İzlanda’ya gelen herkesin görmeden dönmediği yerlerin başında Reykjavik’e yakın, ulaşması kolay ve görülecek pek çok aktivitenin olduğu Golden Circle (altın çember, Türkçe’ye çevirince pek havalı değil) geliyor. Bu çemberin içinde gayzerlerden şelalelere, krater göllerinden termal tesislere kadar görülecek pek çok yer var. Hatta İzlanda’ya kısa süreli gelenler bu rotayı yapıp dönüyorlar, böylece İzlanda’da gezilecek yerlerin, ana aktivitelerin pek çoğuna dahil olabiliyorlar. Golden Circle ekstra aktivitelere katılmazsanız bir gün içinde tamamlayabileceğiniz bir rota.

Golden Circle Rotasında Gezilecek Yerler 

Golden Circle genellikle başkent Reykjavik’ten başlıyor. Golden Circle rotası üzerinde yapılabilecek pek çok aktivite görülecek çok yer var ama ana durakları; Thingvellir Ulusal Parkı, Geysir, Gullfoss ve Hot Spring Bölgesi olarak söylemek mümkün. 

Biz bir haftalık İzlanda seyahatimizin sonuna Golden Circle’ı bıraktık. Tüm İzlanda’yı dolaştıktan sonra burada gördüklerimizden, ilk kez görenler kadar etkilenmemişizdir eminim. Ama burada öyle bir deneyim yaşadık ki, hayatımızdaki en özel deneyimlerden biri oldu. Onu da ayrıca anlatacağım. 

İzlanda deneyimimizi bu linkteki videodan izleyebilirsiniz. Videoyu beğendiyseniz kanalıma abone olmayı unutmayın!

Thingvellir Ulusal Parkı ve Silfra 

Golden Circle rotasında görülecek ana durakların başında Thingvellir Ulusal Parkı geliyor. Burası Kuzey Amerika kıta ana karası ile Avrupa kıta ana karasının kırılarak ayrıldığı yarığın olduğu yer, bu yarığa Silfra adı veriliyor. Yarığa yukarıdan bakabileceğiniz gözlem noktası, yakından bakabileceğiniz izleme noktası park içinde yer alıyor. Bu parkın bir özelliği de dünyadaki ilk parlamentonun M.S. 930 yılında Vikingler tarafından burada toplanmış olması. Bu özellikleri ile Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 

Thingvellir Ulusal Parkı ve Silfra
Thingvellir Ulusal Parkı ve Silfra 

Silfra yarığı dünyadaki en önemli 10 dalış noktasından biri olma özelliğini taşıyor. Bizim için özel olmasının nedeni de bu. Eşim 10 yıldır dalış yapıyor, dünyada pek çok yerde dalış yaptı. Burada dalış yapmak onun hayallerinden biri idi. Bu kadar özel bir noktada dalış yapmak beni de çok heyecanlandırdı ancak bu dalış için kuru elbise sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Benim sertifikam olmadığı için ben şnorkel yaparken, eşim dalış yaptı. Bu deneyimin detaylarını Silfra Deneyimi yazımda görebilirsiniz. 

  • Ulusal Park girişi ücretsiz. 
  • Otoparkın ücretli olduğu söylenmişti ancak bizden para isteyen olmadı. 
  • Ulusal park içindeki tuvaletler ücretli, zaten İzlanda’da tuvaletlerin çoğu ücretli, 200 ISK.
  • Park girişinde bir ziyaretçi merkezi var, orada yapılacak aktiviteler hakkında bilgi alabilirsiniz. 
  • Park Rejkjavik’ten araçla yaklaşık 1 saat mesafede. 

Biz sonbaharda gittiğimiz için renkler yeşilden turuncuya dönmeye başlamıştı, harika bir renk cümbüşü idi. Gideceğiniz mevsime göre farklı hallerini görebilirsiniz. 

Gayzer – Geysir 

Gayzer kelimesi Golden Circle üzerinde yer alan gayzerden adını almış. İzlanda’nın sembollerinden biri haline gelmiş olan bu gayzer Golden Circle’ın önemli duraklarından biri. Haukadalur vadisi üzerinde bir büyük, pek çok irili ufaklı olmak üzere gayzerlerin bulunduğu bir alan burası. İzlanda’da bu dünyadan değilmiş duygusu veren pek çok yer var. Burası da o yerlerden biri. 

Gayzer - Geysir
Gayzer – Geysir 

Silfra’dan gayzerin bulunduğu yer yaklaşık 35km. Yol üzerindeki tabelaları ve tur otobüslerini takip ederek buraya ulaşabilirsiniz. Bütün İzlanda seyahatim boyunca gördüğüm en kalabalık yer burası olabilir. Vadide büyük gayzer dışında uzun bir yürüyüş patikası var da. Biz dalış üstüne buraya geldiğimiz için uzun yürümek istemedik, sadece sıcak su kaynaklarını ve gayzeri görüp yolumuza devam ettik. 

En büyük ve en yükseğe su püskürten gayzerin adı Strokkur. Bu gayzer 5-10 dakikada bir aşağıdaki basınca dayanamayıp yukarıya su püskürtüyor. Bazen yüksek, bazen alçak tamamen şansınıza. Biz birkaç küçük bir de büyük püskürmeyi yakaladık. Strokkur’un çevresi bu şov nedeniyle çok kalabalık oluyor. Fotoğraflarda insansız görmeye alıştığımız yerleri gerçekten tenha çekmek istiyorsanız sabah erken saatlerde gelmenizi öneririm. 

İzlanda Golden Circle Gezilecek Yerler - Gayzer sıcak su havuzları
İzlanda Golden Circle Gezilecek Yerler – Gayzer sıcak su havuzları

Ülkedeki en büyük gayzerin yanısıra en küçük gayzer de, little geysir, bu vadide yer alıyor. Gayzerler dışında kaynayan bir sürü havuz var. Ancak burada suya girmeyi aklınıza getirmeyin su sıcaklığı 80 ile 200 derece arasında değişiyormuş 🙂 

  • Gayzer bölgesine giriş ücretsiz.
  • Girişte bir ziyaretçi merkezi var, otopakı ve tuvaletleri de ücretsiz. 

GullfossGullfossGullfoss

Gayzerden sonraki durağımız 10 km yakındaki Gullfoss oldu. Gullfoss İzlanda’daki en meşhur şelalelerden biri. Golden Circle içinde yer alması nedeniyle çok sayıda ziyaretçi çekiyor ve gerçekten bu ilgiyi hak ediyor. 

Gullfoss
Gullfoss

Farklı katmanlarda kırılması ile kat kat bir şelale Gullfoss. Foss İzlanda dilinde şelale demek, bütün şelaler foss ile bitiyor bu nedenle. Gullfoss çevresinde çok sayıda seyir terası var. Şelalenin daha yakınındaki teraslar sizi sırılsıklam ıslatırken şelaleyi yukarıdan gören teraslar büyük resmi görmenizi sağlıyor. Çok yorgun olmamıza rağmen bütün seyir noktalarını tek tek dolaştık, tavsiye ederiz. 

Gullfoss’un özel bir hikayesi var, size biraz da ondan bahsetmek istiyorum. İzlanda’da turistik noktaların hepsinde detaylı açıklamalar yer alıyor. Sadece bölgeye dair bilgiler değil, eğer o bölgede geçen efsaneler varsa onlara da yer vermişler ki bu benim çok hoşuma gitti. Gullfoss’un hikayesini de bu bilgi panolarından öğrenmiş olduk. 

20.yüzyıl başlarında Gulfoss’un olduğu yere bir hidroelektrik santrali yapılmak isteniyor. O bölgede ailesi ile birlikte yaşayan ve babasının çiftliğinde çalışan Sigríður Tómasdóttir adlı kadın, önce resmi yollarla santral inşaata engel olmaya çalışıyor ancak avukatlar başarıya ulaşamayınca, kendisini öldürmekle tehdit ederek santral inşaatına engel oluyor. İzlanda’daki ilk doğa aktivistlerinden biri sayılıyor. Sonrasında da bu bölgeye gelen yabancılara rehberlik yaparak bölgenin tanınmasına katkı sağlıyor. Hikayesini şelalenin alt girişinde fotoğrafı ile birlikte görebilirsiniz. 

  • Şelaleye giriş de ücretsiz. 
  • Şelaleye yakın iki otopark var, alt otopark girişinde Gullfoss Otopark diye yukarıyı gösteriyor ama aldanmayın. Üstteki giriş mağaza ve restoranların olduğu yer, ziyaretçileri oraya yönlendirmeye çalışmışlar. Alt girişte otopark hem daha tenha hem de şelaleye daha yakın. 

Golden Circle Rotasında Görülecek Diğer Yerler

Bizim rotamızda olan ama vaktimiz kalmadığı için uğrayamadığımız yerler:

Faxafoss: Gulfoss dönüş yolunda Faxafoss’a uğrayabilirsiniz ama Gullfoss’ran sonra ilginç gelmeyecek muhtemelen

Secret Lagoon: Blue Lagoon’dan sonra en ünlü kaplıca. Burası da Blue Lagoon gibi ücretli. Yetişkinler için fiyatı 2800 ISK yaklaşık 22euro. 

Þjóðveldisbærinn:  Burası bir çiftlik, internetten bulmuştum ve vaktimiz olursa gideriz demiştik ama vakit kalmadı 🙂 İzlanda’nın gizli kalmış cennetlerinden, çim çatılı çiftlik evleri ile tarihte bir yolculuk. Rotanızı buraya uzatmak isterseniz, değerlendirilebilir. 

Kerid Krateri: Krater ağzı göl haline gelmiş bir krater burası, biz yol boyunca pek çok kratere çıktığımız için uğramadık. Ama sadece Golden Circle rotasını yapacaksanız görseniz güzel olur. 

Reykjadalur: Burası asıl ilginizi çekecek yerlerden biri. Ne Blue Lagoon ne de Secreet Lagoon’a para ödemenize gerek yok. Bu nehir kaplıcası ücretsiz. Ancak 3 km kadar aracı park ettiğiniz yerden dik bir çıkışı göze almanız gerek. Biz çok istemiştik ama son güne bırakılan son aktivite için fazla iddialı olacaktı, bu nedenle istemeye istemeye iptal ettik. Giderseniz bize kart atın 🙂 

Rota Reykjavik dönüşü ile sona eriyor. Böylece çemberi tamamlamış oluyorsunuz. Blue Lagoon’u bu rotanın içine almadım, onu Ring Road rotası içinde anlayacağım, takibe devam edin 🙂 

İzlanda Gezi Yazılarım

İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın