İzlanda kuzeyin uzak ülkesi, az gidilen az bilinen bu ülkeye Frankfurt üzerinden aktarmalı olarak ulaştık. Lufthansa havayolları ile yaptığımız uçuş İstanbul-Frankfurt, Frankfurt Keflavik olarak gerçekleşti. İzlanda Keflavik Havaalanı, siz onu Reykjavik Havaalanı olarak da biliyor olabilirsiniz, ile ilgili notlarımı bu yazıda toparladım.
Keflavik havaalanı düzenli, kuzey ülkelerine yakışır biçimde sade ve şık tasarımı ile girdiğinizde kendinizi iyi hissedebileceğiniz bir havaalanı. Frankfurt (veya Avrupa’nın herhangi bir yerinden) aktarmalı olarak Keflavik’e geliyorsanız herhangi bir pasaport kontrolünden veya güvenlik noktasından da geçmeden direk çıkışa ulaşıyorsunuz.
Keflavik Havaalanı Hakkında Genel Bilgi
Keflavik havaalanı Reykjavik merkezine 45 km mesafede, yani oldukça uzak sayılacak bir mesafede. Havaalanının adının Reykjavik değil de Keflavik olmasının nedeni de alanın Keflavik şehrinde olması.
Keflavik havaalanına indiğinizde tuvaletlerin önünde bulunan çeşmelerden su içebilirsiniz. İzlanda genelinde çeşme suyu buzullardan gelen sulardan sağlanıyor, bu nedenle inanılmaz temiz ve lezzetli. İçmeye doyamıyorsunuz, İzlanda’da suya sakın para vermeyin. Yanınızda bir şişe veya matara bulundurursanız iner inmez şişenizi doldurur ve su ihtiyacınızı karşılarsınız, aynı durum dönüş için de geçerli. Malum güvenlik kontrolünden sıvı geçirmek yasak ama boş şişenizi geçirebilirsiniz.
Keflavik havaalanı yolcuların konforuna uygun şekilde tasarlanmış, ortak alanda yer alan bekleme koltuklarının hemen altında elektrik prizleri yer alıyor. Telefonunuzu veya bilgisayarınızı kolayca şarj edebilirsiniz. Hem priz hem de usb girişleri mevcut. Ayrıca bu oturma alanlarının kolçakları yok, yani uçağınız çok geç veya çok erken saatte ise, buralarda uyuma şansınız da var.
Keflavik’ten dönüşte, online checkin yaptıysanız bagajınızı da self-servis masalarından kendiniz gönderebiliyorsunuz. Böylece kontuarlarda sıraya girmenize gerek kalmıyor. Ancak bunun için standart bagajınız olması lazım. Bizim sırt çantalarımız özel bagaj statüsünde olduğundan checkin işlemi sonrasında bizi farklı boyutta bagajların gönderildiği ODD BAGGAGE bölümüne yönlendirdiler, bagajlarımızı oraya verdik. Her havaalanında olmasa da bazı havaalanlarında bu uygulamaya rastlayabiliyorsunuz. Sırt çantalarının ipleri bagaj bantlarına takılabileceği için farklı bir hattan uçağa alınıyor, teslim edilirken de yine bagaj bantlarına değil, farklı bagaj bölümlerinden teslim ediliyor. Biz bagajlarımızı alırken banttan aldık gerçi. Eskiden sırt çantalarımızı havaalanında sardırıyorduk hem böylece farklı bagaj muamelesi görmüyor hem de kirlenmiyordu ama AHL’de bagaj sarma 50TL olmuş, 2 çanta 100TL biraz fazla olacacağı için sardırmamayı tercih ettik. Keflavik’te bakmadık bile fiyatına, ülkede herşey ekstra pahalı, sardırma da ucuz olamaz herhalde 🙂
Keflavik havaalanında hem gidişte hem dönüşte (zaten gidiş-dönüş aynı yeri kullanıyor), ücretsiz internet bağlantısı var. E-posta adresiniz ve hangi ülkeden olduğunuzu soran minik bir formu doldurmanız internete bağlanmanız için yeterli oluyor.
Keflavik Havaalanı’nda Para Bozdurma
İzlanda’da heryerde euro, dolar ve kredi kartı geçiyor. Bu nedenle yanımızda çok fazla İzlanda Kronu (ISK) taşımamaya karar vermiştik. Havaalanında 100 USD bozdurduk sadece, o da yolculuk boyunca nakit harcamalarımıza rahat rahat yetti. Havaalanı’ndaki kurun biraz düşük olduğunu söylemem lazım, o yüzden havaalanında değil de eğer gidecekseniz şehir merkezinde para bozdurabilirsiniz. Biz ilk gece konaklamamızı (zaten gece 01:00 gibi indik) havaalanına yakın bir yerden ayarlayıp sonra da hemen yola koyulacağımız, büyük şehir görmeyeceğimiz için havaalanında bozdurmayı tercih ettik. Bozdurmasak da olurmuş. Herhangi bir yerde marketten veya biryerden alışveriş yaptığınızda euro veya usd olarak ödeyebilirsiniz, size para üstünü ISK olarak veriyorlar.
Keflavik Havaalanı’ndan Ulaşım ve Araç Kiralama
Keflavik havaalanından Reykjavik şehir merkezine otobüs veya shuttle ile ulaşabiliyorsunuz. Biz araç kiralayarak İzlanda’yı gezmeyi tercih ettiğimiz için havaalanındaki araç kiralama bölümüne devam ettik. İzlanda’ya gelen yabancılar için ülkeyi gezmenin en yaygın biçimi araç kiralamak. Bu nedenle çok sayıda araç kiralayan şirket ve her şirketin büyük araç filoları var. Keflavik havaalanıda araç kiralama bölümüne yürüyerek ulaşamıyorsunuz, çıkışta “car rental” tabelalarını takip ederek araç kiralama bölümüne giden otobüsün kalktığı yere ulaşıyorsunuz. Bu servis aracı ücretsiz. Araç kiralama bölümünde ise 3 farklı noktada yolcu indiriyor ve yolcu alıyor. Kiraladığınız aracın hangi durakta olduğunu servis aracı içindeki yönlendirmelerden veya aracı kiraladığınız firmadan öğrenebilirsiniz. Biz İzlanda’yı gezeceğimiz aracı Lotus Car Rental üzerinden kiralamıştık. İlk durakta servis aracından inerek araç kiralama firmasına kolayca ulaştık.
İzlanda’da araç kiralama yazımda detayları bulabilirsiniz.
Keflavik Havaalanı’nda Alışveriş
Havalanına geri dönecek olursak; Her havaalanında olduğu gibi döviz büroları, restoran ve kafeler bulunuyor. Uçaktan indiğinizde gümrüklü bölgeden çıkmadan önce Duty Free’den alkol alışverişinizi yapmanızı öneriyorum. Bira, şarap, votka gibi zevkinize uygun içkiyi buradan gümrüksüz alabilirsiniz, zaten çok sayıda alışveriş yapan kişi olduğunu göreceksiniz.
Dönüş yolunda ise, içeride yemek veya içki almak isterseniz şehir içi fiyatları ile aynı fiyatlar. Zaten ülke genel olarak çok pahalı olduğu için, havaalanında fiyatları ekstra yükseltmeye gerek duymamışlar sanırım 🙂
Keflavik havaalanı genel olarak sakin, temiz ve güzel bir havaalanı. İzlanda’nın giriş kapısı olması zaten onu yeterince güzel yapıyor 🙂
İzlanda Gezi Yazılarım
İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
- İzlanda’da araç kiralama
- İzlanda gezi maliyeti
- İzlanda’da konaklama
- İzlanda Keflavik Havaalanı
- Silfra yarığı dalış ve şnorkel deneyimi
- İzlanda Golden Circle Rotası gezilecek yerler
- İzlanda Ring Road Rotası gezilecek yerler
- İzlanda gezi rehberi
Yolda kalın.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen