Datça; Akdeniz ve Ege Denizi’nin birleştiği noktaya uzun bir dil gibi uzanan yarımadası, Knidos Antik Kenti, birbirinden temiz ve bakir koyları, güneşi, gün batımları, bademi, şarapları, mutfağı derken, gidip tek seferde tadına doymanın mümkün olmadığı bir yer. Datça’ya her gittiğimde ben de farklı keşifler yaptım, farklı lezzetler tattım, harika manzaralara şahit oldum. Datça’da gezilecek yerler, Datça plajları, yeme-içme ve konaklama önerileri, yapılacak aktiviteleri ve daha pek çok konuyu Datça gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bir araya getirdim. Datça gezi planı yaparken ihtiyacınız olacak her şey bu yazıda!

Datça'da Gezilecek Yerler & Datça Gezi Rehberi
Datça’da Gezilecek Yerler & Datça Gezi Rehberi

Datça’da Gezilecek Yerler & Plajlar & Yeme-İçme & Konaklama Haritası

Bu yazıda paylaştığım Datça’da gezilecek yerler, Datça Plajları, yeme-içme önerileri ve konaklama önerilerim aşağıdaki haritada yer alıyor. Haritaya tıklayarak kendiniz için kaydedebilirsiniz.

Datça’da Gezilecek Yerler Listesi

Datça’da gezilecek görülecek yer çok, görülecek yerler birbirine pek yakın değil, bu nedenle araçla gitmeniz veya bir Datça’da araç kiralamanız gezi konforunuzu artıracaktır.

> Datça’da uygun fiyata araç kiralamak için tıklayın.

Datça’da gezilecek yerler listesi aşağıda özet olarak listeleniyor;

  • Datça Merkez – İskele Mahallesi
  • Eski Datça
  • Reşadiye Mahallesi
  • Knidos Antik Kenti
  • Deveboynu Feneri
  • UKKSA – Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi 
  • Kızlan Tarihi Yel Değirmenleri

Listede bulunan yerlerin detaylı açıklamalarını yazının devamında tek tek bulacaksınız.

Datça Merkez – İskele Mahallesi

Datça denince hepimizin aklına Datça Yarımadası gelse de aslında Datça’nın bir ilçe merkezi var. İlçe merkezi 3 ana mahalleden oluşuyor; Eski Datça, Reşadiye ve İskele.

Datça Merkez - Kumluk Plajı
Datça Merkez – Kumluk Plajı

İskele Mahallesi, Datça merkez denince akla gelen, sosyal hayatın yaşandığı, resmi kurumların bulunduğu, insanların mutlu mesut yaşadığı yer. İskele Mahallesi’nde Kumluk ve Taşlık plajı, Sevgi Yolu, Datça Limanı başlıca görülecek yerler.

Kumluk Plajı’nda bulunan sahile atılan sandalyeleri ile meşhur balık restoranları ve bu restoranların süslü ışıklandırmaları İskele Mahallesi’nin en ikonik yerlerinden. Kumluk Plajı’ndan sahilden kuzeye doğru yürürseniz akşam üstünden itibaren incik boncuk ve hediyelik eşya standları ile hareketlenen Sevgi Yolu’na ulaşırsınız; güneye doğru yürürseniz önce tekne turlarının kalktığı limana sonra da amfi tiyatroya ulaşırsınız, devam ederseniz yat limanı ve Taşlık plajı şeklinde sıralama devam eder.

Kumluk Plajı ile Liman arasındaki ara sokaklara girerseniz küçük kafeler, deri işleyen dükkanlar gibi Datça’yı güzelleştiren mekanlar bulabilirsiniz.

Eski Datça

Eski Datça
Eski Datça

Eski Datça deyince sanmayın ki artık kimseler yok, aksine Datça’daki en hareketli yerlerden biri Eski Datça. Adının eskiliği bölgedeki ilk yerleşimin burada olmasından geliyor. En fazla iki katlı yapılan taş evlerle süslü, begonvillerin yılın uzun zamanı sokakları süslediği, taş döşeli dar yolları sizi başka bir dünyaya götüren çok güzel bir mahalle burası. Eski Datça’da dondurmacı, restoran, kafe, bar, hediyelik eşyacı, takıcı, derici, meyhane, pansiyon, otel ne ararsanız var, epey de turistik fiyatlara, maalesef…

Can Yücel'in Evi
Can Yücel’in Evi

Eski Datça’nın popüler olmasının sebeplerinden biri meşhur şairimiz Can Yücel’in hayatının son yıllarını burada geçirmiş olması. Can Yücel’in Eski Datça’da yaşadığı ev ziyarete açık değil, kapısında yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz şekilde fotoğraf ve şiirleri yer alıyor. Görebileceğiniz kısmı bunlarla sınırlı, içeride yaşayanlar olduğu için fotoğraf çekerken fazla gürültü yapmamaya özen gösterirseniz çok güzel olur.

Reşadiye Mahallesi

Datça adı, 15.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na katılması ile almış. Ancak son Osmanlı padişahlarından biri olan Sultan Reşat döneminde şehrin adı “Reşadiye” olarak değiştirilmiş. Reşadiye Mahallesi adı da bu dönemden kalma. Cumhuriyet döneminde ilçeye tekrar Datça adı verilmiş ve şehir merkezi İskele Mahallesi’nin bulunduğu deniz kıyısına taşınmış.

Reşadiye Mahallesi de Eski Datça gibi tarihi dokunun korunduğu dar sokakları, beyaz badanalı evleri, süslü avluları ve badem ağaçları ile görülmeye değer. Reşadiye’de Koca Ev olarak bilinen Mehmet Ali Ağa Konağı görülmesi gereken yerlerin başında.

Kızlan Tarihi Yel Değirmenleri

Kızlan Köyü, Datça’nın en fazla rüzgar alan bölgesidir. Köy, 300 yıllık geçmişe sahip tarihi yel değirmenlerinin yoğun olarak bulunduğu yer olarak dikkat çeker. Datça’ya yaklaşırken Kızlan Köyü’ne doğru yaklaştığınızda değirmenleri görmeye başlarsınız. Altı değirmenin çoğu bir tepe üzerinde yer alıyor. Altı değirmenin iki tanesi restore edilmiş durumda, biri bir iş adamı biri de kaymakamlık tarafından restore edilmiş, kafe olarak hizmet veriyorlar.

Değirmenlerin orijinal iç mekanizmasını görmek isterseniz en tepedeki yel değirmenini ziyaret edebilirsiniz.

Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti
Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti, Datça Yarımadası’nın en batı ucunda yer alıyor. Antik kentin bulunduğu alandaki yerleşim M.Ö. 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Knidos en güçlü zamanlarını Helenistik Dönemde yaşamış, Karya’nın en önemli şehirlerinden biri olmuş. Zeytinyağı ve şarap ticareti ile zenginleşerek tüm Datça Yarımadası’na doğru yayılmış.

Yaşanan bir deprem ile şehir denize doğru çökünce doğu ve batı limanları oluşmuş. Şehir kalıntıları arasında çok sayıda kilise, tapınak var. Şu an ayakta olan, net olarak görebileceğiniz küçük tiyatro, stoa, liman caddesi çevresindeki bir kaç yapı ve sur kalıntıları bulunuyor. Tüm antik kenti gezmek için en az 3-4 saat ayırmanızı öneririm.

Knidos Antik Kenti 2023 yılı giriş ücreti 25 TL, Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Gezgin Tüyosu: Antik kenti görmek için öğlen sonra saatlerine plan yapın, kenti gezdikten sonra gün batımı için kentin en batı ucunda bulunan Deveboynu Feneri’ne yürüyüş yapın. Yanınıza yiyecek, içecek alıp günü harika bir Ege manzarası ile batırabilirsiniz. Antik kent içinde alışveriş yapabileceğiniz bir yer yok, tedarikli gitmenizi öneririm.

Deveboynu Feneri

Deveboynu Feneri
Deveboynu Feneri

Knidos Antik Kenti’nin batı limanından bir patikadan 20 dakika yürüyerek Deveboynu Deniz Feneri’ne ulaşabilirsiniz. Patika biraz taşlık ve çalılık, bu nedenle rahat bir ayakkabı ve bacaklarınızı açıkta bırakmayacak bir kıyafet tercih etmeniz iyi olur.

Gezgin Tüyosu: Gün batımını fenerde izlemek yerine fenere giden yol üstündeki izleme noktalarından izlerseniz yukarıdaki fotoğraftaki gibi manzaraları yakalayabilirsiniz. Fenere kadar yürüyemezseniz üzülmeyin, izleme noktalarının manzarası da son derece güzel.

UKKSA – Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi 

UKKSA - Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi
UKKSA – Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi

Palamutbükü’nden Knidos Antik Kenti’ne giderken yol üstünde Yaka Köyü’nde bulunan UKKSA – Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi yolunuza çıkacak. 65 ülkeden sanatçıyı misafir eden bir akademi burası. 11.000 dönüm arazide sergiler, atölyeler, kafeterya ve misafirhane bulunuyor. Açık ve kapalı sergi alanlarında sergilenen sanat eserlerini satın almanız da mümkün. İnternet sitelerinden etkinlik ve atölyeleri takip edip siz de katılabilirsiniz. Giriş ücretsiz.

Datça Plajları

Datça Plajları
Datça Plajları

Datça’da denize girebileceğiniz pek çok plaj, koy, bük var, tam 52 tane koy var desem, ne dersiniz? 52 koyun 7 tanesi de mavi bayraklı. Deniz çok berrak ve çoğunlukla taşlı, çakıllı. Datça’da deniz Ege Sahilleri’nin büyük bölümünde olduğu gibi Akdeniz’e göre daha soğuk oluyor. Soğuk ve berrak deniz arayanlar için burası harika!

Aşağıda Datça plajları listesini bulabilirsiniz.

  • Aktur:
  • Karaincir Plajı: :Çocuklu aileler için daha uygun
  • Kumluk Plajı: Datça merkezde yer alan plaj, kumluk olsa da kalabalık ve çok temiz olmadığı için yüzmek için çok tercih edilmiyor.
  • Taşlık Plajı: Datça merkezde yer alan diğer plaj, limana uzak olan kısmı yüzmek için daha uygun.
  • Kargı Koyu:
  • Akvaryum Koyu:
  • Hayıtbükü: Çocuklu aileler için uygun plajlardan biri, çok derin değil ve küçük çakıllı bir plaj. Sahil boyunca çok sayıda tesis var, isterseniz kendi havlunuzu serip denize girebilirsiniz.
  • Kızılbük (Gabaklar),
  • Kurubük: Tesis yok, aracınız ile denize yakın bir noktaya kadar gidebiliyorsunuz. Oldukça taşlık bir plaj.
  • Ovabükü: Çocuklu aileler için uygun plajlardan biri, çok derin değil ve küçük çakıllı bir plaj. Sahil boyunca çok sayıda tesis var, isterseniz kendi havlunuzu serip denize girebilirsiniz.
  • Palamutbükü: Datça’nın en popüler plajlarından biri. Taşlık bir plaj, sahil boyunca çok sayıda tesis var, isterseniz kendi havlunuzu serip denize girebilirsiniz.
  • Akçabük: Burası Akçabük Kamping’in özel plajı olarak kullanılıyor, tertemiz, pırıl pırıl, taşlık, kayalık bir plajı var.
  • Knidos Antik Kenti Plajları: Antik kentin içinde iki ayrı koy bulunuyor, ikisinden de denize girebilirsiniz.

Datça’da En İyi Plajlar yazımda plajlara dair detayları bulabilirsiniz.

Datça’da Yapılacak Aktiviteler

Datça doğal ve tarihi güzellikleri ile gez gez bitmeyecek tatil beldelerimizden biri. Bu gezintiler sırasında yapılabilecek aktiviteleri kısaca aşağıda sıralamaya çalıştım.

Datça Tekne Turu

Datça’nın birbirinden güzel koylarını keşfetmenin bir yolu da günübirlik tekne turları. Karadan ulaşım olan/olmayan koylara yapılan bu turlar; Datça merkezdeki limandan sabah saatlerinde hareket ediyor, 5-6 koy gezip öğle yemeğini de teknede yendikten sonra akşamüstü Datça’ya geri dönüyor.

Kalabalık tekne turlarına dahil olmak istemezseniz limandaki tekne operatörleri ile anlaşarak kendi teknenizi de kiralayarak istediğiniz rotayı içeren bir gezi yapmanız da mümkün.

Doğa Yürüyüşü – Karia Yolu

Karia Yolu Rotası
Karia Yolu Rotası

Fotoğraf Ecodiurnal.com sayfasından alınmıştır.

Ülkemizin Likya ve Frigya ile birlikte en önemli antik yürüyüş rotalarından biri olan Karia Yolu’nun önemli bir kısmı Datça Yarımadası’ndan geçiyor. Karia Yolu dışında da sonu denizde biten pek çok doğa yürüyüş rotası Datça Yarımadası’nı kaplıyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları yürüyüş yapmak için ideal. Yürüyüş rotalarına Maps.me ve Wikiloc gibi uygulamalar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Likya Yolu Yürüyüşü ve Frigya Yolu yazılarıma göz atmayı unutmayın!

Dalış

Datça'da Dalış
Datça’da Dalış

Çok fazla bilinmese de Datça Yarımadası dalış severler için de farklı seçenekler sunuyor. En popüler dalış noktaları; İnce Burun, Üç kayalar, Dick’s Rocks.

Dalış noktalarında vatoz, orfoz, lagos, baraküda gibi su altı canlılarının yanı sıra Knidos Antik Kenti döneminden kalan amforaları da görme şansınız var.

Bulunduğunuz şehirdeki dalış okullarının Datça dalış turlarına katılacağınız gibi Datça’ya geldiğinizde buradaki dalış tekneleri ile de dalışınızı organize edebilirsiniz. Ancak bir hatırlatma; hala Ege’nin soğuk suları hissedildiğinden dalış yapmak için yazın sıcak ayları tercih etmenizi öneririm, aksi halde su dalış için çok soğuk olabiliyor.

Rüzgar Sörfü

Datça Yarımadası’nda yel değirmenlerini çevirecek güçteki rüzgarlar elbette rüzgar sörfü yapmak için de uygun bir ortam sağlıyor. Ülkemizin önemli kitesurf merkezlerinden biri olan Datça her yıl yerli yabancı pek çok sporcuyu ağırlıyor. Amatör olarak kitesurf denemek isteyenler için de uygun bir yer.

Şarap Tadımı & Bağ Bozumu

Datça Knidos Şarapçılık
Datça Knidos Şarapçılık

Knidos Antik Kenti, şarap ve zeytinyağı üretimi ve ticareti ile zenginleşmiş demiştik. Datça Yarımadası’nın 4000 yıllık geçmişe sahip şarap geleneceği bugün birkaç küçük şarap üreticisi tarafından devam ettirilmeye çalışılıyor. Buraya özgü Datça Karası ve Anadolu’da yetişen diğer üzümlerden üretilen şaraplar güzel şarap/bağ evlerinde şarap severler ile buluşuyor. Tadım yapmak, bir şeyler yemek veya yerinde yapılmış şaraplardan almak için bu üreticileri ziyaret edebilirsiniz.

Datça Knidos Şarapçılık
Datça Knidos Şarapçılık

Ben Datça’da Reşadiye Mahallesi’ne yakın olan Knidos Şarapçılık tesislerini ziyaret ettim. Üzüm bağları arasına kurulmuş bağ evinin keyifli bahçesinde bir şeyler yiyip uzun uzun şarap keyfi yapmak için vaktim yoktu ama iki şişe şarabımı alıp yoluma devam ettim, ikisi de çok güzel çıktı.

Datça’da şarap üreticisi olan yerleri yazayım;

  • Reşadiye Mahallesi’nde bulunan Knidos Şarapçılık,
  • Kızlan Köyü’ne yakın olan Datça Bağcılık ve Şarapçılık (Datça Vineyard olarak da biliniyor).

Datça Badem Çiçeği Festivali

Datça Badem Çiçeği Festivali
Datça Badem Çiçeği Festivali

Datça, 85 farklı badem çeşidini susuz tarım ile yetiştirilen önemli bir badem üreticisi. Türkiye’deki badem üretiminin %10’u Datça Yarımadası’ndan karşılanıyor. İriliği ve lezzeti ile sulu tarım ile yetişen bademlere fark atan Datça bademi kutlanmayı hak ediyor. Datça Belediyesi’nin organizasyonu ile her yıl şubat ayında badem çiçeklerinin açma zamanında Badem Çiçeği Festivali düzenliyor.

El yapımı hediyelik eşyalar ve yöresel yiyecekler, badem ürünleri, renkli ve yaratıcı atölyeler, dans gösterileri, sahne performansları ile 3-4 gün süren festivalde pek çok etkinlik düzenleniyor. Festival kapsamında çevre turları ve doğa yürüyüşleri de düzenleniyor. Hem badem ağaçlarının pembe ve beyaza büründürdüğü doğayı seyretmek hem de etkinliklerin tadını çıkarmak isteyenler festival takvimi için www.bademcicegifestivali.com adresini takip edebilirler.

Datça Gezi Rehberi

Datça’da gezilecek yerler listesini tamamladıysak biraz da Datça’nın tarihçesi, konumu, gitmek için en iyi zaman, konaklama seçenekleri, yeme-içme imkanları gibi konulara geçebiliriz. Datça gezi rehberi dolu dolu devam ediyor, okumaya devam!

Datça Tarihçesi

Datça Yarımadası’ındaki geçmişi M.Ö.2000’li yıllara dayanana buluntulara rastlanmıştır. Antik dönemde önce Karyalılar, sonra Dorlar bölgede yaşamış. Dorlardan sonra Romalılar bölgeye egemen olmuşlar, bu dönemde Knidos kenti ticaret sayesinde önemini artırmış. Doğu Roma İmparatorluğu’nun son dönemine kadar Knidos önemli bir ticaret merkezi olmaya devam etmiş. Depremler ve korsan saldırıları ile güç kaybeden Knidos 13. yüzyılda Menteşeoğulları’na bağlanmış, 15. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış ve Datça adını almış.

Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Datça şehir merkezi bugünkü İskele Mahallesi’nin bulunduğu deniz kıyısına taşınmış.

Datça Nerede?

Datça Nerede?
Datça Nerede?

Datça Yarımadası Akdeniz ve Ege Denizi’nin buluştuğu noktada, Gökova ve Hisarönü Körfezleri arasıda yer alıyor. Muğla ilinin en batı ucunda bulunan Datça Yarımadası, doğusunda Marmaris, güneyinde Akdeniz, batısında Akdeniz ve Ege, kuzeyinde ise Ege Denizi ile çevrilli durumdadır.

Datça’nın Google Haritalar uygulaması üzerinde konumunu görmek için tıklayın.

Datça’nın çevresindeki merkezlere mesafelerini aşağıda görebilirsiniz;

  • Datça şehir merkezi Marmaris arası 70 km,
  • Datça şehir merkezi Gökova arası 95 km,
  • Datça şehir merkezi Akyaka arası 99 km,
  • Datça şehir merkezi Köyceğiz arası 128 km,
  • Datça şehir merkezi Dalyan arası 157 km,
  • Datça şehir merkezi Dalaman arası 155 km,
  • Datça şehir merkezi Dalaman Havalimanı arası 162 km,
  • Datça şehir merkezi Fethiye arası 193 km,
  • Datça şehir merkezi Bodrum arası 233 km, ancak feribot ile sadece 45 km, 1,5 saatlik bir yolculuk ile geçilebiliyor.
  • Datça şehir merkezi Milas-Bodrum Havalimanı feribot ile Bodrum’a geçerseniz 80 km.

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça’nın bugüne kadar bakir kalmasının, aşırı kentleşmemesinin önemli sebeplerinden biri ulaşımın kolay olmaması ve çok yakınında havalimanının olmaması.

Karayolu ile Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça’ya İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Ancak Datça küçük bir şehir olduğu için otobüs seferleri çok sık olmuyor. Eğer direkt otobüs bulamazsanız Muğla merkeze veya Marmaris merkeze gelip oradan Datça’ya giden ilçe minibüsleri ile Datça’ya ulaşmayı da değerlendirebilirsiniz.

Havayolu ile Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça iki işlek havalimanının ortasında yer alıyor; Milas-Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı.

  • Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşmak için; önce havalimanı servisleri ile Bodrum’a, Bodrum’dan da feribot ile Datça’ya geçebilirsiniz. Ancak uzun beklemeler yaşamamak için feribot seferlerinin saatlerini önceden kontrol edip uçağınızı ona göre ayarlamanız yerinde olacaktır.
  • Dalaman Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşmak için; havalimanı servisleri ile direkt Datça’ya ulaşabilirsiniz.

Denizyolu (Feribot) ile Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça’ya ulaşımın zorlu olmasından dolayı Bodrum Datça arasındaki feribot seferleri en hızlı ulaşım yöntemlerinden biri. Bodrum – Datça arası çalışan feribotlar Bodrum’da tam merkezdeki Kale Limanı’ndan kalkıyor, Datça’da ise Karaköy’de bulunan Karios Marina’ya varıyor. Bu liman Datça merkeze 9,5 km mesafede bulunuyor. Datça merkezden dolmuşlarla Karaköy’e ulaşabilirsiniz.

Bodrum’dan Datça’ya, Datça’dan Bodrum’a sefer sayıları çok kısıtlı olduğundan bu hatta plan yaparken gideceğiniz tarihteki feribot saatlerini mutlaka önceden kontrol etmenizi öneririm.

Tüm ulaşım seçenekleri için Muğla Belediyesi’nin internet sitesindeki sefer saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Datça’ya Gitmek için En İyi Zaman

Datça'ya Gitmek için En İyi Zaman
Datça’ya Gitmek için En İyi Zaman

Datça’ya gitmek için en iyi zaman ne yapmak için gitmek istediğinize göre değişir;

  • Datça’ya denize girmek için gidecekseniz; gitmek için en iyi zaman kesinlikle yaz ayları, Haziran-Eylül arası dönem. Datça’da sezon çok uzun değil çünkü su geç ısınıyor, rüzgarlı ve serin havası nedeniyle bahar aylarında denize girmek oldukça zor.
  • Datça’ya Karia Yolu veya diğer yürüyüş rotalarını yürümek için gidecekseniz en iyi zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.

Yeşil ile mavinin eşsiz buluşmasına şahit olacağınız Datça’ya ne zaman gitseniz keyif alırsınız, onu da söylemeden geçmeyeyim.

Datça’da Nerede Kalınır?

Datça’da konaklama seçenekleri saymakla bitmez. Her bükte her bütçeye uygun pansiyonlar, oteller, butik oteller, kiralık evler gibi çok sayıda seçenek var. Ben deneyimlediklerimi, bildiklerimi buraya ekledim;

Datça Merkez, Bora Otel

Datça merkezde Kumluk Plajı ve Taşlık Plajı arasındaki yarım adacık üzerinde bulunan otelin konumu çok iyi, odaları temiz, mütevazi, kahvaltısı doyurucu. Merkezi bir yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.

Yazı Köyü, Yolculook Pansiyon & Cafe

Yolculook Pansiyon & Cafe Palamutbükü ile Knidos Antik Kenti arasında Yazı Köyü’nde bulunuyor. Gezgin dostlarımız açtığı pansiyon özellikle çocuklu ailelerin konaklayabileceği çok keyifli bir yer. Ayrıca yakın zamanda kendi yeniledikleri evleri Airbnb üzerinden kiraya vermeye de başladılar.

Instagram sayfalarından iletişime geçebilirsiniz: instagram.com/yolculook 

Hayıtbükü, Berke Cafe & Pansiyon

Hayıtbükü sahilde, kocaman ağaçların altındaki kafesi ve denize bakan odaları ile Hayıtbükü’nde kalınacak güzel yerlerden biri. Üstelik kafesinde birayı bardağı soğutarak servis ediyorlar, en sevdiğim.

Datça Çadır ve Karavan Kamp Alanları

Datça’da otel ve pansiyon seçeneği fazla olmasına rağmen kamp alanları sayısı o kadar fazla değil. Ben kalacağım kamp alanlarını seçerken;

  • gittiğim yerin yerlilerine önerebilecekleri bir kamp yeri olup olmadığını soruyorum,
  • Google Haritalar uygulaması üzerinden gideceğim rota üzerinde kamp alanı var mı diye aratıp, çıkan sonuçların yorumlarına bakıyorum,
  • İnternetten beğendiğim kamp alanlarını telefonla arayıp fiyat ve imkanları soruyorum,
  • Yukarıdaki filtreden geçen kamp alanlarına gidip bakıyorum, beğenirsem kalıyorum.

Datça yarımadasında ulaşımı açısından beni rahat ettirecek aklıma yatan iki kamp alanı oldu; Taşlık Plajı’nda bulunan Ilıman Kamping ve Akçabük Plajı’nda bulunan Akçabük Kamping. Arkadaşlarım Akçabük’te kaldığı için ben de orayı seçtim. Hem çadır hem de karavan için bol bol alanları var, kendi çadırınız yoksa çadır da sağlıyorlar. Denizi ve restoranı da güzel, yarımadanın orta bölümünde yer aldığı için diğer büklere ulaşım açısından da bana kolay oldu. İçeride minik bir market de var, ufak tefek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Datça’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Datça’nın üç “B”sini duymuş muydunuz? Datça’ya gelince BAL, BADEM, BALIK yenirmiş, üç B de buradan gelirmiş. Sırayla hepsinden bahsedeceğiz.

Datça'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Datça’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Datça’da yeme-içme önerileri listesini hakkıyla çıkarmak için gerçekten çok vakit geçirmek lazım. En güzel Ege mezeleri, taze sebzelerden yapılan yemekler, mis gibi hamur işleri, yöreye özgü Datça Karası üzümüyle yapılan şaraplar, gazozu, bademi derken liste uzar gider… Ben yine de birkaç öneride bulunayım.

Datça Merkez, Kumluk Restoran

Datça merkezde bulunan Kumluk Plajı’nda bulunan restoranlar, hem sahile atılan sandalyeleri hem de aydınlatmaları ile çok güzel bir ortam sunuyor. Burası hem ulaşım açısından en kolay hem de en popüler yer olduğu için fiyatlar biraz yüksek olsa da lezzetli ve farklı Ege mezeleri yemek için en iyi yerler bu sahilde yer alıyor. Kumluk Restoran en bilinen ve önerilen yerlerden.

Eski Datça, Agapi Cafe Bistro

Eski Datça’da sokakların kalabalığından uzaklaşıp yeşil bir bahçede bir şeyler içmek, müzik dinlemek ve karnınızı doyurmak isterseniz Agapi Cafe Bistro uğramanızı önereceğim yerlerden biri.

Eski Datça, Mehtap Cafe

Eski Datça, Mehtap Cafe
Eski Datça, Mehtap Cafe

Datça gidip de “Acelen varsa ne işin var Datça’da” resminin önünde fotoğraf çektirmeden dönmek olmaz diyorsanız gideceğiniz yer Eski Datça’da bulunan Mehtap Cafe. Gitmişken çay, kahve de içebilirsiniz tabii.

Eski Datça, Dondurmacı Atakan Usta

Eski Datça, Dondurmacı Atakan Usta
Eski Datça, Dondurmacı Atakan Usta

Eski Datça’nın meşhur dondurmacıların biri de Atakan Usta, Atakan Usta dondurmalarını keçi sütlü yapıyor. Fiyatlar yine normalin üstünde, tadına bakmak için belki 1-2 top alınabilir.

Palamutbükü – Payam Restoran

Datça’da denize girmek, birkaç gün konaklamak, deniz ve tatilin tadını çıkarmak için en uygun yerlerden biri Palamutbükü. Palamutbükü’nde hem pansiyon ve otel gibi pek çok konaklama seçeneği var hem de sahilde hem şezlong ve şemsiyelerinden faydalanıp hem de yemek yiyebileceğiniz pek çok mekan var. Ben sahilde yemek yemek için Payam Restoranı tercih ettim. Ben kahvaltı için gittiğim için hamurişlerinin tadına baktım, pazılı börek çok iyiydi.

Burada yemek yerseniz ücretsiz olarak şezlong ve şemsiyelerinden faydalanabiliyorsunuz. Payam’ın maskotu olmuş bir de papağanları var, gidince mutlaka görürsünüz.

Palamutbükü’nde önerilen yerlerden biri de Organik Restoran idi. Özellikle akşam yemeği için önerilen yerlerden biri. Ben denemedim, denerseniz haber verin.

Tekin Usta Keçi Sütlü Dondurma

Keçi Sütlü Dondurma
Keçi Sütlü Dondurma

Datça’nın meşhur lezzetlerinden biri keçi sütlü dondurma. En meşhur dondurmacı ise Tekin Usta Dondurmaları. Ben gittiğimde fiyatları çok yüksekti, başka dondurmacıları da deneyebilirsiniz, hepsi de güzel, Palamutbükü’ndeki Madsar Usta’nın fiyatları Tekin Usta’ya göre epey uygundu.

Datça Bademi

Datça’nın üç B’sinden biri olan bademi için Türkiye’nin en lezzetli bademi, hatta dünyanın en iyi bademi diyorlar. Datça’da hem çok farklı çeşitte badem üretiliyor hem de bu bademler susuz tarım yöntemi ile üretildiğinde doğaya da zarar vermiyor.

Bademin dış kabukları yeşil ve taze iken yenilen haline çağla deniyor. Taze taze yemesi de pek güzeldir, zamanı kısa olduğundan da kıymetlidir.

Mevsimine göre Datça bademini balla, incirle, sade, buzlu çeşit çeşit halini yiyebilirsiniz.

Datça Gazozu

Datça Gazozu
Datça Gazozu

Datça’da bademin her çeşit hali var derken abartmamıştım, bademli gazozları dahi var. Marketlerde büfelerde bulabilirsiniz, gerçekten badem aromasını içerken net bir şekilde hissediyorsunuz.

Datça’dan Ne Alınır?

Datça'dan Ne Alınır?
Datça’dan Ne Alınır?

Datça’dan önce bal, badem alınır elbette. Daha sonra incir, kekik, deriden yapılan sandaletler, ipek el dokumaları, çantalar, anahtarlıklar ve daha pek çok farklı ürün, incik, boncuk Datça’nın her bölgesinde pek çok tezgahta sizi bekliyor.

Datça Gezi Videoları

Haziran 2021’de yaptığım Datça seyahatime ait videoları iki bölüm olarak aşağıda görebilirsiniz. Videoları izleyip yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Datça Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım Datça fotoğrafları aşağıda yer alıyor. Bu fotoğrafların tamamının telif hakkı bana aittir, izinsiz kullanılması yasaktır.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın