Ülkemiz tarih yani kültür ve deniz turizmi açısından çok şanslı. Binlerce yıllık antik kentler, pırıl pırıl plajlar ayrı ayrı çok güzelken, denize bakan antik kentler, yukarı şehir veya antik tapınaklardan denizi izlemenin keyfi bambaşka. Bu tarife uyan, Ege ve Akdeniz’de pek çok yer olması da cabası. Kuzey Ege’de yukarı şehirden, Athena Tapınağı’ndan denize bakan, efsaneleri ve savaşları ile tarihe adını yazdırmış olan favori yerlerimden biri Assos Antik Kenti. Assos ve çevresinde gezilecek yerler, yeme-içme, konaklama ve daha fazlası Assos gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Bu yazıda Assos ve çevresinde gezilecek yerler listesinin yanı sıra Assos’ta denize girilecek yerler, Assos’a ulaşım, Assos’a gitmek için en iyi zaman, Assos’ta kalınacak yerler, Assos kamp yerleri gibi seyahat planlarken ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri bulabileceksiniz. Böylece kaç günlük bir seyahat planlayacağınızı kolayca belirleyebilirsiniz. Assos ve çevresine hafta sonu kısa bir seyahat de yapabilirsiniz, uzun süreli bir tatil planı da. Siz plan yapmaya başlamadan, gelin detaylara bir bakalım!

Assos Nerede?

Gitmeden önce “Assos nerede?” diye soracak olursanız; Assos, muhteşem plajları, antik kentleri, fırça ile çizilmiş gibi güzel dağ köyleri ile Kuzey Ege’nin en sevdiğim bölgesinde yer alıyor. Edremit Körfezi ile Babakale burnu arasında bulunan bölgede yer alan Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine 17 kilometre mesafede yer alan Behramkale Köyü’nün antik dönemdeki adı. Buradaki antik şehir ve liman Assos adını taşıyor.

Assos Nerede?
Assos Nerede?

Assos’un haritadaki yeri için tıklayın.

Assos Antik Kenti, Antik Çağda, Troas olarak bilinen bölgenin ucunda yer alan bir tepe ve yamaçlarına kurulmuş. Şimdi ise, Behramkale Köyü’nün içinden antik kentin girişine yürüyerek ulaşılıyor. Kent geniş bir alana yayılmış olduğundan tiyatroya ulaşmak için tepenin yamacından aşağıya bir yürüyüş yapmayı göze almalısınız.

Assos’un tam karşısında, Athena Tapınağı’ndan bakıldığında ise, benim çok sevdiğim güzeller güzeli Midilli Adası yer alıyor.

Midilli’de gezilecek yerler ve Midilli’ye nasıl gidilir yazılarım da ilginizi çekecektir.

Assos’a Nasıl Gidilir?

Assos'a Nasıl Gidilir?
Assos’a Nasıl Gidilir?

Assos’un nerede olduğunu öğrendiğimize göre artık “Assos’a nasıl gidilir?” sorusuna da cevap verelim. Assos’a kendi özel aracınızla, uçakla veya otobüs ile ulaşmanız mümkün. Her bir seçenek için detaylar aşağıda.

Özel Araç ile Assos’a Ulaşım

Assos’a eğer aracınız varsa özel araç ile gitmek en mantıklısı çünkü, Hasan Boğuldu, Mıhlı, Adatepe Köyü gibi pek çok yere gitmek için araca ihtiyacınız olacak.

“İstanbul Assos arası arabayla kaç saat sürer?”diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Eğer O5 otobanını kullanarak giderseniz İstanbul (Beşiktaş) Assos arası 423 kilometre ve yaklaşık 5 saat sürüyor. İstanbul’dan Assos’a eğer yeni otobanı (O5) ve Osmangazi Köprüsünü kullanarak giderseniz, Ekim 2020 fiyatları ile 207 TL yol masrafınız olacak.

Bir diğer seçenek İstanbul’un batısından Gelibolu üzerinden Çanakkale Boğazı’nı geçerek Assos’a gitmek. Mesafe açısından çok radikal bir fark yok, burası 439 kilometre ancak, daha yavaş bir hat kullanılacağı ve boğaz geçişinde feribot kullanılacağı için 6 saatten fazla sürüyor bu yol.

İzmir yönünden Assos’a gelecekseniz, İzmir Assos arası 263 kilometre, 3.5 saatten fazla sürüyor.

Küçükkuyu Assos arası 27 kilometre, Altınoluk Assos arası 40 kilometre, Edremit Assos arası 65 kilometre. Sahil boyunca devam eden yol oldukça işlek.

Assos İstanbul Arası Yol Üstü Lezzet Durakları

Susurluk Tostu

İstanbul’dan Assos’a eski yoldan giderseniz Susurluk çıkışında Yörsan Tesisleri mutlaka yolda bir tost-ayran molası vermeniz gereken bir yer. Ben bu tostun tadını seviyorum. Yörsan Tesislerini de temizliği, otoparkta arabayı ücretsiz yıkaması sebepleri ile seviyorum. Ancaaakkkk yeni otobanı kullanıyorsanız maalesef otobana gir çık yapmak gerekiyor Yörsan’a ulaşmak için. Onun yerine otobanda Susurluk civarında Yasa tesisleri var. Burada da ayran-tost yapıyorlar. Bir Yörsan olmasa da fena değil.

Yine yol üstünde İvrindi civarında çok sayıda meyve-sebze, karadut suyu bulabileceğiniz tezgahlar var. Fiyatlar İstanbul fiyatları, ama Çanakkale mahsülleri almak için son dakikaya kaldıysanız durup taze meyve, sebze alabilirsiniz.

Otobüs ile Assos’a Ulaşım

İstanbul’dan otobüs ile Assos’a gitmek isterseniz direk ulaşım ne yazık ki yok. Altınoluk veya Küçükkuyu’ya gelip oralardan ilçeler arası minibüslere binerek Assos’a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Küçükkuyu yaklaşık 7,5 saat sürüyor.

Çanakkale otogardan veya Gelibolu’dan Assos’a gelmek için yine Küçükkuyu veya Ayvacik otobüslerine binmeniz gerekiyor. Direk Assos’a otobüs veya minibüs ne yazık ki bulunmuyor.

Uçak ile Assos’a Ulaşım

Assos’a havayolu ile gitmek isterseniz Edremit’te yakınında yer alan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı veya Çanakkale Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Koca Seyit Havalimanı ile Assos arası 72 kilometre, Çanakkale Havalimanı ise 85 kilometre mesafede yer alıyor. Toplu taşıma imkanı olmadığı için havalimanından araç kiralayarak Assos’a gitmek en hızlı yöntem olacaktır. Biz bir seyahatimizde bu şekilde ulaşımı tercih etmiştik.

Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Assos, minicik bir yer aslında. Assos Antik Kenti etrafında görülecek yerleri 1 günde görüp bitirebilirsiniz. Antik kent dışında, yani o bir günlük görülecek yerler dışında, bu bölgeye geldiğinizde gezip görebileceğiniz yakın yerleri de listeye ekledim. Assos ve çevresinde gezilecek yerler listemizde yer alan yerleri sırayla gezelim.

1 . Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti

Assos denince akla tabii ki ilk gelen yer Assos Antik Kenti. Sönmüş bir volkanın üzerine kurulmuş olan şehir, M.Ö. 6-7. yüzyılda kurulmuş. Şehrin yapımında volkanik andezit taşı kullanılmış, işlenmesi zor olan bu taş aynı zamanda çok da dayanıklı imiş. Antik dönemde lahitler bu taştan yapılır ve “insan yiyen lahit” adıyla anılırmış. Bu taşlar Anadolu’daki pek çok antik şehirde lahit taşı olarak görmeniz mümkün.

Assos Antik Kenti, 2017 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesine alındı. Umarım en kısa zamanda kalıcı listeye de girer.

Assos, aynı zamanda antik dönemin felsefe dünyası için önemli bir rol oynamış. Dünyanın en ünlü filozoflarından biri olan Aristoteles 3 yıl burada yaşamış ve bir felsefe okulu kurmuştur.

Assos Antik Kenti'nden manzara
Assos Antik Kenti’nden manzara

Antik Şehrin bulunduğu ören yeri sınırları içinde Athena Tapınağı, Antik Tiyatro, Hüdavendigar Camii, Nekropol, Agora, Gymnasium, surlar bulunuyor. Şehri gezmek için akşam üstü saatlerini tercih ederseniz Athena Tapınağı’ndan çok güzel bir gün batımı manzarası yakalayabilirsiniz. Yine şehrin tamamını gezmek gibi bir planınız varsa 2-3 saat ayırmanız iyi olur.

Gün batımı olmasa da Edremit Körfezi manzarası da harikadır.

  • Assos Antik Kenti Giriş Ücreti: 25 TL, Müzekart’a ücretsiz.
  • Assos Antik Kenti Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi 10:00-19:00 arası, Kış Dönemi 08:30-17:00

Antik kentteki ilk kazı çalışmaları Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 1881’de başlatılmış ve 3 yıl süren kazılar sonunda ortaya çıkan önemli eserlerin pek çoğu Osmanlı İmparatorluğu’nun izni ile Amerika’ya götürüldü. O yıllarda tarihi eserlerimiz ve kültür varlıklarımıza sahip çıkılmıyordu ne yazık ki. Sonraki dönemde ise Osman Hamdi Bey’in girişimleri ile yabancıların yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan eserlere sahip çıkılmış ve yurt dışına çıkarılması (en azından yasal yollarla) engellenmişti.

2. Athena Tapınağı

Athena Tapınağı
Athena Tapınağı maketi

Assos Antik Kenti’nin en yüksek noktasında Athena Tapınağı yer alıyor ve Anadolu’da inşa edilmiş olan ilk ve tek DOR düzenindeki tapınak olarak biliniyor. Athena, Zeus’un kızı ve 12 Olimpos tanrısından biri ve Assos’un koruyucu tanrıçası. Tapınak da adını tanrıça Athena’dan almış. Tapınak 14×30 metre ölçülerinde yapılmış, şu an bazı sütunları ayakta görülebilir durumda. Tapınağın bazı frizleri İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Athena Tapınağı
Athena Tapınağı

Tapınak karşısında Midilli, sol yanında Edremit Körfezi ile tanrıça Athena’ya layık bir muhteşem bir manzaraya bakıyor.

3. Assos Antik Liman

Assos Antik Liman
Assos Antik Liman

Minicik bir yer nasıl bu kadar güzel olabilir dedirten yerlerden Assos Antik Liman. Behramkale’nin içinden “Antik Liman” tabelalarını takip ederek çok dik ve dar bir yoldan limana inebilirsiniz. Eğer büyük bir araç, karavan veya otobüs ile iniyorsanız çok ama çok dikkatli olun çünkü yol tek şerit ve döne döne inen arnavut kaldırımlı bir yol.

Sahil boyunca balık restoranları, otele dönüştürülmüş eski taş binalar, arnavut kaldırımlı dar sokaklar, balıkçı tekneleri, limanın sağında ve solundaki plajları, dondurmacıları ile bütün bir günü keyifle geçirebileceğiniz bir yer burası. Çok turistik olmasına rağmen kötü yolu ve toplu taşıma imkanı olmaması nedeniyle gerçekten ilgisini çeken insanların geldiği bir yer.

Assos Antik Liman
Assos Antik Liman

Otel olarak kullanılan büyük taş binalar eskiden palamut deposu olarak kullanılıyormuş. Bir zamanlar buradan palamut ticareti yapılıyormuş. Limana indiyseniz, sahildeki balık restoranlarında balık yemeden ve mis gibi sakızlı dondurmanın tadına bakmadan sakın dönmeyin.

Yaz aylarında liman içine araç ile girişe izin verilmiyor. Limana 50 metre mesafede yer alan bir otopark var, aracınızı oraya bırakıp limana inebilirsiniz.

4. Behramkale Köyü

Behramkale Köyü
Behramkale Köyü

Aslında baştan beri anlattığımız Assos, Behramkale Köyü’nün ta kendisi. 30 yıldır Sit Alanı olduğundan eski taş evler korunmuş, Assos Ören Yeri girişine kadar yol boyunca gözlemeciler, hediyelik eşyacıların yan yana dizildiği taş döşeli yolu ile şirin bir köy burası. Ayrıca konaklamak isterseniz pansiyon, otel seçenekleri de var. Yaz aylarında çılgınca kalabalık olmasına rağmen bizim gittiğimiz Eylül sonunda sezonu kapatmış, bazı dükkanlar kapalı, son derece sakin ve sessizdi.

Behramkale Köprüsü ve Hüdavendigar Camii, köyün Osmanlı dönemine ait eserleri.

5. Adatepe Köyü

Adatepe Köyü
Adatepe Köyü

Assos Antik Kenti, köyü, limanı gezdikten sonra yarım saat mesafede yer alan güzeller güzeli Kazdağları’nın yamaçlarına yerleşmiş köyleri ziyaret etmemek olmaz. Bu köylerden ikisi çok meşhur; Adatepe ve Yeşilyurt. Biz önce Adatepe’ye gidelim, bakalım neler varmış.

Küçükkuyu’dan 4 kilometre dağa doğru çıktığınızda karşınıza bu güzel köy çıkacak. Geçmişi antik çağlara dayanan köyde mübadele öncesi Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyormuş. 1989’da sit alanı ilan edilen köy, 80’lerden itibaren yazar, çizer, sanatçıların akınına uğramış ve gelenler buradaki taş evleri restore ederek yerleşmeye başlamışlar.

Köy meydanında sizi 400 yaşında bir çınar ağacı karşılıyor. Çınarın etrafında yöresel yemekler diyebileceğiniz, çay-kahve içebileceğiniz, dondurma yiyebileceğiniz çok sayıda kafeterya var. Renkli örtülerle ayrıştırılmış mekanlarda manlama (yoğurtlu, kıymalı gözleme) ve sütlaç en popüler yemekler. Ayrıca zeytinyağlı tabağı gibi sağlıklı şeyler de yiyebilirsiniz.

Adatepe - Manlama
Adatepe – Manlama

Adatepe Köyü içinde yapılacak en önemli aktivite köyün ara sokakları arasında dolaşıp güzel taş evlerin fotoğraflarını çekmek. Biz Adatepe’ye 1 saat gezer çıkarız deyip saatlerce vakit geçirdik. O yüzden planlamanızı yaparken siz de bizim gibi tutucu olmayın. Köyün içinde dolaşırken Hüseyin Meral Zeytinyağ & Sanat Evi & Cafe dikkatinizi çekecektir, bir uğrayın.

Köyden hediyelik eşya almanızı çok önermeyeceğim, zira köy çok turistik olduğu için hediyeliklerin fiyatları da biraz şişirme. Hatta köy meydanındaki sabuncudan aldığımız sabunu Migros’ta çok daha ucuza satıldığını fark edince biraz sinirlenmiş bile olabiliriz.

 Taş Mektep
Taş Mektep

Köye tepeden bakan eskiden köy okulu olan Taş Mektep ise artık sanat faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir yer. Pandemi nedeniyle biz gittiğimizde kapalı olsa da köy okulunun bahçesinden Adatepe manzarasını görmek için dahi uğrayabilirsiniz.

Adatepe’nin kuzeyinde, sanki köyün üstüne uzanmış gibi duran bir kaya var, adı Hoca Kayası. Buraya çıkarsanız köyden sahile kadar güzel bir manzara ile karşılaşırsınız.

 Antik Sabunhane
Antik Sabunhane

Küçükuyu’dan Adatepe yönüne saptığınızda solda Antik Sabunhane tabelasını göreceksiniz. Burası da eski bir sabunhane, şimdi hediyelik eşya satılan, kahvaltı ve yemek servisi yapılan büyük bir mekana dönüştürülmüş. Aynı zamanda çok sayıda kedi ve köpek için de bakım evi. Giderken yanınızda mama götürseniz çok mutlu olurlar.

Adatepe Köyü ile ilgili daha fazla bilgi için yazıma göz atın.

6. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi
Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe’den dönüşte Küçükkuyu’da yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi mutlaka uğranması gereken duraklardan bir diğeri bence. Burada zeytinyağı üretiminin tüm süreçleri gereken ekipmanlarla birlikte anlatılmış. Müze girişi ücretsiz.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi Mağazası
Adatepe Zeytinyağı Müzesi Mağazası

Müzenin güzel bir kafeteryası var, taze kurabiye yakalarsanız affetmeyin. Bir de kendi ürettikleri zeytinyağı ürünlerinin olduğu bir müze mağazası var ki, ben girince kendimi kaybettim. Kokular, paketler şahane! Üstelik fiyatları da uygun. Buradan birşeyler alırsanız müzeye de katkınız olur.

Refika
Refika

Müzenin logosunda yer alan Refika‘nın hikayesini sorduğumda acıklı bir hikaye ile karşılaştım. Refika, Adatepe’de yaşayan bir Rum kızı. Kendi güzel, sesi güzel, köyde herkes ona hayran. Ancak mübadele döneminde ailesi ile birlikte köyden ayrılmak zorunda kalıyor. Girit’e yerleştiği ve Yunanistan’ın güzellik kraliçesi seçildiğine dair hikayeler anlatılıyor. Bu fotoğraf bir antikacıda bulunuyor ve köyün yaşlılarından biri onun Refika olduğunu teyit ediyor. Böylece bu fotoğraftaki güzel kız müzenin amblemi haline geliyor.

7. Zeus Altarı

Zeus Altarı
Zeus Altarı

Gelelim en güzel yerlerden birine. Zeus Altarı’na gidip, “amaaaannnn burası mıymış?” diye dudak bükenleri de gördü bu gözler, altardan manzaraya bakmaya doyamayanları da. Eğer iyi ışıkta giderseniz muhteşem bir Edremit Körfezi manzarası Zeus Altarı’nda sizi bekliyor. Altar (yani sunak) deyince çok büyük birşey düşünmeyin, buraya hem tarihi değeri hem de manzarası için geleceksiniz. Girizgahı yine kısa tutamadım, uzattım.

Zeus Altarı'ndan manzara
Zeus Altarı‘ndan manzara

Zeus Altarı, Adatepe Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre mesafede, köye giderken sağda kalıyor. Demir kapılı bir girişi var, mutlaka fark edersiniz. Kapının olduğu yerden sonra araç geçişi yok, 700 metrelik çam ormanı içinden devam eden bir yürüyüşten sonra altara ulaşıyorsunuz. Toprak yol ama yürümesi kolay. Girişi ücretsiz. Ayrıca bu yürüyüş yolu üzerinden Adatepe Köyü’nün manzarası da pek güzel.

Zeus Altarı yürüyüş yolu üzerinden Adatepe Köyü'nün manzarası
Zeus Altarı yürüyüş yolu üzerinden Adatepe Köyü’nün manzarası

Kısaca altar yani sunak nedir, onu anlatayım: Eski çağlarda tanrılara kurban veya adak sunulan, çoğunlukla taştan yapılmış veya taşlara oyulmuş yüksekçe yerlere verilen ad. Zeus Altarı da, Yunanlıların en yüce tanrısına adaklarını, kurbanlarını sundukları yer imiş. Bu bölgede kazılar yapan Alman arkeolog Heinrich Schlieman buranın İda Dağı’nda yer alan ve Zeus’un Truva savaşını izlediği Gargara Tepesi olduğuna dair iddiaları olsa da buna dair bir kanıta rastlanamamıştır.

Osmanlı döneminde, altarın bir yatır olduğu ve Erdem Baba isimli bir saygın kişinin mezarı olduğuna inanılmış.

8. Yeşilyurt Köyü 

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü 

Kazdağları’ndaki meşhur ve turistik köylerden bir diğeri de Yeşilyurt Köyü. En az Adatepe kadar popüler olsa da ben ikisini de görmenizi ve seçiminizi yapmanızı tavsiye ederim. Benim favorim açık ara Adatepe.

Yeşilyurt Köyü, renkli kafeteryaları, çok sayıda kahvaltı mekanı, taş evleri, hediyelik eşya dükkanları ile sokaklarında dolaşmalık bir köy. Dilerseniz konaklama imkanı da var.

9. Mıhlı Deresi ve Başdeğirmen Köprüsü

Mıhlı Deresi ve Başdeğirmen Köprüsü
Mıhlı Deresi ve Başdeğirmen Köprüsü

Buralara kadar gelip de Kazdağları’nın güzelliklerine yakından bakmamak olmaz. Mıhlı Deresi üzerinde yer alan Başdeğirmen Köprüsü bu güzelliklerin başında geliyor. Buraya ilk gelişim kış sonu idi, dere suları yüksek olduğu için ne yazık ki köprüyü göremeden yani ulaşamadan dönmüştük. Yaz sonunda gidince ise, bütün güzelliği ile karşımızda idi.

Köprüye ulaşmak için 100 metre kadar yakınına kadar arabayla gidebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Dere kenarında çay bahçeleri ve restoranlar bulunuyor. Bizden otopark ücreti alan olmadı ama sezonda otopark ücretli imiş aklınızda olsun. Dere kıyısında çok da ergonomik olmayan kısa bir yürüyüş ile köprüye ulaşılıyor. Manzara muhteşem, köprünün üstüne de çıkış var. Hemen köprünün solunda bir değirmen varmış ama şu an çalışmıyor. Burada restoran olarak hizmet veren bir yer var. Dilerseniz yemeğinizi şu manzaraya karşı yiyebilirsiniz. Daha da güzeli, burada suya girebiliyorsunuz. Su soğuk ama girince alışıyor insan. Muhteşem berraklıktaki bu suda yüzmenin tadı kesinlikle bir başka.

10. Hasan Boğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi

Hasan Boğuldu Göleti
Hasan Boğuldu Göleti

Assos’tan biraz daha ileri gitmek isterseniz, 1 saat uzaklıktaki Hasan Boğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi’ni rotanıza ekleyebilirsiniz.

Hasan Boğuldu’ya gitmek isterseniz 2 yol var:

  1. Kızılkeçili Köyü üzerinden
  2. Zeytinli Köyü üzerinden

Biz Kızılkeçili Köyü üzerinden gittik, burada yolun sonu Sütüven Şelalesi. Girişte sadece 8 TL aldılar bizden. Ancak Zeytinli Köyü üzerinden gelirseniz Milli Park Giriş Ücreti olarak 20 TL alıyorlarmış. Neden böyle bir fark var bilmiyorum. Bizim geldiğimiz bu rotadan gelirseniz şelalenin önünden geçen köprüyü geçerek milli park tarafına ulaşıyorsunuz.

Sütüven Şelalesi
Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi’nin olduğu yerden (burası oldukça yüksek) aşağıda derenin seviyesine merdivenlerle inebiliyorsunuz. Burada sezonda piknik yapan çok insan oluyor. Ayrıca şelaleye bakan bir de kafeterya var. Dilerseniz burada bir çay, kahve veya kahvaltı molası verebilirsiniz. Sütüven Şelalesi’nden 200-300 metre kadar yürüyerek Hasan Boğuldu Göleti’ne giden patikanın girişine ulaşabilirsiniz. Burada çok sayıda yöresel ürün satan tezgah sizi bekliyor. Buradan 200 metrelik bir patikadan ilerleyerek de Hasan Boğuldu Göleti’ne ulaşabiliyorsunuz.

Hasan Boğuldu Göleti yürüyüş yolu
Hasan Boğuldu Göleti yürüyüş yolu

Gölete giden yol üstü de yaz aylarında çok kalabalık oluyormuş. Ancak biz sezon sonu gittiğimiz için son derece sakindi. Harika bir ormanın içinden ilerleyen patikanın sonunda gölet yer alıyor. Buraya kadar gelmişken Hasan Boğuldu hikayesini anlatmamak olmaz.

Emine ile Hasan birbirlerine aşık olurlar. Ancak Emine Obalı, Hasan ise Ovalıdır. Oba geleneğine göre Hasan’ın Emine ile evlenebilmesi için köyden obaya hiç dinlenmeden sırtında bir çuval tuz getirmesi gerekir. Hasan şartı kabul eder, çuvalı sırtlanır. Emine de Hasan’ın peşi sıra gider. Önceleri hafif gelen tuz çuvalı güneş ve yorgunluğun etkisi ile gittikçe ağırlaşır, tuzlar Hasan’ın sırtını yakmaya başlar. Bir süre sonra Hasan’ın hiç dermanı kalmaz ve olduğu yere yığılır kalır. Emine Hasan’la evlenebilmek için çuvalı sırtına alır, Hasan’a arkamdan gel diye tembihleyerek yoluna devam eder. Ancak o günden sonra Hasan’ı gören olmaz. Hasan’ın gömleğinin bir parçası dere kenarında bulununca Emine umudunu keser ve o gömlek parçası ile kendini asarak hayatına son verir. Hasan gerçekten boğuldu mu, yoksa çuvalı taşıyamamanın verdiği utançla ortadan mı kayboldu bilinmez. Ama sevenler kavuşamadan hikaye sona erer.

Bu acıklı hikayeyi anlatan Hülya Avşar’ın oynadığı bir film de var. Sabahattin Ali bu hüzünlü hikayeyi anlatan bir şiir yazmış. İlk paragrafını aşağıda görebilirsiniz.

Uzaklardan sesin aldım,

Çevreni derede buldum,

Nereye gittiğin bildim,

Hasanım arkadan geldim.

Sabahattin Ali

Assos Çevresinde Gezilecek Diğer Yerler

Yukarıda saydığım yerlere ek olarak vaktiniz uygunsa aşağıdaki yerleri de Assos’ta gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Biz eklemediğimiz için buralarla ilgili detaylı bilgi veremiyorum maalesef.

  • Kazdağı Müzesi,
  • Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi,
  • Babakale Kalesi,
  • Şahinkaya Kanyonu,
  • Küçükçetmi Köyü ve kaplıcaları

Assos’ta Gezilecek Yerler Haritası

Assos ve çevresinde gezilecek yerler listesinin tamamını Google Haritalar üzerinde işaretledim. Bu linke veya aşağıdaki haritaya tıklayarak canlı haritaya ulaşabilirsiniz.

Assos'ta Gezilecek Yerler Haritası
Assos’ta Gezilecek Yerler Haritası

Assos’ta Denize Girilecek Yerler – Assos Plajları

Assos çevresinde hemen hemen her yerden denize girebilirsiniz. Kuzey Ege’nin pırıl pırıl denizi kucaklamak için sizi bekliyor. Ben Assos’ta iken en çok gelen sorulardan biri “Assos’ta deniz suyu soğuk mu?” idi. Assos’ta denizin pırıl pırıl olduğu kadar buzzz gibi olduğunu da hatırlatmadan geçmeyeyim, benim Kuzey Ege sahillerini sevme sebeplerinden biri ölüyü dirilten soğuklukta suyu. Soğuk deniz sevdiğim anlaşılmıştır sanırım.

Buralarda denize girmeyi planlayanlar için önerim deniz ayakkabısı getirmeleri olur, çünkü plajlar çoğunlukla taş veya çakıl, ilk girişte çıplak ayakla yürümek sıkıntı olabiliyor. Bir de deniz kestanesi olabiliyor, deniz ayakkabısı hem taştan hem de kestaneden ayaklarınızı korur.

  • Assos Limanı
  • Kadırga Koyu
  • Yeşil Liman Koyu
  • Sivrice Plajı
  • Sokak Ağzı Sahili

Assos’a Gitmek için En İyi Zaman

Assos'a Gitmek için En İyi Zaman
Assos’a Gitmek için En İyi Zaman

Assos’a hangi ayda gidilir, Assos’a gitmek için en iyi zaman nedir gibi sorularınız varsa bu sorularınızı hemen cevaplayayım.

Tabii ki Kuzey Ege’ye gitmek için, özellikle de denize girmek istiyorsanız Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en güzel zamanlar. Ancak herkes sizin gibi düşündüğü için bu aylarda çok kalabalık olacağını da öngörmenizde fayda var. Eylül sonu, Ekim başı giderseniz hem deniz henüz çok soğumamış, hala denize girilebilir seviyede olur, hem okullar açılmış olacağı için çocuklu aile kalabalığı olmaz. Ayrıca Ekim ayı zeytin hasadını da yakalayabilirsiniz buralarda, gezinize bir renk katmış olursunuz.

Assos ve Çevresini Gezmek için Kaç Gün Ayırmak Gerek?

Bir yeri gezmek için kaç gün ayırmak gerek sorusu genelde bana anlamsız geliyor. Bu soru çok sorulduğu için blog yazılarıma ekliyorum. Yukarıda uzun bir Assos ve çevresinde gezilecek yerler listesi sıraladığımı gördünüz. Hızlı bir tempo ile buraları 2 günde gezebilirsiniz. Ama tadını çıkara çıkara, her plajda denize gire gire gezeyim, bizim gibi sadece Adatape’de yarım günden fazla zaman harcayayım, isterseniz en az 4-5 gün gerekli derim.

Assos’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

Assos'ta Ne Yenir - Dondurma
Assos’ta Ne Yenir – Dondurma

Assos’ta ne yenir, nerede yenir konusunda ayrı ve daha detaylı bir yazı yazacağım için buraya sadece özet bilgi geçiyorum.

  • Assos’a gittiğinizde özellikle sakızlı ve karadutlu dondurmanın tadına bakmadan dönmeyin.
  • Adatepe Köyü’nün de benzer şekilde dondurması meşhur. Otlu dondurmayı çok önerdiler ama biz gittiğimizde ne yazık ki yoktu, yiyip beğenirseniz haber verin.
  • Bu bölgede deniz mahsüllerini güzel yapan pek çok mekan var. Bir isim önermek gerekirse, Küçükkuyu’dan sonra Filinta. Deniz kıyısında, farklı yorumlanmış mezeleri, et veya balık seçenekleri var. Dilerseniz plajı da var.
  • Türk Kahvesi sevenler için sakızlı Türk kahvesi içmeden dönmeyin.
  • Adatepe Köyü’nde mutlaka manlama yiyin ama sarmısaklı yoğurtlu olsun.
  • Assos Antik Liman’da çok sayıda balık restoranı var, biz İskele Restoran‘ı tercih ettik. Ama eminim diğerleri de güzeldir.

Assos’ta Kalınacak Yerler

Assos konaklama açısından biraz kafa karıştırıyor çünkü gezilecek yerler geniş bir alana yayılmış durumda. Oteller, kamp alanları, pansiyonlar, sahil boyunca devam ettiğinden yer seçmekte zorlanabilirsiniz. Birkaç otel ve kamp alanı önerimi aşağıda paylaşıyorum.

Assos Otelleri

Assos Otelleri - Kervansaray Otel
Assos Otelleri – Kervansaray Otel

Assos’ta antik liman bölgesinde kalmak isterseniz, limanın en eski otellerinden biri Kervansaray Oteli. Denize sıfır, bizim yemek yediğimiz İskele restoran da otelin restoranı aslında. Liman bölgesinde eski taş evlerin çoğu otele çevrilmiş ve hepsi birbirinden güzel görünüyor. Ancak burası ulaşım açısından çok kolay değil, o yüzden Assos-Küçükkuyu arasında bir yerde kalmak ulaşım açısından daha mantıklı olabilir, en azından uzun süreli ve bol gezmeli bir seyahat planlayanlar için.

Assos’ta Kamp Yapılacak Yerler

Assos'ta Kamp Yapılacak Yerler
Assos’ta Kamp Yapılacak Yerler – Gargara Kamp

Assos ve çevresinde kamp yapılacak çok fazla kamp alanı var. Assos-Küçükkuyu arasında sahil yolunda ilerlerseniz onlarca kamp yeri tabelası göreceksiniz, bu nedenle aralarından seçim yapmak biraz zor. Biz internet araştırmalarımız ile bir kısa liste yaptık, sonra da hepsine bir bakıp kalacağımız yere karar verdik. İnternette bulacağınız önerilerin bir kısmı maalesef gidilmeden görülmeden yazılmış, o yüzden dikkatli olmakta fayda var.

Öz Kamping: Assos Antik Kenti’ne en yakın kamp alanı arabayla dahi zor ulaşılabilen bir noktada Antik Liman’ın sonunda yer alıyor, Öz Kamping. Plaj kısmı güzel olsa bir çılgınlık yapıp burada kalabilirdik ama denize girmek için çok uygun olmadığından burayı tercih etmedik.

Judith Glamping: En çok önerilen yerler arasında burası vardı ancak hem deniz kıyısında değildi hem de bir yamaçta olması nedeniyle dik merdivenlerle çıkılması nedeniyle burayı pas geçtik. Bizim için ana kriter deniz kıyısında olması idi.

Gargara Kamp: Assos’a ve Küçükkuyu’ya 15 dakika mesafedeki kamp yeri konum olarak bizi çok rahat ettirdi. Yoldan tabelasını son anda görüp birkaç kez kaçırmışlığımız var, ona dikkat edin. Gargara Kamp’a kendi çadırınızla gelebilir veya buranın çadırlarını kiralayabilirsiniz. Sezonda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği almak zorunlu, kampta kendi yemeğinizi yapamıyorsunuz, bu kısım oldukça garip geldi bana. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil kişi başı 100 TL. Yemekler “eh işte” seviyesinde. Buradan çadır kiralarsanız 140 TL. Bu fiyatlar 2020 Eylül sonunda geçerli fiyatlar. Kamp alanı temiz, tuvaletler kamp alanının girişinde o yüzden duş ve tuvalete gitmek için biraz yürümeniz gerekiyor. Denizi pırıl pırıl ve çok çok güzel. Deniz taşlık, o yüzden deniz ayakkabısı çok iyi olur. Muhteşem güzellikte bir gün doğumu olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

Assos Gezi Videosu

Bir de Assos gezi videosu hazırladım. Videomu izleyip, yorumlarınızı iletirseniz çok sevinirim. Eğer videoyu beğenirseniz beğen butonuna basmayı ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Assos, Türkiye’nin en güzel yerleri arasında tartışmasız yer bulur bana göre. Umarım oralara seyahat planı yapmayı düşünenler için güzel bir rehber olur bu yazı. Siz de Assos deneyimlerinizi yorumlara eklemeyi unutmayın!

Sağlıkla kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın