Korona virüsü ile birlikte hayatımıza yeni bir düzen, pek çok yeni uygulama ve kavram girdi. Biz daha birini öğrenmeden yenisi çıktı. Tam HES kodu uygulamasını öğrenmiştik, bu kez Güvenli Turizm Sertifikası diye birşey duymaya başladık. Ben de yazılarımda bu sertifikaya atıfta bulunmaya başlayınca, Güveni Turizm Sertifikası nedir, nasıl alınır, şartları nelerdir gibi bilgileri içeren bir yazı hazırlamak istedim. Umarım kafanızdaki soru işaretlerine cevap olur.
Güvenli Turizm Sertifikası Nedir?
Güvenli Turizm Sertifikası, tatilini Türkiye’de geçirecek yabancı misafirler ve Türk vatandaşları için hazırlanış olan; temizlik, hijyen, güvenlik, sosyal mesafe gibi konuları içeren tedbirler listesinden oluşan bir serfitifikasyon programına verilen isimdir. Bu sertifika ulaşım, konaklama ve yeme-içme sektörlerinde hizmet veren firmaların uygulaması gereken kuralları belirler.
Ülkemizde uygulanmaya başlayan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı dünyadaki ilk örneklerden bir tanesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülük ettiği program, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile tüm sektör paydaşlarının katılım ve görüşleri alınarak hazırlanmış.
Güvenli Turizm Sertifikasını Hangi Firmalar Almalıdır?
Güvenli Turizm Sertikası, oda sayısı 50 ve üzeri olan konaklama tesisleri için zorunludur. Oda sayısı 50’den az olan konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri, tur ve transit araçlar için sertifikayı almak zorunlu değil, isteğe bağlıdır.
Bu sertifikayı almak isteyen işletmelerin, bu alanda yetkili uluslararası akreditasyon kuruluşlarına başvuruda bulunmalıdır. Akreditasyon firmalarının listesinde tga.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de tatil yapacaksanız, içinizin rahat etmesi adına bu sertifikaya sahip işletmeleri tercih edebilirsiniz.
Güvenli Turizm Sertifikası Nasıl Alınır?
Konaklama tesisleri (oteller, moteller, tatil köyleri gibi), yeme içme tesisleri (cafe, lokanta, restoran gibi), tur ve transfer amaçlı taşıtlar (tur firmaları gibi) sertifikasyon için akreditasyon firmalarına başvurarak gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda sertifikalarını alabilirler.
Güvenli Turizm Sertifikasını vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları, başvuruda bulunan tesisleri, hijyen ve sağlık denetimi ve uygunluk kriterleri çerçevesinde uluslararası standartlarda denetler, bu denetlemeler sonucunda raporlarını düzenler. Bu tesisler tek sefer denetlenmez, denetçiler düzenli olarak tesisleri ziyaret ederek kurallara uygun hizmet verilip verilmediği kontrol eder.
Belgelendirme Süreci ve Koşullar
Sertifika başvurusu yapan işletmelerin tabi olacağı belgelendirme süreci ve koşulları bakanlık tarafından belirlenmiş durumda. Aşağıdaki listede, Türkiye Tanıtım ve Turizm Geliştirme Ajansı (TGA)’nın sitesinde yayınlanmış olan detayları görebilirsiniz.
- Denetim periyodu aylık olacaktır.
- Denetimler 1 gün ile sınırlıdır.
- Uzaktan denetim yapılmayacaktır.
- Denetimlere ilave olarak 2 aylık periyodlarda gizli müşteri denetimi ayrıca yapılacaktır ve ayrıca raporlanacaktır. Gizli Müşteri denetimleri mali teklife dahil olacak ayrı bedel talep edilmeyecektir.
- Saha denetiminin ardından belgelendirme en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
- Denetimlerde, kriterler ile uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili tesise ihtar verilecek, uygunsuzluğun devamı halinde belge iptaline gidilecektir.
- Denetim sonucu verilecek belgelendirme dokümanında kare kod bulunacaktır. Kare Kod herkese açık olacak ve okutulduğunda denetim zamanı, denetçi ismi, denetim sonucu düzeltilen eksikler ve denetime ilişkin diğer detaylara ulaşılacaktır.
- Denetim belgesi gerekli güvenlik unsurlarını barındıracaktır.
- Denetim sonucu tesislerin girişlerine ve diğer görünür noktalarına yapıştırılacak olan etiketler tesislere adetli ve zimmetli olarak teslim edilecektir.
- Mali teklifte Denetçi fiyatları sabit olacaktır.
- Tekliflere belge (sertifika) ve etiket bedeli gibi denetiminden doğabilecek her türlü masraflar ile ulaşım ve denetim için yapılacak diğer masraflar dahildir.
- Fiyatlar 2020 yılı sonuna kadar geçerli olarak aylık bazda TL cinsinden, KDV hariç verilecektir.
Sertifikasyon belgesi almaya hak kazanan tesisler Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinde duyurulur. Tatile çıkacak kişiler istediği zaman siteden girip gideceği işletmenin adının listede olup olmadığını kontrol edebilir.
Akredite olmuş olan tesisler, Güvenli Turizm Sertifika logosunu tesislerinin görünen noktalarına asmalıdır. Bu belge üzerinden yer alan kare kod sayesinde, tesis misafirleri, tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşır. Karekod uygulaması sayesinde, tesis ziyaretçileri, tesisle ilgili denetim bilgilerine şeffaf bir şekilde ulaşmış olur.
Güvenli Turizm Sertifikasyon Şartları Nelerdir?
Güvenli Turizm Sertifikası alabilmek için konaklama tesisleri, yeme içme tesisleri ile tur ve transfer araçları için ayrı ayrı kriterler belirlenmiştir. Her bir grup için belirlenmiş olan kriterler TGA’nın internet sitesinde yayınlanmıştır. Aşağıda yer alan bağlantılara tıklayarak ilgili grubun değerlendirme formu örneklerine ulaşabilirsiniz:
- Konaklama tesisleri için sertifikasyon kriterleri
- Yeme-içme tesisleri için sertifikasyon kriterleri
- Tur ve transfer araçları için sertifikasyon kriterleri
Güvenli Turizm Sertifikası ile ilgili aklınıza takılan farklı sorular varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.