Belgrad seyahati planlarken yeme-içme ve gece hayatının çok renkli ve hareketli olduğunu, pek çok yere rezervasyon gerektiğini, her bütçeye göre seçenekler olduğunu dikkate almanızı öneririm. Belgrad’a kış ve yaz olmak üzere iki kez gittim. Bu seyahatlerimde denediğim ve bana önerilen yerleri Belgrad’da ne yenir, nerede yenir yazısında bir araya getirdim, umarım size de bir fikir verir.

Belgrad'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Belgrad’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Belgrad’da gezilecek yerler yazıma göz atmayı da unutmayın!

Belgrad’da Ne Yenir?

Öncelikle iyi bir haber ile başlayayım. Belgrad yemek kültürü bize çok yakın. Kebaplar, hamur işleri, türlü et yemekleri mutfağın ana kemiğini oluşturuyor. Reçel, turşu, zeytin gibi yiyecekler ise bizdekilerle çok benzer. Bu nedenle Belgrad’a gidip aç kalmanıza imkan yok. Sadece Sırp yemekleri de değil, dünya mutfağından da pek çok seçenek bulabiliyorsunuz Belgrad’da, üstelik en üst kalitede.

Önce Sırp mutfağının meşhur yiyeceklerini tanıyalım, sonra mekanlar ile devam edeceğiz.

Hamur İşleri

Belgrad’da hemen her sokakta, Pekara (Bakery-Fırın) adındaki küçük dükkanlar göreceksiniz. Bazılarında oturmak yeri yok, sadece alıp gidebiliyorsunuz, bazılarında ise ayakta yiyebileceğiniz yüksek masalar oluyor ama çoğunda uzun süre oturmak için uygun yer olmuyor. Pekaralarda börek, poğaça benzeri hamur işinin her çeşidi, taze ve lezzetli oluyor, üstelik uygun fiyatlara.

Yemeklerin yanına gelen mısır ekmeği ve sarmısaklı ekmekler benim en karşı koyamadığım şeyler, hamur işleri gerçekten güzel.

Kuru Et

Balkan ülkelerinin hemen hepsinde olduğu gibi Sırbistan’da da kuru et çok yapılıyor ve yeniyor. Normalde pastırma filan pek sevmememe rağmen bu kuru et olayı beni benden alıyor. Balkanlara gittiğimde bulduğum her yerde yiyorum ve eve dönerken yanıma da alıyoruz. Sırbistan’da özellikle Užice bölgesinden gelen kuru etleri bulabilirseniz kaçırmayın. Kilosu 37 Usd civarı, pek uygun diyemem. İlla bir kilo almanız gerekmiyor tabii, marketlerde 100 gr gibi küçük paketlerini bulabiliyorsunuz.

Ayvar (Ajvar yazılır, Ayvar okunur)

Ayvar ve Kaymak
Ayvar ve Kaymak

Eğer acuka gibi ekmek üstüne sürülen sosları seviyorsanız bence Ayvar’a bayılacaksınız. Kırmızı biberden acılı veya acısız yapılıyor. Yemeklerden önce genelde yanında kaymak ve sarmısaklı ekmek ile birlikte geliyor, zaten karnınızı bunla doyuruyorsunuz.

Buraya bir parantez açayım, Sırbistan’da kaymak bizdekinden biraz daha tuzlu ve hemen hemen her yemeğin yanında geliyor.

Sırp Köftesi – Cevapçiç

Sırp Köftesi - Cevapçiç
Sırp Köftesi – Cevapçiç

Balkanlarda pek çok ülkede karşınıza çıkan cevapçiç Belgrad’da da var. Parmak boyunda köftelerden oluşan bir çeşit kebap diye düşünebilirsiniz. Genellikle pide, kaymak ve soğan ile servis ediliyor genelde. Yukarıdaki fotoğraftaki tabakta yanında tavuklar da olduğu için biraz karışık gibi görünse de köfteler anlaşılmıştır sanırım.

Pljeskavica Hamburgeri

Pljeskavica Hamburgeri
Pljeskavica Hamburgeri

Söylemesi zor bir ismi olduğu için ben kendisine Sırp Burger’i diyorum. Kocaman bir pide içine kaymak sürülür, üstüne de kıyma halindeki et pişirilerek eklenir, afiyetle yenir. Hem kaymak hem yağlı et biraz ağır gelebilir, o yüzden akşam yemekleri yerine öğle saatlerinde yemenizi öneririm.

Sırp Baklavası

Sırp Baklavası
Sırp Baklavası

Restoran Velika Skadarlija’da Sırp Baklavası diye bir tatlı yedik. Görüntüsü Laz Böreği ile Kürt Böreği arasında. Ama tadı ikisine de tam benzemiyor. Açık söylemek gerekirse ben pek beğenmedim. Yufkaya sarılmış ceviz, üstüne biraz şerbet ve pudra şekeri. Şerbetli tatlı seviyorsanız denemek istersiniz belki.

Trileçe

Trileçe
Trileçe

Yine bir Balkan lezzeti Trileçe. Belgrad’da birkaç yerde yedim ve yediklerimin hepsi de çok lezzetli idi. Normalde de sütlü ve hafif tatlıları çok sevdiğim için Trileçe favorilerimdendir. Belgrad’da da karşınıza çıkarsa hayır demeyin.

Belgrad’da Ne İçilir?

Önce şunu söylerek başlayayım, Belgrad’da herşey bol bol içilir ama su çok içilemez çünkü diğer içeceklere kıyasla epey pahalı maalesef. Mekanlarda su istediğinizde 15-20 TL’ye karşılık gelecek rakamlar ödüyorsunuz, insanın biraz canı sıkılıyor. Neyse güzel şeylerden bahsetmeye devam edelim, okumaya devam!

Bira

Bira
Bira

Belgrad’da en çok içilen içki herhalde biradır. Pek çok farklı marka bira bulunuyor. Helen, Sırbistan’da en çok gördüğüm yerel marka, Helen’den sonra en çok karşıma çıkan bira markası ise Zaječarsko (fotoğrafta kutusu olan). İkisi de içimi kolay biralar, ama sanırım Helen’i biraz daha fazla sevdim.

Rakija

Rakija
Rakija

Sırbistan’ın en meşhur içkisi Rakija (likör), yine pek çok Balkan ülkesinde bulunuyor. Çeşitli meyvelerden yapılan bu likör biraz sert, votka kıvamında. Erik, ayva, kayısı gibi hemen her meyveden yapılıyor. Ballı olanlarını tercih ederseniz biraz daha tatlı. Ama bana çok sert geldiği için sevdiğimi söyleyemem. Likör bardaklarında servis ediliyor ve yavaş yavaş içiliyor genelde. Adı rakija olunca insan bizim rakıya benzediğini düşünüyor ama değil, daha çok votkaya benzetiyorum.

Sırp Şarapları

Sırp Şarapları
Sırp Şarapları

Sırbistan’ın rakijası kadar şarapları da meşhur aslında ama pek bilinmiyor. Belgrad dışına çıkarsanız üzüm bağları ve şarap üretim tesislerini görebilirsiniz. Pek çok farklı yerel üretici var. Seçim yapmak için bir bilene sormak en iyisi.

Belgrad’da Nerede Yenir?

Belgrad hem yerel yemekler bulabileceğiniz hem de dünya mutfağından tatlar bulabileceğiniz çok sayıda mekana ev sahipliği yapıyor. Sırp yemeklerinden sıkılanlara Japon, Meksika gibi farklı mutfak seçenekleri var. Belgrad hem turist yoğunluğu hem de yerellerin restoranları doldurması nedeniyle rezervasyonsuz yer bulmakta sıkıntı yaşayabileceğiniz bir şehir, o yüzden gözünüze kestirdiğiniz yerlere mutlaka rezervasyon yaptırın, özellikle akşam saatleri, akşam yemekleri için.

Knez Mihailova – Boutique Cafe Restaurant

Knez Mihailova - Boutique Cafe Restaurant
Knez Mihailova – Boutique Cafe Restaurant

Belgrad’da nerede yenir listemizin ilk sırasında en turistik yerlerden biri var. Birden fazla şubesi olan Boutique Cafe Restaurant’ın Knez Mihailova şubesi çok merkezi, Kalemegdan’a gelmeden önceki sokağın köşesinde. Dışarıda oturduğunuzda caddenin bütün hareketini izleyebileceğiniz bir yer. Biz 2016’da gittiğimizde fotoğraftaki gibi ilginç bir pizza söylemiştik, tadı da epey güzeldi.

Knez Mihailova – Cafe and Factory

Belgrad’a ilk gidişimde sık sık ziyaret ettiğim mekanlardan biri idi Cafe & Factory. Hem merkezi, yine Knez Mihailova Caddesi’nin üzerinde hem de kahve ve benzeri içecekler için güzel bir seçenek. 2016’da duvarında koacaman bir dünya haritası olması da burayı sevmeme sebep olmuş olabilir.

Knez Mihailova – Manufactura

Knez Mihailova - Manufactura
Knez Mihailova – Manufactura

Manufactura, geleneksel Sırp yemekleri yiyebileceğiniz bir mekan, ben gitmedim ama bana gelen öneriler arasında çokça yer almıştı. Knez Mihailova’nın ara sokaklarından birinde, Kalemegdan’a yakın bir noktada.

Kafana Question (?)

? Restoran
Kafana Question (?)

Şehrin en eski meyhanesi olan Kafana Question (?), Osmanlı döneminden kalma bir binada hizmet veriyor. Köftesinin çok iyi olduğunu söylediler. Yemek yemek için fırsatım olmadı ama bir daha Belgrad’a gidersem uğramak istediğim yerler arasında.

Skadarjia Bölgesi – Kafanalar

Restoran Velika Skadarlija
Restoran Velika Skadarlija

Belgrad’ın meşhur meyhanelerinin olduğu cadde, Skadarjia bölgesi diye geçiyor. Belgrad’a gittiğinizde bu bölgede mutlaka geleneksel Sırp gecesi deneyimini yaşayın. Sesir Moj (Eski şapka), Tri Sesira (Üç Şapka), Dva Jelena (İki Geyik) bölgedeki en meşhur kafanalar yani meyhaneler.

Restoran Velika Skadarlija ise son gittiğimizde ilk akşam yemeğimizi yediğimiz kafana idi. Canlı geleneksel müzik eşliğinde yemeğinizi yiyebileceğiniz şık bir restoran. Ancak yemekleri müthişti diyemem, ortalama.

Ada Ciganlija – Kafanica Na Adi Bakara

Ada Ciganlija - Kafanica Na Adi Bakara
Ada Ciganlija – Kafanica Na Adi Bakara

Ada Ciganlija bölgesinde çok sayıda restoran ve plaj işletmesi var. Plaj işletmelerinin de mutfakları var ve yemek yiyebiliyorsunuz genelde. Ada Ciganlija’da çok leziz yemekleri olan bir mekan arıyorsanız önereceğim yer Kafanica Na Adi Bakara. Biz 8 saatte pişirilmiş bir kuzu tandır yedik, parmaklarımız ile birlikte. Mekanın sahibi Türkiye’yi çok seviyor, her yaz tatile geliyormuş. O yüzden masada Ayvalık’tan zeytinyağı ve zeytin de bulunuyor. Burada yediğim trileçe de çok güzeldi, fotoğraf çekecek vaktim olmamış. Giderseniz benden selam söyleyin.

Crna Ovca – Kara Kuzu

Crna Ovca - Kara Kuzu
Crna Ovca – Kara Kuzu

Belgrad’ın en güzel dondurmacısı! Keçi sütünden mis gibi dondurmaları var. Fotoğrafta gördüğünüz dondurma 180 Dinar’dı. Aldığınız kabın boyuna, kornet olmasına göre fiyatlar değişiyor. Süt ürünleri tüketmeyenler için de özel dondurmaları var.

Eklektika 40 – Kırk Merdiven

Eklektika 40 - Kırk Merdiven
Eklektika 40 – Kırk Merdiven

Sakin bir sokakta takılayım, güzel bir kahve içeyim, bir de Türkiye’den gelip Belgrad’a yerleşmiş sahipleri ile sohbet edeyim derseniz, orası burası. Öğrenci Meydanı’na yakın, tam bir mahalle kahvesi Eklektika 40 – Kırk Merdiven.

Lorenzo Kakalamba

Lorenzo Kakalamba
Lorenzo Kakalamba

Şehir merkezinden biraz dışarda olsa da yolunuzu değiştirmeye değecek bir mekan Lorenzo Kakalamba. İçeride çılgın bir dekorasyon var. Renkler, heykeller, dekorasyon aklınızı alıyor. Restoran ve kafe bölümleri kendi içinde ayrı. Sadece birşeyler içmek istiyoruz derseniz ayrı bir bölüme alıyorlar. Biz tesadüfen trileçe söyledik ve çok güzeldi.

Zemun Bölgesi – Şaran Restoran

Zemun Bölgesi - Şaran Restoran
Zemun Bölgesi – Şaran Restoran

Zemun, Belgrad’ın yan komşusu desek yeridir. Uzun yıllar Avusturya toprakları olduğu için eski şehir merkezinden farklı bir yapısı ve kültürü var. Zemun Bölgesi’ndeki en güzel balık restoranlarından biri Şaran Restoran, özellikle ahtapot ile yaptıkları yemekler çok güzeldi. İlk Belgrad ziyaretimizde Vedat Milor’un öneri listesinde olduğu için gitmiş ve çok beğenmiştik.

Prava Pljeskavica

Prava Pljeskavica
Prava Pljeskavica – fotoğraf 2016 yılı Ocak ayından

Size Sırp Hamburger’inden ilk bölümde bahsetmiştim. Prava Pljeskavica, işte o hamburgeri tamemen geleneksel olarak yiyebileceğiniz, son derece salaş ama yiyebileceğiniz en iyi yerlerden biri.

Beton Hala – Ambar

Beton Hala - Ambar
Beton Hala – Ambar

Kalemegdan’dan Sava nehri ile Tuna nehrinin buluştuğu noktaya doğru inerseniz karşınıza çıkacak olan bölgenin adı Beton Hala. Burada yan yana bir sürü mekan var. İsterseniz sadece birşeyler içebilir, isterseniz yemek yiyebilirsiniz. Gün batımı civarında manzarası pek güzel oluyor. Bu bölgedeki mekanlardan biri olan Ambar arkadaşlarım tarafından test edildi onaylandı. Tam karşısından da tekne turları kalkıyor.

Sava Mala

Sava Mala
Sava Mala

Sava kıyısından kuzeye doğru devam ettiğinizde bu kez Sava Mala bölgesine ulaşıyorsunuz. Burada da geniş bir sahil şeridi ve nehir kıyısında restoranlar bulunuyor. Burada bir mekan denemediğim ve gelen önerilerde olmadığından bir önerim yok ama manzaranın güzel olduğunu söyleyebilirim. Sadece merdivenlere oturup manzarayı da izleyebilirsiniz, ücretsiz.

Angry Monkey

Angry Monkey
Angry Monkey

Belgrad’da dünya mutfağının önemli örnekleri var demiştim, Angry Monk onların en ünlülerinden biri, Knez Mihailova Caddesi’nin paralel sokağında bir Japon restoranı. Çok iyi sushiler yedik diyebilirim. 8’li bir Sushi 14-15 Usd civarında. Yani ekonomik bir seçenek değil, fikriniz olması için paylaştım. Rezervasyon şart.

Kucica Navodi

Kucica Navodi
Kucica Navodi

Gece hayatı ile pek ilgisi olmayan ben bir de size akşam mekanı önereyim: Kucica Navodi. Nehir kıyısındaki hatta nehrin içinde kurulmuş mekan yer olarak çok iyi, ancak ben bir mojito içtim, 770 Dinar ödedim (neredeyse 8 usd) ve buzlu su içmiş gibiydim. Kokteyl yerine bira gibi birşeyler içmeyi düşünebilirsiniz.

Yukarı saydıklarım Belgrad’daki restoran ve kafelerin çok az bir bölümü. Özellikle nehir kıyısında ve Knez Mihailova Caddesi üzerinde çok fazla sayıda mekan var. Bu listede olmasa da gözünüze kestirdiğiniz birkaç tanesine oturup deneyin derim.

Sizin de önerileriniz varsa yorumlara ekleyin!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Lezzetli et Yemek için walter i tek geçerim. Havaalanı için kalkan otobus (72 no) son duragında durak kafe var.çay kahve ve her konuda genel bilgilendirmeye yardımcı olan türk sami abimizin .tam gider ayak denk geldik doya doya 6 cay içtik 🙂 zira hiçbir yerde türk çayı yok.

Yorumunuzu Yazın