaya devam edin.
Ben genelde kampa arabayla ya da bir dağcılık kulübü ile gittiğim için eşyaları çoğunlukla sırtımda taşımam gerekmiyor, bu yazıda yer alan kamp malzemeleri listesi de buna uygun olarak hazırlandı. Eğer sırt çantası ile kampa gidecekseniz aşağıdaki listede yer alan malzemelerin hepsini yüklenip gitmeyin sakın. Sırt çantalı her türlü seyahatte çantanızı ne kadar hafif tutarsanız seyahat konforunuzun o kadar yüksek olacağını unutmayın.
Sırt çantası ile çıktığım Likya Yolu Yürüyüşü yazıma göz atmanızı öneririm.
Bir diğer önemli not ise listede yer alan malzemelerin hepsini almanızın zorunlu olmaması. Baltanız yok diye (listede balta yok ama) kamp yapamama gibi bir durum yok yani. Bazı internet sitelerinde gördüğüm listeler gerçeklikten oldukça uzak olabiliyor. Bu nedenle aşağıdaki kamp malzemesi listelerinde mutlaka edinmeniz gerekenlerin yanına yıldız (*) ekledim.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Kamp Malzemeleri Listesi
Kampa gidiyoruz, tabii ki önceliğimiz kamp malzemeleri. “İnsan kampa giderken kamp malzemelerini unutur mu?” demeyin, matsız tulumsuz kampa giden arkadaşlarım oldu, kamp yerinden yatak, yastık, battaniye isteyen çok insanla karşılaştım. O yüzden siz kontrol listesini göz önünde tutun.
Bu liste, profesyonel dağcılık bilgisi gerektirmeyen, daha önce kamp deneyimi az olan veya hiç olmayan insanlar için hazırlanmıştır. Mevsime, hava durumuna, gidilecek olan bölgeye göre malzemelerde farklılıklar olabileceğini göz önünüze almanız gerektiğini hatırlatarak başlayayım.
Tabii ki kamp malzemeleri listesi içinde olmazsa olmazlar çadır, uyku tulumu ve mat. Bu malzemelerin biraz detayına inelim:
1 – Kamp Çadırı*
Kamp yapmak için olmazsa olmaz tabii ki bir kamp çadırı. Seyahat edeceğiniz zaman ve yere uygun bir çadır seçmeniz önemli. Yazlık çadırla sakın dağa gitmeyin mesela. Çadırın hava alması, güneş veya soğuktan en az şekilde etkilenmesi, çadırı kaç kişinin kullanacağı gibi pek çok değişken var çadır seçiminde. İhtiyacınızı doğru belirleyip ona göre bir çadır satın alın.
“Nasıl bir çadır alayım?” sorusu bana sık sık geliyor. İlk kez kamp yapacaksanız, 3 mevsim (ilkbahar, yaz, sonbahar) kullanabileceğiniz, maliyeti yüksek olmayan bir çadır almanızı öneriyorum. Çadırınızın alt bölümü ince ise, nemli bir zeminde kamp yapacaksanız gibi durumlar için bir çadır koruyucusu da bulundurmanız iyi olur. Decathlon’un başlangıç seviyesi çadırları veya Evolite, Loop, Husky marka çadırlar bütçenizi çok yormaz. Kamp konusunda deneyim kazandıkça nasıl bir çadıra ihtiyacınız olduğunu çok daha net anlayacaksınız.
Yukarıda bahsettiğim bütçesi uygun ve orta kalite çadırları için > KAMP ÇADIRI LİSTESİ
Benim farklı durumlar için 3 farklı çadırım var: Biri tek başıma seyahat etmek için kullandığım, Decathlon’un 2 kişilik diye geçen çadırı, biri eşimle birlikte kamp yaparken kullandığımız Decathlon’un 3 kişilik çadırı, diğeri de dağcılık faaliyetlerinde kullandığım yine Decathlon’un hafif ve rüzgar dayanıklılığı olan, ultra light kategorisinde bir çadır.
2 – Uyku tulumu*
Çadırda kalırken en önemli konuların başında uyku kalitesi geliyor, çünkü çadıra çoğunlukla sadece uyumak için giriyorsunuz. Çadırlarda olduğu gibi uyku tulumları için de seçenek çok. Yaz aylarında yapacağınız bir kampta kullanacağınız tulum ile bahar veya kış kamplarında kullanacağını tulum aynı olmamalı. Kamp yapacağınız yerin sıcaklığına bakarak kullanacağınız uyku tulumu çeşidini seçmelisiniz. Konfor derecesi -5 civarında bir uyku tulumu bahar ve yaz aylarında işinizi görür. Kış kampı için mutlaka daha konforlu yani soğuk havada sizi koruyacak bir ürün almalısınız. Eğer yazın çok sıcak bir dönemde kamp yapıyorsanız o zaman en ince “festival tulumu” diye geçen tulumlar dahi işinizi görecektir, hatta bir pike. Ancak yaz da olsa Karadeniz veya yüksek bir yerde kamp yapacaksanız, akşamları hava sıcaklığının düşeceğini göze almalı ve ona göre bir tulum seçmelisiniz.
Uyku tulumunda maliyeti etkileyen 2 faktör var: ilki konfor derecesi yani sizi kaç dereceye kadar sıcak tutacağı, ikincisi ise ağırlığı. Hem hafif olsun hem beni soğuktan korusunda derseniz cüzdanınızı biraz geniş açmanız gerekecek. Decathlon, Husky, Evolite, Loap gibi markaların ürünleri amatör kamplarınız için yeterli olacaktır.
Yukarıda bahsettiğim markaların yer aldığı > UYKU TULUMU LİSTESİ
Bende üç farklı uyku tulumu var. Biri yazlık ve çok hafif, sırt çantalı seyahatlerimde hostellerde de kullanmak için mutlaka çantamda bulunduruyorum. Bir diğer Loap marka -5 konfor seviyesinde bir tulum. Son olarak yazın sadece üstüme sermek için kullandığım festival tipi denen ucuz basit bir tulum.
3 – Mat ya da Şişme Yatak ve Yastık*
Çadırda uyumanın belki de en zor yanı dar ve sert bir zeminde uyumak. Benim için ise en rahat yataktan bile rahat. Çadırda uyku konforu için standart mat, şişme mat (benim favorim) veya şişme yatak kullanabilirsiniz. Ben uzun zamandır şişme mat kullanıyorum, hem taşıma konforu fazla hem de uyuma konforu. Standart veya şişme mat alırsanız kalınlığına dikkat edin. Çok ince bir mat, direk yerde yatıyormuşsunuz hissi verebilir. Eğer sırt çantası ile kampa gidiyorsanız mat tercih etmelisiniz. Ancak araç ile gidiyor ve ben konforumdan vazgeçmem diyorsanız o zaman şişme yatak tercih edebilirsiniz. Şişme yatak götürdüğünüzde şişirmek için aparatlarını da taşımanız gerekeceğini unutmayın.
Yatağın bir parçası da elbette yastık. Şişme yastıkları tercih edebileceğiniz gibi benim gibi kıyafet torbanızı yastık olarak kullanabilirsiniz.
4 – Fener ya da Kafa Lambası* ve Yedek Pilleri
Kamp hayatı konfor alanımızdan çıkmayı gerektirir. Hava karardıktan sonra çadırın içinde bir şey aramanız gerektiğinde, tuvalete gitmeniz gerektiğinde ve daha pek çok durumda aydınlatmaya ihtiyacınız olacak. Ben kafa lambasını çok daha pratik bulduğum için kafa lambası kullanıyorum, siz isterseniz farklı tipte kamp lambaları da tercih edebilirsiniz. Bunlar pille çalıştığı için bir sürpriz ile karşılaşmamak için yanınızda yedek pil olduğundan da emin olun.
5 – Portatif Sandalye ve Masa
Kamp hayatı konfor alanınızdan çıkmayı gerektirir dedik ama masa sandalye için yeriniz varsa büyük rahatlık sağlar. Bazı organize kamp alanlarında kamp masaları olsa da gittiğiniz yerde neyle karşılaşacağınızdan emin değilseniz kendi oturma takımınızı yanınıza almanız iyi olur. Açılır kapanır masa ve sandalyeler artık renk renk, boy boy, marketlerde dahi bulabiliyorsunuz. Eğer sırt çantası ile yola çıkıyor ve yine de kamp sandalyem olsun diyorsanız bisikletçiler için tasarlanmış çok daha küçük sandalyeler var, onları tercih edebilirsiniz.
6 – Gerekli Çamaşırlar ve Yedekleri
Gerekli çamaşır meselesi herkes için çok değişken olsa da. Uzun konçlu bir çorap, gece soğuk riskine karşı kalın bir ceket, polar ve benzeri birşey mutlaka yanınızda olsun. Yağmurluk hiç beklenmeyen zamanlarda bardaktan boşanan kamplarda hep çok işe yarar. Onun dışındakiler tamamen kendi tercihinize kalmış, bu nedenle bu maddeye yıldız koymadım.
7- Buff
Bu listeyi ben kendi kontrol listem olarak da kullandığım için unutmamak adına listeye Buff ekledim. Ben buffı saç tokası, boyunluk, bere hatta gerektiğinde sıcak birşeyi tutmak için gibi farklı amaçlarla kullandığım için seyahatlerimde yanımda hep en az 2 buff taşırım.
8- Çöp Torbası*
Kampa giderken en lazım olan ama en çok unutulan şey çöp torbasıdır. Kamp yaptığınız yerde geride herhangi bir kalıntı bırakmamak için yanınıza mutlaka çöp torbası alın. Bu torbalar bazen kirli çamaşır torbası, bazen de yağmurdan korunmak için yağmurluk olarak da işe yarıyor. Yeri gelmişken kamp yaptığınız yeri nasıl bulursanız bulun temiz bırakmayı unutmayın!
9- Düdük, GPS ya da Pusula:
Artık neredeyse tüm akıllı telefonlarda bulunan uygulamaları olsa da, buraya hatırlatma amaçlı yazmak iyi olur. Telefonunuzda hala yoksa bir uygulama indirebilirsiniz. Yolunuzu kaybederseniz işinize yarayacaktır. Yolunuzu kaybetmeniz durumunda başkalarının sizi kolayca bulabilmesinin bir yolu da düdük çalmaktır. Boynunuzda veya cebinizde bir tane bulundurmanız faydalı olacaktır.
10 – İlk Yardım Malzemeleri*
Yine çoğunlukla ihmal edilen bir kalem ilk yardım malzemeleridir. Klasik bir ilk yardım çantası yanınızda her zaman bulunsun. Doğada başınıza ne geleceğinizi bilemezsiniz. Bazen küçük bir şişe amonyak hayat kurtarabilir. Bir de düzenli kullandığınız ilaçlar varsa yanınıza almayı unutmayın.
11 – Duct Tape
Size selo bant gibi gelse de Duct Tape daha çok yapı marketlerde bulabileceğiniz daha kalın bir bant tipi. Yırtılan çadırınızı tamir etmekten tabanı yarılan ayakkabı veya terliğinizi birleştirmeye kadar aklınıza gelen gelmeyen birçok işe yarar. Ben normal seyahatlerde yanıma ince bantlardan kamplarda ise Duct Tape almaktan vazgeçmem çok işe yarıyorlar.
12 – Hamak
Tabii bir de kamp keyfime kimse karışamaz ürünleri var ki bunların en başında hamak geliyor. Eski tip örme hamaklardan yeni tip katlanınca el kadar olanlarına kadar geniş bir yelpazede çeşit çeşit hamak bulabilirsiniz. Hatta sineklikli olanlarından alıp geceyi hamakta geçirmeyi de düşünebilirsiniz.
13- Kamp Lüksleri
keyif ürünleri demişken kamp duşundan kamp tuvaletine, kamp sobasından şişme koltuklara kadar kamp konusu çığrından çıkmış durumda. Siz başta da dediğim gibi zamanla kendi tarzınızı belirleyerek ihtiyacınıza uygun ürünleri alacaksınız zaten, ilk seferde çok abartmayın.
Yürüyüş Malzemeleri
Kampa gidince sadece yiyip içmiyoruz, bol bol yürüyoruz diyenlerden misiniz? Hazır doğadayken biraz çevre keşfi yapıp yürüyüş yapmak isteseniz aşağıdaki malzemeler işinize yaracaktır. Bu malzemelerin doğa yürüyüşü yapmayı planlayanlar için geçerli olduğunu unutmayın.
- Yürüyüş yapılacak yerin durumuna bağlı olarak baton, tozluk
- Yürüyüş için küçük sırt çantası
- Polar ve yağmurluk.
Doğa yürüyüşleri için ekipman önerileri yazımda detaylı önerilerim var, oraya da bir göz atın.
Deniz Kampı Malzemeleri
Kamp her zaman dağda tepede olacak değil ya, deniz kıyısında da kamp yapıyoruz. Deniz kampı için yanımızda olmasında fayda olacak malzemeler aşağıda:
- Gölge olmama riskine karşı gölgelik veya şemsiye
- Deniz havlusu
- Sandalet veya terlik*: Terlik çadır kamplarında çok iş görür, mümkünse parmak arası olmayan çorapla giyilebilen bir terlik en kullanışlısıdır. Çünkü çadıra her giriş çıkışta ayakkabı giyip çıkarmak bir yerden sonra eziyet oluyor.
- Şapka
- Tabii ki güneş koruyucu krem
Kamp için Temizlik Malzemeleri
Kampta kişisel temizliğimiz kadar doğayı temiz tutmanın da öneminden bahsetmeden geçmeyelim. Kişisel temizlik için yanımıza alabileceğimiz malzemeler:
- Tuvalet kağıdı
- Kağıt havlu
- Islak havlu
- Sabun
- Diş macunu ve fırçası
Kamp için Mutfak Malzemeleri
Veee kampın en eğlenceli kısmı, elbette yeme-içme kısmı. Aşağıdaki kamp için mutfak malzemeleri listesi biraz uzun görünebilir ama sonra bana çok duacı olursunuz.
- Gidilecek yerde içme suyu yoksa su ve/veya su filtesi*
- Kamp ocağı ya da tüp*
- Kibrit ve çakmak*
- Çatal, Kaşık, Bıçak, Tabak*
- Tencere-tava seti (ihtiyaca göre)*
- Çaydanlık
- Bardak: ben termos bardak alıp o bardağı her amaç için kullanıyorum. Böylece hem daha az plastik veya kağıt bardak kullanmış oluyorum, hem de tek bardakla işimi görmüş oluyorum.
- Bulaşık bezi ve deterjanı
- Tuz, baharat, şeker
- Çay, kahve
- Termos
- Ambalajlı gıda, çerez
- Mangal
- Mangal yanacaksa odun, kömür
- Çakı veya bıçak
- Tel ızgara
- Ekmek
- Yağ
- Meyve
- Kalacağınız güne ve öğüne göre yiyecek
- İçecekler
- Maşa
- Aliminyum folyo
- Yiyecekleri soğuk tutmak için buzluk ya da yerini tutacak birşey
Kamp için Kişisel İhtiyaçlar
Yukarıda da belirttiğim gibi bu listeyi ben kendime kontrol listesi olarak kullandığım için kendi ihtiyacım olan herşeyi listeye ekledim. Sizin de ihtiyacınız olabilir.
- Güneş gözlüğü
- Güneş koruyucu krem
- Yanık kremi
- Kas ağrıları için krem
- Antibiyotik krem
- Böcek savar (off veya türevleri)
- Defter, kalem
- Kitap, dergi
Elektronikler
Bu kısım tamamen size kalmış elbette. Ancak pek çok kamp alanında elektrik bulmak zor olacağı için bir yedek batarya bulundurmanız çok iyi olur.
- Fotoğraf makinası, Gopro gibi kamptaki keyifli anlarınızı kayıt altına almak için ne lazımsa
- Yedek bataryalar, powerbank
- Müzik için gerekli ekipman
- Yedek hafıza kartları
Kamp yapmanın tadını bir kez alan artık kamp yapmayı bırakamaz. Yukarıdaki malzemeler belki ilk kampınız için eksiksiz olmayacak ama zamanla eksiklerinizi tamamlarsınız.
Kendinize bir kontrol listesi yapabilmeniz için Kamp malzemelerini listesi pdf olarak hazırladım, ayrıca aşağıda görsel olarak da bulabilirsiniz.
Kamp malzemeleri listemi faydalı bulduysanız arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın! Kamp keyfiniz bol olsun.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda kalın!
2 Yorumlar
Kamp malzemeleri listesi, kampa çıkmadan önce en çok dikkat edilmesi gereken nokta. Sonra gereksiz görünen bir malzemenin eksikliği tüm kamp boyunca hissedilebiliyor. Bu yüzden malzeme listesini gözden kaçırmamakta fayda var.
Doğada çözüm bulmak kolay kimi zaman, eksik var diye de dertlenmemek lazım 🙂