Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir uygulama girsin. Gain uygulaması, Netflix’in domine ettiği, Blutv gibi rekabetçi dizilerle tutunmaya çalışan online medya sağlayıcıların bulunduğu pazara sadece mobil kullanıcıları hedefleyerek piyasaya girdi. İlber Ortaylı, Engin Günaydın, Vedat Milor, Mirgün Cabas gibi tanınmış isimlerin programlarının yanısıra pek çok kısa süreli program uygulamada daha çok dikey görüntü ile yayınlanıyor. Ben de ilk gününden itibaren takip etmeye başladım ve Gain uygulamasındaki en güzel programlar arasından kendi seçkimi yaptım. Bu yazıda hem biraz Gain uygulaması nedir, nasıl kullanılır kısmından bahsedeceğim, hem de önerdiğim programları paylaşacağım.

Gain Uygulaması Nedir?

Gain Uygulaması Nedir?
Gain Uygulaması Nedir?

Gain, kendisini internet sitesinde; “Kişiye özel yayın akışı sunan, yenilikçi, eğitici, eğlendirici kısa içeriklerden oluşan bir mobil uygulamadır” diye tanımlamış. Kısa süreli yayınlardan oluşan içerikleri ve sadece akıllı telefon ve tabletlerden kullanılabilmesi ile hareket halindeki insanları, instagram reels, tiktok gibi uygulamaları kullanmaya alışan gençleri hedeflediğini söyleyebiliriz. Özellikle dikey formatlı yayınları ile fark yaratmak istenmiş. Takside markette bekleme anlarında izleyebileceğiniz 2-3 dakikalık programları özellikle ön plana çıkarıyorlar.

30 Aralık 2020’de yayın hayatına başlayan uygulamanın reklam filmini aşağıda izleyebilirsiniz. Kısa içerikler iddiası ile yola çıkan uygulamanın reklam filminin 1 dakika 56 saniye olması ise oldukça çelişkili olmuş.

Gain Uygulaması Kimin?

Uygulama adı bazı yerlerde Gain Medya olarak geçiyor. Kurucusu Gözde Akpınar aynı zamanda Filli Boya şirketinin de sahibi.

Gain Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Gain Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Gain Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Gerekli süre: 2 dakika

Gain uygulaması nasıl kullanılır adım adım bakalım mı?

  1. Gain uygulamasını indirin

    Sadece cep telefonu ve tablet üzerinden izleyebileceğiniz içeriklerden oluşan platformun telefon ve/veya tabletinize uyumlu olan uygulamasını indirmeniz gerekiyor.

  2. Üye olun

    Uygulamayı indirip üye olduktan sonra uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

  3. Video ekranına ulaşın

    Üye olduktan sonra uygulamayı açar açmaz video ekranı sizi karşılayacak.

  4. Güncel içerikleri keşfedin

    Ekranı sağa veya sola kaydırarak güncel içerikler arasında gezinebilirsiniz. Sağa veya sola arka arkaya dokunarak ileri veya geri alabilirsiniz.

  5. Çıkmak için aşağı kaydırın

    Çıkmak istediğinizde sayfayı aşağı kaydırmanız yeterli.

  6. Keşfet ekranına ulaşmak için aşağıya kaydırın

    Ekranı aşağıya kaydırdığınızda “keşfet” ekranına geçersiniz.

  7. İlgi alanınıza göre içerik seçin

    Keşfet ekranında ilgi alanınıza göre programları, içerikleri görebilir, aralarından seçim yapabilirsiniz. Burada Film, haber, güncel, dizi gibi kategoriler arasından seçim yapabilirsiniz.

  8. İstediğiniz içeriği arama çubuğunda arayın

    Özellikle izlemek istediğiniz bir içerik varsa “arama” çubuğuna yazarak arayabilirsiniz.

  9. İçerik detaylarını inceleyin

    Arayıp bulduğunuz içeriği bulduğunuzda yukarı kaydırarak içerik detayına ulaşabilirsiniz. Bu sayfada içeriği listelerinize ekleyebilirsiniz. Veya paylaşabilirsiniz.

  10. Listelerim sayfasını bulun

    Sol altta “listelerim” menüsünden oluşturduğunuz listelere ulaşabilirsiniz.

  11. Yarım kalan içeriklerinizi izleyin

    Listelerim sayfasında izlerken yarım kalan içerikleri izleyebilirsiniz.

  12. Televizyonunuzda paylaşın

    Telefonunuzun eğer televizyonda paylaşma özelliği varsa uygulamadaki içerikleri televizyonunuza aktararak da izleyebiliyorsunuz.

Şu an uygulamanın kullanıcı deneyimi konusunda sorunları olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. İzlediğiniz ve yarım bıraktığınız programlara geri dönmek sıkıntılı. Mesela ben bazı programları favorilerime ekleyip sonra izlemek istedim ama öyle bir özellik yok, listeye ekleme kısmını bulmam biraz zaman aldı. Keşfet alanından bir programı sonuna kadar izlemediysem, o programın önceki bölümlerini liste halinde görebileceğim bir yer de bulamadım. Bunlar ilk anda gördüğüm eksikler. Kullanıcı deneyimi konusunda çok fazla geliştirme ihtiyacı var kesinlikle.

Gain Uygulaması Ücretli mi?

Uygulamayı akıllı telefon veya tabletinize indirdikten sonra, yayınları izleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor. Gain uygulaması şu an için ücretsiz, ücretli modele geçeceği söyleniyor, henüz ücretlemesinin nasıl olacağı açıklanmış değil.

Gain Uygulamasındaki En Güzel Programlar – En İyi 8

Uygulam hakkında kafanızdaki soru işaretlerini kaldırdıysak artık Gain uygulamasındaki en güzel programlar listemize geçebiliriz. Programların seçicisi ben olduğumdan daha çok seyahat, tarih, belgesel ve yemek içerikleri listeyi domine ediyor.

1. İstanbul Hesabı 

İstanbul Hesabı
İstanbul Hesabı

Gain uygulamasında ilk izlediğim ve ilk beğendiğim program Ahmet Mümtaz Taylan’ın sunduğu İstanbul Hesabı. Taylan cebine 50 TL koyuyor ve İstanbul’un bir semtini geziyor. Bütçesi içinde kalarak hem geziyor hem de karnını doyuruyor. Bazen belediye otobüsüne biniyor bazen tabanvay ile en uygun fiyata İstanbul’u gezme formülleri veriyor. Gezdiği semtler bildiği semtler olduğundan hem kendi anıları hem oradaki esnafın geçmişine de yer vererek 10 dakika civarında anlatıyor. Ben izlemekten çok keyif aldım. Zaten İstanbul’da turist olmayı çok sevdiğimi bilenler bilir. Bu program yatay olarak çekilmiş, televizyona aktararak izleyebilirsiniz.

Şimdilik 3 bölüm yayınlandı.

  1. Bölüm Beşiktaş’tan Arnavutköy’e
  2. Bölüm Cihangir’den Şişhane’ye
  3. Bölüm Beşiktaş’tan Yeniköy’e

Umarım devamı gelir ve İstanbul keyfimiz devam eder.

2. Vedat Milor ile En İyisi

Vedat Milor ile En İyisi
Vedat Milor ile En İyisi

Yılların gurmesi ve televizyon programcısı Vedat Milor, sosyal medyada yaptığı anketlerle sosyal medya fenomenine dönüştü. Gain uygulamasındaki “Vedat Milor ile En İyisi” programı ise Vedat Bey’in eğlenceli yönünü görmemizi sağlıyor. Menemen soğanlı mı soğansız mı gibi soruların cevaplarını yine anketler ve uzman görüşleri ile sentezleyip anlatıyor. Yine 10-11 dakikalık programlarla bizi bilgilendiriyor. Bu program dikey olarak çekilmiş, cepten izlemelik.

Vedat Bey’in naifliğine bayılanların seveceği bir program. Bu program da henüz 3 bölüm yayınlandı.

  1. Bölüm: Kayseri pastırması mı, Kastamonu pastırması mı?
  2. Bölüm: Sofrada Havan Olsun – Şarap
  3. Bölüm: Pide mi Pizza mı?

3. İlber Ortaylı ile Zaman Makinesi

İlber Ortaylı ile Zaman Makinesi
İlber Ortaylı ile Zaman Makinesi

Gain uygulamasının ünlü programlarından bir diğeri tarihi belgesel kategorisinde yayınlanan İlber Ortaylı ile Zaman Makinesi. İlber Hoca kendi tarzı ve birikimi ile tarihteki olayları anlatıyor. Tarihi değiştiren olaylar, kişiler, kavramlar bu programda masaya yatırılıyor. 8-11dakikalık bölümlerde Hitler’den Sezar’a tarihin önemli karakterlerini öğrenmeye başladık bile. Bu program dikey olarak çekilmiş, cepten izlemelik.

Bu program da henüz 3 bölüm yayınlandı.

  1. Bölüm: Hitler
  2. Bölüm: Hitlerle ilgili sorular
  3. Bölüm: İhanet (Sen de mi Brutus?)

4. 10 Bin Adım

10 Bin Adım
10 Bin Adım

10 Bin Adım, Son yıllarda uzun ve sağlıklı bir yaşam için tüm dünyada referans olarak kabul edilen “Günde 10 bin adım” önerisine uyarak birlikte yürümeye karar veren iki eski sevgili Ezgi ve Memet’in iki yeni yol arkadaşı olma hikayesini mizahi bir dille anlatan bir mini dizi.

Hikayesi Engin Günaydın ve Devin Özgür Çınar’a ait olan ve senaryosu yine Devin Özgür Çınar tarafından kaleme alınan komedi dizisi ‘10 Bin Adım’, “Eski sevgili ile dost kalmak mümkün mü?” sorusunu odağına alarak, sevgililikten arta kalan arkadaşlığı on bin adımlık bir macera içerisinde irdeliyor.

Gain uygulamasının ilk programlarından biri olan dizinin 5.bölümü yayınlandı bile. 11-12 dakika civarındaki bölümleri hızlıca izleniyor. Bu program yatay olarak çekilmiş, televizyona aktararak izleyebilirsiniz.

5. Bir Şifa Bağımlısının İtirafları 

Bir Şifa Bağımlısının İtirafları
Bir Şifa Bağımlısının İtirafları 

Ela Başak Atakan’ın aynı isimli kitabından hayata geçirilen belgesel serisi Bir Şifa Bağımlısının İtirafları adıyla Gain uygulamasında yayına başladı. Gün geçtikçe sosyal medyanın da etkisi ile popülerleşen ‘şifa’ konusuna odaklanan seri kapsamında kitabın da yazarı olan Ela Başak Atakan kendi ağzından “şifa bağımlısı’ olma serüvenini ve uğradığı şifa duraklarını samimi bir dille seyirciyle paylaşıyor.

Kızının çare yok denilen hastalığına tedavi bulmak için rotasını alternatif tıp dünyasına çeviren ve giderek bir şifa bağımlısına dönüşen Ela Başak Atakan’ın aynı isimli kitabından yola çıkarak hayata geçirilen belgeselde, Atakan’ın bu yolculuğunda şifayı bulmak için arşınladığı yollar ve kapısını çaldığı bütün yöntemler detaylarıyla masaya yatırılarak izleyiciye sunuluyor.

Yönetmenliğini deneyimli ve başarılı yönetmen Caner Özyurtlu’nun üstlendiği belgesel serisinde, yogadan şaman ayinlerine, nefes terapisinden sülük tedavisine, aile diziminden ayurvedik beslenmeye denenebilecek her şey deneniyor. Çığırından çıkan bir şifa arama serüvenine odaklanan serinin yeni bölümleri her Pazar GAİN’de izlenebilir.

Gain’deki en uzun içeriklerden biri olabilir bu, 18-21 dakika ilk yayınlanan bölümleri, bu program da yatay çekilmiş, televizyona aktarılabilir.

6. İzlersen Seversin Kategorisi

Gain - İzlersen Seversin Kategorisi
Gain – İzlersen Seversin Kategorisi

İzlesen Seversin kategorisi Gain uygulamasının keşfet bölümünde bir başlık olarak kişiye özelleştirilmiş olarak yer alıyor. Uygulama içinde arayınca bulamıyorsunuz, bir başka kullanıcı deneyimi eksikliği daha…Belgesel kategorisindeki bu içerikler çoğunlukla seyahat ve hayvanlar ilgili ve 1-2 dakikalık içerikler. Dikey olarak hazırlanmış içerikler tam da uygulamanın amacına hizmet eden hızlı tüketime yönelik.

7. Teleskobuma Takılanlar 

Teleskobuma Takılanlar
Teleskobuma Takılanlar 

Erdem Topsakal, pandemi döneminde ayın kraterlerini izlemek için Sirkeci’den pazarlıkla bir teleskop alıyor. Aya bakmaktan sıkılınca teleskobu İstanbul’a çeviriyor, sıradan şeyleri izlemeye başlıyor ve keşfedilmemiş hikayeleri yakalıyor.

Program henüz 2 bölüm yayınlandı. 2 dakika gibi kısa kayıtlardan oluşmuş. Yine benim gibi İstanbul sevdalıları için güzel bir seçenek. Program kısa olması ile paralel dikey hazırlanmış, cepten izlemelik.

8. İstanbul Apartmanları 

İstanbul Apartmanları
İstanbul Apartmanları 

1870 Beyoğlu yangınında yanan ahşap binaların yerine Avrupa’dan ithal bir konut tarzı olarak yapılan apartmanların yapım sürecini, hikayelerini, kimlerin yaşadığını ve günümüze kadar uzanan hikayelerini anlatan arşiv değeri taşıyan bir belgesel İstanbul Apartmanları. İlk anlatılan hikaye Apelyan Apartmanı. 7 dakikalık program yatay formatta, televizyona aktararak izleyebilirsiniz.

Sizin Gain Medya içerikleri arasında en sevdikleriniz hangileri? Yorumlara yazmayı unutmayın!

Bu içeriği beğendiyseniz aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir:

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın