Mutlu olmak için sadece Danimarkalı olmak yetmez mi? Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı kitabını ilk gördüğümde aklımdan geçen tam olarak buydu. Arkadaş, dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisin, Danimarkalısın ve mutlusun, işte bu kadar basit. Geçim derdin yok, çocuğu hangi okula göndereceğiz derdin yok, güvenlik derdin yok, Danimarkalısın ve mutlusun. Korona dönemi seyahat edemeyince, bari gidemediğim ülkelerin kültürlerine dair kitaplar okuyayım diyerek, Ferhan Şensoy’un deyimi ile “enayi bir merakla”, Hygge kitabını piyasaya çıktıktan uzun bir süre sonra satın aldım. Bu yazıda Hygge kitabında uzun uzun anlatılan Danimarkalıların mutululuk sırrı sayılan Hygge felsefesinden ve kendi mutluluk yolculuğumda yaptıklarımdan, Hygge ile kesişen noktalarımdan bahsedeceğim. Umarım siz de mutluluk arayışınızda hedeflediğiniz yere ulaşırsınız.

Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı
Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı

Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı Kitabı

Danimarka, pek çok araştırmada dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülkeler arasında yer alıyor. Bu mutluluğun sırrını Danimarkalılara sorarsanız cevap: Hygge. Danimarkalıların Mutluluk Sırrı kitabı bir Danimarkalı kadar mutlu olabilmenin yollarını arayanlar için bir rehber niteliğinde. Kitabın içeriğine girmeden önce Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı kitabı hakkında kısaca bilgi vereyim.

  • Hygge kitabının yazarı: Dünyaca ünlü Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü’nün başkanı Meik Wiking.
  • En çok satanlar arasında: 2016 yılında yayınlanan kitap uluslararası Bestseller yani en çok satanlar arasında girmiş.
  • Hygge kitabının yayınevi: Kitabın Türkiye’deki yayıncısı Pegasus Yayınları, Türkiye’de ilk yayın tarihi ise 2017.

Hygge’nin Yazarı Meik Wiking Hakkında

Meik Wiking - Uluslararası Mutluluk Enstitüsü CEOsu
Meik Wiking – Uluslararası Mutluluk Enstitüsü CEOsu*

*Fotoğraf Monte Cristo Magazine’den alınmıştır.

Hygge kitabının yazarı olan Weik Wiking, mutluluk üzerine yazdığı 3 kitap ile en çok satanlar listelerine girmeyi başarmış bir Danimarkalı. Kendisini mutluluk, iyilik ve yaşam kalitesi arayan biri olarak tanımlayan Wiking, Uluslararası Mutluluk Enstitüsü – The Happiness Research Institute- un CEO’su.

Yazarımız, The Times dergisi tarafından The Indiana Jones of Smiles (gülümsemenin Indiana Jones’u) ve The World´s happiest man (dünyanın en mutlu adamı) olarak anılıyor.

Weik Wiking’in yayınlanmış olan kitapları;

  • The Art of Making Memories – Mutlu Anlar Yaratma Sanatı
  • The Little Book of Lykke – Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları
  • The Little Book of Hygge – Danimarkalıların Mutluluk Sırrı

Hygge Ne Demek?

Hygge kitabının yazarı, yayınevi, genel içeriği hakkında biraz fikir edindikten sonra Hygge’nin kelime anlamına bir bakalım. Felsefesini öğrenmeden kelimenin kaynağını öğrenmek bazı şeyleri daha kolay anlamamızı sağlayacak diye umut ediyorum.

Huga, hoga, hüge gibi bir telaffuzu olan kelimenin kökeni Norveççe. 1814’e kadar Danimarka ve Norveç tek bir krallıktı. Bu nedenle dilleri birbirine çok yakın ve çok sayıda ortak kelimeleri var. Hygge kelimesinin Norveççe aslı “esenlik” anlamına geliyor. Bir diğer teori ise kelimenin sarılma, kucaklama anlamına gelen HUG kelimesinden türemiş olabileceği. İngilizce, Germence gibi farklı dillerde de kullanılan benzer kelimeler var. Hepsinin ortak noktası ise rahatlama, sarılma, esenlik gibi hygge felsefesini anlatan sözcükler olması.

Hygge Felsefesi Nedir?

Hygee felsefesi, samimi bir ortam yaratma sanatı, mutluluk veren şeylerin varlığından zevk alma, sevdiğin insanlarla vakit geçirme, güvende hissetme, gardınızı düşürmeye izin verme, sinir bozucu konulardan uzak durma, yani huzurlu ve mutlu zaman geçirme olarak tanımlanabilir. Soğuk bir kış gecesinde battaniye altında sıcak çikolata içtiğiniz anı hatırlayın, aileniz veya yakın dostlarınızla yediğiniz bir yemeği, işte Hygge tam olarak o anı anlatıyor ve hayatınızda böyle anları çoğaltmanızı öneriyor.

Yazının başında kendi hayatımda hügelik neler yaptığımı da anlatacağımdan bahsetmiştim. Benim bilmeden yaptığım pek çok şey zaten Danimarkalıların mutluluk sırları arasında imiş. Hatta hayatımı tamamen mutluluğu üzerine kurgulamaya çalışan biri oldum. Kulağa oldukça iddialı geldiğinin farkındayım ancak kendi hügenizi bulmanız için, size de ilham olması için neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum. Öncelikle hayatımda beni mutsuz eden iş, insan ve yerlerden uzak durmaya ve imkan/fırsat buldukça hayatımdan tamamen çıkarmaya başladım. 19 yıllık kurumsal hayatımı bırakmamın sebeplerinin başında bu geliyordu: Sevdiğim işi yapmak, sevdiğim insanlarla, sevdiğim yerlerde olabilmek. Hikayemi anlattığım videoya bir göz atın.

Genelde çok hareketli bir insan olmama rağmen, akşam evde battaniyem üstümde, elimde en sevdiğim kahvem, yanımda kocam ile sevdiğim bir dizi veya filmi izlemenin keyfini hiçbir şeye değişmem.

Çok insan tanırım ama az sayıda yakın dostum vardır. Ve onlarla birlikte kahkahalarımızın susmadığı yemekler yemeye bayılırım. Çok hamarat olmasam da dostlarıma yemekler hazırlayıp sofra kurmaya bayılırım. Çünkü değer verdiğim insanlar için birşeyler yapmak beni ekstra mutlu eder.

Tüm bu anlattıklarım Danimarkalılar için hügelik aktvitelermiş de ben bu kitabı okuyana kadar bilmiyormuşum.

İzlerken hüge hissettiren seyahat filmi önerileri yazıma bir göz atın.

Hygge Sözlüğü

Hygge kavramını hayatımıza daha fazla entegre edebilmek için yardımcı olacak bazı kelimelere bir bakalım.

  • Hyggelig: Hüge tarzında, birlikte rahat olmak demektir. Hügelik bir akşam yemeği gibi cümle içinde kullanabilirsiniz.
  • Fredagshygge veya Sondagshygge: Cuma ve Pazar günleri yaşanan hügedir. O günlerde ailecek hep birlikte televizyon izlemek, birlikte kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi aktivitelere denir.
  • Hyggebukser: Dışarıda giymediğimiz ama evde üstümüzden çıkarmadığımız dizleri çıkmış o eşofman altı var ya, işte o hyggebukser.
  • Hyggehjornet: Hygge havasında olmak anlamında kullanılır.
  • Hyggekrog: Evin bir köşesinde Hygge zaman geçirebileceğiniz yer, köşedir. Bu konuya biraz daha detaylı gireceğiz.
  • Hyggeonkel: Çocuklarla vakit geçirmeyi seven, yufka yürekli kişilere söylenir.
  • Hyggesnak: Keyifli sohbet, derin muhabbet.
  • Hyggestund: Bir dakikalık hügeye denir. Durup ve kısa bir an huzur bulmak gibi.
  • Uhyggelight: Hüge olmayan, tüyler ürpertici veya korkunç anlamında kullanılır.

Hygge Manifestosu

Hygge Manifestosu
Hygge Manifestosu

Hügenin basit ve uygulaması kolay, 10 maddelik bir manifestosu var. Listedeki maddelere bir bakalım mı?

  1. Ortam: Loş ışıklar, ışığı direk vermeyen lambalar veya mum ışığı hügenin olmazsa olmazları. Bizim evde ışıklar hep loştur. Eşimle birşeyler yerken ışıkları kapatıp mumları yakmayı severiz.
  2. Zihin: Son zamanlarda sık sık duymaya alıştığımız anda kalma meselesini Danimarkalılar yıllar önce çözmüş. Burada, şu anda var olmak hügelig olmanın şartı. Son birkaç yılımı tamamen anda yaşayarak geçirmeye çalışıyorum. Geçmişle uğraşmadan, gelecek için katı planlar yapmadan çok daha mutluyum.
  3. Keyif: Kahve, çikolata, pasta, şekerleme Danimarkalılar için hüge yiyecekler. Çikolata, kahve ikilisi benim favorim. Bitter, portakallı ve fıstıklı çikolataya hayır demem.
  4. Eşitlik: Ben yerine biz, hem sorumluluklarınızı azaltır hem de daha paylaşımcı olmanızı sağlar. Sofra hazırlıyorsanız bırakın misafirleriniz de sizin için birşeyler yapsın (benim en sevdiğim kısım bu).
  5. Şükran: Sahip olduklarınız, yaşadıklarınız, hissettikleriniz için şükran duyun. Dünyada sizin kadar şanslı olmayan o kadar çok insan var ki, sadece bu bile sürekli şükretmeniz için yeterli.
  6. Uyum içinde ol: Hayatın bir yarışma olmadığı, onun bir parçası olduğunu kabul edebilmek önemli. Bence bu en zor maddelerden biri. Çünkü insanların pek çoğu sürekli kendini ispatlamak için zaman ve enerji kaybediyor. Halbuki doğanın, evrenin bir parçası olduğunu kabul edebilsek hem daha uyumlu hem daha mutlu olacağız. Ben de bu madde üzerinde hala çalışıyorum.
  7. Rahatlık: Söylemesi çok kolay uygulaması çok zor. Kendinizi rahat bırakırsanız herşey daha kolay ve iyi olacak. Rahmetli büyük ninem Selver ninem “ters adamın her işi ters gider” derdi. Ters olmayın, uyumlu ve rahat olun ki, işleriniz ve hayatınız da rahat olsun.
  8. Ateşkes: Dram yaratmak veya politik tartışmaların kimseye faydası yok. Farklı görüşlerde olduğunuz insanlarla tartışmak yerine ateşkes imzalayıp uzlaşmayı seçin. Bunu herkes yapabilse dünya bambaşka bir yer olurdu. Bu konu da benim hala pek beceremediğim konular arasında. Kendimi tutmayı hala başaramıyorum.
  9. Birliktelik: Aileniz, dostlarınız, sevdikleriniz ile iyi ilişkiler kurun ve güzel anlar paylaşın. O anları hatırladığınızda gözlerinizin içi parlasın. Çok zaman geçirmek değil, kaliteli zaman geçirmenin kıymetli olduğunu unutmayın.
  10. Sığınak: Eviniz kaleniz olsun. Eviniz huzurlu ve güvenli hissettiğiniz, kendinizi mutlu hissettiğiniz yer olmalı. Evde kendinizi iyi hissedeceğiniz, sizi mutlu hissettirecek alanlar yaratın.Tüylü, yumuşak, sakin bir alan işinizi görecektir.

Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Hüge yaşam tarzı dekorasyona da yansımış. İskandinav ülkeleri aklınıza geldiğinde belli bir tarz ve renkler hemen akla geliyor değil mi? Açıkcası benim geliyor. Bilmeden “Jotun boyularının renkleri ne kadar İskandinav” demiştim, öğrendim ki Norveç markası imiş. Lafı uzatmamayım sakin renkler, abartısız ve doğal ürünler hüge tarzı dekorasyonu özetlemeye yeter. Gösterişten uzak, rahatlığın ön planda olduğu, sizi sıcak ve huzurlu tutacak malzemeler hügeliktir. O zaman hygge tarzı dekorasyon için neler yapabileceğimizi sırasıyla anlatayım:

Samimi ve sıcak ortam yaratmanın ana unsurlarından biri ışıklandırma. Mumlar, loş ışıklar, sarı ve keskin olmayan aydınlatma ile öncelikle sıcak bir ortam Hygge denince ilk akla gelenler. Hatta Danimarkalıların ünlü lamba markaları tam da bu tarzı yansıtır. İmkan varsa şömine çok iyi olur, Danimarkalıların çoğunun evinde şömine varmış, bizde uygulaması biraz zor, belki şömine görünümlü birşeyler de işe yarar.

Hygge, doğal ve doğa ile iç içe olmayı önemsediği için ahşap masalar, hayvan postları (ben bunu desteklemiyorum, orijinal hayvan postu yerine imitasyon tercih edin), doğal renkler dekorasyonda olmazsa olmazlar.

Örgü battaniyeler, yumuşak puflar, yine doğal malzemeden yapılmış olan örme sepetler aradığınız sade şıklığı sağlayacaktır. Yine doğa vurgusunu artıracak büyük çiçekler evinizi süslerken evdeki negatif enerjiyi de dengeleyeceği için tam bir hüge ögesi olacaktır.

Herşeyden öte, size kendinizi iyi hissettirecek olan malzemelerle evinizi dekore etmeniz. Ev dekorasyonunun iç açıcı ve sade olması, doğayı çağrıştırması size iyi hissettirecektir. Hadi şimdi evinizde size fazla görünen şeyleri kaldırmaya başlayın, size fazla gelen parçalar ihtiyacı olanlara mutluluk getirebilir. Bu da sizi çok daha mutlu hissettirecektir.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız artık hygge, yani hüge konusunda oldukça fazla bilgiye sahip oldunuz ve mutlu olmanın ne kadar da kolay olabileceğini anladınız sanırım. En basit olanı yapmak hep en zorudur, yine de bir yerden başlayıp kendinize bir şans verin.

Mutlu kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Aslında çok özgün bir yapıt olmuş bence. Nokta atış olmuş yazılanlar. Aslında 22 yıl boyunca sürekli tayin gören biri olarak (askeri personelim) bu mutluluğu yakalamak kolay olmuyor.

  2. Bildiğin felsefeyi yaşıyormuşum da haberim yokmuş:) neredeyse kitapta tüm anlattıklarını senin eklediklerini çok şükür ki yaşıyor uyguluyorum. Çok zorlandığım kısmı canımı sıksalar, kafamı bozsalarda insanlara yine de hadi bir şans vereyim demeyi bırakamamam:( ama yapacağım kararlıyım. Negatifse aman uzak dursun. Danimarka demişken netflixte “borgen” i izlemenizi öneririm. Onlar sa hiç de masum değil öyle kitapta bestseller olmak kolay da hayatta pek de beceremiyorlar gibi

  3. Sabahın altisinda bu yazıyı okuyorum 🙂
    Hygge felsefesi aslında bize çok uygun, her ne kadar “Coğrafya kaderimizdir” sözü ile bizi raptu zapt altına alan zihniyet bizi dizginlemeye çalışsada , bizlerde mutlu olmayı çok hak ediyoruz aslında 🙂 İyi bir insan olmayı ve iyilik yapmayı seviyoruz 🙂
    Etrafımızdaki ki bunca fakirlik ve aksi yöndeki gelişmelere ragmen.

Yorumunuzu Yazın