Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı pek çok şehitlik, müze, tabya, kale, anıt gibi tarihimizin en önemli parçalarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyor. Bu bölgenin tanıtımı için, Kabatepe Limanı ile Eceabat arasında yani şehitliklerin en yoğun olduğu bölgede 2012 yılında Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi açıldı.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 11 salonda üç boyutlu ve hareketli salonlarda Çanakkale Savaşlarını canlı canlı yaşayabilmemiz için tasarlanmış. Teknolojik salonların tek dezavantajı her seferinde sadece 50 kişilik gruplara gösterim yapılabilmesi. Bu nedenle gittiğinizde eğer içeride gösterim varsa bir sonraki grubu beklemeniz gerekiyor.

Çanakkale Şehitlikleri gezisine başlamadan önce tanıtım merkezindeki yaklaşık 1 saat süren bu gösterimi izlemenizi öneririm. Böylece Çanakkale Savaşlarında, Tarihi Milli Park bölgesinde yaşananları tekrar hatırlamış olarak gezinize taze bilgilerle başlamış olursunuz.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Salonları

Tanıtım Müzesi 11 Salondan oluşuyor demiştim, salonları kısa kısa anlatmak istiyorum. Girişte 3 boyutlu gözlük veriliyor, böylece yapılan gösterimleri canlı canlı hissetmeniz mümkün oluyor. Salonlarda fotoğraf çekilmesi yasak, bu nedenle aşağıda anlattığım salonlara dair fotoğraf kullanmadım.

Harbe Giriş – Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaşı’na giriş nedenleri, savaşın başlaması ve ilk savaşların anlatıldığı salon burası.

Nursat (Nusret) – 7/8 Mart gecesi Çanakkale Boğazı’na mayınların nasıl döşendiği ve tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi bu salonda anlatılıyor.

İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları – Bu salonda biz izleyiciler bir gemi güvertesinden tabyaları ve 19 Şubat 1915’te yapılan ilk saldırıyı izliyoruz.

Rumeli Mecidiye Tabyası – Seyid Onbaşı’nın top mermisini tek başına topa sürüşü bu salonda anlatılıyor.

Kara Muharebelerine Hazırlık – İtilaf devletlerinin ve Türk savunma hatlarının Çanakkale Boğazı çevresine yerleşmelerini bu salonda 3D kabartmalı harita üzerinde görüyoruz.

Dönüm Noktası – Anzak çıkarmasına karşı Mustafa Kemal’in Conk Bayırında verdiği “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” emri ve Anzaklara karşı savunmasını hologram teknolojisi ile izliyoruz.

Siper Muharebeleri – Bu salon siper şeklinde tasarlanmış, zikzak siperlerde Mustafa Kemal’in askerlerle sohbetlerini dinliyoruz, salona giriş ise Aynalı Çarşı türküsü ile.

Gök Kubbeden Gelibolu – Bu salon bir kubbe şeklinde tasarlanmış ve gök kubbeden Gelibolu Yarımadası’nı görüyoruz. Ancak acı olan, müttefik uçaklarının ve gemilerden atılan topların hedefinin hastaneler olması. Zaten şehitlikleri gezerken pek çok hastane şehitliği göreceksiniz ne yazık ki 🙁

Çanakkale Geçilmez – Artık bu salonda müttefik devletlerin geri çekilişlerine şahit oluyoruz.

Hatıralar – Savaş hatıralara, asker ve aile mektupları ile savaşın duygusal boyutunu bu salonda görüyoruz.

1915’ten Günümüze – 1915’ten bugüne Türkiye’deki gelişmeleri bu salonda izliyoruz.

Müzeden çıktıktan sonra artık Şehitlikleri görmeye hazırsınız demektir.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezine Nasıl Gidilir?

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kabatepe Limanı ve Eceabat arasında yer alıyor.

Kabatepe veya Eceabat’a aracınız ile geldiyseniz, tanıtım merkezi tabelalarını göreceksiniz. Her ikisine de aracınızla 5 dakika mesafede.

Kabatepe veya Eceabat’a toplu taşıma ile geldiyseniz, karşı yöne giden minibüslere binerek tanıtım merkezine ulaşabilirsiniz.

İstanbul yönünden geliyorsanız Gelibolu üzerinden, Çanakkale üzerinden geliyorsanız Eceabat’a feribotla geçerek tanıtım merkezine ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, haftanın 7 günü 08:30’dan itibaren hizmet veriyor. Merkezin günlük 2000-2200 kişi hizmet kapasitesi var, her seansta en fazla 50 kişi aldıkları için randevu sistemi ile bilet uygulaması yapıyorlar. Gittiğinizde beklememek için:0286 810 00 50 / 51 numaralı telefonlardan önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Biz herhangi bir rezervasyon yaptırmadık, sadece 15 dakika bekledik. Rezervasyonunuzdan 30 dakika önce merkezde bulunmanız gerekiyormuş.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi 2017 giriş ücreti: yetişkin için 13TL, öğrenci için 3TL. Müze kart geçerli değil.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın