Ege denince aklına masmavi, pırıl pırıl denizi kadar Kaz Dağları gelenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Ayvalık, Assos, Küçükkuyu çevresine gidip Kaz Dağları’na doğru bir nefes almak için en güzel yerlerden biri Adatepe Köyü. Denize sadece 4 kilometre mesafede, çam ormanlarının içinde taş evleri, mis gibi Kaz Dağları havası, güzel yemekleri, engebeli sokakları ile Adatepe Köyü, ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor.

Adatepe Köyü
Adatepe Köyü

Adatepe Köyü, Rum ve Türklerin birlikte yaşadığı bir köy iken mübadele ile Rumlar köyden ayrılmış ve zeytincilik, sabunculuk gibi faaliyetlerde bulunan köy kaderine terk edilmiş. Ta ki, 90’lı yıllarda sanatçı ve yazarlar tarafından keşfedilip eski taş evler restore edilip kullanılmaya başlayana kadar. Kaz Dağlarında bir entel köy deme sebebim de bu aslında. Köyde artık köylülerden çok sanatçılar, yazarlar, ressamlar yaşıyor. Sokakları bakımlı, pırıl pırıl, köy okulu sanat atölyelerinin düzenlendiği bir yer olarak kullanılıyor. Bu ilginç köyü gelin daha yakından tanıyalım!

Adatepe Köyü Nerede?

Adatepe Köyü Nerede?
Adatepe Köyü Nerede?

Adatepe Köyü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, Küçükkuyu sahiline sadece 4 kilometre mesafede, Kaz Dağlarının eteklerine kurulmuş bir dağ köyü.

Köyün yüksek yerlerinden mesela okulundan baktığınızda Ege Denizi ve Midilli Adası’nı görebilirsiniz. Ayrıca Adatepe Köyü, bu bölgede mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Zeus Altar’ına sadece 1 kilometre mesafede yer alıyor.

Assos çevresinde gezilecek yerler yazımda yakın çevrede görülecek diğer yerleri de detaylıca anlatmıştım. Mutlaka bir bakın derim.

Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Adatepe Köyü'ne Nasıl Gidilir?
Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Assos yönünden geliyorsanız, sahil yolunda Küçükkuyu’da sağda Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni gördükten sonraki ışıklarda solda dağlara dönen köy yolu için, Adatepe tabelasını göreceksiniz. Dağa doğru çıkan yol kıvırıla kıvrıla çıkan asfalt ama tek gidiş, tek dönüş bir yol. Bu yüzden hız yapmamanızı özellikle tavsiye ederim.

  • İstanbul’dan Adatepe’ye kendi aracınızla gelmek istiyorsanız; İstanbul Adatepe Köyü arası yaklaşık 400 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak 4.5 ila 5 saatte ulaşabilirsiniz.
  • İstanbul’dan Adetepe Köyü’ne otobüs ile gelmenin direkt bir yolu yok. Küçükkuyu’ya otobüs ile gelip Küçükkuyu’dan taksi ile köye çıkabilirsiniz.
  • Adatepe’ye uçak ile gitmek isterseniz en yakın havalimanı Balıkesir Koca Seyit Havalimanı. Farklı havayolu şirketlerinin uçuş saatlerini kontrol ederek size en uygun olanı seçebilirsiniz.
  • Balıkesir Adatepe Köyü arası 132 kilometre ve yaklaşık 2 saat sürüyor.
  • Çanakkale Adatepe Köyü arası 95 kilometre ve yaklaşık 1.5 saat sürüyor.
  • Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan bu bölgeyi gezmenin en güzel yolu ise araç kiralamak. Araç kiralama fiyatlarına bakmak için tıklayın.

Adatepe Köyünde Gezilecek Yerler & Yapılacak Aktiviteler

Adatepe Köyü için 1 saatte gezer bitirirsiniz yazan bloglara inat ben en az 4-5 saat hatta bir gününüzü ayırmanızı öneriyorum. Çünkü son gidişimde ben de 1 saatte çıkarım diye girip bütün günü köy ve çevresinde geçirmiştim. Köyün tadını çıkarmak için sokaklarında gezmek ve fotoğraf çekmek için uzun zaman ayırın, mutlaka Taş Mektep ve Zeus Altarı’nı ziyaret edin, köy meydanında manlama ve zeytinyağlı yöresel yemeklerin tadına bakın, otlu dondurma yiyin, Zeus Altarı’nda oturup körfezin muhteşem manzarasının doyasıya tadını çıkarın. Öyle koştura koştura gezince keyfini çıkarabileceğiniz bir yer değil burası.

1. Köy Meydanının Tadı Çıkarılacak

Köy Meydanında Kahve
Köy Meydanında Kahve

Adatepe’ye girdiğinizde yol sizi tam olarak köy meydanına çıkaracak. Aracınızı meydanda bulduğunuz bir yere park edip önce bir soluklanıp şu güzel köyün havasını içinize çekin. Zevkli bir şekilde restore edilmiş köy evlerine karşıdan bakın. Sonra yakından inceleyeceğiz zaten.

Köy meydanında kocaman bir çınar ağacı sizi karşılıyor. Çınarın altında ise masa örtülerinin renklerinden farklı işletmecileri olduğunu anladığımız masalardan size en fazla göz kırpanına oturun. Ben Adatepe’de birkaç kez Türk kahvesi içtim ve beğenmedim, siz en iyisi çay söyleyin. Hatta Kaz Dağlarının canım adaçaylarından filan söyleyin, benim düştüğüm hataya düşmeyin.

Köy meydanındaki işletmelerin tuvaleti yok. Meydanın hemen aşağısında arabanızı park edebileceğiniz yerde bir tuvalet var. Tuvaleti bir karı-koca işletiyor. Girişte ücret aldıkları bir masa var. Kadınlar tarafında kadın, erkekler tarafında adam oturuyor. Görüntüleri çok tatlı, vaktiniz olursa selam verip iki lafın belini de kırabilirsiniz. Ne boktan bilgiler veriyorsun demediniz umarım.

2. Köy Sokaklarında Hunharca Dolaşılacak

Adatepe Köyü Taş Evleri
Adatepe Köyü Taş Evleri

Adatepe’ye gelince yapılacak en önemli aktivite budur. Bütün sokak aralarına girilir. Bütün evlerin, kapıların önünde fotoğraf çekilir. Köyde Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığından bahsetmiştim. Köyün yamaçlarında Türkler, meydana yakın olan kısımda ise Rumlar yaşarmış. Rum ve Türk evlerini mimari yapısından kolayca ayırabilirsiniz. Tamamen taş olanlar çoğunlukla Rumlardan, konak tipi sıvalı olan evler ise Türklerden kalmış.

3. Hüseyin Meral Zeytinyağı Evi ve Sanat Galerisi’ne Uğranacak

Hüseyin Meral Zeytinyağı Evi ve Sanat Galerisi
Hüseyin Meral Zeytinyağı Evi ve Sanat Galerisi 

Köy Meydanı’ndan Hoca Kayasına doğru yukarıya yürürseniz Hüseyin Meral Zeytinyağı Evi ve Sanat Galerisi’nin bahçesi sizi karşılayacak. Binanın dışında Zeytinyağı yapımında kullanılan aletler ve iç mekanda da resimler sergileniyor. Herhangi bir giriş ücreti yok.

4. Kazıklandığını Bile Bile Sabun, Kolonya ve Zeytinyağı Alınacak

Çok tatlı bir köye gelmişsin, sokakları gezmişsin, artık iyice kıvama geldiğine göre hediyelik eşya dükkanlarına girip turist fiyatı olduğunu bile bile alışveriş yapabilirsiniz. Köylüye faydam olsun diye düşünmeyin, köyde yaşayanların çoğu dışarıdan gelmiş. Adatepe’ye gerçekten faydamız olsun istiyorsanız hediyeliklerinizi, sabun veya zeytinyağı gibi ihtiyaçlarınızı Küçükkuyu’daki Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nden alın.

5. Çatlayana Kadar Sarmısaklı Manlama Yenecek

Adatepe Köyünde Ne Yenir? - Manlama
Adatepe Köyünde Ne Yenir? – Manlama

Köy meydanında mavi masa örtülü olan yere oturduysanız yemek için birkaç seçeneğiniz var. Gözleme, zeytinyağlılar ve manlama. Tabii ben daha önce adını duymadığım manlama ne diye sordum çünkü denemediğim birşeyler denemeliydim. Kıymalı gözlemenin üstüne yoğurtlu sos dökülerek yapılıyormuş. Tam aradığım lezzet deyip acımayıp sarmısaklısından söyledim, gerçekten beğendim. Benim gibi hamurişi sevenler için bir lezzet fırtınası, tamam birazcık abartmış olabilirim.

6. Adatepe’ye Gelip Otlu Dondurma Yemeyecek miyiz? Yiyeceğiz Tabii!

Otlu Dondurma
Otlu Dondurma

Kimse manlamadan bahsetmemişti ama herkes otlu dondurmadan bahsetmişti. Otlu aşağı, otlu yukarı. Ben de çok isterdim otlu dondurma yemeyi, merak da ettim ama sezon dışında gittiğim için ne yazık ki yapmamışlardı. Ben de favorim karadutlu ve sakızlı dondurmanın tadını çıkardım. Bu arada Kuzey Ege’deyseniz karadut peşinizi asla bırakmaz, suyu, reçeli, dondurması, bir şeyini mutlaka yersiniz.

7. Hunharca Kedi Sevilecek

Adatepe Kedisi
Adatepe Kedisi

Adatepe kedi nüfusu açısından zengin bir köy olunca, köyün muhtelif yerlerinde sere serpe uzanmış, beni sevmeyecek misin diyerek bakan kedilerden fazla uzak kalamıyorsunuz. Hele benim gibi kedi seven biriyseniz mutlaka biri ile yakınlaşacaksınız, direnmeyin, sevin onları.

8. Taş Mektep’e Çıkılıp Havalı Pozlar Verilecek

Taş Mektep
Taş Mektep

Köye entellektüel bir çıkarma yapıldığından bahsetmiştim. Taş Mektep, bu çıkarmanın bir parçası olarak hizmet veriyor. 1945’te açılmış olan köy okulu öğrencisizliğe çok uzun süre dayanamayıp kapanınca köye gelen yazar-çizer insanlar burayı sanat atölyelerinin yapıldığı bir merkeze dönüştürmüşler. Ben korona döneminde gittiğim için kapalı idi ama bir önceki senenin programı hala kapıda asılı idi. Sergiler, söyleşiler, film gösterimleri, eğitimler gibi pek çok sanatsal aktivite gerçekleştiriliyormuş burada.

Ayrıca Taş Mektep’ten köyün manzarası da çok güzel. Mektep köye göre daha yukarıda konumlanmış olduğundan köye karşıdan bakabiliyorsunuz.

9. Hoca Kayası’na Çıkılıp Ege Denizi Manzarasına Bakılacak

Hoca Kayası
Hoca Kayası

Köye ve Ege Denizi’ne karşıdan bakabileceğiniz yerlerden biri de Hoca Kayası. Köyün sırtını dayadığı tepede ilginç kaya oluşumu ile dikkat çeken Hoca Kayası’ndan özellikle gece manzara çok güzel oluyormuş. Ben gece konaklamadığım için bir yorum yapamıyorum.

10. Zeus Altarı’na Yürünecek, Manzaraya Doyulacak

Zeus Altarı
Zeus Altarı

Adatepe Köyü’nden Küçükkuyu istikametine 300 metre kadar yürüdüğünüzde Zeus Altarı’nın girişine ulaşıyorsunuz. Bu arayı araçla veya yürüyerek gelebilirsiniz. Ancak altarın bulunduğu alanın girişinde aracınızı bırakmanız gerekiyor, araç girişi yok. Girişten sonra 700 metre kadar altarın bulunduğu yere toprak bir patikadan çam ağaçları arasında yürüyorsunuz. Bu patikadan yürürken Adatepe Köyü’nün ve Ege Denizi’nin muhteşem manzaraları size eşlik ediyor.

Antik dönemde Altar, tanrılara adak sunulan yer anlamında kullanılıyor. Bu sunağın da Zeus için yapıldığı tahmin ediliyor. Kuzey Ege’de pek çok yerde Osmanlı döneminde kazılar yapan Alman arkeolog Heinrich Schlieman bu altarın İda Dağı’nda yer alan ve Zeus’un Truva savaşını izlediği Gargara Tepesi olduğuna inanıyormuş, ancak bunu ispatlayacak herhangi bir bulguya rastlanmamış.

Altarın kendisi çok etkileyici bir yapı olmasa da muhteşem Edremit Körfezi manzarası son derece etkileyici.

11. Adatepe Zeytinyağı Müzesi Ziyaret Edilecek

 Adatepe Zeytinyağı Müzesi
Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Köyü’nün içinde olmasa da hem yol üstünde hem de Adatepe Zeytinyağı Müzesi olduğu için listeye burayı da ekledim. Müze Küçükkuyu sahil yolu üstünde Adatepe’ye dönmeden hemen önce. Girişi ücretsiz. İki katlı eski bir taş bina müzeye çevrilmiş. Zeytinyağı ve zeytinyağı ürünlerinin nasıl yapıldığına dair aletler, küpler, tarihçe gibi pek çok bilgi var müzede. Müzenin kendi mağazasında hediyelik eşyalar hem uygun fiyatlı hem de çok şık şişelenmiş, paketlenmiş. Sabunlar, kremler, kolonyalar, zeytinyağları, mutfak malzemeleri gibi çeşitli ürünler bulabilirsiniz. Müzenin kafesindeki kurabiyeler de nefis, demedi demeyin.

12. Sabun Almaya Antik Sabunhane’ye Gidilecek

Antik Sabunhane
Antik Sabunhane

Küçükkuyu sahil yolundan Adatepe’ye döndükten 200-300 metre sonra Antik Sabunhaneyi göreceksiniz. Kocaman bir bahçe içindeki sabunhanenin kafeteryasında kahvaltıdan yemeğe pek çok seçenek var. İçeride çeşit çeşit sabun başta olmak üzere Zeytinyağı’ndan yapılan her türlü ürünü bulabilirsiniz.

Bir de sabunhanenin bahçesinde çok sayıda kedi köpek var, gönüllü olarak besliyorlarmış. Yanınızda mama götürmeyi düşünebilirsiniz.

13. Keçi Sütünden Yapılmış Sütlaç Yemeden Dönemeyiz!

Keçi Sütünden Yapılmış Sütlaç
Keçi Sütünden Yapılmış Sütlaç

Döndük mü yine Adatepe Köyü’ne, köy meydanına! Yemeğin üstüne tatlı birşey yemek isterseniz ve dondurma yemek istemiyorsanız keçi sütünden yapılmış olan sütlaçın tadına bakabilirsiniz. Açık söylemek gerekirse ben vurulmadım, daha iyi sütlaçlar yemiştim. Favorim hala Ağrı’da yediğim sütlaçlar.

Adatepe Köyü, Kuzey Ege rotanıza mutlaka eklemeniz gereken, küçük ama çok şey vaadeden bir köy. Ne yazık ki ülkemizde güzel köy bulmak biraz zor, bulmuşken kıymetini bilelim.

Güzel köy demişken Şirince köyünü anmamak olmaz. Gitmediyseniz, orayı da ekleyin listenize.

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın