Çanakkale Şehitlikleri bu ülkedeki herkesin mutlaka gidip görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bugün özgür yaşayabiliyorsak, imkansızlıklar içinde Çanakkale’yi savunan ve büyük çoğunluğu bu uğurda şehit olan Türk askerlerinin fedakarlıkları sayesinde olduğumuzu bir kez daha hatırlamak, ve sahip olduklarımızın kıymetini bilmek için bir hafta sonunuzu ayırıp mutlaka Çanakkale Şehitliği ziyareti planlayın. Eğer nasıl plan yapacağınıza dair soru işaretleriniz varsa, Çanakkale Şehitliği nerede, nasıl gidilir, Çanakkale Şehitlikleri isimleri nelerdir, nasıl gezilir gibi aklınızdaki pek çok sorunun cevabını bu yazımda bulabileceksiniz.

Çanakkale Şehitliği Gezi Rehberi
Çanakkale Şehitliği Gezi Rehberi

Çanakkale Zaferi Hakkında

İstanbul’u işgal etmek isteyen itilaf kuvvetleri Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’a ilerlemeyi planlamaktadır. 1. Dünya Savaşı sırasında 1914-1916 arasında Gelibolu Yarımadasında yaşanan mücadeleye Çanakkale Savaşı adı verilmiştir. 18 Mart’ta Nusrat Mayın Gemisi’nin durdurduğu itilaf devletleri donanması kan kaybetmiş ve itilaf devletlerinin ilerlemesinin durdurulması 18 Mart Çanakkale Zaferi olarak tarihe geçmiştir.

İtilaf devletleri Çanakkale’yi geçememiş, İstanbul’u alamamış, Rusya’da güçsüz kalan çarlık rejimi devrilmiş ve bu zafer 1. Dünya Savaşı’nın uzamasına neden olmuştur. Dünya tarihinde de büyük önem taşıyan bu zafer, hem Türklerin gücünü ve kahramanlığı dünyaya bir kez daha göstermiş hem de Mustafa Kemal’in askeri başarısını göstermesine ve iyi bir önder olarak ön plana çıkmasına olanak sağlamıştır.

“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” M. Kemal ATATÜRK

Çanakkale Kahramanlarına Özel Videomuz

Eşimin Çanakkale Şehitlikleri için hazırladığı videoyu aşağıda görebilirsiniz: 

Çanakkale Şehitliği Hakkında Genel Bilgi

Çanakkale Şehitlikleri - Akbaş Şehitliği
Çanakkale Şehitlikleri – Akbaş Şehitliği

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı asıl bölge Gelibolu Yarımadasıdır, bu nedenle şehitlikler de savaşların yaşandığı Çanakkale Boğazı’nın Marmara Bölgesi tarafında yer almaktadır. Sadece Nusrat Mayın Gemisi bugün, Çanakkale şehir merkezinin olduğu Ege tarafında yer almaktadır.

Çanakkale Şehitlikleri, Çanakkale Savaşlarının yaşandığı her tepe, her düzlük, her geçitte yer almaktadır. Bu nedenle Gelibolu Yarımadası’na yayılmış vaziyette ve geniş bir alana yayılmış durumdadır şehitlikler. Yerleşim yerleri olarak değerlendirecek olursak Kuzeyde Küçük Anafarta Köyü’nden başlayarak; Küçük Anafarta ve Büyük Anafarta Köyleri, Bigalı Köyü, Akbaş Koyu ve Limanı, Eceabat, Kilidbahir, Behramlı Köyü, Seddülbahir Kalesi, Tekke Koyu, Alçıtepe Köyü, Kabatepe Limanı ve Arıburnu ile geniş bir yuvarlak çizilebilecek bir alanı kapsar.

Çanakkale Şehitliği
Çanakkale Şehitliği

Çanakkale Şehitliği olarak anılan yerin adı ise aslında Çanakkale Şehitler Abidesi’dir. Çanakkale Savaşlarında ölen tüm şehitlerin anısına Çanakkale Boğazına bakan, rüzgarlı bir tepeye dikilen bu anıt, hem boğazdan geçen gemileri selamlamakta hem de şehitlerimizin anısını yaşatmaktadır. Bu yazıyı okurken oradaki ruhu anlamanız mümkün değil, mutlaka gidip orada yaşanan mücadeleyi hayal ederek o tepeden bakmanız gerek.

Bir Yolcuya Şiiri

Necmettin Halil Onan tarafından yazılmış olan “Bir Yolcuya” şiiri Kilitbahir’den Çanakkale Boğazı’ndan geçenleri selamlıyor.

Kilitbahir
Kilitbahir

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda, bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil Onan

Çanakkale Şehitliği Nerede, Nasıl Gidilir?

Çanakkale Şehitliklerini görmek için öncelikle Gelibolu Yarımadası’na ulaşmanız gerekiyor. Burası Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bölgesi, Eceabat ve/veya Kabatepe ulaşım açısından en bilinen noktalar. Şehitlikler tek bir noktada olmadığından eğer şehitlikleri gezmek istiyorsanız Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nden başlamanızı öneririm. Böylece öncelikle Çanakkale Savaşları ve bölge hakkında bilgi edinip ondan sonra da şehitlikleri gezmiş olursunuz.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Eceabat Feribot İskelesi’ne sadece 14 km mesafede. Kendi aracınızlaysanız 10 dakikadan az zamanda ulaşabilirsiniz, eğer aracınız yoksa Eceabat’tan Kabatepe minibüslerine binerek tanıtım merkezine ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Şehitlikleri Nasıl Gezilir?

Çanakkale Şehitlikleri geniş bir alana yayılmış olduğundan şehitlikleri gezmek için kendi aracınızla gelebilir, Gelibolu veya Çanakkale’den araç kiralayabilir veya rehberli Şehitlik Turlarına katılabilirsiniz. Biz uzun uzun gezmek istediğimiz için kendi aracımızla İstanbul’dan gelip her bir şehitliği ziyaret etme imkanı bulduk.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Görülecek Yerler

Şehitliklerin bulunduğu alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı olarak belirlenmiş durumda. Milli Park içinde görmenizi önereceğim yerleri Gelibolu yönünden başlayarak aşağıda listeledim;

  • Akbaş Şehitliği: İstanbul yönünden kendi aracınızla geliyorsanız ilk göreceğiniz şehitlik burası, ilk olunca oldukça etkileyici.
  • Kilitbahir Kalesi ve Namazgah Tabyaları: biz gittiğimiz dönemde kale restorasyon nedeniyle kapalıydı, umarım en kısa zamanda açılır.
  • Seyid Onbaşı ve Mecidiye Şehitliği: Tek başına topu sırtlayıp savaşın seyrini değiştiren Seyid Onbaşı’nın anısına mutlaka görülmeli.
  • Soğanlıdere Şehitliği 
  • Şahindere Şehitliği 
  • Şehitler Abidesi: Burası bütün şehitler için yapılmış olan anıt mezar ve mutlaka görülmesi gereken yer.
  • Seddülbahir Kalesi
  • İlk Şehitler Anıtı
  • İngiliz Helles Anıtı
  • Anzac Koyu ve Anıtı: Her yıl Avusturalyalılar kendi şehitlerini anmak için burada buluşuyor.
  • Mehmetçiğe Saygı Anıtı 
  • Kanlısırt Kitabesi 
  • Tüneller ve Siperler: Yer altı tünellerini açık olarak görebildiğiniz bu bölgede savaşın acımasızlığını net olarak görebilirsiniz.
  • Mehmetçik Anıtı ve Atatürk’ün Gözletleme Yeri
  • Conk Bayırı 
  • Büyük Anafarta Şehitlikleri 

Çanakkale Şehitlikleri İsimleri

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve ÇanakkaleŞehitliği Haritası üzerinde yazan şehitlikleri aşağıdaki şekilde sıraladım, umarım eksik kalmamıştır. Eksik varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.

  • Çanakkale Şehitler Abidesi
  • Kaymakam Yarbay Hasan Bey Şehitliği
  • Şahindere Şehitliği
  • Soğanlıdere Şehitliği
  • Sarıtepe Şehitliği
  • Zığındere Sargıyeri Şehitliği
  • Gözetleme Şehitliği
  • Kocadere Hastane Şehitliği
  • Kireçtepe Jandarma Şehitliği
  • Kesikdere Şehitliği
  • Karayörük Deresi Şehitliği
  • Çataldere Şehitliği
  • Seyid Onbaşı ve Mecidiye Şehitliği
  • Büyük Anafarta Şehitliği
  • Çamburnu Şehitliği
  • Ağadere Şehitliği
  • Akbaş Şehitliği
  • Yahya Çavuş Şehitliği
  • 57. Piyade Alayı Şehitliği

Çanakkale Şehitliği Haritası

Çanakkale Savaşlarının olduğu alanı bir harita ile gezmenizde fayda var. Aşağıdaki harita veya benzerini Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde bulabilirsiniz veya şehitlikler çevresinde harita satan pek çok kişi oluyor, onlardan alabilirsiniz.

Çanakkale Şehitliği Haritası
Çanakkale Şehitliği Haritası

Harita canakkalesehitliklerirehberi.com tarafından hazırlanmıştır.

Çanakkale Şehitliği Giriş Ücreti

Şehitlikler halka açık ve herhangi bir ücrete tabii değil. Şehitlikler dışında bu gölgede, Tabyalar, Kaleler, Müzeler yer alıyor.

Çanakkale Şehitliklerinde Gelibolu Yarımadası sınırları içerisinde yer alan müze, sanat galerisi, savaş eserleri sergisi ve diğer sergi ve galerilerin giriş ücretleri aşağıda 2017 ücretleri yer alıyor.

Namazgah Müzesi;

Yetişkin Ücreti : 2 TL
Öğrenci Ücreti: 1 TL

Salim Mutlu Müzesi;

Yetişkin Ücreti: 1 TL
Öğrenci: 1 TL

1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi (Ahmet Uslu Müzesi)

Yetişkin Ücreti: 3 TL
Öğrenci Ücreti: 2 TL

Bigalı Köyü Atatürk Evi Müzesi

Yetişkin Ücreti: 2 TL
Öğrenci: 1 TL

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi (Simülasyon Merkezi)

Yetişkin Ücreti: 13 TL
Öğrenci: 3 TL

Ne yazık ki yukarıdaki müzeler özel işletmelere ait olduğundan hiçbirinde Müze Kart geçerli değil.

Çanakkale Şehitlikleri Ziyaret Saatleri

Şehitlikler açık alanda yer aldığından giriş-çıkış saati gibi bir sınırlama yok, istediğiniz şehitliği istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Sadece eğer önerdiğim şekilde Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nden gezinize başlamak istiyorsanız haftanın 7 günü 08:30’da hizmete açıldığını hatırlatmak istedim.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ve içinde yer alan Çanakkale Şehitlikleri bu ülkenin tarihinin çok önemli bir parçasına tanıklık etmiştir. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listesine eklemenizi tavsiye ederim.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi yazım için tıklayın.

Yolda kalın

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. “Anzac Koyu ve Anıtı: Her yıl Avusturalyalılar kendi şehitlerini anmak için burada buluşuyor.” şeklinde yazmışsınız ancak ŞEHİT nedir kime denir bilmenizi, ölen Anzak askerlerinin şehit olamayacağını bilerek yazınızı düzeltmenizi tavsiye ederim

  2. Sevil hanım benim hazırladığım bir haritayı kullanmışsınız sitenizde izin isteseydiniz çok daha hoş olurdu. ama sitenizi inceledim topluma faydalı bir site iyi niyetinizi gördüm helal olsun. Ticari amaçlı firma ve şahıslarda hiç sormadan program, foto, haritalarımı alıyorlar kimse telefonum var sitemde kimse emeğe saygı diyerek izin talep etmiyor. Ama söz konusu Çanakkale Şehitlerimizse hiç problem değil. canakkalesehitliklerirehberi.com isimli sitemi link verip yada sitenizde zikrederseniz Çanakkale şehitliklerine ziyarete gelecek olan insanlarımız çok daha samimi doğru bilgi edinebilirler. Saygılarımla. Ertekin Köse Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanı.

Yorumunuzu Yazın