İzlanda’ya gitmek uzun zamandır hayallerimizi süslüyordu. Ancak İzlanda’nın pahalı olması, uçak biletlerinin pahalı olması ve daha birçok bilinmezlik nedeniyle erteliyorduk. 2018 rotalarımızdan biri İzlanda olsun diye karar verdik ve benim doğum günümde, doğum günü hediyesi olarak İzlanda uçak biletlerimizi aldık. Sonrasında seyahatimizi nasıl en uygun şekilde yapabiliriz, İzlanda’da nelere dikkat etmemiz gerek diye araştırmalara başladık. Hem gitmeden önceki araştırmalarımız hem de orada yaşadıklarımızı göz önüne alarak detaylı bir İzlanda gezi rehberi hazırladım. İzlanda’ya gitmeyi düşünenler okumaya devam!
İzlanda Hakkında Kısa Kısa
Önce birazcık İzlanda’yı tanıyalım mı?
- İzlanda’da yaklaşık 350.000 kişi yaşıyor. Evet, evet 350 bin! Hepsi bu. Son nüfus sayımına göre Kadıköy’ün nüfusu 482 bin, oradan pay biçin.
- İnsan az, coğrafya zorlu. Ülkede hala pek çok aktif yanardağ, Avrupa’nın en büyük buzulu ve daha pek çok buzul, kaplıcalar, gayzerler ile henüz dünyanın oluşumunu tamamlamamış izlenimi veriyor.
- 9.ve 10. yüzyılda Vikingler ilk kez adaya yerleşmişler. Adadaki yakışıklı atları da onlar buraya getirmiş. Atların bodur olmasının nedeni küçük Viking gemilerine sığabilecek büyüklükteki atları getirmeleri imiş.
- Dünyadaki ilk meclis burada Vikingler tarafından kurulmuş, bu nedenle demokrasinin ilk adımlarının burada atıldığına inanıyorlar.
- İzlanda tertemiz! Ülke pırıl pırıl ve bunu sağlamak için heryerde pek çok yere uyarılar asmışlar.
- 350 bin nüfuslu ülkeye geçen yıl 3 milyon turist gelince bir şok yaşamışlar. Altyapı bu kadar insanı kaldırmakta zorlanmış. Onlar da heryere uyarılar ve ağır cezalarla turistleri kontrol altında tutmaya çalışmışlar.
- İzlanda yaşam kalitesi en yüksek, eğitim seviyesi en iyi, kadın-erkek eşitliği sağlanmış ve cinsiyet ayrımcılığından vazgeçmiş, medeniyet seviyesinde diğer kuzey ülkeleri gibi zirveye ulaşmış ülkelerden biri. Toplam 9 ay doğum izni olan, eşcinsel evliliklerin serbest olduğu İzlanda’da kimse kimsenin tavuğuna kışt demiyor.
- Ülkede insan az olunca pek çok şey self-servis. Otele gidiyorsunuz size bir şifre veriyorlar, onunla içeri gidiyorsunuz, hiç görevli görmeden otelden ayrılıyorsunuz. Restoran ve cafeler çoğunlukla self servis, havaalanındaki pek çok hizmet self servis. Manav bir kutu bırakmış, domatesi alıp parasını kutuya atıyorsun. Tuvaletin önüne bir kutu koymuşlar, çıkınca paranı kutuya atıyorsun. Neden? Çünkü insan yok 🙂
- Tabii bu kutuları kimse patlatmıyor. Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri İzlanda.
- Aylık ortalama gelir 3500 euro imiş İzlanda’da. Ülke yakın zamanda ekonomik kriz yaşadı demeye bin şahit. Hal böyle olunca herşey ateş pahası.
- Ülkenin altı sürekli kaynadığı için enerji, ısınma gibi ihtiyaçlarını jeotermallerden karşılıyorlar.
- Ülkede çok az miktarda meyve/sebze yetişiyor, onlar de jeotermal kaynaklara yakın yerlerdeki seralarda. Seralar sıcak su sistemleri ile ısıtılıyor.
İzlanda’da Gitmek için En İyi Zaman, En İyi Sezon?
İzlandalılara sorarsan İzlanda’ya gitmek için en iyi zaman “her zaman”. Tabii biz İzlandalı olmadığımızdan her sezonun artı ve eskilerini değerlendirerek kendimize göre en iyi zaman olduğunu düşündüğümüz Eylül ayını tercih ettik.
İzlanda’da Yaz Sezonu: Mayıs-Ağustos Arası
İzlanda’nın yüksek sezonu yaz sezonu. Havanın 15 dereceler civarında olduğu, güneşi çokça görebileceğiniz, aynı zamanda turist kalabalığının en fazla olduğu dönem bu dönem.
Yaz sezonunda İzlanda’ya gelirseniz;
- Bütün yollar açık olacağından ülkeyi baştan başa rahatlıkla gezebilirsiniz.
- Uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
- Güneş ışığından maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz, kutba yakın bu bölgede yaz döneminde hava neredeyse hiç kararmadan yeniden aydınlanıyor.
- Puffin kuşlarını görmek için en iyi zaman yaz ayları. Ağustos sonu kuşlar göç etmeye başlıyor.
- Balina gözlem turları için yine en iyi zaman yaz ayları.
- Buzul göllerinde buzlar tam olarak erimiş olduğu için tekne turlarına katılabilirsiniz.
İzlanda’da Sonbahar Sezonu: Eylül-Kasım Arası
İzlanda’ya gitmek için en iyi zaman bize göre sonbahar, hatta Eylül. Hava sıcaklığı hala 10 dereceler civarında, turist kalabalığı biraz azalmış olan bu dönemde hem hava henüz soğumamış olur, hem de gün ışığından hala yararlanabilirsiniz.
Sonbahar sezonunda, özellikle Eylül’de İzlanda’ya giderseniz;
- Bütün yollar açık olacağından ülkeyi baştan başa rahatlıkla gezebilirsiniz. Biz Eylül’ün üçüncü haftası gittiğimizde henüz kar yağmamıştı ama bizden birkaç gün sonra kar başladı. Eylül başı tercih etmekte fayda var.
- Uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
- Hava 18:30 civarı kararmaya başladığı için gezinizde gün ışığından hala faydalanabilirsiniz.
- Puffin’ler artık gitti, görür müyüz diye heveslendik ama nafile 🙁
- Buzul göllerinde buzlar tam olarak erimiş olduğu için tekne turlarına katılabilirsiniz.
- Ve en güzel kısmı, hava henüz çok soğumamış olmasına rağmen kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Eylül’de başlayan kuzey ışıkları sezonu Mart sonuna kadar devam ediyor. Biz çok şanslıydık ki birkaç kez ve uzun uzun izleme fırsatı bulduk.
İzlanda’da Kış Sezonu: Aralık-Şubat Arası
İzlanda’ya kışın neden gidilir? Bilemedim 🙂 Günler çok kısa, hava çok soğuk. Ancak kuzey ışıklarını görmek için en iyi zaman. Yine de ben kış aylarında gitmeyi tercih etmezdim.
İzlanda’da İlkbahar Sezonu: Mart-Nisan
Kışın gitmek yerine ilkbaharı tercih etmek çok daha mantıklı olabilir. Günler biraz uzamış, havalar azıcık ısınmış olur. Kuzey ışıklarını hala görebilir, buzul mağaralarını ziyaret edebilirsiniz. Karlar hala erimemiş olacağından beyaza bürünmüş İzlanda manzaralarını görme şansınız olur.
İzlanda’ya Ulaşım
İzlanda’ya Türkiye’den direkt uçuş yok ne yazık ki. Biz Lufthansa’nın Frankurt aktarmalı uçuşu ile Reykjavik’e gittik. Uçak biletimizi yolculuğumuzdan 8 ay önce aldığımız için oldukça ekonomik oldu. 2 saat gibi çok kısa aktarma süresi ile zamanımızı en iyi şekilde değerlendirmiş olduk.
Reyjavik’e Danimarka, İsveç veya Norveç’ten de uygun fiyata uçak bileti bulmak mümkün. İceland Air ve Wow Air Reykjavik’e uçabileceğiniz hava yolu şirketleri. Bu rotalardan birini tercih ederseniz aktarma noktasına da birkaç gün ayırıp orayı da gezebilirsiniz. Ancak unutmayın ki İzlanda’da gezilecek yerler tahmin ettiğinizden çok daha fazla, ne kadar çok zaman ayırabilirseniz o kadar iyi.
Ucuz havayollarından bilet alırken bagaj hakkınıza da dikkat etmenizde fayda var. Bizim gibi kendi yiyeceğinizi taşıyorsanız maksimum kapasiteye ihtiyacınız olacaktır. Lufthansa’nın kişi başı 23 kilo bagaj hakkı çok işimize yaradı. Ancak kişi başı, kabin bagajı dışında tek bagaj hakkı var. Gerçi kontuardaki görevliler hem gidiş hem de dönüşte sorun çıkarmadan fazla sayıdaki bagajımız olmasına rağmen bize yardımcı oldular, kibarca hatırlatma yapmakla yetindiler.
İzlanda İçinde Ulaşım | İzlanda’da Araç Kiralama
İzlanda’ya ulaşmakla iş bitmiyor, İzlanda içinde ulaşımı ne yapacağız derseniz İzlanda’da araç kiralama en iyi seçenek. İzlanda’da araç kiralama yazımda tüm detaylarıyla araç kiralarken dikkat etmeniz gerekenleri yazdım, ona bir göz atın.
Araç kiralamak istemiyorum derseniz, otobüs ve günübirlik tur seçenekleri de elbette var. Ancak hem zaman hem de maliyet açısından araç kiralama hala en iyi alternatif.
İzlanda’da Konaklama
İzlanda’da konaklama içimde bir yara 🙂 İzlanda çok pahalı bir ülke olduğundan konaklama da pahalı. Hele ki euro/dolar kuru bu seviyelerde iken. Biz çadır+guesthouse+otel gibi farklı seçenekleri tercih ettik. İzlanda’da konaklama yazımda tüm detayları bulabilirsiniz.
İzlanda Çantasına Neler Olmalı?
İzlanda’ya hangi dönemde gideceğinize göre çantanızda olacaklar farklılık gösterecektir elbette. Bizde neler vardı, onları anlatayım;
- 17 kilo civarında yiyecek götürdük. Taşıması kolay olsun ve ezilmesinler diye çekçekli bir valiz aldık yanımıza.
- İki kişilik çadır, mat, uyku tulumu, kamp ocağı malzemesi bir çantamızı doldurdu.
- Rüzgarlı, yağmurlu, soğuk hava koşullarına karşı koyabilmek için;
- rüzgar kesme özelliği olan ve yağmur geçirmeye bir mont,
- bere, eldiven, atkı/boyunluk gibi sizi rüzgar ve soğuktan koruyacak her türlü malzeme mutlaka çantanızda olmalı,
- kaplıcalara girmek için mayo ve havlu (çoğu kaplıcada havlu ekstra ücrete tabii),
- yağmur geçirmez özellikte bot (yaz, kış, bahar farketmez),
- sakın şemsiye filan taşımayın, o rüzgarda şemsiye açmanız mümkün değil.
- eğer kış mevsiminde gidecekseniz termak içlik, kar montu, kar botu, kar pantalonu en iyisi.
İzlanda’da Fiyatlar Nasıl? İzlanda Gerçekten o kadar pahalı mı?
İzlanda gerçekten o kadar pahalı 🙂 Hadi bize pahalı ama yolda tanıştığımız Avrupalılar dahi pahalılıktan şikayetçiler. Birkaç örnek vermek gerekirse; İzlanda’da en popüler turist yemeği sınırsız çorba ve ekmek, çünkü en ucuz yemek bu. 15-20 euro civarında sınırsız çorba ve ekmek alabileceğiniz menüler var. Tuvalet 2 euro (biz gittiğimizde euro 7,3 idi, tuvalete 15tl verilir mi :))
İzlanda gezi maliyeti yazımda örnek fiyatlarla durumu detaylıca anlatmaya çalıştım 🙂
İzlanda’da Trafik
İzlanda’da her yerde hız limiti var. Hız sınırına uymazsanız pat diye plakanıza ceza geliyormuş. Aracı kiralarken firma yetkilisi sıkı sıkı kurallara uymamızı tembihledi. Hız sınırı maksimum 90. Çok az yerde otoban var, genelde tek şerit gidiş tek şerit dönüş dar yollar.
Belli aralıklarla yollara cep yapmışlar, durmak istiyorsanız o cepleri kullanıyorsunuz. Cepler dışında durursanız da cezaya tabii.
Emniyet kemerinizi mutlaka takmanız, farlarınızı sürekli açık tutmanız lazım.
Yollar genel olarak bakımlı, düzgün. F Roadlara (tali yollara) binek araçlarla girmek de yasak. Yani yol bozuksa yüksek araçla girmeniz lazım. Aksi halde gelsin ceza 🙂
Kurallar net, cezalar ağır!
İzlanda’da Yemek
İzlanda’da yemek mi? Biz İzlanda’da oraya özgü bir şey yemedik. Bütün yemeğimizi Türkiye’den taşıdık. Reykjavik’te çok kısa kaldığımız için orada mutlaka denenmesi önerilen hot dog’u kaçırdık.
Ekmek, içecek gibi ihtiyaçlarımız için marketleri tercih ettik. Ucuz alışveriş için; Bonus ve Netto marketleri kullanabilirsiniz. Marketlerin açılma ve kapanma saatlerine dikkat etmeyi unutmayın. Günler bazında değişken açılış-kapanış saatleri olması bize de çok ilginç geldi 🙂
BONUS MARKET – Açılış Kapanış Saatleri:
- Pazartesi – Perşembe 11:00 – 18:30
- Cuma 10:00 – 19:30
- Cumartesi 10:00 – 18:00
- Pazar 12:00 – 18:00
Hostel ve guesthouse’larda daha önce kalanların bıraktığı malzemeleri almaktan da çekinmeyin. Biz kamp ocağımızın tüp ihtiyacını bizden önce kalanların bıraktığı tüplerden (kartuş) birini alarak karşıladık. Uçağa tüp/gaz sokamıyorsunuz. Ocak başlığını yanımızda getirip sadece tüp almamız yeterli oldu.
İzlanda’da Kuzey Işıklarını Ne Zaman Görebiliriz?
Kuzey Işıkları’na, Aurora Borealis deniyor. Aurora Borealis adını ismini Roma tanrıçası Aurora ve kuzey rüzgârı olan Boreas’tan alıyor. Ne kadar güzel değil mi? Kış aylarında İzlanda’da kuzey ışıklarını çoğunlukla yeşil, şanslıysanız mor/turuncu gibi renklerde görmeniz mümkün. Gökyüzünde dans eden bu ışıklar, hayatımda gördüğüm en büyülü olaylardan biri. İsteyen herkesin bir gün deneyimlemesini dilerim.
İzlanda’da kuzey ışıkları görsel şöleni Eylül ortasında başlıyor ve Nisan ortasına kadar görülebiliyor.
Kuzey ışıklarını görebilmek için;
- Eylül ve Nisan ayları arasında İzlanda’da olmanız,
- havanın mümkün olabildiğince bulutsuz olması,
- gökyüzünün karanlık olması,
- şehir ışıklarından uzak olmanız,
- güneş etkinliğinin yeterli seviyede olması gerek.
Kuzey ışıklarının yoğunluğunu takip etmek için; Vendur.is adresinden kuzey ışıkları tahminlerini takip edebilirsiniz. Ancak sadece ışıkları takip etmeniz yetmiyor, bulut varsa göremiyorsunuz. Bu nedenle bulut yoğunluğunu da takip etmeniz lazım, yine Vendur.is ‘in bulut durumu haritalarını takip etmekte fayda var.
İzlanda kuzey ışıkları, muhteşem doğası ile bambaşka bir dünya. Mutlaka gidilecek ülkeler listenize eklemelisiniz.
İzlanda Gezi Yazılarım
İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
- İzlanda’da araç kiralama
- İzlanda gezi maliyeti
- İzlanda’da konaklama
- İzlanda Keflavik Havaalanı
- Silfra yarığı dalış ve şnorkel deneyimi
- İzlanda Golden Circle Rotası gezilecek yerler
- İzlanda Gezilecek Yerler
Yolda kalın.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
2 Yorumlar
Çok ayrıntılı harika bir yazı olmuş. Teşekkürler.
teşekkürler