Selçuklular ve Bizans döneminde başkentlik yapmış, çinileri ile meşhur, Hristiyanlığın önemli dini merkezlerinden biri sayılan İznik, hafta sonu kaçamağı yapmak için harika bir seçenek. Osmangazi Köprüsü ile İstanbul’dan sadece 2 saatte ulaşılabilen bu güzel şehir fotoğrafçıların, motosiklet gruplarının ve günübirlik turların uğrak yeri haline geldi. İznik’in güzelliklerini, tarihini, kültürünü görmek için siz de günübirlik veya hafta sonu için İznik gezi planı yapmayı düşünebilirsiniz.İznik planı yapanlar için; İznik gezilecek yerler, İznik’te ne yenir, İznik nerede ve nasıl gidilir ve İznik yakınında görülecek yerler listemi İznik gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda bulacaksınız.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
İznik Hakkında
İznik, Anadolu’daki kadim şehirlerden bir tanesi ve bir açık hava müzesi. İznik gölü kıyısında kurulmış olan şehir, Selçuklular ve Bizanslılar döneminde başkentlik yapmış, çok sayıda tarih ve kültür eserini barındırıyor. İznik deyince tabii ki akla ilk gelen İznik çinileri ve İznik Gölü. Onlardan yazının devamında bahsedeceğim, okumaya devam edin.
İznik, hem Hristiyanlık için hem de sonrasında Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir merkez olmuş bir şehir. Bu nedenle şehirde pek çok tarihi eser, cami, medrese, türbe gibi önemli yapı bulunuyor. Bir kısmı toprak altında, bir kısmı restorasyon bekliyor, bir kısmı kötü restorasyonun kurbanı olmuş antik kalıntılar var.
İznik, Roma döneminde Hristiyanlar için bir dönüm noktasının yaşandığı yer. M.S. 325 yılında I. Konstantin tarafından düzenlenen Birinci Konsil ile Hristiyanlar kendi aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için İznik’te buluşmuşlar. Bu konsildeki en önemli tartışma Hz.İsa’nın gerçek tanrı olup olmadığı idi. Yapılan konsil sonucunda, İsa’nın Tanrı’yla aynı öze sahip olduğu kabul edildi. Daha sonra başka yerlerde pek çok konsiller toplanmış ve bu konsillerde günümüz Katolik ve Ortodoks görüşlerinin temellerini oluşturan kararlar alınmış.
Selçuklular dönemine geldiğimizde ise, Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1075 yılında İznik’i Selçukluların başkenti ilan etti. 22 yıl boyunca İznik Selçukluların başkenti olarak kaldı.
Osmanlı döneminde ise İznik, sanat, ticaret ve kültür şehri oldu. Özellikle İznik Çinisi bu dönemde altın dönemlerini yaşamış. Pek çok cami ve medresede İznik çinileri kullanılmaya başlanmış, çinilerin ünü Avrupa’ya kadar yayılmıştır. Çini sanatı, 2013 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinde kayıt altına alınmış.
İznik, hala İstanbul’a yakın yerler içinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
İznik’i Gezmek için Kaç Gün Gerekli?
İznik ve çevresindeki pek çok yeri gezip görmek için iki gün yani bir hafta sonu ayırabilir, hem tarihi ve kültürel yerleri görebilir, hem bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Daha uzun süreli kalmak isterseniz de doğa yürüyüşleri, gölde kano gibi zamanınızı geçirebileceğiniz alternatifler de var.
İznik’te Gezilecek Yerler
İznik’e girdiğinizde dikkatinizi, daha çok Avrupa’da görmeye alışık olduğunuz, ızgara biçiminde sokak düzeni çekecektir. Roma döneminden kalma bu düzen hala devam ediyor. Şehrin surları içinde kalan kısım özellikle bu ızgara düzenine uygun planlanmış.
İznik’te gezilecek yerler listesinde yer alan müze, camii, çarşı ve ören yerlerine birlikte bir göz atalım:
1. Ayasofya Kilisesi ve Orhan Camii
İznik’te gezilecek yerler listesinin başında şehir merkezine geldiğinizde meydanda sizi karşılayan eski Ayasofya Kilisesi yeni Orhan Camii geliyor.
İçeri girip gezebilirsiniz. Eski bir kilise olan bu yapı yine kötü restorasyondan nasibini almış. Camii olarak hizmet veriyor olsa da Hristiyanlar için çok önemli, 7.Ekümenik Konsil’in M.S.787’de burada toplandığı düşünülüyor. Bu nedenle de Hristiyanlar için manevi önemi büyük. Şehrin 4 ana kapısının keşisim noktasında bulunan yeri ile de stratejik bir konumda.
2. Yeşil Camii
İznik’te gezilecek yerler arasında önemli camilerden biri de; Ayasofya Camii’nden göle doğru değil de diğer yöne doğru ilerlerlediğinizde karşınıza çıkacak Yeşil Camii. İznik’in en belirleyici sembollerinden biri olan camii, klasikleşmiş turkuaz rengi minaresi ile sizi karşılıyor. Ayrıca caminin içine girip çini işlemelerini de mutlaka görmenizi öneririm.
3. Nilüfer Hatun İmareti & İznik Müzesi
İznik Müzesi olarak hizmet veren Nilüfer Hatun İmareti, ben gittiğimde restorasyon çalışması nedeniyle kapalı idi. İçeri girip gezme imkanım olmadı, umarım bir sonraki gidişimde ziyaret edebilirim. Nilüfer Hatun, Orhan Gazi’nin eşi, imarethane de onun adına yapılmış.
Müze olarak kullanılan yapının içinde Helenistik dönem, Roma dönemi, Emeviler, Selçuklulardan kalan eserler sergileniyor.
4. Eski İznik Evleri ve Çarşısı
Ayasofya Camii yanından İznik Gölü’nün ters istikametine yani İznik surlarına doğru devam eden yol üzerinde tarihi yapılar ve eski İznik evlerini görebilir, anıt ağaçların gölgesinde yolu keyifle gezebilirsiniz. Meşhur İznik çinisi işleri satan irili ufaklı pek çok dükkanı ziyaret edebilirsiniz.
İznik Çiniciler Sokağı ve Nilüfer Hatun Çini Çarşısı bol bol çinici görebileceğiniz yerlerden.
Ayasofya Müzesi’nden İznik Çarşısı’na doğru yürürken sağlı sollu kocaman çınar ağaçları göreceksiniz. Bu ağaçların pek çok anıt ağaç statüsünde, üstlerine bakınca künyelerini görebilirsiniz.
5. Antik Roma Tiyatrosu ve Roma Harabeleri
İznik’te gezilecek yerler arasında Roma kalıntıları yer alıyor. Özellikle Antik Tiyatro, 2. yüzyıldan bu yana ayakta, ancak daha ne kadar dayanır bilemiyorum. Kentin savunma surlarını yapmak için tiyatrodaki taşlar kullanıldığından oldukça zarar görmüş. 15.000 kişi kapasiteli tiyatro şu an ziyarete açık değil. İznik’e pek çok kez gittim ve hiçbirinde tiyatroyu açık göremedim. Restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı tutuluyor, umarım yakın zamanda ziyarete açılır.
6. Surlar ve Kapılar
İznik eski şehri surlarla çevrili, altıgen olarak yapılmış olan surların uzunluğu yaklaşık 5km. Surların bir kısmı hala oldukça sağlam, bir kısmı da restorasyon görmüş. Helenistik dönemde inşaatına başlanmış olan surlar, Roma ve Bizans dönemlerinde yenilenerek günümüze kadar ulaşmış.
İznik’e giren 4 ana kapı bugün şehrin sembolleri haline gelmiştir. Kentin ayakta kalabilen en görkemli kapıları;
- İstanbul Kapı: şehre İstanbul yönünden gelirken göreceğiniz ilk surlar ve ilk kapı,
- Lefke Kapı; Şehrin kuzeyinde kalan ve şu an en iyi durumda olan, vakit ayırıp ziyaret etmenizi önereceğim kapı,
- Yenişehir Kapı,
- Göl Kapı ise yıkık durumda.
7. Hamamlar
İznik pek çok medeniyet ev sahipliği, hatta başkentlik yaptığından şehirde çok sayıda hamam bulunuyor. Şehir merkezinde sıkça hamamlara da rastlayacaksınız, girip gezebilir ya da hamam sefası yapabilirsiniz.
İznik Gölü
İznik Gölü, 298 metrekarelik yüzölçümü ile Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük gölü.
İznik’e gelip de yapılmadan dönülmeyecek aktivitelerden biri de tepeye çıkıp İznik Gölü manzarasını izlemek. Veya göl kıyısında İznik Gölü üzerinden gün batımı izlemektir. Yani ne olursa olsun, ister tepeden ister su kıyısından İznik Gölü manzarasını izlemek paha biçilmez.
İznik Gölü’nü yukarından izlemek için çıkacağınız en yakın tepede, Abdulvahap Sancaktarı Türbesi bulunuyor. Çıktığınızda bir sürü fotoğraf grubunun makinalarıyla hazır beklediklerini göreceksiniz.
Gölün içinde yeni keşfedilen Bazilika göl kıyısından görünmüyor. Gölde kano ile gezerken görür müyüz diye heveslenmiştim ama bazilikanın olduğu bölüm güvenlik şeridi ile çevrilmiş ve girilmesi yasak. Şimdilik sadece fotoğraflarla idare edeceğiz.
İznik’e Yakın Gezilecek Yerler
İznik Gölü kıyısında bolca meyve bahçesi ve zeytinlik yer alıyor, bahar aylarında çiçek açmış meyve bahçeleri, yazın ise dalları dolu dolu nefis meyve bahçeleri. Gitmişken görebilirseniz harika olur. Bu bahçeler arasında tarihin izlerine de rastlayabilirsiniz.
1. Beştaş (Obeliks)
“Beştaş”, “Nişantaşı” ve “Dikilitaş” adları ile de bilinen bu mezar anıtı eski Roma yolu üzerindedir. Üzerindeki Yunanca kitabeden I. yüzyılda C. Cassius Philiscus’a ait olduğu anlaşılmaktadır. Üst üste konmuş üçgen beş adet taştan oluşan bu yapıtın tepesinde eskiden bir kartal heykeli de varmış ama şu an kayıp. Ancak burayı bilen birileri olmadan bulabilir misiniz emin değilim.
2. İnikli Köyü
İznik Gölü’nü tepeden görmek için hemen şehirden yukarılara doğru tırmanınca, İznik’in en güzel köyleri arasında yer alan; önce Elbeyli sonra İnikli Köyü’ne ulaşacaksınız. Buralar eski Osmanlı Köyleri imiş. İnikli Köyü’nde şu an koruma altında 10-11 ev var ancak pek çok ev yıkılmaya terk edilmiş. Yine de köylüler buranın Cumalıkızık gibi popüler olacağına inanıyorlar 🙂
3. Keramet Köyü Ilıca
İznik’te gezilecek yerler arasında oldukça popüler noktalardan biri de Keramet Köyü Ilıcası. İznik’ten Yalova’ya doğru giderken Keramet Köyü tabelasını görünce girin, sizi doğal bir kaplıca karşılıyor olacak. Yaz-kış sıcak su havuzu şeklinde doğal havuza girip yüzebilirsiniz.
4. Tarihi Kösem Sultan (Valide Sultan) Köprüsü – Karamürsel
İznik’ten İstanbul’a dönüşte, ana yolu takip etmek yerine Mavi-Yeşil yola girerseniz sizin çok güzel dağ yolları bekliyor. İznik’ten Bursa yönüne doğru giderken Boyalıca Köyü’nden Karamürsel yönüne doğru devam ederseniz bu yola ulaşabilirsiniz. Bu yol sizi yeniden Orhangazi Köprüsü yoluna bağlıyor isterseniz. Yol boyu fidan bahçeleri, yemyeşil tarlalar ve çiftlik evleri arasından geçiyor. Eğer acıktıysanız, Köfteci Nurettin yol üzerinde mola vereceğiniz bir et lokantası. Köfteci Nurettin’i geçtikten hemen sonra solda sizi yenilenmiş bir taş köprü karşılayacak. Bu köprünün 17. yüzyıldan kalmış olduğu tahmin ediliyor. Kösem Sultan’ın Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaptırdığı pek çok yapıdan biri bu köprü. 64 metre uzunluğundaki köprü üç gözlü ve sivri kemerli olarak inşa edilmiş.
Ayrıca, daha fazla vaktiniz varsa;
- Sansarak Kanyonu’nda yürüyüş yapabilirsiniz.
- Elmalı Köyü’nün 1884’te çivisiz olarak yapılmış camisini görebilirsiniz.
İznik’te Gezilecek Yerler Listesi
Yukarıda yer alan yerlerden daha fazlasını, aşağıda İznik’te gezilecek yerler listesi olarak görebilirsiniz.
- İznik Gölü
- Sansarak Kanyonu
- Tacir Kanyonu
- Ayasofya Müzesi ve Camii
- Roma Antik Tiyatrosu
- Beştaş
- Tarihi Kapılar
- Berberkaya Mezar Anıtı
- Taş Köprü
- Yeşil Camii
- Şeyh Kutbettin Camii
- Eşrefzade Camii
- Hacı Özbek Camii
- Mahmut Çelebi Camii
- Yakup Çelebi Zaviyesi ve Türbesi
- Kızgızlar Türbesi
- Sarı Saltuk Türbesi
- Davud-el Kayseri Türbesi
- Alaadin-i Mısri Türbesi
- Çandarlı Halil Hayreddin Paşa Türbesi
- Eşref Baba Türbesi
- Süleyman Paşa Medresesi
- II. Murat Hamamı
- Meydan Hamamı
- İznik Müzesi
- Hayrettin Paşa Medresesi
- Orhan Gazi Hamamı
İznik’te Gezilecek Yerler Turistik Haritası
Yukarıda yer alan İznik’te gezilecek yerler önerilerimi aşağıdaki haritada görebilirsiniz:
İznik’te Ne Yenir, Nerede Yenir?
İznik, göl kıyısında olmasının ve ikliminin avantajı ile, lezzetli et, balık, meyve, sebze yiyebileceğiniz bir şehir. İznik’e gidip sofradan mutlu kalktığım birkaç yeri aşağıda paylaşayım dedim.
Köfteci Yusuf Usta
İznik’te ne yenir deyince akla meşhur Yusuf Usta ve köftesi gelir. Türkiye’de artık pek çok yerde şubeleri olsa da İznik merkezdeki asıl yerinde köfte ve kaymaklı ekmek kadayıfının tadını mutlaka çıkarmalısınız. İznik’e sadece köfte yemeye bile gidenler var, söylemedi demeyin 🙂
Köfte dışında her türlü kasap ürünü yiyebilir, eve götürmek için satın alabilirsiniz.
Şarlo Mustafa’nın Yeri
Gölden çıkarılan sazan ve yayın balıklarıylala kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz. Gölün Güney ve Kuzey kıyılarında yol boyunca pek çok bahçeli restoran var, vaktiniz olursa mutlaka deneyin. Çakırca Köyü sahilindeki Şarlo Mustafa’nın yeri balık yemek için tercih edeceğiniz yerlerden biri olabilir. Ben balık yemiyorum diyenler için pide seçenekleri de var.
Zeytin
Zeytin binlerce yıldır Anadolu’da sağlık ve lezzetin sembollerinden biri. Marmara Bölgesi’ndeki en zengin zeytinlikleri İznik’te görebilirsiniz. Bölgede yetişen zeytinlerden ve zeytinyağlarından alabilirsiniz. Biz evin zeytin ihtiyacını İznik’ten tedarik ediyoruz.
İznik’ten Ne Alınır? İznik’in Nesi Meşhur?
İznik’ten ne alınır, İznik’in nesi meşhur derseniz, mutlaka bahsetmek gereken çini ve zeytin var.
İznik Çinisi
İznik denince ilk akla tabii ki çinicilik gelir. İznik, Osmanlı çini geleneğinin önemli merkezlerinden biridir. Hala devam eden bu gelenek sayesinde, İznik’e geldiğinizde çarşıda birbirinden güzel ürünlerin yapıldığı çini atölyelerine uğrayabilir, kendinize ve/veya sevdiklerinize çini işli tabaklar, takılar ve daha pek çok ürün alabilirsiniz.
Zeytin ve Zeytinyağı
İznik’in bir başka zenginliği ise zeytin. İznik Gölü çevresinde yetişen zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin ve zeytinyağı Türkiye’deki en iyi zeytin ürünleri arasında. Buraya gelmişken mutlaka zeytin ve zeytinyağı almanızı öneririm. Zeytin veya zeytinyağı nereden alınır derseniz, biz aşağıda fotoğrafı olan Nicaea’dan aldık, Ayasofya Müzesi’ne 100 metre mesafede dükkanları var, internet satışları da varmış.
Ahşap İşleri
İznik’in zeytin, ceviz, kiraz ağaçlarından, İznik’te yapılan ahşap ürünlerinden almak isterseniz, sevgili İnci ve Ceren’in kendi elleri ile yaptığı ekinoXart‘ı ziyaret edebilirsiniz.
Çok bilinmese de İznik’te dokumacılık ve ipek halı üretimi de halen devam eden el sanatları arasında yer alıyor.
İznik’te Ne Yapılır?
İznik Gölü, gölde yapılabilecek pek çok aktivite vaad ediyor. Kano bunlardan biri. Çoğunlukla durgun olan ve kıyılarında sazlıkları olan gölde kano yapmak burada yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri. 2017’de İznik Kano Festivali için gitmiş ve çok eğlenmiştik.
Göl kıyısında bolca çay bahçesi, otel ve restoranlar bulunuyor. Piknik yapabilir, kamp yapabilir, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca İznik Gölü’nde gün batımı muhteşemdir.
Ayrıca İznik yakınlarında bulunan 8 kilometrelik uzunluğu ile Sansarak Kanyonu veya 17 kilometrelik uzunluğu ile Tacir Kanyonu’nda doğa yürüyüşleri veya kamp yapabilirsiniz. Doğa aktivitelerini ve macerayı sevenler için kanyon geçişleri oldukça eğlenceli olacaktır.
İznik Ultra Maratonu
Peki neyi unuttuk? 2012 yılından beri düzenlenen İznik Ultra Maratonunu. İznik Ultra Maratonu, Türkiye’deki en büyük uluslararası maratonlardan biri. Yüzlerce yerli ve yabancı koşucu her yıl Nisan ayında tarih ve doğa ile iç içe olan farklı uzunluklarda kendi performanslarına uygun olan rotayı koşuyor. En uzunu 160 kilometre, en kısası 10 kilometre halk koşusu olmak üzere farklı uzunluklarda parkurlarda koşuluyor.
Biz de 2019 yılında koşmasak da koşan arkadaşlarımıza destek olmak ve oradaki ruhu yaşamak için oradaydık.
İznik Nerede?
İznik nerede sorusunun cevabı basit; İstanbul – Bursa yolun 97. kilometresinde İznik Gölü kıyısından doğuya döndüğünüzde 40 kilometre daha göl kıyısından devam edin, yol sizi İznik’e götürecek.
- İznik İstanbul arası mesafe 140 kilometre, Osmangazi Köprüsünü kullanırsanız 2 saatte ulaşabilirsiniz.
- İznik Bursa arası mesafe yaklaşık 80 kilometre ve 1 saat sürüyor.
İznik’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan kendi aracınızla gidiyorsanız, İznik’e gitmek için birkaç yol var.
- Feribot ile Pendik’ten Yalova’ya geçip Mavi-Yeşil Yol diye geçen dağ yolunu kullanarak, köylerin arasından yeşillikler içinden dolaşa dolaşa gitmek çok keyifli.
- Feribot ile Pendik’ten Yalova’ya geçip Bursa yolundan devam edip, Orhangazi’den dönebilirsiniz.
- Yeni yapılan Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak körfezi geçip yine Orhangazi’den İznik yönüne çıkabilirsiniz.
Benim tercihim giderken bu dağ yolu, dönerken de Bursa bağlantısının olduğu ana hattı kullanmak oldu. Herkes kendi yolunu seçmekte serbest. İki yolun kenarında da ayrı ayrı görülecek yerler var. Seçim sizin 🙂 Dağ yolunda sizi minik bir şelale, şirin bir köy karşılarken, ana yolu kullanırsanız yoldan biraz içeri saparak doğal bir sıcak su havuzu olan Keramet Kaplıcalarına uğrayabilirsiniz.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda Kalın
5 Yorumlar
sansarak kanyonu , elmalı köyünün camiisi,ömerli köyü evleri,göllüce köyünün göl manzarası,köfteci yusuf,bunlarda unutulmamalı
Eklemeler için çok teşekkürler
dün iznik e gittim daha öncede gitmiştim yıllar önce fakat çok degişmiş istanbula 40 dk mesafede olmuş çok yakınlaşmış açık hava müze gibi zaten senede 100.000 yabancı turist sadece otellerinde kalıyor vatikana göre 3. kutsal şehir ilan edilmiş fakat 2 3yıl sonra buralarda rant olacak ali agaoglu büyük araziler toplamış 950 tane dairevillalar otelleryapacakmış zaten her yeri otel olmuş giden gitsin 2 yıl sonrabasılacak toprak kalmaz
Iznik gercekten cok guzeldir. Sizde cok guzel anlatmissiniz @
Apdulvahap sancaktari esrefi rumi surları bizans su yolu ve surları da görmek lazım